|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 11:37 am
| Автор |
Съобщение |
|
HIFI
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 9:59 pm Мнения: 512 Местоположение: София
|
 Съвет за електрожен
Здравейте, чудих се къде да задам въпроса си... ако беше в обяви щеше да е реклама сигурно. Ако не съм нацелил мястото моля Рек. да я премести където сметне за добре. Та пиша тук защото е свързано с механика, а общите теми са повече знам ли..... Напоследък все по-често ми се налага да ходя напред-назад и да моля приятели да ми заваряват по нещо малко. Не става дума за дълги шевове и обемна работа, по-скоро за малки и по-прецизни работи. Чудех се дали да не си купя електрожен и тук идва мястото на въпроса ми  Има ли смисъл от евтините инверторни електрожени от рода на този , този или този или е по-добре да се вземе една трансформаторна "кракра"  Няма да откажа, ако ми препоръчате модели и ми разясните плюсове и минуси на разновидностите. Предварително благодаря и се извинявам ако не съм нацелил раздела още веднъж...
_________________ I'm debugging my software mostly with soldering iron....
|
| Чет Юни 21, 2012 12:13 am |
|
 |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Съвет за електрожен
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Юни 21, 2012 12:18 am |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
За дребни заваркинай-добре е телоподаващо - става за ламарини и пр...Но ако ти трябва наистина прецизност - аргонов апарат е незаменим. По-скъпо е, но е истинско
|
| Чет Юни 21, 2012 12:44 pm |
|
 |
|
sthx
|
Показаните на снимката не са аргонови - не се вижда къде влиза и излиза аргона. И за аргона накрайникът е по-друг. Съветът ми е да не поглеждаш към трансформаторните. Избери такъв апарат, който ти отговаря на потребностите и има сигурен сервиз. Щото вероятно всички търговци ще се закълнат, че има сервиз.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Чет Юни 21, 2012 2:11 pm |
|
 |
|
radolin
|
Ами основно зависи какъв ти е бюджета и какво искаш да можеш да заваряваш. Ако ще прариш асмалъци и други конструкции от винкели, КраКра е супер. Единствено проблема е, че трябва да си доста як за да го разнасяш. Ако търсиш нещо средно между китайски евтинджос и скъпа марка виж тези две фирми http://www.aigwelding.com/ и http://viki-b.my.contact.bg/Освен амперите, много важен параметър е процента на натоварване. Евтините са примерно 160А, ама 10%, демек след 1 минута заваряне 10 трябва да почиваш. Има комбинирани апарати на Вики телоподаващо + електрожен (в един корпус), а на ДЕЛ отделно електрожен/ТИГ (токоизточник) и към него модул за телоподаване. Аз си взех последното, за да може като ти трябва някъде да носиш само електрожена, а не и телоподаването. Препоръчвам тези фирми, защото машините са произведени (или поне китайските модули сглобени) в България. Съответно при повреда има доста по-голяма вероятност да получиш сервиз и поддръжка.
|
| Чет Юни 21, 2012 2:25 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Кракра си е тежъчък. Но все пак са се изхитрили да превкючват първичната намотка и не е толкова зле работата от към кила. Виж самоделките, правени през социализма от незнайни майстори в гаражите биеха рекорда. Носеха се от двама души и докарваха гръбначни изкривявания за отрицателно време. (В годините на прехода станаха любими на крадците на цветни метали и отърваха собствениците им от непосилното "тегло")
|
| Чет Юни 21, 2012 3:17 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
За дребни детайли инверторният е цар, за ламарини - точковото. Кракрата е само за винкели  Аргонът е за нежелязо. П.С.: Не бих купил нещо което се казва "Аргон" а няма аргон. А на третия линк ми каза, че има вируси. П.С.: Ако дадеш подробности утре ще питам колегите.
|
| Чет Юни 21, 2012 8:18 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Абе нещата са и по сложни, важно е да занеш какво ще правиш, и до колко искаш да си универсален. За общи цели най-добрият вариант е телоподаващо, голяма заблуда е че е подходящо само за тънки детайли, телоподаващото може да заварява и доста дебели детайли, доста дебели разбирай шев с дебелина 40-50 мм и нагоре, верно там телът е малко по дебел, обикновенно 2 -2.5, повечето малки са до 1-1.5. Най-голямото му предимство е че с телоподаващо се заварява лесно, ако не си заварявал телоподаващото ще ти спести много нерви. Електрожена е за майстори, без значение какъв е си иска майсторлък, докато се научиш да заваряваш ще мине много време, аз примерно с електрожен не мога, правя заварки но са далеч от това което трябва да бъдат. TIG заваряването, това което се води аргон, но не е задължително да е с аргон, е друго нещо. Също е мит че е за нежелязо, напротив, всички отговорни заварки на стомана се правят точно с TIG. С него може да заваряваш всичко. Принципно има инвертони източници които стават и за електроди и за TIG, като TIG обикновенно е с контактно запалване на дъгата. Основната разлика е че при TIG дъгата е между електрод който не се износва и детайла, а материала за шева се подава допълнително, при другите методи материала е част от електрода. TIG е подходящ за финни детайли, за неръждавейка, високолегирани стомани, тънки или дебели детайли, общо взето за всичко. Недостатък е че изисква инертен газ, но това е и при телоподаващото, като там се изпозлва обикновенно СО2, затова и го наричат CO, но като цяло може да се работи с различни газове. За марки малко ми е трудно, аз купувам на Lincoln Electric но там цените не са като за домашно ползване. Бяха ми похвалили бългрски инвертори, както и едни вносни, не помня модела оранжеви са, мога да питам, но тези вносните бяха около 1200 лв но са си ОК и за професионално и доколкото помня стават и за TIG.
|
| Пет Юни 22, 2012 1:12 am |
|
 |
|
HIFI
|
Благодаря, тогава въпроса ми започва да се свежда до ТОВА, дали е добро решение? Понеже съм доста бос в областа и няма да се справям така добре както с поялника, предполагам си прав, че с телоподаващо ще е по-лесно от електродното заваряване.
|
| Пет Юни 22, 2012 12:10 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Юни 22, 2012 4:04 pm |
|
 |
|
Пушека
Ранг: Новодошъл
|
Оууу сакън ... не прави тази глупост с лидъла. Това е за продаване, не за заваряване. Като ъглошлайфите едно време за по 10лв, че и по-зле.
|
| Пет Юни 22, 2012 4:23 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 ...
На Лидъла рядко пущат боклуци. Един колега си купи този електрожен за вкъщи и е доволен. Естествено, прецизните неща ги носи на TIG-а на работата и не ги заварява той.
Но спорът е безсмислен защото промоцията е отминала (май). На мен обаче ми направи впечатление, че поне инструментите в БГ са с около 20% по-скъпи от тук.
HIFI, не си призна какво точно искаш да питам заварчиците на работата. То аргонът и телоподаването са благинка ама ще си избият ли някога парите? За майсторлъка не говорим. А линкът на който си се спрял ми го освирква за вируси...
|
| Пет Юни 22, 2012 6:45 pm |
|
 |
|
HIFI
|
Няма какво да признавам  ще се ползва за какво ли не. Парите няма да си ги заработи, купувам го за гъдел. Ако си следил ТАЗИ тема.... искам да подобря леко конструкцията и примерно за там ми трябва малко, а не мога да мъкна 50-60 кила желязо напред назад (обемно и неудобно е). Отделно имам и други неща за заваряване, но не е нещо про... исках да е за по-фина работа. Не знам защо ти пищи линка при мен си е ОК. Колкото до лидълския няма да е той 
|
| Пет Юни 22, 2012 7:15 pm |
|
 |
|
radolin
|
Ами това изглежда като да е от най-евтините трансформаторни телоподаващи. Въобще не е споменато дори колко ампера е (това, че модела се казва 165 нищо не значи) и какъв е коефициента на натоварване. Също така шланга не е сменяем. Аз не бих си го купил. За 780 лв има инверторно телоподаващо на Вики-Б. Какво значи за теб по-финни работи? По принцип за най финни се ползва "аргон" (или по-точно TIG), но и доста по-трудно се работи. Имай предвид, че ако се спреш на телоподаване или TIG освен машината ще имаш още 150-200 лева за бутилка и регулатор за газта. Сложи и още към 100 за соларна маска. Също не си споменал какви метали искаш да заваряваш. Само за черно или искаш и неръждавека и евентуално алуминий.
|
| Пет Юни 22, 2012 8:12 pm |
|
 |
|
sthx
|
Бутилката се дава само под наем.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Юни 22, 2012 8:51 pm |
|
|