Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
анодиране на алуминий 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение анодиране на алуминий
все още съм на стадий проучване
бих искал да поговоря с някой с по голям опит, става въпрос за анодиране на дребни алуминиеви детайли, и ме интересуват чисто практични неща когато става въпрос за много бройки как се закрепват така че да могат и да се сменят бързо със следващите и други полезни съвети
ако някой иска да сподели да пише на лично най добре на скайп
но може и тук - примерно единия детайл ми е болт М8 обща дължина 16мм
благодаря

Чет Авг 18, 2011 8:41 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение Re: анодиране на алуминий
nik написа:
все още съм на стадий проучване
бих искал да поговоря с някой с по голям опит, става въпрос за анодиране на дребни алуминиеви детайли, и ме интересуват чисто практични неща когато става въпрос за много бройки как се закрепват така че да могат и да се сменят бързо със следващите и други полезни съвети
ако някой иска да сподели да пише на лично най добре на скайп
но може и тук - примерно единия детайл ми е болт М8 обща дължина 16мм
благодаря

http://forum.moto-zone.bg/index.php?topic=60038.0
Това е най евтиния и качествен метод в домашни условия!

Като забележка ше добава че най добре е да се почиства с амонячна вода !!!

Пет Авг 19, 2011 9:24 am
Профил

това го четох още преди седмица както и още много информация за технологията, това е за оцветяване, а мен цвят не ми трябва, обикновено анодиране е с 20% сярна киселина, но друго ме мъчи, как да за крепвам детайлите, много са и са дребни, мислех за алуминиев държач да ги завинтвам, но нали държача и той ще се анодира и следващото няма да прави хубав контант не знам и още много практични въпроси които в рецептите не ги споменават, а в любителски условия се има предвид няколко бройки което не е проблем да ги вържеш с тел, когато са много и трябва да се сменят постоянно тогава е проблем, освен това ми трябва да го ползвам дългосрочно

Пет Авг 19, 2011 12:29 pm
Профил
Аватар

Мисля , че ние в техническия като правихме упражнението по химия ги окачвахме на тел детайлите.
Не съм сигурен доколко е практично това. Може да ги наредиш на някаква метална пръчка , но трябва са се произнесе сппециалист по въпроса. Мисля ,че след анодирането имаше запечатване на порите от алуминиев оксид към алуминиев хидроксид във вряща вода за 15 минути за да се запечата пигмента и да се затворят порите от анодизацията.
Успех !!!

Пон Авг 22, 2011 9:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Аз пък попитах гуглето и почти веднага намерих:
http://gogotattoo.snimka.bg/hobby/iskri.382543.12551443
Това ме подсети, че и аз имах навремето и скоро заредих от вече разсипания СС сайт подобна книжка ама май не е в работещ компютър.
А на теб парчето жица щом ти е проблема - посети специализирана работилница.

Едит: зачетох се, на стр.17 че и 18 ти е темата. Книжлето е далеч от това което имах навремето :( .

Ама що ти е да го анодираш?! За светла и пореста повърхност на чистия алуминий е достатъчно кисненето в сода каустик / натриева основа (пробвано от десетилетия) а сега за хладилната техника се продават и специализирани препарати. Нечистият алуминий обикновено почернява от содата каустик но не и от препаратите. Неприятното е, че от пяната се отделят микроскопични капчици и това е в състояние да доведе до кашлица всички в помещението, без зависимост от размера му ако не е проветрявано. Значи и капак/филтър иска. <-- Отделя се водород, де!

:oops: То май анодирането било за допълнителен окисен слой? Мии обезмасли го, содакаустицирай го и го свари в калиев перманганат или др. Що не попита гуглето първо...

Вто Авг 23, 2011 12:30 am
Профил

първо гооглето съм го пробвал преди да пиша
но на първо четене не попаднах на нищо практично по моя проблем, между другото мерси за книжлето полезно е да се преглежда от време на време въпреки че подобни книжки съм изчел много, рецепти много, технологии и всичко около начина на самото анодиране, мен по скоро ме интересува както казваш в специализирана работилница как го правят, как да си улесня живота щото не разполагам с никакво време а детайлите са много и трябва да се закачат и откачат бързо и надеждно

анодират се за декоративен вид, и тъй като се ползват навън и трябва да се гарантира няколко години експлоатация без да корозира за това покритието трябва да е дебело и устройчиво, за сега ги купувам готови но взеха да ми вдигат цените и да ми правят номера, ако не намеря друг доставчих ще направя едно малко цнц стругче по най бързия начин и почвам да си ги правя, от разликата ще си изплатя инвестицията за 3-4 месеца после съм на далавера

бих искал да направя нещо като плоча с някакви приспособления или държачи за закрепване, примерно 10х10 или 10х20 бройки т.е. наведнъж да потапям 100 или 200 броя но ме притеснява че това ще анодира и държача а покритието е изолатор и при смяна на детайлите следващия не знам дали ще дава добър контакт, за това ме интересуваха малко практични хитрини за улесняване на работата с много на брой и малки детайли

Вто Авг 23, 2011 1:57 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Гледам, че темата е старичка, но ще пиша тук. Имам радиатор, който искам да използвам за аудио усилвател. Радиатора е "гол" алуминий (или там сплавта, която е). Скоро ще му измеря топлинното съпротивление, но каквото и да е искам да повиша ефективността му, защото ще се ползва за усилвател клас А. До колкото прочетох до тук, по различни форуми и статии, черният цвят подобрява топоотдаването на алуминия. Тънък момент е с директното му боядисване, като дебелината на боята може да повлияе негативно. Четох за анодиране и оксидиране. Вариант е да предложите, фирми, които извършват тази дейност ( че не успях да намеря с чичо Гугъл, явно не знам как да го питам). Анодирането видях, че служи и за декоративни цели, боядисване на алуминия в различни цветове. Аз гоня само термична ефективност, съответно постигане на черен цвят по химичен път, ако може да не се ползва боя. Посочените методи, които видях оцветяват алуминия в различни нюанси.

Сря Май 16, 2012 1:03 pm
Профил
Аватар

Аз пък редовно чистя алуминий. Заради 101 подробности предпочитам препарати на основата на сода каустик (натриева основа). Чистият алуминий става като почистено сребро но повечето големи радиатори за електроника съдържат примеси и почерняват дори от най-добрия препарат, т.е. това което искаш. Ако не промиеш бързо и напръскаш със силен миещ препарат след което да започнеш да търкаш - чернилката си остава трайна.
Бонусът е, че содата каустик разяжда алуминия и го прави грапав. Неприятното е, че се отделят микроскопични капчици във въздуха при спукване на мехурчетата водород и се получава химическо оръжие :rolleyes: Всъщност промишлените препарати ги правят силно пенливи май и поради тази причина но в случая пяната по-скоро би пречила.

Какво да пробваш върху парче радиатор: потапяш му излъчващата страна в сода каустик или препарат за мазнини с високо съдържание на такава (т.е. промишлен концентрат а не от супера). Концентрацията да е малко над 10%, 30% е твърде много. Трябва да работиш или на открито или да го похлупиш с филтър за кухненски абсорбатор напр. Подръж го няколко часа за да стане грапав и после без много да го пипаш го промий в спокойнотечаща вода за да не избяга чернилката.
1. Няма чернилка?! Алуминият е чист и казват, че след тази процедура може да то топнеш в боя за дрехи напр. и ще я попие.
2. Чернилката се отлюспва и е неравномерна - изчисти я доколкото може, промий за малко в 5% солна киселина ако трябва и повтори процедурата ама само за минута-две.

Успех! Не съм правил черни радиатори но горното е наблюдения от ежедневната ми работа.

Сря Май 16, 2012 9:17 pm
Профил

Просто потърси фирми за "Алуксиране на алуминий" :)

Сря Май 16, 2012 9:32 pm
Профил
Аватар

dan, ти все ще убиеш тръпката :)

П.С.: А онова там с различната оцветка според времето го пробвам от десетилетия като ми дойде музата и резултатът винаги е "свраче яйце".

Сря Май 16, 2012 9:34 pm
Профил

bongo_x2 написа:
dan, ти все ще убиеш тръпката :)

Това как да го разбирам?

В действителност ефективността на радиатор може да се качи с около 5% в следствие на топлоотдаване чрез излъчване, което означава повърхността да е черна. Но за да има някаква файда от тази работа, не трябва да се увеличава топлинното съпротивление радиатор-околна среда. Ето затова най-добре да се направи алуксация, а не боядисване (алуксираният слой е няколко микрона )

Сря Май 16, 2012 9:43 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]