| Автор |
Съобщение |
|
anrieff
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Ное 16, 2008 1:16 pm Мнения: 179 Местоположение: София
|
 Две захранвания: схемичка за ексклузивно избиране на едното?
Здравейте, схемотехниката ми куца като цяло, и не мога да измисля хубаво решение за един проблем. Значи, имаме уред, който оперира на 5V, и входното напрежение се минава през LM2931. Уредът не харчи много - 50 mA най-много, и то за кратко, през основното време е към 0.5 mA. Искаме да има и двойно захранване. Едното е 9V батерия (алкална или презареждаема) - нейното напрежение, V₁ приемаме да е в границите 6÷9.5V. Второто захранване е букса, за връзване към адаптер в контакта. Означаваме това напрежение с V₂, може да се мени 6÷24V. Искаме, когато е вързано към контакта, т.е. V₂ > 6V, да се ползва само то, батерията не се пипа. Когато го нямаме, или отпадне, се ползва батерията. Та, както казах, схемотехниката ми не е блестяща и се зачудих, има ли чисто електрическо решение на този момент с ексклузивното захранване? Нещо просто, с 4-5 транзистора/диода (с IC-та и баба знае). Аз си надрасках някакви работи, ама все не го доизмислям, събаря ме, че може V₂ < V₁, но все пак да се налага да ползваме V₂! Иначе механическо решение има, с буксата, ама какво става ако изгасне тока, мен ми се ще батерията да се включи като резерва в тоя случай. Дайте  на бедното програмист, моля 
_________________ 2 + 2 = 5, при много големи стойности на 2.
|
| Съб Юни 16, 2012 2:07 am |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Две захранвания: схемичка за ексклузивно избиране на едн
Един шотки диод (шотки заради ниския пад върху тях) на който катода е свързан към входа на стабилизатора на 5 волта. На анода му закачаш батерията. Буксата с външния адаптер е свързана към катода на диода (и входа на стабилизатора за 5 волта). Когато го няма адаптера схемата се захранва от 9 волта батерията през диода, а като сложиш адаптера понеже неговото напрежение е по-голямо то ще запуши диода и от батерията няма да се дърпа ток. Така всичко става автоматично и е супер просто. Единственото условие е напрежението на адаптера да е винаги по-голямо от това на батерията, т.е. трябва ти адаптер с минимум 10 волта напрежение и максимум максималното входно на 5 волтовия стабилизатор. Това си е класическо решение за резервно батерийно захранване и не ти трябват никакви транзистори и интегрални схеми, а само един шотки диод  .
|
| Съб Юни 16, 2012 3:57 am |
|
 |
|
anrieff
|
Да де, ама тъкмо там е врътката - това ми поставя ограничение захранването да е минимум 10 волта. Не, че е голяма работа де, ама повече ми се иска да е без това ограничение. Ако има как да стане, ако ли не - здраве да е 
|
| Съб Юни 16, 2012 4:33 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Ами има варианти, от най-простото, малко реле което да захранваш от входа което да прекъсва батерията. Това същото може да стане с транзистор, не забравяй че MOSFET-а има паразитен диод дрейн-сорс
|
| Съб Юни 16, 2012 10:26 am |
|
 |
|
Пушека
|
Ей това ми се струва просто и евтино. Хоризонталния транзистор трябва да е Р проводимост . За тия токове ще стане и СМД с размери на нокът 
|
| Съб Юни 16, 2012 10:39 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Резисторите трябва да са от порядъка на мегаоми че ще ти разреждат батерията иначе.
|
| Съб Юни 16, 2012 11:33 am |
|
 |
|
Пушека
|
Да. Двата резистора в дрейновете задължително към 1Мом. Резистора в гейта на първия транзистор трябва да осигури няколко мА за ценера. Примерно нещо около 2-4 Ком Е разбира се това е само идея. Вероятно има и вариант при наличие на адаптер батерията да не се разрежда изобщо.
|
| Съб Юни 16, 2012 12:42 pm |
|
 |
|
anrieff
|
Пушека, благодарско за схемичката  ! Че батерията се разреждала с десетина µA - то това е по-малко от саморазряда на NiMH, а за алкалните ще държи с години  Само едно нещо ме притеснява - напрежението на превключване между двете захранвания се определя от ценера и от праговото напрежение на първия mosfet. Освен ако не бъркам нещо. Така няма ли да играе много това превключване между отделните бройки транзистори?
|
| Съб Юни 16, 2012 2:36 pm |
|
 |
|
Пушека
|
Превключването става, когато ценера се запуши, т.е. напрежението на адаптера падне под праговото му. Праговете на транзисторите са различни, но има много модели с праг 1-3в, което е доста под прага на ценера и не играе никаква роля в случая (примерно BSS138 Ugsth=0.8/1.5V). По- критичния момент е в горния край. Обикновено масово са Ugss <= 20V, а с тази схема гейта е ужасно близо до ръба - 18V при Uz=24 , Z=6V. Та ако може да ползваш адаптер с напрежение под 20в ще е добре. Ще се радвам, ако съм бил полезен.
|
| Съб Юни 16, 2012 4:14 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е то никой от гейтовете няма да види над 9-те волта на батерията де  . Аз тоя под ценера бих го сложил биполярен, не че ще е кой знае какво подобрение де ама за успокоение да знае човекът, че базата му ще мърда в рамките на 300-ина mV.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Юни 16, 2012 4:46 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ако няма твърдо зададен точно определен адаптер, който трябва да се ползва защо просто не се сложи адаптер с минимум 10 волта, вместо да се правят такива гимнастики  ?
|
| Нед Юни 17, 2012 3:48 am |
|
 |
|
Пушека
|
Ако беше за мен бих го направил с 2 диода и подходящия адаптер  Но Анериф си е поставил условията с ясното съзнание, че си усложнява живота. Явно има причини...
|
| Нед Юни 17, 2012 8:46 am |
|
 |
|
klez
Ранг: Професионалист
|
A Защо просто не се ползва за адаптера 3.5мм букса за слушалки  има такива които като се включи букса в тях прекъсват другата верига (по принцип се ползва за веригата на някой вграден говорител но в случая на батерията)  за 50 стотинки решение без никва електроника. Недостатък е че буксата трябва да е малко шантава за такъв тип решение
|
| Сря Юни 20, 2012 1:15 pm |
|
 |
|
michev
|
Сигурно, защото, като спре тока и букасата сама няма да излезе 
|
| Сря Юни 20, 2012 1:32 pm |