Отговори на тема  [ 74 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Логически анализатор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Логически анализатор
Относно съпротивлението на входовете.
100К става почти навсякъде. Проблема е в капацитета. Пасивните сонди на Agilent например са с 8pF. Което обикновенно си е перфектно. Лочически анализитори с активни сонди и с по малук капацитет и по голямо съпротивление са си вече скъпа и сериозна техника.

Като горна граница за капацитет на сондите гледай 12-15 pF.

Чет Юни 21, 2012 11:09 am
Профил
Ранг: Почетен член

Цитат:
Относно максималната честота на семплиране. 100Mhz и нагоре е читаво решение. По надолу,особенно в случаите когато искаш да мериш времеинтервали е кофти.

Това последното май изключва голяма част от 8 каналните... тоя от дх е 16МХз.

Забелязах че дори такива с честота 500МХз(на семплиране) могат да стигнат само 10МХз (на клока) с външен клок (поне тези които разгледах), което е достатъчно в повечето случаи, но не във всички.

Чет Юни 21, 2012 11:46 am
Профил WWW
Аватар

Това за външния клок да не те притеснява. Тази възможност не ми се е налагало да я ползвам никога. Сигурно си има приложения и за това но не е есенциално.

А за честотата направи си сметка. при 100Mhz ще мериш времеинтервалите с резолюция 10 ns.

Погледнато от друга гледна точка. Импулсна поредица с честота на повторение 10Mhz ще можеш да я виждаш в 10 семпъла. Което е абсолютния минимум за да придобиеш представа за сигнала.

В практиката понякога е необходимо да видиш кой от два сигнала се е променил първи. Ако промяната е през интервал по малък от 2 пъти периода на семплиране има вероятност да ги видиш че са се променили в едно и също време.

Чет Юни 21, 2012 12:03 pm
Профил
Аватар

Аз затова и не ти препоръчвам нещо конкретно. Мъча се да ти създам вярна представа какво трябва да очкаваш от анализатора. И вече да си прецениш сам какво ще е добре за теб.

Чет Юни 21, 2012 12:05 pm
Профил
Аватар

Реконструктор написа:
Ае ся, не си чак толко стар. :D Сори за офтопика. :)

Ми дали съм стар или съм почнал отрано... де да знам. :?

Иначе аз на скопа си имам вграден анализатор. Ама даже не съм му разопаковал кабелите, честно казано и незнам къде са :) А и имам странното подозрение, че тия педераси от Аджилент, ще ме накарат да купувам някакви допълнителни софтуерни пакети, за анализиране на протоколите... Да го духат, една чанта пари взеха, че и още да им дам....

Иначе, то в един съвремен анализатор не трябва да има нищо кой знае колко революционно - FPGA, памет и някакъв примитивен процесор. Всичко ноу-хау е в софтуера, а китайците са добри в кражбата на софтуер.... т.е. риторично питам няма ли нещо евтино китайско?

Чет Юни 21, 2012 2:01 pm
Профил ICQ

ами ако сравняваме цените е евтино. най-евтините не-китайски започват от 600 лв, като следващата цена е 900лв. Китаеца в ebay дава за $180 -> 270лв и ако нямаш късмет на митницата става 324. На половин цена с по-добри параметри. Този вариант на LA5034 (който видях че има хиляди ментета), е със честота на семплиране до 500MHz и 150 Мхз честота на входния(те) сигнал(и). Притесняваше ме 200-те кОм входно съпротивление, но на цифровите сигнали май не им пречи чак толкова. Но няма памет. 2к семпъла може да стига за голяма част от случаите но Nikola Kirov препоръчва повечко.

Това ми напомня на времето когато си търсех нает сървър - РАМ-та не настигаше останалата част. За да взема сървър с 4 ГБ рам трябваше да взема 2 пъти по-скъп сървър отколкото ми е необходим или да доплатя смешно голяма цена за рамта. Едва наскоро се усетиха колко важна е рамта за кеша. Сега за да взема ЛА с 1Мс памет трябва да се изръся за 16/34 входов с 500 МС/с честота на семплиране.

Последна промяна npelov на Чет Юни 21, 2012 2:58 pm, променена общо 1 път

Чет Юни 21, 2012 2:36 pm
Профил WWW
Аватар

2К памет са смешно малко. И за какво не им слагат повечко РАМ? Че тя не е кой знае колко скъпа...Ебати чекиите.

Чет Юни 21, 2012 2:57 pm
Профил ICQ

:) именно. както казах за сървърите. Колко струва един сървър и колко РАМ-та. За фирмата решихме да си купим сървър и да му сложим достатъчно рам - 8 ГБ възможност за още 8. Излезе близо 3000 EUR с ДДС, а рам-та беше около 10% от цената.

Макар че в тези машинки РАМ-та означава и адресна шина, не само чиповете РАМ -> цялата картинка се усложнява.

Чет Юни 21, 2012 3:01 pm
Профил WWW

Max record time (Compression mode)10hour
Max Sample Rate (Compression mode)200 MHz

Дали пък не успява да компресира real time и да праща всичко по USB-to? това си е тежка работа, но не съм наясно до колко са развити компресиите в embedded системите. Или е 200 МХз с 1 канал, 100 МХз с 2 канала и т.н. и компресира в PC-то и паметта му е само буфер на USB интерфейса. Все пак USB-то е 470мбит/с и въпреки всичките овърхед-и може да изпрати 200Мбит данни.

Последна промяна npelov на Чет Юни 21, 2012 3:28 pm, променена общо 1 път

Чет Юни 21, 2012 3:16 pm
Профил WWW

А какво ще кажете за този с поне 8 МБ/канал. Все пак си мисля че за паралелни 8 бит трансфери трябват поне 12-13 канала, а там е доста по-важно времето на пристигане на отделните битове от дата шината. налагало ми се е да окачвам скопа на всеки бит поотделно за да разбера че два пина приемат един и същи сигнал - т.е. окъсени.

Чет Юни 21, 2012 3:23 pm
Профил WWW
Аватар

npelov написа:
Desert leo ...

Уффф...

1. Desert leo се пише Desert Leo.
2. Аз не съм представител на Електронинвест. Просто в момента работя там и не се засягам. Все ми е тая за твоето мнение... Но как очакваш продавачката да е спец. по измервателна техника, при положение, че и ти като купувач, очевидно не си...
3. Отваряш теми в които демонстрираш единствено въздух, но под слабо налягане. Давай, не ми пречиш...

Такива като теб превръщат сериозните теми във всеки форум в безсмислена говорилня...

Съб Юни 23, 2012 4:16 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

За домашно ползване съм си взел :
http://www.ikalogic.com/ikalogic-products/scanalogic-2/
Изображение

За цената си е добра играчка.

Вто Юли 24, 2012 11:45 am
Профил ICQ
Аватар

Откъде си го взел това нещо и за колко ?

Вто Юли 24, 2012 12:35 pm
Профил ICQ
Аватар

bateAz написа:
Откъде си го взел това нещо и за колко ?

На сайта им го дават за 59Е.

Сря Юли 25, 2012 3:02 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

http://www.robotev.com - аз пазарувам от този
http://erelement.com - от този не съм пазарувал
115 лв. и в 2-та сайта, препоръчвам роботев

хардуера е атмелски проц на 20 Mhz с директно подаване на клок към външна SPI памет (с възможност за битово записване). Което прави кпд-то доста добро. Софта им е добър с декодер на протоколи. Преди около седмица изкараха ъпдейт на софта.
Може да се ползва и като емулатор на сигнали. USB-то е софтуерно.
Като цяло е хубава играчка.

Поздрави

Сря Юли 25, 2012 5:47 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 74 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща