| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Лицендрат - откъде?
колко навивки трябва да е? като гледам не става въпрос за кой знае какви тоци, но и литцендрата си има недостатъци и технологични особености. като цяло (ако иде реч са силов чарк) ползите се балансират с недостатъците
|
| Пон Юни 04, 2012 6:20 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Ще мина да го видя - от чисто любопитство! Баси, как се запоява такова чудо??? И да прибера оня стар лаптоп, че хвана мухъл! 
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пон Юни 04, 2012 6:32 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Литцендрата трябва за няколко места, но най критичното е вторичната намотка на трансформатор. 8 навивки, максимален изходен ток 15А (ефективна стойност). Честотата е около 70kХц (скоро може да я вдигна малко).
_________________ Хайде де!
|
| Вто Юни 05, 2012 8:54 am |
|
 |
|
Lupus
|
Осем навивки се правят на ръка! Вземи какъвто литцендрат намериш и си направи необходимото сечение от подходящия брой дължини. После навивай паралелно. Внимавай после с калайдисването на краищата и запояването. Аз ползвах следната технология: 1. Краищата внимателно се обгарят със запалка около 20мм за да изгори лака. 2. С остра ножче или скалпел върху дъска се почистват остатъците от изгорелия лак, до чиста мед. Внимаваш да не срежеш жички. 3. Смесват се салицил (може и счукан аспирин на прах) и счукан колофон. 4. С достатъчно мощен и с широка човка поялник в тази смес се калайдисват жичките върху дъската, като се внимава да се калайдисат всичките. 5. Отстраняват се със спирт остатъците от флюса. Успех!
|
| Вто Юни 05, 2012 9:42 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Малко ме учуди с тези "относително големи количества" . Литцендрат обикновено се ползва, когато човек е чел в книгите и си мисли, че ще има някакъв ефект (т.е. - за проба), или когато ще прави някакво демо - за да изглежда "по-така" . Ако да беше по-голяма честота, може и да видиш някаква разлика, но на 70 kHz - едва ли. Това 120х0.1 е по-малко от 1 мм2, можеш да го смениш с два-три проводника със съответното сечение. За драмите при запояването на тези косми по-добре засега да не говорим.
|
| Вто Юни 05, 2012 9:51 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ицо+
за трафове определено ползата ще е по-малка от недостатъците и технологичните проблеми със запояването. най-добре паралелни намотки с нормален проводник. 15А не са чак толкова много. какво КПД гоните?
|
| Вто Юни 05, 2012 1:24 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Не че съм хукнал да слагам литцендрати по захранванията си (а ги имам много, само в един анализатор има 6 конвертора), ама хората по по-яки (50+ вата) захранвания слагат от 80-те насам поне. Скин ефектът не е фунцкия на периода на конвертора, а на пиковия ток/времето за което протича; това време във flyback конверторите може да е и под микросекунда.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Юни 05, 2012 2:38 pm |
|
 |
|
raven_feather
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Сеп 28, 2006 4:24 pm Мнения: 320 Местоположение: Варна
|
Последния проект на нашия чорбджия беше с едно траф4е на което първичнат е 8 ката 0,4 или 0,5 .Краищата са непочистени и се калайдисват и запояват върху пин 5 милиметра с човката дето си запоявам СМД-та ( щот няма друга  ). Е търках малко с пила ама не става хубаво. И така 100 трафа по 10 на час  .Ако искате да се посмеете мога и снимки да пратя.
|
| Вто Юни 05, 2012 6:19 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Ммм лицендрат да почистваш с запалка и ножче е малко грубо, малко да прекалиш и жичките прегарят, нямам сега под ръка, но едно време купувах .. хмм непомня каква беше химията, но вършеше чудна работа. Иначе за лака може да пробваш с туолол, може да го разтвори, мисля си че основа също би свалила лака, на повечето лакове и бои действа безотказно. Най добре да намериш нещо за целта, 100% се продава защото съм си купувал, не от BG де, ама не помня как му викаха. Иначе както tgi каза не е до честотата на инвертора толкова колкото до преходните процеси, освен ако не е резонансен, ама там обиновенно се гонят Mhz и определено пак лицендрат се търси. Едно време с радиолюбителските истории съм се мъчил, и аз съм позлвал запалка, ама няма добри спомени, трябва да му хванеш цаката, но след това не съм стъргал с ножче, някакви разтворители позлвах да се махне обгорялото, ама нещо обикновенно което го имаше в магазините, я кореселин, я ацетон, и после лимонтозо да светне проводника.
п.с. от едно радио на Hitachi бях извадил един лицендрат който не му се сваляше лака, само нагряваш в колофона, слагаш тинол и се калайдисва, перфектен беше, един зеленичък ... или пък жълтичък .. май зелен .. нещо такова, но един много приятен цвят, само като си спомня и ми става едно хубаво ...
|
| Пон Юни 11, 2012 1:24 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Едно време (по-едно от твойто навярно  ) в детските години като си играех да правя радиа литцендрата го белех над спиртен пламък - малко спирт в метална капачка от бирено шише примерно (то май и такива вече няма  ). Та като се загрее до червено се топваше в спирта долу и светваше оголено. Ама днешните не са така, не е оня високотемпературен емайл, става просто с поялника. Освен ако не набара човек някоя ролка жица от преди войната  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Юни 11, 2012 6:49 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Емайлът се сваля лесно, като проводника се нагрее върху бучка нишадър. Но използвам стара човка, щото нишадъра еб...ва м...та на новата.
|
| Пон Юни 11, 2012 10:14 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Флюс, капка припой на човката, температурата на поялника леко се увеличава и проводникът постепенно се калайдисва. Без механична обработка.
|
| Пон Юни 11, 2012 11:33 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
ToHu кза по нагоре за основата. +1 Да добавя че при сериино калайдисване не се ползва поялник а ваничка за калайдисване. Ина и евтини китайски такива. Преди ваничката може да се топне във флюс. Но след основата едва ли ще е нужно.
|
| Пон Юни 11, 2012 12:00 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
С ваничка става идеално, флюс никога не е излишен, ако се прави сериино аз бих препоръчал по агресивен флюс, след това лесно може да се измие с топване в друга ултразвукова ваничка.
|
| Пон Юни 11, 2012 11:19 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Или както казваше един колега: "Лесно се пикае с широка пишка" 
|
| Пон Юни 11, 2012 11:48 pm |
|
|