|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Окт 05, 2026 1:04 am
страната на неограничените възможности ...
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: страната на неограничените възможности ...
Първото поколение, които са дошли на тумби нелегално от Мексико не могат да гласуват, за да могат да променят каквото и да било. Второто и третото поколение, дето са родени тук вече минават през месомелачката и стават по-големи защитници на капитализма и от Рокфелер. Така, че аз съм спокоен  .
|
| Пет Юни 01, 2012 4:39 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30862 Местоположение: София
|
Ами банката също има някаква вина, но в крайна сметка вината ена държавата, държавата е тази която е натиснала банките да дават рискови кредити, тя е и тази която им е дала гаранции, банките просто са намерили лесен начин да се освободят от риска продавайки пакетирани кредити.
|
| Пет Юни 01, 2012 10:17 pm |
|
 |
|
zaphod
|
тя работата ако беше проста отдавна да се знае как става и всички да го правят. ама не е. тия банкови механизми за защита са за да не настъпва паника и хората да си теглят парите при най-малкия слух. никаква стабилна банкова система не може да има при недоверие на населението. от друга страна защитите насърчават безразсъдството, което пък докарва до разпасаност и в крайна сметка пак до проблеми, но поне са на големи интервали. тия неща не може да се каже кое е правилно, ако нямаш власт над 50 държави и не си направиш графика с 200 годишни резултати при различен параметър на защита, както си мериш волт амперна характеристика. всеки който си мисли че знае верния отговор е наивник-мисляч 
|
| Съб Юни 02, 2012 9:03 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Всеки освен Хари ------------------------------------- Хари= Hari Seldon , разбира се
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Юни 02, 2012 9:24 am |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1383 Местоположение: Phoenix AZ
|
Митак , чукаи ина дърво да не ходиш по обществени болници.....Твоито положение е нещо от сорта –сития на гладния вяра не хваща.... Аз пък мисля че е точно функция на държавата да сетне така нещата че да са защитени повече интересите на гражданите не съм за комунизъм в тая насока както беше в немско ама тука в щатско е хептен дивотия в здравна насока. Това с банкрута за здраве....по теория е така но не ебаш така.....една камара хора работи за жълти стотинки ,те ако не вземат кредит ,те как ще съществуват.... Или в случая с 160 к - ако имаш къща,кола ,незнам си какво –чупи ти се крака и оставаш на улицата и пешак само заради това ли ? Също така тия ефтините застраховки са по 100 -200 долара на месец са пълен алабализъм ...покриват някакви смешни услуги в общия случаи.... Ако някои даже бачка не на мин ами на 15 на час –то 200долара ще му са кажи речи 10 % от бюджета а ако трябва и за смеиство да плаща и т.н ..даже и да иска няма да може да ги плати ....
|
| Вто Юни 05, 2012 11:29 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30862 Местоположение: София
|
Хмм 200 не е толкова малко ако говорим за един човек, но семейните пакети са по изгодни мисля, ако имаш семейство де. Остави тия капиталистически глупости дето са модерни по европа, че и на там отиват, мен ако питаш най-добре да си плащаш когато трябва за да ти плащат когато ти се наложи, само с тая разлика че неискам да плащам надържавата.
|
| Сря Юни 06, 2012 2:37 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Бе вие сте много интересни хора. Някой ако бачкал за 15$ на час, това му било 10% от бюджета. Тоя дето бачка за 15$ на час прави 2400 на месец ако няма овъртайм. Можеш ли да смяташ колко пари ще му вземат за "безплатната" здравна застраховка в БГ или в Германия, даже без да го питат дали иска да ги плаща? Можеш ли да сметнеш колко е ДДС-то в БГ и в Германия и колко са селс таксите тук? А можеш ли да сметнеш, че тоя някой с 2400$ на месец няма да плати почти никакви данъци общ доход и пак да го сравниш с Германия и/или България. Значи там, дето ги вземат насила парите за застрахвка не го смятаме за проблем на малкия бюджет на работника, а тук дето са оставили работника сам да реши какво иска да си купи го смятаме за голям проблем. Да не говорим пък, че мен лично слабо ме вълнува какво могат да си купуват другите. Много по ми е важно аз какво мога да осигуря на семейството си, а другите какво ще правят си е лично техен проблем. От тая ми гледна точка САЩ са идеалното място за мен. Естествено има разни хора с разни идеали и както виждам явно САЩ не са идеалното място за теб  . Аз лично ако попадна на място, която не харесвам ще гледам да се изнеса при първа възмножност, вместо да си стоя и да се мъча на лошото  .
|
| Сря Юни 06, 2012 2:52 am |
|
 |
|
zaphod
|
то всеки така смята, но под граждани и под интереси всеки различно разбира. за мене доктора е по-ценен гражданин от мангала, така че предпочитам система при която на доктора му е добре, а на мангала не му е добре, тоест без общ казан и без глупости от типа "ама как може, живота не е стока". това по първата точка. по втората какви всъщност са нашите интереси - това е много по-сложно. при всички случаи обаче късогледата защита на интереси ми е най-противна и по тая причина всички които ми защитават "интереса" са ми праймъри врагове.
|
| Сря Юни 06, 2012 6:38 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Аз пък все си мисля, че 10% не са голям данък (осигуровка, застраховка и т.н.) за здраве... Бас ловя, че разходите по колата са му за 20%, ама за тях не реве. То и в БГ е толкова, ама ела тук да видиш какво получаваш за това. Иначе Щатите са другата крайната противоположност за здравна система. Която доказва, че и така не става. По статистика, отделят най-много за здравеопазване като абсолютни суми на човек от населението. А покритието на услугите за масовия жител е доста ниско, качеството спрямо световните станадарти - далеч от най-доброто. На другата страна на полюса пък са например Франция, където солидарно ти удържат от заплатата жестоки суми всеки месец. Всички имат достъп до всичко - лекари, апаратура, лекарства. Ама бюджета на касата им е винаги на страшен дефицит и все аха да гръмне. Характерно и за двете системи е, че се краде като за световно. Надписват се лекарства и услуги. Краде се от търгове за апаратура. Провеждат се нерагламентирани тестове на лекарства. Въобще медицината и фармацията е едно страхотно лапане, крадене и далавера по целия свят.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юни 06, 2012 8:38 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ми така става, когато малка част от популацията контролира нещо от интерес за цялата популация, кво да се прави. Не са чак толкова доббре поставени колкото търтеите по банките, поне част от медиците/фармацевтите дават нещо реално срещу парите си което не може да се каже за банкарите. И ако второто може и да подлежи на корекция (не че имам предложания каква) от социален чешит, първото едва ли подлежи, там има нужда и от истински знания (макар за малка част от съсловията).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Юни 06, 2012 8:46 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Абсолютната сума е гордостта им, обаче като погледнеш какво можеш да получиш срещу тази сума, се получава доста друга картинка.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Юни 06, 2012 2:21 pm |
|
 |
|
3aek
|
ако 5 дни в болница струва $160 000 не мога да си представя къде отиват тези пари? всички лекари 30 метрови яхти ли имат 
|
| Сря Юни 06, 2012 5:24 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Застрахователите имат по няколко 30 метрови на калпак  Като във всичко друго, посредниците прибират основната част от печалбата, двата края прибират трохите. Е в случая лекарите в САЩ взимат добри пари, но обикновенно лъвския пай е за застрахователя и акционерите на болницата. Както и за търговците на медикаменти и техника. Подчертавам търговците, а не производителите, щото поне за техниката имам идея как стоят нещата.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юни 06, 2012 5:50 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Заек, не можеш да кажеш генерално, че 5 дни в болница струват 160к. Конкретните 5 дена струваха толкова, но имай предвид сложността на операциите (все пак сложиха няколко пирона и две пластини в крака на човека). Сега си представи как около тоя човек са се мотали поне 20 души персонал никой от които не взема по-малко от 100к на година. Една сертифицирана сестра в болница почва от поне 70к. Сложи апаратурите, лекарствата, и застраховките за малпрактис (само тая застраховка на един лекар струва около 80-100к на година). Отделно 160к сметка са първия опит на болницата да чарджи болния (застраховката)  . обикновено докато се стигне до плащане тая сума се намалява с поне 40-45%. В случая с тоя пич няма намесени застрахователи, защото той просто няма застраховка, така че и Цецо не е прав  . Как обикновено протича един такъв процес - например отиваш при лекаря си за годишно тестване на холестерола да кажем. Лекаря те преглежда, взема ти кръв и ти си заминаваш. Преди да си заминал плащаш тъй наречения коиншурънс (нещо като потребителската такса в БГ) - за моята застраховка е 20$ тая такса. Доктора праща пробата в лаборатория, те тестват и връщат резултата. Доктора после праща сметката на застрахователя за одобрение и плащане. В случая тая сметка е около 160$. Тук сега има два варианта - доктора е от мрежата с доктори, които имат договор със застрахователя и съответно са се съгласили на определена отстъпка, която варира но е около 40%, т.е. застрахователя намалява тая сума на да кажем 96$. Махат 20-я долара дето ти си платил за потребителска такса и остават 76$. Или пък доктора не е от мрежата и тогава няма отстъпка за застрахователя и няма намаления на сметката. Тук вече според плана, който си си избрал те плащат техния процент от сметката. Ние примерно имаме 3 различни плана и моя е застрахователя плаща 90% от сметката, а аз 10%. Т.е. с моя план застрахователя праща чек на доктора за 68.4$ и доктора ми праща на мен сметка да платя още 7.6$ и всеки е щастлив. В цялата тая история някой да видя застрахователя да взема пари от сметката в болницата? Това е същото като да кажеш, че сметките в сервизите за коли са големи, защото застрахователите на коли карат яхти - пълна смешка  . Застрахователя печели от парите, които ти плащаш за тая застраховка. В нашия случай пълната (здравна и зъболекарска) застраховка на цялото ми семейство (3-ма човека) на година струва около 9600$ (по спомени) от тая сума аз плащам около 2500$ на година, а фирмата остатъка от малко над 7к. Някой ще тръгне ли да смята какъв процент от дохода на семейството са тези 2500$? Ако кажем, че само единия работи да кажем за 80-100к това са едни нищожни 2.5-3% от дохода, а ако и двамата работят, то тогава става още по-малко, защото само един плаща застраховката, а не като в БГ всеки работещ член на семейството. Дори и да сложим пълната сума (без фирмата да плаща нещо) пак сме под 10%. Същата застраховка за семейство с повече деца е съвсем малко по-скъпа, а не пропорционално на броя на членовете на семейството. Примерно за 4 човека е около 10500$. Застраховката има няколко важни параметъра - копей (вече го споменах), дедактъбъл (това са първите Х долара за годината, които ги плаща застрахования - при мен са 225$ на човек или $450 на семейството). Т.е. ако първата ти сметка за годината е 225$ цялата я плащаш ти и чак след това почва застраховката да плаща. Другото нещо е максимум аут ъф покет - това е сумата, която като стинеш и спираш да плащаш. При нас е около 1700$ на година. Т.е. ако моите 10% от сметките и потребителските такси стигнат 1700$ аз спирам да плащам и застраховката поема 100% всичко, т.е. при една такава операция за 160к аз ще платя само 1700$, а не 16к което са моите 10%. Лекарствата е друга част от застраховката - при нас плащам 10$ за лекарство ако му е минал патента и го правят много компании и 20$ за лекарство ако все още е с валиден патент и го прави само една компания. Останалата част се плаща от застрахователя. Имайте на предвид, че един обикновен антибиотик е около 150-200$ и аз плащам само 20$ от него. Пак да попитам - къде тук застрахователя се нагушва от моето плащане  ? Това с лекарствата е една от причините тук да се харчат толкова много пари за здравеопазване - някой трябва да плати ресърча и девелопмента на фармацевтичните компании и обикновено това става там, където те могат да си защитят пазара, т.е. където се признава и спазва интелектуалната собственост. Затова тук един антибиотик струва 200$, а същия в Куба е около 5$, защото там никой не ебава тия неща и отделно няма как да си позволят да плащат по 200$, след като заплатите им са по 20$ на месец. Т.е. получава се така, че тук спонсорираме в голяма част здравеопазването по целия свят, особено в страните, дето са бедни. Същото е с целия ресърч, не само с лекарствата. Най-големия зор обаче е с зъболекарската застраховка. От горната сума за 9600$ около 1000 са за зъбната застраховка и тя покрива максимум 2000$ на година на човек. Само един рут канал (пулпит май беше на български) е 1000$, една корона е 1000$. И тези неща застрахователя ги плаща само на 50%. Пломбата е от 120 до около 200$ и тя се плаща на 80% от застрахователя. За сметка на това имаме право на всеки 3 месеца на безплатна профилактика - почистване на зъбен камък и преглед. Правят го с цел да не се стига до пломби и пулпити. Та който има кофти зъби е голям зор тук да ги прави  . Друго хубаво нещо е , че ни дават да слагаме до 5000$ на година преди данъци в една специална сметка, от която да си плащаме нашите разходи за здравеопазване. Което пак спестява някой долар, особено ако си в по-горна данъчна скала. Въпреки, че тая застраховка, дето я имам е доста добра, то има и много по-добри застраховки, където практически застрахования не плаща абсолютно нищо. Всичко зависи от компанията, в която работиш. Но дори и тя да не ти предлага застраховка на свободния пазар може да се намери доста добра такава за около 5-600$ на месец за 3-4 членно семейство, които понеже си ги плащаш сам, после се приспадат от данъците. Та за мен тая система в по-голямата си част е доста добра, единствено трябва да разрешат застрахователите да могат да работят във всички щати - сега застраховател от Ню Йорк не може да ме застрахова в Илиной и обратно. Това им намалява броя на клиентите и съответно прави застраховките по-скъпи. И другото много важно нещо е да забранят на застрахователите да те дропват от застраховката ако нещо не им хареса - примерно колко често боледуваш. Това повече важи за индивидуалните застраховки, през фирмената няма как да стане. ПП. Баси и фермана, дето стана  .
|
| Сря Юни 06, 2012 7:01 pm |
|
 |
|
zaphod
|
долу горе да, лекарите там са най-богати може би. което за мене е най-добрата медицинска система, защото хора така или иначе се раждат, тъй че няма какво толкова да се втеляваме с ремонта им, но да се привличат качествени хора е важно. европа със социализма си е привлекателна за търтеи и паразити, но америка е привлекателна за лекари и предприемачи. затова америка е най-силна за момента и радетелите за свобода и равенство безсилно квичат, гледайки как самолетоносачите демократизират поредната маймунска държава  разбира се всичко е до време, всички на върха рано или късно омекват. разни анализатори посочват като най-сериознаата грешка на рим отмяната на задължителната военна служба. не защото наборната армия е по-силна, всъщност професионалната е по-силна, а защото гражданите на рим са станали путки.
|
| Чет Юни 07, 2012 7:30 am |
|
|