Отговори на тема  [ 180 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Следваща
страната на неограничените възможности ... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: страната на неограничените възможности ...
Dimitar написа:
Цитат:
стига глупости де, я да видим как работодател мангал ще вирее в германия

Заек, същата племенничка, дето беше в Германия на бригада сега е пак там, само че вече не на бригада. Работи в някакъв хладилен цех за обезкостяване на пилета по 10 часа на ден, плащат и около 250 евро на седмица и я карат да си купува от облеклото до ножовете и машинките за точене на ножове. Изхаби се/счупи се ножа и шефа и продава нов нож за 8 евро и машинка за точене за 80 евро :) . Няма застраховки, осигуровки и там още каквото се сетиш. Живее в един апартамент с още 5-6 човека и т.н. Да забелязваш някакви прилики/разлики с условията, дето ти спомена за бригадите тук :) ? Мизерници има на всякаде по света, както и другите човешки качества и това е разпространено равномерно навсякъде. Няма такава държава, дето да няма изцепки. Няма държава без престъпност и генерално нарушаване на закона. Това си е заложено в човешката природа и няма нищо общо с мястото, на което се намираме.

Това с червеното ..... има само една единствена възможност да се случи – работатта е нелегална.
За ралика от УСА в немско щом имаш договор –Работодателя е ДЛЪЖЕН да внася осигуровки и за здраве и за пенсия.В мига в които се регистрира работно взаимоотношение- нещата се задеистват.
Преди например беше 50 на 50 за здравето –сега е 55 от работника,45 от работодателя..ама както и да е .
Ако племеницата има договор- без грижи може да съди работодателя ако ония не и внася вноските ама няма и нужда тя да го съди – ония от държавата да са го подгонили отдавна.
Живях 10 г в немско та съм сигурен какво говоря....има ли бяла работа – работодателя внася това е по закон и избягване от това няма. ......просто по друг начин седят нещата от УСА дето си е съвсем легално –работодателя ти дава сума Х – оправяи се.

Чет Май 24, 2012 1:26 am
Профил
Аватар

Цитат:
......просто по друг начин седят нещата от УСА дето си е съвсем легално –работодателя ти дава сума Х – оправяи се.

На това в БГ му се вика "работа на граждански договор" а тук е форма 1099, за разлика от "работа на трудов договор", което пък тук е форма W2 и въобще не е вяр но, че като ти дадат пари по 1099 не се внасят осигуровки. Внасят се, но са изцяло за сметка на работещия и ги плаща на четери равни вноски през годината и накрая се изравняват с данъчната декларация, за разлика от W2, където се разделят 50-50 като е на всякъде другаде по света (в болшинството държави де) и се внасят на всяко плащане на заплатата. Та и без да съм бил в Германия съм абсолютно сигурен, че и там имат аналог на българското "граждански договор" и тукашното 1099. Просто няма начин да го няма, защото иначе няма как да плащат на една камара хора, наречени консултанти. А в Германия до колкото знам за българи няма такъв номер вече като нелегална работа без разрешително. Въпросното разрешително е пълна формалност вече и се вади много бързо. А племенничката се е забъркала с някакви турци, които просто си правят каквото си искат с нея. Даже май не и дават и всичките пари, които заработва. Цялата ми идея беше да покажа на Заек, че и в Германия има работодатели мизерници.

Чет Май 24, 2012 5:17 am
Профил
Аватар

tgi написа:
А бе от 7-те милиарда много над 6 живеят в мизерия, за съжаление. Това и не може
да бъде другояче без контрол на популацията; а получи ли се добър контрол така че
популацията да падне под 1 милиард и да може всички да живеят безгрижно ще отпадне
конкурентият натиск за безгрижните места и до някое-друго поколение или видът ще отмре
или популацията пак ще намери начин да нарасне.

тги, ама ти си станал направо фашис бе! :twisted:
да допълня и нещо друго - ако всички живеят щастливо, как ще се чистят кенефите, сами ли?

Чет Май 24, 2012 7:51 am
Профил
Аватар

zaphod написа:
tgi написа:
А бе от 7-те милиарда много над 6 живеят в мизерия, за съжаление. Това и не може
да бъде другояче без контрол на популацията; а получи ли се добър контрол така че
популацията да падне под 1 милиард и да може всички да живеят безгрижно ще отпадне
конкурентият натиск за безгрижните места и до някое-друго поколение или видът ще отмре
или популацията пак ще намери начин да нарасне.

тги, ама ти си станал направо фашис бе! :twisted:

Що бе, нищо не проповядвам. Само констатирам факти :D .

Цитат:
да допълня и нещо друго - ако всички живеят щастливо, как ще се чистят кенефите, сами ли?

Е, това е лесно - автоматично, толкова акълът ни стига вече. А и при толкова "малка" (1 милиард
не е никак малко всъщност а и не съм сигурен в числата) популация засраното ще е много по-малко :D :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Май 24, 2012 12:37 pm
Профил WWW
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
zaphod написа:

Сещам се за една снимка на жена космонавт насред екипажа на совалката... и коментара, "Сандвичите не се правят сами в космоса :!:"
Та винаги ще има някой в екипажа, дето чисти кенефите и прави сандвичи. Важното е последователността на операциите и миенето на ръцете след всяка от тях :roll:

Чет Май 24, 2012 12:39 pm
Профил

Dimitar написа:
Цитат:
......просто по друг начин седят нещата от УСА дето си е съвсем легално –работодателя ти дава сума Х – оправяи се.

На това в БГ му се вика "работа на граждански договор" а тук е форма 1099, за разлика от "работа на трудов договор", което пък тук е форма W2 и въобще не е вяр но, че като ти дадат пари по 1099 не се внасят осигуровки. Внасят се, но са изцяло за сметка на работещия и ги плаща на четери равни вноски през годината и накрая се изравняват с данъчната декларация, за разлика от W2, където се разделят 50-50 като е на всякъде другаде по света (в болшинството държави де) и се внасят на всяко плащане на заплатата. Та и без да съм бил в Германия съм абсолютно сигурен, че и там имат аналог на българското "граждански договор" и тукашното 1099. Просто няма начин да го няма, защото иначе няма как да плащат на една камара хора, наречени консултанти. А в Германия до колкото знам за българи няма такъв номер вече като нелегална работа без разрешително. Въпросното разрешително е пълна формалност вече и се вади много бързо. А племенничката се е забъркала с някакви турци, които просто си правят каквото си искат с нея. Даже май не и дават и всичките пари, които заработва. Цялата ми идея беше да покажа на Заек, че и в Германия има работодатели мизерници.

Цялата ми идея беше да покажа на Заек, че и в Германия има работодатели мизерници..
Това е така ...навсякъ де си има чернu овци
Трябваше да започнеш с това че работодателя е брат турчев.....по нататък няма нужда от обяснения....
Относно договорите – аз нали същото казвам- работодателя ти дава пари Х и ти си внасяш каквото трябва.... разликата с немско е че там задължително и работодателя плаща част от вноските докат в УСА не е така.
Разрешителни за Бг граждани в Немско си има и хич не е формалност....разрешителни няма само за 2 типа –хора с бакалавър и нагоре и за сезонни работници- съдеики по деиноста която си описал че извършва пламеницата ти тя е може би е в тая категория..

Чет Май 24, 2012 5:27 pm
Профил
Аватар

Цитат:
разликата с немско е че там задължително и работодателя плаща част от вноските докат в УСА не е така

Искаш да ми кажеш, че ако примерно ти си ми консултант на договор, а не на заплата и аз ще трябва да ти плащам половината застраховки и осигуровки ли :? ? Това ако наистина е така е някаква велика малоумност, защото приходите по договор не са чист инкъм, а са преди разходи. Т.е. по твоите думи в Германия карат плащащия по граждански договор да внася осигуровки върху някаква сума, дето не се знае каква е. Но дори и да се знае каква е тогава каква е идеята от граждански договор ако няма разлика с трудовия договор. Ти сигурен ли си в това, което казваш, защото направо ми обърна всички представи с краката нагоре :D . А от няколко месеца насам за български граждани разрешението за работа е просто една формалност - просто трябва да се регистрират. А това че работодателя е турчин какво значение има - нали в белите държави всички трябвало да спазват законите и нямало такива изцепки, защото държавата си гледала работата и била бдяла за правата на работниците :D .

Чет Май 24, 2012 9:14 pm
Профил

Ммм не мисля че в Германия ако си консултант клиентиет ти плащат нещо, освен това в САЩ много консултанти просто си правят фирми, в Германия повечето работят на нещо като граждански договор, не знам какво е но със сигурност не им плащам нищо освен самата консултация.

Пет Май 25, 2012 12:01 am
Профил

Dimitar написа:
Цитат:
разликата с немско е че там задължително и работодателя плаща част от вноските докат в УСА не е така

Искаш да ми кажеш, че ако примерно ти си ми консултант на договор, а не на заплата и аз ще трябва да ти плащам половината застраховки и осигуровки ли :? ? Това ако наистина е така е някаква велика малоумност, защото приходите по договор не са чист инкъм, а са преди разходи. Т.е. по твоите думи в Германия карат плащащия по граждански договор да внася осигуровки върху някаква сума, дето не се знае каква е. Но дори и да се знае каква е тогава каква е идеята от граждански договор ако няма разлика с трудовия договор. Ти сигурен ли си в това, което казваш, защото направо ми обърна всички представи с краката нагоре :D . А от няколко месеца насам за български граждани разрешението за работа е просто една формалност - просто трябва да се регистрират. А това че работодателя е турчин какво значение има - нали в белите държави всички трябвало да спазват законите и нямало такива изцепки, защото държавата си гледала работата и била бдяла за правата на работниците :D .

Става думума за нормален договор .Това с гражданския - в немско горе долу ако си на граждански договор договора е все едно между 2 фирми.
Например –нещо дето си го спомням много добре – купуваш и продаваш над 5 коли на година- нямаш нито фирма ,нищо –на края на годината отиваш и си плащаш всичко както и един търговец на коли с регистриран фирма и т.н.
За да завършим – тука в УСA има фирми дето наемат хора – лицето е физическа персона ,не фирма ,наемат го като емплое- е дават му пари Х и краи....работодартеля не е длъжен да плаща пари за зраве ,пенссия и т.н ..е в немско не е така –работодателя иска –не иска плаща едни пари които са съвсем отделно отзпалтата на лицето.
Пример –съвсем груб - за 1000 кинта рябва да се платят 100 кинта за зравна осигуровка – 55 внася Емплото-45 фирмата.Ама тия 45 са съвсем отделно от заплатата на лицето то си получава 1000 и това е.

Вто Май 29, 2012 10:26 pm
Профил
Аватар

Цитат:
За да завършим – тука в УСA има фирми дето наемат хора – лицето е физическа персона ,не фирма ,наемат го като емплое- е дават му пари Х и краи....работодартеля не е длъжен да плаща пари за зраве ,пенссия и т.н ..е в немско не е така –работодателя иска –не иска плаща едни пари които са съвсем отделно отзпалтата на лицето.
Пример –съвсем груб - за 1000 кинта рябва да се платят 100 кинта за зравна осигуровка – 55 внася Емплото-45 фирмата.Ама тия 45 са съвсем отделно от заплатата на лицето то си получава 1000 и това е.

Сори, че трябва да ти го кажа, ама не са ти ясни много нещата :D .
Това тук, където сам си плащаш всичко се казва форма 1099 и е абсолютно същото като граждански договор в БГ/Германия. Т.е. тоя, дето получава парите по граждански договор си се оправя сам със социалните плащания. Няма как 1099 да е както му викаш ти "нормален договор" - просто няма такова животно. Когато работиш на 1099 се водиш контрактор и дали си фирма или физическо лице ти се плаща все по един и същи начин - с 1099 форма. Абсолютно същото е както тук, така и в БГ, така и в Германия :) .
Цитат:

Тук е абсолютно същото когато си работник на фирмата, т.е. получаваш 1000$ заплата и фирмата внася 62$ осигуровки и ти внасяш $62 осигуровки. Когато обаче не си работник на фирмата и работиш на 1099 тогава и господ не знае на какви пари трябва да ти се одържат осигуровките и затова на края на годината (или по-точно 4 пъти годишно) се оправяш сам като си плащаш всичко след като си извадил разходите си. Пак ти повтарям - по абсолютно същия начин е и в трите държави.
Може би те бърка това, че тук в някои от щатите позволяват да си контрактор и да работиш във фирмата все едно си неин служител. Например ако фирмата си наеме инженер на контракт то той може да си стои на съседното бюро до инженера, който си е работник на фирмата и на външен вид посмъртно не можеш да разбереш, че двамата работят за тая фирма на съвсем различен принцип. Т.е. въпреки, че принципите са еднакви, закона тук предлага малко по-голяма гъвкавост. Няма как да ти трябва временно някой и да го назначиш като нормален работник, защото освен социалните осигуровки фирмата плаща още една камара такси и застраховки, които са целогодишни. Т.е. дори работника да е работил само 2 месеца тия такси фирмита ги плаща цялата година. Затова и ще забележеш, че повечето уволнения стават по коледа, защото почне ли работника новата година и да го уволнят на 10-и януари примерно, фирмата се набутва да плаща цяла година не малки суми. Та затова са направили работата на контракт доста по-гъвкава от другите страни :) .
В някои щати обаче вече не е разрешено да си на контракт и да работиш във самата фирма като нормален работник (изключение може би правят само някои професии). Тук в Илиной например е точно така, в Калифорния също. Ако ти трябва в тия щати временен работник тогава се минава през тъй наречените "агенции за временна работта".

ПП. Ако заплатата на някой е повече от $106к на година най-голямата далавера е да работиш на трудов договор (W2) до 106к и за останалата сума фирмата да ти плаща като на контрактор (ако си в щат, който позволява това) с 1099. Така хем си разделяш с работодателя социалните плащания до техния лимит (106к за тая година) хем от сумата над това понеже е по 1099 можеш да си приспаднеш една камара разходи (домашен офис, бензин, канцеларски материали, оборудване и т.н.). Или пък ако имаш две работи, тази дето е за над 106к е на W2, а за другата искаш да си на 1099 - така всички са на далавера, освен данъчните :D .

Вто Май 29, 2012 10:50 pm
Профил

Ами аз съм си новобранец в Америка и не го крия – не съм се гмуркал надълбоко в тия неща ...обаче познавам няколко човека тука които си работят към фирма Х , не са контрактори ...бе как по ясно да се изразя и аз не знам ....фирмата може и да плаща тия такси и незнам сикакво но не им плаща вноски за здраве и за пенсия ....т.е тия хора ако иска да има медицинска застраховка -бърка в джоба си и плаща..иначе няма такава....
Я даи некои линк за това 106 к ...що пак точно 106....

Сря Май 30, 2012 12:00 am
Профил
Аватар

Чакай, чакай малко - на теб ти е някаква пълна каша в главата. Първо това което плащате ти и фирмата в съотношение 50-50 и дето аз му викам социално осигуряване е само за когато се пенсионираш. Медицинската застраховка за времето, когато работиш не е задължителна в САЩ и много ясно, че има фирми които предлагат медицинска застраховка (както и още една камара бенефити, дето не са ги и сънували в социална Европа :D ) както има и фирми, които не предлагат абсолютно никакви бенефити на работниците си. Свободен пазар - отиваш там, където ти харесва (ако можеш да се продадеш добре) или там, където те вземат (ако не ставаш много много за продаване) :) . Тия 106к са тъй наречения максимален праг за социално осигуряване (пенсията) и както в БГ е мисля 10 минимални работни заплати така и тук има такъв праг и в момента е $110100. 106к е бил за миналата година лимита - всяка година го корегират съобразно инфлацията и разни други неща. Пишеш в гугъла "FICA limit" и ще го видиш. Та до тая сума се плащат социалните осигуровки за пенсия, които са общо 12.4% от заплатата и се плащат по равно от работника и работодателя, т.е. ти плащаш 6.2% и фирмата плаща 6.2%. Над тая сума спирате да внасяте в бюджета въпросните осигуровки. Има и още една осигуровка, която е част от FICA-та (Federal Insurance Contributions Act) и е в размер на 2.9% и която пак се плаща по равно (1.45% и 1.45%) и тя е за Medicare или задравната ти застраховка за когато се пенсионираш. Тия 2.9% обаче нямат лимит, т.е. плащаш си твоята част в размер на 1.45% до размера на заплатата, която вземаш, пък ако ще и 1 млн. да е :) . Миналата година Обама намали часта, която плащат работниците с 2% и тая година го продължиха, т.е. сега вместо 7.65% (6.2%+1.45%) работниците плащат 5.65% FICA такси. Т.е. ако вземаш 100к си спестяваш едни 2к годишно. Направиха го уж с цел хората да имат повече пари за харчене.
Хората (контракторите), които работят на 1099 - тъй наречените self-employed си плащат целия FICA данък в размер на 15.3% сами (само че не е върху целия доход, а върху 92.35% за да не е е толкова нечестно, че на тях няма кой да им внася другата половина :) ), също както в България тъй наречените "само-осигуряващи се".
Както виждаш принципите са абсолютно едни и същи и разликата е само в процентите на тия данъци и в съотношението което плащат работника и фирмата.

Сря Май 30, 2012 3:03 am
Профил
Аватар

Димитре, граждански договор в БГ и форма 1099 са малко различни неща (незнам в Германия как е).

В смисъл идеята им е една и съща, ама в Америка са го направили максимално просто, а в БГ максимално сложно. В БГ възложителя внася осигуровките. Не ме питай що. Оттам се получават една купчина усложнения естествено.

Сря Май 30, 2012 9:19 am
Профил ICQ

Dimitar написа:
Хората (контракторите), които работят на 1099 - тъй наречените self-employed си плащат целия FICA данък в размер на 15.3% сами (само че не е върху целия доход, а върху 92.35% за да не е е толкова нечестно, че на тях няма кой да им внася другата половина :) )

Не е, че няма кой да им довнася, а е елементарна аритметика.
При самоосигуряващия се ставката се начислява върху цялата сума, която включва и осигуровката, т.е. облагаш с 15.3% и самите пари за осигуровка. При работника с 15.3% се облага само половината от парите за осигуровката (неговия дял). С редукцията от 92.35% се прави изравняване на формулите, т.е. за едни и същи чисти пари и в двата случая да се плаща една и съща осигуровка.
Е, пак не е сметнато точно както трябва да се сметне, ама е с един порядък по-добро приближение от облагането едно към едно, както е в момента в БГ.

Цецо написа:
Димитре, граждански договор в БГ и форма 1099 са малко различни неща (незнам в Германия как е).

В смисъл идеята им е една и съща, ама в Америка са го направили максимално просто, а в БГ максимално сложно. В БГ възложителя внася осигуровките. Не ме питай що. Оттам се получават една купчина усложнения естествено.

Доколкото знам, и в БГ може сам да си ги внасяш. Вадиш си булстат като свободна професия и възложителят не ти удържа нищо. Сам се разправяш с НАП и НОИ.

Сря Май 30, 2012 9:35 am
Профил
Аватар

Може и така да е. На мен досега винаги възложителя ми ги е плащал. За мен е ОК, щото не се занимавам и с тия глупости де.

Сря Май 30, 2012 10:23 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 180 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Следваща