| Автор |
Съобщение |
|
SteEely
Ранг: Минаващ
|
 Токов стабилизатор
Здравейте! Трябва ми някакво по-съвременно решение на схемата от снимката.  Входното напрежение е 115V (U4 на снимката), а максималният изходен ток 15mA. R26 e шунтово съпротивление. Схемата захранва сонда (C2080) за измерване на специфичното съпротивление на полупроводников мнонокристал.
Последна промяна SteEely на Пон Юли 09, 2012 3:35 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Юли 03, 2012 3:03 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Токов стабилизатор
Какво по-точно като параметри се стараеш да оптимизираш с това "по-съвременно решение"? Това би определило посоката, в която трябва да се дълбае.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Юли 04, 2012 5:31 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Аз не разбирам какво значи по съвременно, то това нещо няма 100 начина да се направи, има мощни ОУ но за това напрежение не съм много сигурен дали ще намериш и то с такъв изходен ток. Може някой да е пуснал и готови чипове, не съм виждал. В зависимост от товара може да се изпозлва и PWM, но не бих го нарекъл по съвременно, PWM има доста особенности и товара може да не му се хареса.
|
| Сря Юли 04, 2012 8:00 am |
|
 |
|
SteEely
|
Под по-съвременно решение имах предвид дали някой не е пуснал готов чип или някакъв по хитър начин за реализация. По принцип пътя по който тръгнах беше да запазя схемата и да заменя транзисторите с техни аналози 
|
| Сря Юли 04, 2012 8:30 am |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Как стои въпроса с разсейваната мощност върху елементите? Ако ти е необходим генератор на константен ток, има подобни решения за захранване на светодиоди.
|
| Сря Юли 04, 2012 9:00 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Когато нещо работи - не се бара! Пътя по който си тръгнал е верния. Както Тони ти каза, модата днес е с PWM, ама това си е трън в гащите. А ако ще оставаш на линейна регулация е безмислено да модернизираш. Има интегрални решения, които ще заменят част от схемата. Но няма да са по-евтини. Келепира ще е по-малия размер. Има смисъл и ако ще правиш 1000+ броя, защото намалява ръчния труд при производство/тестване. Сменяй с по-съвременни транзистори и диоди и карай по утъпкания път.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юли 04, 2012 11:40 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Чай ся! От бързият преглед токовият стабилизатор е с VT6 който ако се замести с полевак ще даде далеч по-добър резултат. VT1 и VT5 стабилизират напрежение и LM317 е далеч по-добро.
А 115V/1A са несериозни пожелания за горната схемичка.
Признай си ИСТИНСКИТЕ изисквания пък решения мнооого и то още по-прости и евтини.
|
| Сря Юли 04, 2012 11:58 pm |
|
 |
|
velio
|
Бая се пулих докато накрая осъзнах че входа е от дясно (то си пише де в първия пост, ама кой да го осъзнае...).
За изходното напрежение нищо не се казва, предполагам че е около 70V (зависи дали R25 е 15k или 1,5k). В този случай май не може да се ползва нещо модерно наготово. Поне аз не мога да се сетя в момента за такова. От тук нататък има два варианта - или импулсно, или линейно. И при двата варианта ще трябва да се ползва ИС с външен транзистор. Освен ако за импулсно не се преработи връзването на някой интегрален АС/DC регулатор (трябва да е прав, щото обратен ще усложни нещата). Има доста работещи още от 85V.
Варианти много, но ми се струва че са се в посока на усложняване на нещата
|
| Чет Юли 05, 2012 12:55 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Високоволтови ОУ-та има, в този смисъл може да се минимизират компоненти, но не мисля че има високоволтово което да вади и 1 А та да отпадне и мощният транзистор, въпреки че не знам дали няма интегрални усилватели клас AB с толкова високо захранващо напрежение .. ама от това файда няма, цената ще е в пъти, ефекта нулев 
|
| Чет Юли 05, 2012 8:52 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Бе той явно иска да открие аналози на българските транзистори, дето ги няма вече и не се знае какви са - ама ако знаехме и в какъв обхват се товари изхода (като изходно напрежение и ток) та да стане ясно кой колко ще пече едва ли ще можем да му помогнем  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Юли 05, 2012 9:19 pm |
|
 |
|
SteEely
|
@tgi аналозите ми са най-малкия проблем стари справочници имам бол. Въпроса е да запазя ли схемотехниката или да я сменя. Чуденето идва от там, че лично не съм тествал работоспособността и, защото платката се е разпаднала от всякъде от многобройните "майсторски" намеси @bongo_x2 "истинските" изисквания са само към тока да бъде 0,816mA. Много се чудих и аз за LM317 (много ми е на сърце). Друг важен момент е, че тока протича през силиция само докато трае измерването тоест около 2сек.  Както се вижда от формулата токът е така съобразен, че Ро да бъде равно на U (измерената потенциална разлика 2, 3) @ToHu PWM не е лошо като идея предвид, че така или иначе ще използвам микроконтролер. Искам да премахна ръчното нагласяне на тока преди всяко измерване, тоест контролера следи тока и го регулира в зависимост от зададената стойност (0,816mA). За това мисля, че PWM е удобно, но само ме притеснява честотата дали няма да окаже някакво негативно влияние на ЕДН.
Последна промяна SteEely на Съб Юли 07, 2012 10:50 am, променена общо 5 пъти
|
| Пет Юли 06, 2012 12:57 pm |
|
 |
|
Пушека
Ранг: Новодошъл
|
А не е ли по-добре вместо да мериш абсолютни стойности свързани с всичките проблеми по разни дрейфове на елементите да мериш относителни отклонения на напрежението спрямо напрежение върху еталонен резистор вързан последователно на токовия генератор? Тогава ще ти отпадне грижата за точния ток и постоянното му гласене. Просто ти трябва точен резистор, което не е трудно за намиране.
|
| Пет Юли 06, 2012 3:10 pm |
|
 |
|
ToHu
|
До тук не видях да си писалкакво мериш, прости ако съм пропуснал, но имай в предвид че PWM си е дърво в много случаи, примерно ако измерваш някакви сигнални .. то при тоя ток не мисля че са сигнални ама... параметри. Това на картинката ти si не знам дали е силиций, т.е. някакъв полупроводников елемент, ама по добре си стой при конвенционалните източници. Иначе да е микропроцесорно грижи няма, имах точно такъв токов, обаче не ми трябваше точност и дори ЦАП не съм позлвал а PWM с интегратор и от там директно в транзистора. Ако ти трябва точност има не лоши ЦАП в някои чипове, няколко елемента и си готов.
|
| Съб Юли 07, 2012 6:56 pm |
|
 |
|
SteEely
|
Явно не успях да обясня добре какво меря и какво искам да се получи за това ще опитам да обясня от начало.  Това е пълната схема на измервателния уред Единия дисплей показва тока през образеца и се регулира на 0.816mA и на 8.16mA (така се променя обхвата на измерваното съпротивление), а другия съпротивлението на образеца (тоест напрежението в mV. Oт снимката се вижда, че I е така подбран, че Ро да е равно на U 2,3). И така да обопщим: U зах= 115V I out max= 8.16mA (това е максималния работен ток) Допълнителна информация за Четирисондов метод за определяне на специфичното съпротивлениеДисплеите ще бъдат LCD управлявани от микроконтролер, който има 10 битово АЦП и въпроса е ще мога ли да постигна същата точност като с C520D предвид, че U 2,3 е от порядъка на 1-5mV На снимката от предния ми пост където пише Si образец е това: 
|
| Пон Юли 09, 2012 4:50 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
е това с 356 дето е правено няма да ти се размине, а и трудно ще го опростиш (включително пасивния филтър след изхода му). Схемата видимо е правена от грамотен човек на времето. 10 бита ADC ще свърши работа ако е 10 бита. Много от тях не са, ако и да имат 10, че и 16 бита за четене. Въобще без да разбереш какво искаш да сметнеш оценявайки грешката на измерването няма как да стане работата  . Като начало виж дали INL на ADC-то е в рамките на 1 LSB, DNL дали и то е под 1 LSB (второто е почти сигурно, първото почти сигурно не е - т.е. не е баш 10 бита).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Юли 09, 2012 5:06 pm |
|
|