Отговори на тема  [ 64 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Как работят електрическите централи? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Как работят електрическите централи?
Не знам, как работят елекрическите централи. Можете ли да ми обясните. По конкретно.
Една реактор на АЕЦ генерира 3ГВ топлинна енергия това значи ли през охладителните кули / охладителите с вода излизат 2ГВ, а чрез електричество останалия 1ГВ стига до София и там излиза 1ГВ топлина. Правилно ли разсъждавам?

Какво става с фотоволтиците? Когато са осветени и няма консуматор свързан към тях се нагряват до 60*С, когато започваме да свързваме консуматори температурата им намалява, нали така, и в един момент когато консуматорите станат прекалено много температурата пак им се покачва и когато ги свържем на късо пак се нагряват до 60*С.

Как стои въпроса с термо двойките/елемент на Пелтие? Мога ли да сложа елемент на Пелтие до процесора и процесора да е нагрят до 80*С , а радиатора от другата страна на пелтието да подържа 40*С и енергията произведена от пелтието например 10В да я разсейвам в резистор някъде далеч от процесора, където тези 10В могат да се охладят само с конвекция. Или с други думи процесор с вграден елемент на Пелтие, ще бъде ли по-студен от друг, който направо се охлажда?

Снимка на атомна електроцентрала във Франция
Изображение

Сря Юли 04, 2012 6:09 pm
Профил

Мнение Re: Как работят електрическите централи?
ike написа:
Една реактор на АЕЦ генерира 3ГВ топлинна енергия това значи ли през охладителните кули / охладителите с вода излизат 2ГВ, а чрез електричество останалия 1ГВ стига до София и там излиза 1ГВ топлина. Правилно ли разсъждавам?

Да, при всички АЕЦ се отделя топлина, т.е. всички АЕЦ са вид ТЕЦ - преобразуват топлина с кпд от порядъка 30-35%.
Обикновено има първи кръг с течен метал или друг течен топлоносител, който прехвърля топлината от реактора към втория кръг и втория кръг е воден. Загрява се вода -> пара, върти се турбина, парата се охлажда, кондензира и отново загрява. Та обикновено втория кръг също е затворен, защото парните турбини са изключително капризни и скъпи машини. Повърхността на турбината е с точност от микрон, а балансът е в грамове.... Не става с ква да е вода/пара да ги въртиш.
Така че такива парни комини няма да видиш в обикновена АЕЦ. Това от снимката е някакво изключение, само франсетата правят такива. Предполагам първият кръг е газов, или централата е далеко от воден басейн, не знам. Но във всеки случай е изключение...

Цитат:
Какво става с фотоволтиците? Когато са осветени и няма консуматор свързан към тях се нагряват до 60*С

фотоволтаиците са с кпд 10-15%, рядко по-високо... т.е. те си се нагряват така или иначе. При възможност се ползва охлаждане, защото с повишаване на температурата кпд-то им пада. Но основният източник за нагряването си е слънцето, липсата на консуматори първо е много рядък случай (заради задължителното изкупуване на тока) и второ е много малък фактор.

Цитат:
Как стои въпроса с термо двойките/елемент на Пелтие?

кпд от порядъка 1-5% така стои въпроса ;-)
Просто няма икономически смисъл. Примерно ако твоя процесор отделя 50W топлина може да сложиш радиатор за 1$ и да забравиш за проблема. А може да сложиш и някакво Пелтие, което ще е минимум 10$ да не казвам, че може да стигне и 100$. От него ще изкараш наистина 1W електроенергия, но това изобщо не можеш да избие инвестицията защото за 1000 часа бачкане ще получиш 1квтч който струва 10-20 цента. За една година ще печелиш 1$, т.е. за 10-100 години ще изплатиш главницата при условие че някой ти отпусне безлихвен заем ;-)

Сря Юли 04, 2012 7:32 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Ако ползваш елемент на Пелтие по начина който си описал, мисля че процесора ще е по-горещ от директното охлаждане. В единия случай имаш топлинна машина която използва температурна разлика за преобразуването и в мех. или ел. енергия, а в другия късо съединение.
Предполагам знаеш как да включиш Пелтието така, че да охлажда повече от директното охлаждане, но там вече трябва ти да внасяш енергия.

В случая с фотоволтаиците, и на мен не ми е много ясно дадена на късо клетка по-студена ли ще е от същата, но на празен ход.

Сря Юли 04, 2012 8:12 pm
Профил
Аватар

kasparov написа:
...
В случая с фотоволтаиците, и на мен не ми е много ясно дадена на късо клетка по-студена ли ще е от същата, но на празен ход.

Е това е лесно, ако е накъсо като баш накъсо (0 ома) ще е все тая, ако е натоварена ще е малко по-студена
защото част от енергията ще отива в товара.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Юли 04, 2012 8:36 pm
Профил WWW
Аватар

miro_atc написа:
Обикновено има първи кръг с течен метал или друг течен топлоносител,

Пак си е вода. Реакторите с течен метал са екзотика.

Чет Юли 05, 2012 12:44 pm
Профил
Аватар

Май по подводниците са с течен натрий ли какво ли - доколкото съм доловил
без да се интересувал всъщност.

Чет Юли 05, 2012 1:26 pm
Профил WWW
Аватар

tgi написа:
kasparov написа:
...

Е това е лесно, ако е накъсо като баш накъсо (0 ома) ще е все тая, ако е натоварена ще е малко по-студена
защото част от енергията ще отива в товара.

Грешка!
Соларните панели се загряват от две неща - от погълнатите инфрачервени лъчи и от протичащия през тях ток.
Ако е на празен ход няма ток, няма допълнително нагряване. Ако е натоварена клетката или е накъсо протича ток и загряването е по-голямо.

Чет Юли 05, 2012 4:29 pm
Профил WWW
Аватар

tgi написа:
Май по подводниците са с течен натрий ли какво ли - доколкото съм доловил
без да се интересувал всъщност.

Само една има такава. Реакторите на бързи неутрони са все още сурови и твърде сложни, но в крайна сметка, те са бъдещето.

Чет Юли 05, 2012 4:42 pm
Профил
Аватар

Споменът ми е, че хора от американски подводници говореха за охлаждани с натрий
реактори като за ежедневие от преди много години (десетилетия). Но не съм се
интересувал специално та не знам детайли. То и да се заинтересувам освен беля
други детайли едва ли ще получа :D :D :D .

Чет Юли 05, 2012 4:53 pm
Профил WWW
Аватар

Всички лазерни излъчватели за оптични комуникации с мощност над няколко миливата използват Пелтие за охлаждане. Но в активен режим - т.е пелтието консумира енергия , ролята му е да "премести" топлината от лазера към радиатора.

Пет Юли 06, 2012 9:00 am
Профил
Аватар

Ицо написа:
Всички лазерни излъчватели за оптични комуникации с мощност над няколко миливата използват Пелтие за охлаждане. Но в активен режим - т.е пелтието консумира енергия , ролята му е да "премести" топлината от лазера към радиатора.

Ами имат бол ток - ползват. :D

Пет Юли 06, 2012 9:34 am
Профил WWW

Ицо, проблема на Пелтието е, че ако свалиш с него 10 вата от едната страна, от другата страна ще трябва да издухаш > 20Вт...

Има едно много удобно нещо , thermal pipe се нарича (топлинни тръби ?). Китайците го правят във всякакви размери и не е скъпо. Мисля, че за повечето приложения вече е по-изгодно да сложиш такава тръба, отколкото да охлаждаш с Пелтие елемент.

Пет Юли 06, 2012 9:49 am
Профил
Аватар

Едно уточнение за слънчевите - при късо ще протича максимален ток(евентуално) ама при 0 волта. Което си е същото като open circuit - макс. напрежение със 0 ток. Напрактика най-много ще загрява от протичащия ток в оптималната си точка на мощност.

Пет Юли 06, 2012 11:58 am
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:
Едно уточнение за слънчевите - при късо ще протича максимален ток(евентуално) ама при 0 волта. Което си е същото като open circuit - макс. напрежение със 0 ток. Напрактика най-много ще загрява от протичащия ток в оптималната си точка на мощност.

Абе вие не сте ли чували за вътрешно съпротивление на източника???
Ако дадеш един панел "на късо" напрежението ще е 0V на изходните клеми, но ток протича и заради вътрешното съпротивление панела се нагрява. На късо ще се скъса да грее, защото цялата погълната и генерирана енергия ще се разсейва от панела!
Ето еквивалентните схеми:

Прикачени файлове:
Системен буфер-2.jpg
Системен буфер-2.jpg [ 16.76 KiB | Прегледано 2876 пъти ]
Системен буфер-4.jpg
Системен буфер-4.jpg [ 16.08 KiB | Прегледано 2877 пъти ]

Пет Юли 06, 2012 1:19 pm
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

dan написа:
Ицо, проблема на Пелтието е, че ако свалиш с него 10 вата от едната страна, от другата страна ще трябва да издухаш > 20Вт...

Има едно много удобно нещо , thermal pipe се нарича (топлинни тръби ?). Китайците го правят във всякакви размери и не е скъпо. Мисля, че за повечето приложения вече е по-изгодно да сложиш такава тръба, отколкото да охлаждаш с Пелтие елемент.

Мисля,че терминът е "heat pipe" :)

Пет Юли 06, 2012 2:30 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 64 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща