|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Окт 05, 2026 1:04 am
страната на неограничените възможности ...
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: страната на неограничените възможности ...
Тук понеже няма булстати и разни такива неща, когато някой получава пари с 1099 на края на годината просто слага една патка в данъчната декларация и данъчните го смятат като "sole proprietorship" или с други думи "едноличен търговец" както е в БГ. С тая разлика, че не трябва да регистрираш никакви фирми и няма абсолютно никакви формалности и бюрокращини. Следващата година не вземаш никакви пари по 1099 и съответно вече не си "sole proprietorship", на по-следващата пак правиш някакъв контракт и ти плащат с 1099 и съответно пак си "sole proprietorship". Съответно като се представиш пред данъчните като "sole proprietorship" и можеш да си приспадаш всички разходи и чак после да платиш дължимите осигуровки и данъци.
|
| Сря Май 30, 2012 4:48 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1383 Местоположение: Phoenix AZ
|
 |  |  |  | Dimitar написа: Чакай, чакай малко - на теб ти е някаква пълна каша в главата. Първо това което плащате ти и фирмата в съотношение 50-50 и дето аз му викам социално осигуряване е само за когато се пенсионираш. Медицинската застраховка за времето, когато работиш не е задължителна в САЩ и много ясно, че има фирми които предлагат медицинска застраховка (както и още една камара бенефити, дето не са ги и сънували в социална Европа  ) както има и фирми, които не предлагат абсолютно никакви бенефити на работниците си. Свободен пазар - отиваш там, където ти харесва (ако можеш да се продадеш добре) или там, където те вземат (ако не ставаш много много за продаване)  . Тия 106к са тъй наречения максимален праг за социално осигуряване (пенсията) и както в БГ е мисля 10 минимални работни заплати така и тук има такъв праг и в момента е $110100. 106к е бил за миналата година лимита - всяка година го корегират съобразно инфлацията и разни други неща. Пишеш в гугъла "FICA limit" и ще го видиш. Та до тая сума се плащат социалните осигуровки за пенсия, които са общо 12.4% от заплатата и се плащат по равно от работника и работодателя, т.е. ти плащаш 6.2% и фирмата плаща 6.2%. Над тая сума спирате да внасяте в бюджета въпросните осигуровки. Има и още една осигуровка, която е част от FICA-та (Federal Insurance Contributions Act) и е в размер на 2.9% и която пак се плаща по равно (1.45% и 1.45%) и тя е за Medicare или задравната ти застраховка за когато се пенсионираш. Тия 2.9% обаче нямат лимит, т.е. плащаш си твоята част в размер на 1.45% до размера на заплатата, която вземаш, пък ако ще и 1 млн. да е  . Миналата година Обама намали часта, която плащат работниците с 2% и тая година го продължиха, т.е. сега вместо 7.65% (6.2%+1.45%) работниците плащат 5.65% FICA такси. Т.е. ако вземаш 100к си спестяваш едни 2к годишно. Направиха го уж с цел хората да имат повече пари за харчене. Хората (контракторите), които работят на 1099 - тъй наречените self-employed си плащат целия FICA данък в размер на 15.3% сами (само че не е върху целия доход, а върху 92.35% за да не е е толкова нечестно, че на тях няма кой да им внася другата половина  ), също както в България тъй наречените "само-осигуряващи се". Както виждаш принципите са абсолютно едни и същи и разликата е само в процентите на тия данъци и в съотношението което плащат работника и фирмата. |  |  |  |  |
Благодаря за пояснението- значи в принипа си нещата са като в Немско ,разликата е в процентите и съответно събираните суми. По същия начин е що се отнася за пенсия – за 2009 беше някъде 70 к Евро – на 100% не съм сигурен но там някъде ,ако тия години не са го коригирали. Разликата е в здравното осигуряване – там няма искам или не искам – плаща се –демек всеки има здравно ...друг е въпроса какво получаваш срещу това но доволно голяма част от хората са ок с това.в немско ако си с доход над 44к може да си здравно усигурен в часна каса ,съответно там е по ефтиния и услугата е на макс ,но пак при определни условия и т.н Обаче погледнато статистически –тия с готините бенфити в УСА са малък процент, мнозинството надува кавала и то яко по обясними причини ..... Аз също съм за свободен пазар но все пак си мисля че трябва да се пооправи леко – срувами се прекалено диво в 21 век човек да е третиран така- в масовия случаи ако някои заболее с някава болест ,требе да полежи 20 дена в болница, някаква релативно дребна операция и т.н -ако няма здр осигуровка което е в масовия случаи - ми тои се загробва с кинти дето посмъртно не може да плати .....
|
| Сря Май 30, 2012 9:37 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Хората без здравна осигуровка в щатите са 15% от населението. Много голяма част от тях просто не искат да дават пари за нея, затова я нямат. Например всичките ми познати, които нямат застраховка просто не искат да се харчат за нея, въпреки, че има от къде да си я купят  . Нали е диво или не незнам, само знам че конституцията на САЩ забранява държавата да кара населението да сключва договор с трети лица, когато се отнася до неща засягащи самото население. Така че и много да искат няма как да приемат такъв закон. Обама се направи на интересен и вкара закон, с който всички се задължават да имат застраховка и закона сега е в конституционния съд и най-вероятно ще бъде отменен. И как няма като в него има една камара смешки като следната "Компаниите, които не платят по 10-20к за застраховка на работниците си ще бъдат глобявани с по 2к"  . Ти ако си компания кой разход ще избереш - 10-20к за зстраховка или 2к за глоба  ? Първо както вече казах масовия случай е да има човек застраховка и второ никога не се налага в САЩ човек да плаща пари, които не може да си позволи да плати. Вика му се банкрут и няма съдия в тая държава, който няма да разреши банкрут на база медицински сметки. Даже и кредитната история на такъв човек няма да пострада кой знае колко и след около 2 години пак ще я има добра, защото всеки кредитор знае, че да се банкрутира заради медицински сметки е нещо, което не зависи от самия човек, т.е. по това не може да се съди за уменията му да управлява дълговете си. Отделно във всеки по-голям град има болници, които работят абсолютно безплатно и също така спешните отделения няма да върнат абсолютно никой, който има нужда и няма пари. Всички сте гледали "Спешно отделение" - болницата от филма "Cook county hospital" (или както и викаха във филма "Окръжна Кук") е точно такава болница тук в Чикаго и в нея хората се лекуват напълно безплатно. Така че нещата не са толкова черни, колкото се опитват да ги изкарат определени хора и също такива като теб, дето са още пресни-пресни емигранти и още всичко сравняват с там, от където са дошли. Тръгнеш ли по наклонената плосткост на сравненията и нещата само ще стават все по-зле за самия теб  . Затова както хората са казали - ако изнасилването е неизбежно, отпусни се и се наслади на удоволствието  . Иначе държавата няма работа да се меси в такива неща. Нейната роля е да осигурява закони, да се грижи да се спазват, да осигурява армия за защита на територията и да печата пари. А кой как ще си харчи парите не е работа на държавата, защото всички знаем, че тя не знае как се харчат оптимално пари. Показва го всяка програма, за която държавата разпределя пари  .
|
| Сря Май 30, 2012 11:03 pm |
|
 |
|
zaphod
|
ами дивото побеждава в дългосрочен план (справка 410та година), тъй че аз искам да е диво и тука. а димитър да не се надява - днес ще върнат на негъра законопроекта, утре ще свикат тяхното внс и ще сменят конституцията, въпрос на време. все пак най-плодящите се прослойки в америка са латиносите, а тия хора са изтъкани от ляво малоумие, дори негрите са 1000 пъти по-добре от тях, тъй че светлото комунистическо бъдеще не ви мърда 
|
| Чет Май 31, 2012 7:44 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Така е. Аз се чудя, защо все още не приемат адекватни мерки срещу латинос инвазията... Всички са се сръдоточили върху проблема с черните, а той е по-скоро шумен от колкото реален.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Май 31, 2012 10:32 am |
|
 |
|
3aek
|
прав си, естественият подбор решава всичко, по-слабите умират и правят път на по-силните, генофонда се адаптира към околната среда.... само да не се случи на теб или някой от близките ти 
|
| Чет Май 31, 2012 12:41 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Бе не е толкова лесно, колкото ВНС да променя българската конституция  . А иначе латиносите тук и по-специално мексиканците, че нали те са преобладаващите бачкат като малоумни и въобще не могат да се сравняват с черните, дето ги мързи даже да гледат. Разликата между двата етноса е огромна.
|
| Чет Май 31, 2012 4:04 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30862 Местоположение: София
|
Митко, ти предполагам имаш застраховка, здравна де .. и не ти пожелавам да ти се налага да ходиш на тия безплатни болници .... никой не знае колко ще ти помогнат, а и то доколко са безплатни пак е много относително, както знаеш може да се окаже че помоща не е била неотложна и малко си задлъжнял. Отделно хубаво е че ако вземеш да умираш може и да те спасят някак, защото според мен думата е точно някак, така и ще те изпишат, ама по интересното е за не толквоа неотложни манипулации. Знаеш ли колко струва изкуствена става ... ако не знаеш не ти и трябва, тия са ненормални, въпроса е че ако нямаш застрхаовка която да го покрие или трбява да се бръкнеш или да продължиш да живееш с една постоиянна болка, мисля че не е никак приятно. В това отношение не знам кой нормалне човек ще стои без здравна застраховка в САЩ при суловие че може да си я позволи. Е ... ако има достатъчно пари за да си плаща може и да не му пука ама иначе .. а да имаш семесйтво и да си без застраховка това си е направо престъпление, обричаш се или на банкрут или обричаш децата си. Хубавото е че застраховките не са толкова страшни, има добри семейни планове, и най-хубавото е че знаеш за какво плащаш. Последния път като бях голямата дъщеря нещо си навехна кракът, то и навехване не беше, ноя заведохме. Всичко както е по процедура, ренген, преглед, шина или каквото е там, една обувка пластмасова, верно малко се забавихме, едва ли повече от колкото в BG ако не си платиш. Въпросът е че това ни струва 0, но в документчето което подписахме стоеше една 4 цифрена сумичка за която ще се бръкне застрахователя а не ние та ... виж с колата по неми харесва, тук в BG всяка драскотина и се описва, и на две години боядисват колата без пари, там с тоя дедъктабъл ... нещо ме удари по капака, вдлъбна се малко ама решихме да не ходим, хем няма да платят хем току виж влезе в записа и вдигне премията.
|
| Чет Май 31, 2012 8:10 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Ами много хора стоят без застраховка, въпреки че могат да я плащат. Един приятел примерно, дето нямаше застраховка идваше да играя футбол с нас и един ден му счупиха крака на 2 места - в глезена и под коляното. Закараха го в спешното, сложиха му 5 пирона и в пластини и го оправиха. Ама за 5 дена в болницата сметката му беше 160к. Как да е плати ги за няколко години, защото не искаше да обявява банкрут, че било срамно  и сега пак купува застраховка само на жена му и на сина им и си спестява едни 200$ на месец да си купи и за него си застраховка, хем е изпитал на собствен гръб какво е. А дали безплатните болници те оправят - не знам, не съм ходил там защото си имам застраховка, но доста хора ги ползват и ги има доста. Даже мисля имаше някакъв сайт, където можеш да ги търсиш по специалност и по местоживеене. Ама той тоя спор за здравното осигуряване е безкраен и колкото хора, толкова и мнения и никога не се стига до някакво съгласие. За мен най-показателно е, че в Масачузетс, където преди години въведоха задължителна застраховка и здравеопазването е горе-долу на принципа като в Европа - хората сега искат да се връщат към старата система, където всеки се оправя сам, защото когато държавата/щата се грижи за всички по равно, то за никой не се грижи както трябва  . Дедактъбъла можеш доста да си го намалиш или май и да го махнеш, ама после пък няма да ти харесат цените на застраховката  . Иначе ако го няма щеше да е както в БГ - всеки тича при застрахователя, все едно е банкомат. То и затова тук плащам 1000$ на година (по-скоро плащах, защото миналата седмица сложих сина, дето е на 16 г. и вече има книжка в застрайовките и цената стана 1700$ на година  ) за пълно каско на две коли (едната е за $40к а другата за $21к). В БГ не знам как са сега цените ама си спомням че бяха процент от цената на колата по Шваке-то. Сега каква ще е цената на пълното каско за тия две коли в БГ?
Последна промяна Dimitar на Чет Май 31, 2012 8:44 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Май 31, 2012 8:38 pm |
|
 |
|
ToHu
|
аааа аз съм твърдо против задължителното, изобщо съм против всякакви задължителни осигуровки,здравни, пенсионни и каквито и да е други, ама не разбирам акак в САЩ някой може да не го прави, тук в БГ съм съгласен, защо да плащам след като първо нищо няма да получа, и после пак ще трябва да си платя, ама там малко солено излиза, ама не трябва да е задължително в ниакакъв случай.
А за банкрута, абе не само е срамно, нищо че е по здравословни причини, пак си е дърво не малко.
|
| Чет Май 31, 2012 8:42 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Е какво дърво може да е, освен че ти скапва кредитната история за около 2 г.? Което въобще не е болка за умиране. За "срамно" пък въобще не ми се говори, защото няма нищо срамно в това да ти счупят крака и да не можеш да извадиш 160к кеш да платиш  . Искам да видя колко са хората, дето могат да го направят, за да не ги било срам  .
|
| Чет Май 31, 2012 8:45 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами какво да ти кажа, ако си нямал пари да си плащаш осигуровка и е станало добре, няма от какво да се срамуваш, ама ако имаш парите пък не ги плащаш, и после обявиш банкрут това вече не само е срамно ами е и доста непочтенно. Това с банкрута е колкото добре толкова и зле, създава едно усещане за ненаказаност и свободата да злоупотгребяваш. Конкретно в такъв случай е оправдан, но да може да обявиш банкрут само защото не си си направил сметката и си взел заем който не можеш да връщаш ... не трябва д аима таква възможност, едно време във франция длъжниците са отивали направо в затвора. А за последствията, ами зависи какво работиш, с какво се знаимаваш. Имам познат който банкрутира, не от друго ами защото инвестираше в имоти. В момента вече почти 3 години след банкрута все още има доста сериозни проблеми с банките и с кредитния си рейтинг. В момента за да осъществява дейността си се принуждава да взема кредити от лихвари при доста неизгодни условия, и изобщо не може да мисли да си купи къща с банков кредит. Тая случка има и друга страна, човек който е инвестирал неразумно се разминава само с един банкрут, какво е виновна банката или инвеститорите и защо трябва просто да се простят с парите си ? От друга страна този мой познат все така движи същия бизнес, който е меко казано спекула, само дето тоя път ако се издъни лихваря няма да го обяви в банкрут.
|
| Чет Май 31, 2012 9:37 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Това наистина е така, те затова и промениха закона за банкрутите преди време и вече не е толкова лесно да се обяви банкрут. Съдията вече гледа подробно всички факти и ако установи, че нещо не е наред не разрешава банкрута. За медицински сметки обаче още е сравнително лесно да се обяви банкрут. Най-малкото защото има една малка подробност в тукашните застраховки, която аз лично не харесвам (може би е единственото нещо в здравното осигуряване тук, което трябва да се промени), а именно че когато си купуваш застраховка индивидуално, а не чрез фирмата и е много лесно за застрахователя, да ти откаже застраховката, да ти вдигне цената и т.н. базирано на медицинската ти история. Незабравяй, че банката също е инвестирала неразумно като е дала кредит на човек, който не може да го управлява и банкрутира. Така че е редно те също да си понесат риска, а не както се случва в момента с Гърция - опитват се да спасят банките кредиторки и съответно ебават мамата на цяла една държава.
|
| Чет Май 31, 2012 10:50 pm |
|
 |
|
zaphod
|
точно за да не се случи. недъгавото така и така ще умре, но ако се правиш на възвисен и цивилизован, покрай него и здравото ще замине
|
| Пет Юни 01, 2012 6:12 am |
|
 |
|
zaphod
|
те бачкат, ама латиноса е ляв по природа и с латиносите имате граница и идват много . пък като станат достатъчно, ще променят конституцията като стой та гледай.
|
| Пет Юни 01, 2012 6:18 am |
|
|