Отговори на тема  [ 56 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Инженерингова фирма за MCU проекти. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ех, някои стабилен човек с подходящи контакти и дето е в час с техниката няма ли да се намери да направи нещо като агенция да урежда работа.
Все още из BG има кадърни девелопери.И за него ще има и за нас ще има.

Вто Ное 08, 2005 7:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Има много сайтове за фрийленсъри и аутсоурсинг - разгледайте ги. Там може да се намери доста работа за около 9-10$ на час, ама пак ви казвам, че повечето са мизерници и не си заслужава. Според мен по-добро бъдеще има работата за БГ фирми - последната година явно се забелязва раздвижване из бранша. За чуждите фирми няма какво да се лъжем - които са сериозни и плащат си го правят при тях и въобще не им пука, че тук щяло да им легне по-евтино. Да не говорим, че много от тях се поопариха доста от аутсоурсинг към индия и вече са много внимателни.

Вто Ное 08, 2005 7:56 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Капитализмът наистина си е капитализъм - няма значение колко супер е нещо, което си произвел, ако няма кой да го купува. Пари се правят от продукти, които ще вървят на масовия пазар. И ако човек наистина е сериозен, може да отделя инвестиции от приходите от "ширпотребата" и да се занимава с наистина интересни и нови неща, които обаче почти никога на тръгват добре на пазара. Но с постоянство се успява.
Иначе наистина много американски фирми се опариха с аутсорсинга и сега доста внимават. Чувал съм впечатления от първа ръка как аутсорсване в Източна Европа наистина идва много евтино, но за сметка на качеството на крайния проект и времето за изпълнението му. Не всеки подизпълнител ще работи по този начин, но нали знаете как след време си съставяте картина за нещо само по впечатленията си от въздействие с части от него... И засега това впечатление като че ли генерално не работи в полза на България.

Чет Ное 10, 2005 9:40 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Разработка на електроника изисква доста средства, усилия и време. :wink:

Не е проблем с намирането на клиенти, но повечето от тях искат чудеса за без пари.... :roll:

Чет Ное 10, 2005 10:39 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение Инженерингова фирма за MCU проекти
А вие как искате да плащат когато винаги ще се намери някой който да го направи за без пари.
После, че не работело като хората да му мисли крайния потребител.

Пет Ное 11, 2005 7:36 am
Профил

Мнение 
Значи за няко неща е така, за някои не е, говорв за подбиването на цените, аз никога не бих хванал нещо сериозно за без пари, надявам се че и с вас е така, да дойде някой и да каже абе онзи ми иска 1000 айде направи го за 500 няма да стане. Обаче тия дето подбиват цените обо взето работятт с дреболии, нямат контакти, нямат достатъчно опит, питат па такива форуми, после се опитват, по упоритите правят нещо, но много често негодно за производство дори и да е работещо. А контакти трябват и в разработката, пример, не е като звъннеш на някой производител или му пишеш да те забие в 10-та глуха или да те третира като вс. останали. Благодарение на подобни контакти има чуждестранни производители, и то големи които като ги питам ми отговарят, и то не ми отговаря господин х от съпрта който кара по наръчника, а отговаря инжинер който се занимава именно с тоя продукт, за съжаление не успях да натрупам колкот ми с еиска такива връзки но ги има. Отделно имам мнго конткти с вносители в БГ,което винаги е от полза на тоя който иска проекта, зашото мога, а и всеки друг който ги има, да докара максимално отношение цена/качество/функционалност.
Относно западните клиенти, тези които се хващат с малки групи 1-2 човека, и то в извън страната им явно търсят тънки цени.
Специално в БГ, ами аз мисля че може да се изкарва, както хората по-горе казаха всичко зависи от контактите, не е достатъчно да си добър проектант, даже за това никак не е достатъчно, трябва да можеш да се продаваш, да поддържаш контакти в определена сфера. Забелязъл съм че много от хората които се занимават с това, са добряци, хора с широка душа ... това е много вредно, ама много, помоща си е помощ, сиренето е с пари, това е положението и който не го разбира няма да оцелее като частник, по добре да си търси работодател.
Значи има няколко неща които мисля:
1. Да не си подценяваш труда,консултаця под 100 лв/час за мен не е консултация
2. Проект под 500 лв няма, дори и да мигаш светодиод
3. Времето е пари, ти си много зает, клиента няма нужда да разбира дали и колко рбаота имаш
4. По добре консултирай и разработвай безплатно отколкото за малко пари
има и някои други,специфични за областта в която ще рбаотиш, до тези заключения съм стигнал от опит, преди 4 години бях навит да консултирам за 20 лв/ч, погледнато ще си кажеш ами супер, 160 на ден ,3 хил на месец, да ама не , същото е и с проектирането, това не е стандатна работа и не трябва да се оценява като таква. Има консултанти които тарифите им започват от 6 цифрени числа в $, и не знам до колко опита им и познанията могат да се съпоставят с цената, но това е рекламата и да се пласираш. Отделно лино аз работих седин който взе ни повече ни по малко от 2000 паунда за кнсултация, горе долу 2 часа, с бирата която пихме 3, и не консултира нищо но си взе парите :)

Пет Ное 11, 2005 8:29 am
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
аз никога не бих хванал нещо сериозно за без пари

Ми екуто кой тръгна да го праи и за колко пари? :)

Пет Ное 11, 2005 11:05 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
[quote="TheHungry"][quote="nickich"]дайте някакви координати на такива чужди фирми, с които мога и аз да заработя нещо :) :oops:
Пробвах да ги търся по нета, но нищо не стана :( . Опитах и със саитове от сорта на rentacoder, но и там нищо :cry: ... Каде ги намирате тия фирми ....[/quote]

От колко години се занимаваш с електроника?[/quote]

.. ми занимавам се от десетина години (любителски), а професионално от около 3-4. С цифрова техника от около 5.. :oops: ...

Пет Ное 11, 2005 11:13 am
Профил

Мнение 
Ааааа батка, това е друго, ти не си дошъл да ми кажеш абе д ами направиш едно ЕКУ за 100 лв ..... хареса ми идеята и се хванах защото ми е онтересно, но за съжаление много неща се промениха изведнъж и време не остана.

Пет Ное 11, 2005 11:34 am
Профил
Аватар

Мнение 
Тони, извинявай ама ти изби рибата с тоя ценоразпис... Не че такива пари не могат да се вземат, но колко са специалистите, които могат да ги оправдаят с проектите или консултациите си? Не обезкуражавай момчетата - не може с първи опити да се правят рекорди. Ако си поставиш летвата прекалено високо или никога няма да я прескочиш независимо от добросъвестните опити да го направиш или само като погледнеш нагоре ще се откажеш.
Не искам да се разпростирам на широко, защото съм от другата страна на чекмеджето с парите, но ти би ли дал върхови цени на прохождаща фирма, от която не си видял и една работеща мигалка?

Пет Ное 11, 2005 11:56 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Аз мисля даже, че 500 лв. са малко за санитарен минимум за проект. Бих ги заковал по-скоро на 1000. Говорим за прохождащи специалисти, не за утвърдени.

Пет Ное 11, 2005 12:14 pm
Профил

Мнение 
Не е важна фирмата а бекграунда на тези които работят, фирмата е важна от една друга гледна точка. А относно паите, да аз бих дал, ако имам нужда от консултация и заня че човека който ме консултира си разбира от работата. Консултант с естава след като имаш 7-8 годинки опит поне, аз мисля че този опит съм го натрупал, не съм спменавал за 1000$ на час нали, както казах познавам таквиа консултанти. А за проекта, това какво е направила фирмата значение няма, има знаение това което ти дават дали е добро или не, ако е добро си плащаш, ако не е, не си плащаш.
В БГ проблема е че много от фирмите които поръчват не го разбират, но по добре да дадеш веднъж 1000 от колкото 4 пъри по 300, не само от гледна точка цена .... но време. Не можеш за всичко д минеш метър. Примери мога да дам много, дори и такива как един превъзходен специалист от гледна точка на теория и познания, напълно способен да проектира и изработи у-во до етам прототип, създава много неугледни и неудачни продукти, просто зашото той винаги е бил любител, праивл е всичко за себе си, не са го интересували много други параметри, а отново казвам, като специалист е много добър, ако го имаше опита в производството, в екплоатацията и поддръжката нямаше д аправи тези грешки. ените ги казвам защото от кажи речи 17 годишен се занимавам само с това,преди това 2-3 години се занимавах по сервизи и с усилватели за озвучаване но не го броя, и поддръжка и производство, мое чуждо, мисля съм натрупал опит за да ми струва толкова труда, естествено в БГ, за чужина цените са много по различни после както казах контакти, контактите струват пари както и да го погледнесш.
А за момчетата, просто казвам да не си подценяват труда, не им казвам да вземат по 100 лв на консултация, изобщо ако сега заповат те трябва да плащат за консултации, но да не правят проекти за без пари, това не е добро за никого. Това е моето виждане, мисля и хората които се занимавт с развои го споделят.

p.s. относно становието на димитър, не трябва да се забравя че все пак сме и в българия, за мен е допустимо съвсем прост проект да струва в рамките 500-1000, говоря за съвсем прост, т.е. ако не ми отнема повече от 5-6 часа, т.е. все едно е консултация, с отсъпка за количество ;) Иначе за на запад, да съгласен съм, що се отнася за проект на изделие. За пример, проекта който спмена реконструктор, ако трябваше да назов ацена за него щеше д е между 3-5000, като за BG.

Пет Ное 11, 2005 12:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Много е важно първия контакт с крайния потребител. Както и да поискаш реална цена за твоя труд. Примерно никога не искам бомбастични цени, ако се убедя че клиента има и доста друга работа за свършване. Имало е случаи, в които съм правил разни неща буквално за без пари, но след като са ги харесвали хората съм имал по десетина поръчки след това. Естествено следващите поръчки не им ги правя за без пари. Точно в момента съм на такъв клиент, голяма мина, в която са открили доста полезни изкопаеми и чакат да се потвърдят пробите за да инвестират големи пари в мината. Правя им дистанционно управление на 160 kW трифазен вентилатор през радио канал за по-малко от 1000 лв. Обаче имат 10-тина такива двигатели. Искат да пробват моето управление поне 3 месеца. На всеки 2-3 месеца им забърстват 19 жилен кабел по 1.5 кв.мм жилото, дълъг около 5 км. Смятахме, че медта на 1 м е около 0.5кг, изкупували я по 5-6лв килото, направете си сметка колко им струва на година поддръжката на един такъв кабел. А моята разработка ще се избие многократно от останалите 9 вентилатора.
Да не говорим, че започнат ли инвестииците в мината ще ме търсят за всяка една автоматизация, която ще им се наложи да правят. Следващото което ще правя за тях е power line модем, за да може по високоволтовите им трасета да си прехвърлят информация. А става дума за покритие на големи разстояния. От рудник до рудник по 10 км баири има.
За цялата история с тоя вентилатор им разработих нещо като PLC, с 5 аналогови канала, 10 цифрови входа, 8 цифрови изхода, възможност за модулно навързване по I2C или SPI на такива модули, модем по V.23, дори ще им правя IrDA модул за презареждане на фирмуера. Всичкото това за < 1000лв, но като имам предвид колко неща ще им направя след това първоначално проектче, си мисля че стръвта която съм заложил си струва усилията.
[/img]

Пет Ное 11, 2005 12:58 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
е, дано не останеш с тия 1000 кинта
но е много малко за разработка бе..., то толкова трябва да му е продажната цена за една бройка

Пет Ное 11, 2005 1:26 pm
Профил

Мнение 
Ами виж, то трябва и да се преценява естествено, ак клиента е переспективен тогава може да има едни съвем други отношения, аз зато аи казвам че си трябва нео дето не всички го имат, просто то си свиква човек , учи се да преценява, знам ли .... но това нее като да отидат при младока и той да каже, оо дай тук , за 200 лв си готов. ..... преценката е мнго важна и на клента и на сферата в която работи, естествено ако някой се навие да сложи моя апаратура в самолет ще я направя без пари, аз затова работих с разни институти, съвсем за без пари, качвахме измерватели в балони, щяхме с ракет да ги стреляме ама парите им свършиха ..... подводен робот правихме, едн рекордер за сеизмологията бях почнал ама там се оказа сложа работата, 5 ъти ми дават различна спецификация, накрая не харесаха договора за разработка ... даже и цени нямаше, щях да им искам поне чстите да платят, бях им уредил дарение 19" кутия със всето процесор и 2 диска масив за да пишат данните за начало ама .... явно имаше чужди интереси .. демото ми .. то демое силно казано още е при тях .. но е само 8 битово :)

Пет Ное 11, 2005 1:37 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 56 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща