То и аз просто си чеша езика от любопитство.
Не знам дали каспаров е прав, но обратното твърдение със сигурност е вярно - ако 5 вата мощни диоди и 5 вата маломощни диоди дават еднакви лумени, то сигурно ще греят еднакво

. То май същото излезе ...
Сега като се замисля май наистина хвърлят повечко УВ отколкото ИЧ. Не знам какво им слагат на тези дето имат по-топла цветна температура, но ако е нещо като филтър(на отражателя може би), то сигурно се преобразува в топлина. Не само инфрачервената светлина грее. Всяка погълната светлина става на топло. Ама де да знам. Може да не е филтър, а да е примес в кристала.
Иначе започвам да проявявам интерес към светодиодите не само като индикация на панела. Изглежда са по-ефективни от луминисцентните енергоспестяващи крушки и тези, които са около 3500-4000К са като че ли по-приятни за окото от еквивалентите луминисцентни. Последните като че ли изглеждат по-жълти, макар че май са същата цветна температура. Не знам на какво се дължи това усещане, но луминисцентните не стават. Вкъщи съм с 50W 5000K ( не е 6000К, водят я пълноспектрова, за фотография) + 2x20W 3500K и горе-долу става.
И друго ме мъчи. Живота на светодиодите по индикациите е впечатляващо дълъг защото обикновено ги драйвят с 2-10 мА, от 20мА номинално. Някой намирал ли е тестове на бели светодиоди - с колко им се удължава живота ако се ползват с по-малка мощност от номиналната - да речем 70-80%. Знам че китайците са много добри в това отношение - вдигат тока на 110-120% и като сложиш няколкото токови удара след месец си взимаш нова.