|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 11:10 pm
Почистване на ламаринки от ръжда
| Автор |
Съобщение |
|
Wise
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
 Почистване на ламаринки от ръжда
Кутийки (15/10/3 см) от две части - "щракат" се капачето с основата / 4 пъпки и 4 отвора/ Ръждясали са повърхностно - дори на ръка се маха ръждата със шкурка. Как и в какво да ги топна, че да се махне раждата без да хвана мускулна треска? /тенекията е май 0.5 мм/ После ще има прахово боядисване. Идеята с дрелка и шайба не ми допада - много чупки имат елементите
Ако някой е ползвал някаква маладжа- моля да сподели.....
|
| Вто Юни 12, 2012 3:12 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
 Re: Почистване на ламаринки от ръжда
Преобразувател за ръжда не върши ли работа? Ама не ги топи, а почисти с напоено памуче.
|
| Вто Юни 12, 2012 4:15 pm |
|
 |
|
Wise
|
Не знам - и аз за това се бях сетил, ама да питам - все-пак са доста / голям кашон/, а и колко време се джвакат? Вече изхвърлих една риза - май ще си подновя гардероба / а може и жената  /
|
| Вто Юни 12, 2012 5:36 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Ако ръждата е в начален стадий (не се рони на люспи, а се разпрашана и полепва по ръцета) е достатъчно да нопоиш памук или нещо подобно и да ги намажеш леко (не обилно). След това чакаш до изсъхване със смяна на цвета към сиво.
|
| Вто Юни 12, 2012 6:34 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
какво мислиш да ги правиш, начини много, това което аз бих то препоръчал е преобразовател, но не от железарията, той не става за нищи, търси Loctite 7500 това гарантирано ще свърши работа, друго което не е лошо е преобразувателя на на Wurt, всичко останало са алабализми които повече вредят от колкото помагат. Тези препарати обаче са добри ако наистин аимаш някаква ръжда и окисление, тогава са и доста ефективни. След нанасяне Loctite оставя хубав плътен черен слой който е идеален за основа на грунд или боя. Преди да го нанесеш го мини с четка за да опада по едрото кеотоможе да опада, другото ще стане на твърд филм и ще предпази от по-нанатъшно ръждясване.
|
| Вто Юни 12, 2012 9:42 pm |
|
 |
|
Наско
Ранг: Популярен
|
съд във него абразив "пясък" + кутийки и това с се търкаля
а също wuerth продаваха мини пясако-струй най малките накрайници колкото химикалка
|
| Сря Юни 13, 2012 8:51 am |
|
 |
|
Wise
|
Благодаря за идеите. Ще отида и до праховото да кажат кой вариант да избера. /ще бъдат черни, така че ако се оцветят няма да вреди/
|
| Сря Юни 13, 2012 10:47 am |
|
 |
|
ToHu
|
Оооо аз това за праховото съм го изтървал, в този случай това което ти препоръчах не е добра идея, идеалния вариант е песъкоструй, но този малък детайл .. по скоро четка, шкурка и химия. Loctite имат химия за почистване, доста добре работи, сега обаче не и помня номера, продава се в спрей. Задължително за праховото е да е много добре обезмаслено и с подходяща грапавост, не се престаравай със шкурката. Много важное също така къде и кой ще ти го боядисва, скаква боя и как ще я пече, иначе може да почне да ти се люспи, особенно ако ламаринката е по тънка и лесно се огъва.
|
| Сря Юни 13, 2012 10:52 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
От началото се чудех дали да се изцепя, ама като се затвърди Loctite (скъпотия) и Wurth (скъпо но само понякога качествено) се реших: На работата ползвам к'во ли не стига да е на базата на фосфорна киселина и резултатът винаги е отличен след време в зависимост от ръждата. И стига да няма защитно покритие от цинк напр.
Преди каквото и да е боядисване чистенето и обезмасляването е задължително. Аз ползвам яки препарати на водна основа, после душ, продухване и лъскане с хартиена еднократна кърпа ама това в случая е неприложимо. Но не смятам, че се гони идеала...
Като казах "чистене": в БГ намира ли се препаратът Swaz (синичък)?
|
| Пет Юни 15, 2012 11:30 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Значи почистване на ръжда е едно, преобразуване е друго. Двата процеса са доста различни. Пробразуването за разлика от почистването гарантира че след това ръжда няма да се получи, или поне така се очаква. Тия евтини химии които ги продават не стават за нищо, първо че третират само ръждата но не и чистият метал, второ при повечето от тях има проблем със здравината на полученият слой. Аз използвам Loctite за индустриални нужди, след него се боядисва и то без грунд, имам опит с други и въобще не искам да правя повече опити, верно цената е около 40 лв/л но всичко си има цена.
|
| Съб Юни 16, 2012 10:33 am |
|
 |
|
Wise
|
Последно - от праховото казаха - само ситна шкурка........... Никакви химии! Зафащам я... 
|
| Чет Юни 21, 2012 3:31 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ама ти луд ли си? Как се търка толкова?! Той ToHu ти духна под опашката, аз не се доизказах а ти не каза чисто джилязо ли е, мръсно...
1. Ако има олио по него е желателно първо да го обезмаслиш - аз прескачам този етап (освен ако не е грес) защото следващото ми "лекарсво" съдържа и почистващи препарати.
2. Топваш го в "киселината": най-добре е нещо фосфорно (което не се изчисти поне ще е преобразувано) ама като казваш "малко": работа върши и 10-15% на оцетна или лимонена киселина с нещо миещо вътре - дори някои марки за чинии стават. Обаче ако "джилязото" не е еднородно или ръждата е много ще се образуват едни пори...
3. Миеш обилно веднага а за фаца може да го топнеш в смес от дистилирана вода и чист спирт и после продухваш, пипаш с ръкавици и търчиш към праховото да им вземеш акъла.
Първо пробвай 1-2 бройки на по-продължително, де.
|
| Чет Юни 21, 2012 7:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами моя скромен опит /около 1000 тона джелезо/ сочи че има два варианта, преобразуване с качествен преобразувател или пълно премахване. За първото вече споменах как го правя, не мисля да коментирам, ако имаше по евтин и работещ начин повярвай не съм луда да плащам по 40 лв/л може да сметнеш за количествата които позлвам колко струва. Почистването само по себе си може да стане по два начина, химично или физически. Химичното почистване установих няма как да се прави качествено полево, иска си условия, химии следене .. абе химия си е, както не може да метализираш качествено платка, така и не може да почистваш качествено ръжда химически, е поне при размера на моите детайли. Механичното почистване от своя страна има два варианта, почистване с твърди абразиви и не само, т.е. телени четки, шкурка, пластинчати дискове и по струйни методи, песъкоструй най-вече, дробометните машини са по скоро за сваляне на бои, ръждата най добре я оправя пясъкоструя. Та за малки единични бройки телена четка и шкурка. Като казвам телена четка нямам предвид да четкаш на ръка, въпреки че най-едрата ръжда точно така се маха. Има телени четки за пробивни машини или за шлайфове. Обиновенно ако ръждата не е сериозна и няма дълбоки язви с четката почистването е доста бързо. Шкурката е подгодяща но отнонов поставена на диск, или просто пластинчат диск със шкурка за шлайфа.
Относно обезмасляването, това е може би най-важната процедура при прахово боядисване, инай-често това е работа на тези които боядисват. Обезмасляването става най-добре със химия за целта. Отново с риск някой да каже че може и така, но аз избягвам да изпозлвам киселини или основи, кактои всякакви препарати непредназначени за обезмасляване. Най-ленсо е с киселина или основа, но как ще се оттървеш след това от остатъците е въпрос на който едвали някой ще ти даде отговор. Затова аз изпозлвам препарати за целта, както се казва винт за дърво може и с чук да се завие но с отверка ако не по-лесно е по-надеждно. Само да спомена от основите резултата е че след това боята пада, от киселината пак така, но при киселината по голям проблем е съединенията които се получават на повърхността, и тяхната адхезия с боята, както и адхезията им със самият метал.
|
| Пет Юни 22, 2012 1:28 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Да не отварям нова тема за железарство (Heavy Metal) - метални профили се режат и заваряват. С какви химии (и в какъв порядък) да се обработят, че да са защитени максимално за безпроблемна експлоатация във времето? Тъй като са закупени нови и стоят леко мазнички (като да са обработени с нещо), трябва ли да се минават с ръждо-преобразувател (примерно този Loctite)? Ако да, слоят който се получава след това изисква ли допълнителна обработка? Трябва ли да се обезмасляват (предполагам, да) и с какво, преди нанасяне на преобразувател? Преобразувателят върши ли работа на грунд или си трябва финално такъв? Конструкцията не се вижда, така че декоративният изглед не е важен, затова не включвам боя.
Елементарни въпроси, но тотално извън полезрението ми.
|
| Чет Юли 05, 2012 9:39 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ако са мазни задължително. Относно обработката зависи каква е повърхността, дали е на метален блясък, или са с оксидация и някаква минимална ръждичка. Повечето профили имат технологична оксидация, маслото също е технологично. Почистването е важно не само за последваща защита но и за самата заварка, не е хубаво да има масло при заварката, въпреки че много заварчици ще ти кажат че е все тая. Относно обработка след заварка. Преобразователя на Loctite върши работа, но е наистина ефективен когато има някаква ръжда, в противен случай слоят не е достатъчно дебел, всъщност слоя който се получава е от самата ръжда която се преобразува до твърдо стабилно съединение. В тов аотношение ако имаш някаква ръжда, да слоя е годен дапоеме функциите на грунд. Ако обаче профилите са чисти това няма да ти свърши работа, в този случай си трябва грунд. Избор на грунд е според приложението. Има грундове коитокомбинират и ръждопреобразувател, дори има ибои 3 в 1, т.е. преобразовател, грунд и боя. Опита ми с тия продукти показва че са много подходящи при по груба повърхност, и не много добри по гладък и чист метал, там адхезията не е много добра. Добър резултат се получава с полиуретанови грундове, http://www.megachim.com/?m=39&id=5&id2=18 ето това е Български, има и вносни. Имай в предивд че избора на обработка в голяма степен е свързан с технологията на производство и възможностите. Преобразователя е добро решение но скъпо и времеотнемащо за нанасяне, обикновенно е с четка, иначе разхода много се вдига и при цена 45 лв/л е малко неефективно. Ако имаш ръжда това е най-доброто, но ако нямаш няма смисъл. Грундовете са с различни свойства, най-важното е имаш ли технологично време а и място да чакаш съхнене, тъй като някои са много подходящи но съхнат ужасно дълго. Каквото и да нанасяш обезмасляването е ключово, може да обезмасляваш с разтворител или чист бензин/ацетон, но по-добре е с обезмаслител, Loctite 7013,7066,7840. Ако това е нещо отговорноне знам мислил ли си за поцинковане, това е може би най-добрият начин на защита, или един от най-добрите, говоря за горещо поцинковане.
|
| Съб Юли 07, 2012 7:24 pm |
|
|