| Автор |
Съобщение |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 Тресяща се платформа - идеи
Здравейте, Търся варианти как да си направя "тресяща" се платформа. Иде реч една плексигласова квадратна плочка 20х20 см да се движи (тресе) с честота от 2-30 херца .. и контролирана амплитуда .. най-простото дето ми иде на акъл е да турна 4 големи високоговорителя във всеки ъгъл, и да им пускам съответното (амплитуда/честота)напрежение. ама доста ТНТМ прозира през решението  Но се чудя няма ли някакви актюатори специално за подобни цели? Благодаря предварително:)
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Май 16, 2012 11:12 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
 Re: Тресяща се платформа - идеи
Защо не пробваш с мускули? Те са евтини и прости. Потърси PNEUMATIC MUSCLE в гугъл. Бих ти дал и линкове но съм на пада и ще е бая трудно 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Май 16, 2012 11:46 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Каква амплитуда ти трябва. Синусоидално ускорение удовлетворява ли те? Ако 'да'- отговорът може да бъде двигател и ексцентрик с електронно регулиране на мястото на куплиране.
_________________ Хайде де!
|
| Сря Май 16, 2012 11:57 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Дан: +- 1 градус макс +-2 градуса Вярно , че всичко зависи от рамото, което ще е от точката на ротация ама .. то със високоговорители пак ще е синусоидално, а няма да имам бръмчене и други звуци. аз явно съм поизостанал от механиката, щото се чудя какво е "ексцентрик с електронно регулиране на мястото на куплиране"  Н'бабане Гт'муан'га(офф приятелю, 3 пъти се опитах да го напиша без копи пейст този никнейм:) и не успях) -> то хубаво за пневмо мускулите ама те могат ли на 20 херца да действат?, пък и платформата я мисля да е около 20х20см, а колко ще ми е компресорната станция ? ще се разровя да видя ама да не стане като руските микроконтролери дето се познават по двете дръжки за носене  Все си мисля че някакъв бобинажо магнитен подход ще е най-тих и с най-бърза реакция.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Май 16, 2012 12:04 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Няма проблем, и НГ щеше да стигне Има много дребни мускулчета - по милиметри. И 20 херца са им далеч под границата. Но ако можеш с електромагнити - сигурен подход. Екцентрика и аз мислех да ти го предложа, обаче ще е сложно да контролираш амплитудата.
|
| Сря Май 16, 2012 12:22 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Ако амплитудата е константна помисли върху механизъм тип "колянов вал"
|
| Сря Май 16, 2012 12:32 pm |
|
 |
|
sthx
|
За пневматиката (не е задължително да бъде "мускул") 20 Hz не са никакъв проблем. Проблем може да е регулиране на амплитудата, което ще оскъпи съоръжението. То и без друго въздухът е скъпа енергия. Ако няма наличие на компресор, едва ли ще е разумно да се мисли в тая посока. За електромагнита пък 2 Hz ще са проблем. То само с електромагнит няма да стане. Трябва и пружина, но тогава механичната система може да изпадне в резонанс на някоя честота и иди я регулирай плавно амплитудата. Ако се допуска механично регулиране , може би е най-удачно ще е решението постоянно токов двигател , редуктор (малко предавателно отношение) и ексцентрик. Ексцентрикът трябва да бъде на собствен вал с лагер, защото лагерът на двигателя (редуктора) не е предназначен за такива натоварвания и бързо ще се разбие.
Ако не е тайна , какво е предназначението на това чудо?
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Май 16, 2012 12:35 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Бъркалка за епруветки? 
|
| Сря Май 16, 2012 12:38 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Ако мястото на куплиране се регулира с "линеен двигател/актуатор", който се захранва четково, се получава регулиране на ексцентритета. Малко е по-сложно като решение, но е изключително надеждно.
_________________ Хайде де!
|
| Сря Май 16, 2012 12:42 pm |
|
 |
|
sthx
|
Да, сетих се и аз за подобно решение, но с друга елементна база. С тия масовите "актуатори" не може да се постигне бързодействие. SMC (а предполагам и не само те) предлагат линейни задвижки с интелигентно управление. За малки усилия ще станат. Все още обаче не са ясни в какво/какви направления трябва да са вибрациите, а и каква трябва да е максималната амплитуда.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Май 16, 2012 12:52 pm |
|
 |
|
MYXATA
|
|
| Сря Май 16, 2012 1:31 pm |
|
 |
|
MYXATA
|
Аз епруветките си ги бъркам с нагризан молив, или с пръст Трябва да проследя как ми реагира системата(жироскопи и акселерометри) при горепосочените условия демек по "yaw" и по "pitch". 'фатката е, че искам да си ги задавам входните въздействия за да е по-меродавно измерването на реакцията. Демек като цяло отивам на ЕМ актюатори докато не измътя по адвансед решение. Мерси за брейнсторминга колеги
|
| Сря Май 16, 2012 1:46 pm |
|
 |
|
БатеВаньо
Ранг: Новодошъл
|
Важно и е каква маса ще друсаш. 1 градус на 200мм е 3.5мм ход. При 20Hz това е ускорение 55m/s^2 (5.5g). Т.е. на 100 грама товар ти трябва поне 600 грама усилие на актуатора.
|
| Сря Май 16, 2012 1:53 pm |
|
 |
|
MYXATA
|
БатВаньо: това дето го гледах е: Continuous Force: .12 lbs .5 N Peak Force @ 10% Duty: .36 lbs 1.6 N
Тоталната маса на това дето го мисля, не мога да я специфицирам в момента, защото самото изделие е далеч под 50грама и ще е в центъра на ротация + половината на платформата(плексиглас някакъв 20х20 см)
|
| Сря Май 16, 2012 2:00 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Муха, правил съм такова нещо с един голям соленоид, който бяхме закачили за едно рамо с пружина от другата страна на което пък се намираше нещото, дето го тествахме на друсане и с PWM си регулирахме честотата  .
|
| Сря Май 16, 2012 4:33 pm |
|
|