Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Загуба ма СМС от модем възможна ли е? 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение Загуба ма СМС от модем възможна ли е?
Здравейте, ръчкам тук едни модеми със SMS и имам нужда от съвет или малко помощ.

Имам 2 модема. Ако единият е спрян в момента, а му изпратя СМС от другия, понякога този СМС не се прочита, когато включа и настроя първия модем. Говоря за времеинтервал от около половин час, понякога и при по-кратък, изпратеният СМС не се прочита. Чета СМС-а с команди:
AT+CMGF=0 // set PDU mode
AT+CMGL=4 // List all messages

Прочетох документацията на АТ командите и останах с впечатлението, че, колкото и зле да съм настроил модема, не би трябвало СМС-а да се изгуби от това. Може и да греша. Изобщо гарантира ли GSM стандартът, че СМС-ът ще се достави и при изключен модем? Аз мога ли по някакъв начин да укажа СМС-а да се запазва по-дълго и, когато си включа модема, да го изчета?

Благодаря предварително, момчета!

Като решение на проблема мисля да настроя модема да си изкарва непоискано съобщение (URC), при приемане на нов СМС и да го приспя, вместо да го изключвам. Струва ми се, че така, винаги СМС-а се прочита. Пък и ще разбера кога точно е получен СМС-а, ще събудя веднага модема и ще го прочета.

Пон Юни 25, 2012 12:10 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Загуба ма СМС от модем възможна ли е?
Нещо не разбирам... СМС-а не се получава или се получава, но не може да се прочете? Ще е по-лесно, ако споменеш модела на модема и чия СИМ-карта използваш.

Пон Юни 25, 2012 7:59 pm
Профил

Изобщо не се получава СМС, сим-картата е глобулска. Сякаш се губи пущината :)

Пон Юни 25, 2012 11:05 pm
Профил
Аватар

marcuka68 написа:
...Изобщо гарантира ли GSM стандартът, че СМС-ът ще се достави и при изключен модем? ...

Тц. Проста проверка се прави така: изключваш си един GSM, пращаш му SMS от друг, броиш до 30 минути и включваш първия. И о чудо! Няма го ! ( Правка: това на M-Tеl не е така, там има SMS сървър, който до 1 денонощие ти запазва съобщението. Малко след като се включиш, и го получаваш )

Пон Юни 25, 2012 11:17 pm
Профил ICQ

bateAz написа:
marcuka68 написа:
...Изобщо гарантира ли GSM стандартът, че СМС-ът ще се достави и при изключен модем? ...

Тц. Проста проверка се прави така: изключваш си един GSM, пращаш му SMS от друг, броиш до 30 минути и включваш първия. И о чудо! Няма го ! ( Правка: това на M-Tеl не е така, там има SMS сървър, който до 1 денонощие ти запазва съобщението. Малко след като се включиш, и го получаваш )

Благодаря много за информацията! Аз видях, че се губи СМС-ът, но си мислех, че проблемът може да и в мен, но се оказа в Глобул!

Вто Юни 26, 2012 7:45 am
Профил
Аватар

marcuka68 написа:
Изобщо не се получава СМС, сим-картата е глобулска. Сякаш се губи пущината :)

Мтел твърдят, че имат СМС-сървър и изглежда да е вярно. При проби с техни карти, СМС пристига след около 45 секунди след регистрация в мрежата. Но не съм пробвал колко време се пазят. Би трябвало да имаш команда за задаване на времето на живот на СМС-а в команда като AT+CSMP = ..., но това зависи от модула.

Глобул, твърдят, че също имат СМС-сървър, но някак свенливо го твърдят. Като, че не са много уверени в това.

Виваком въобще не претендират да имат такъв, но имах случай при който СМС изпратен по време на сутрешното кафе, пристига по ракиено време, та значи някъде се е съхранил на сянка от дневната жега.

Няма никакви гаранции за съхранение и изпращане на СМС-а и затова, ако ти е важно - търси други начини за комуникация.

Вто Юни 26, 2012 7:59 am
Профил
Аватар

SMS сървъри имат и трите оператора. Иначе няма начин как да работи системата. Друг е въпроса как са настроени те и как работят. Определено сървъра на Мтел е най-добър и с най-много възможности. Този на Глобул е най-зле. Имам връзка чрез API и към трите и ги наблюдавам вече три години.

Вто Юни 26, 2012 9:32 am
Профил WWW

Прегледах я командата - AT+CSMP, но тя важи само за текстов режим на работа. Тук работим с PDU.

Чудех се и върху командата AT+CPMS и по-точно, като се настрой <mem1> да е "BM" - Broadcast type messages, ама не е бил и там ключът. Доколкото разбрах от интернет, broadcast messages са съобщения, получавани от всички клиенти на мрежата, намиращи се в даден регион от нея.

Иначе получих доста изчерпателна информация, благодаря

Вто Юни 26, 2012 10:23 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ]