Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
как се правят мембранни клавиатури 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение как се правят мембранни клавиатури
Някой има ли подробна информация и снимков материал на инструменти за избомбване на фолиото около бутоните, какво е фолиото (поликарбонатно съм чувал, ама и там има много видове - някой по-прозрачни като стъкло, някой мат).
По точно ме интересува как се избомбва фолиото. И също от къде могат да се намират металните пуканки на бутоните.

Нед Май 13, 2012 8:39 am
Профил WWW
Аватар

Мнение Re: как се правят мембранни клавиатури
Edesign написа:
Някой има ли подробна информация и снимков материал на инструменти за избомбване на фолиото около бутоните, какво е фолиото (поликарбонатно съм чувал, ама и там има много видове - някой по-прозрачни като стъкло, някой мат).
По точно ме интересува как се избомбва фолиото. И също от къде могат да се намират металните пуканки на бутоните.

Не съм специалист, но ще разкажа каквото знам.
Фолиото е поликарбонат, 0.25 мм . Нямам представа откъде се купува ,а бих искал да знам:) - ще се радвам някой да сподели тази информация. "Избомбването" става, като се направи шаблон от две части - изпъкнала и вдлъбната - с формата на бутоните и височина на изпъкналата част 0.2-0.4 мм. Обикновено го правят от стъклотекстолит. Избомбването става кате се притиска фолиото между двете части , без загряване. Тъй като се изисква доста усилие, го правят на преса. Сигурно има доста тънкости ,но тях може да ги каже някой , който е правил клавиатури.

Вто Май 15, 2012 10:05 am
Профил

фолио има в микроасу
обаче никъде не откривам металните пуканки къде се продават.

Вто Май 15, 2012 11:25 am
Профил WWW

Мисля че съм виждал пуканки в Комет-а в Пловдив. Звънни им един телефон и питай.

Не ми стана ясно само как ще печатите върху фолиото? Някой може ли да го разясни в подробности?

Относно избомбването - не съм го правил, но това, което са ми обяснявали е, че се правят поасон и матрица с формата на бутона, които трябва да имат разлика в размерите колкото е дебелината на фолиото. Може да се изработят от метал или твърда пластмаса (за дребносерийни бройки мисля, че би се получило и от плексиглас)
поасона и матрицата трябва да са монтирани на някакви "водачи", които да ги центрират един към друг. Това е важно, за да не се получи прерязване на фолиото при избомбването му.
Идеята е когато поасона се притисне в матрицата до упор - да има "луфт" помежду им във всички направления точно колкото е дебелината на фолиото.
Не знам дали няма да е добре ако при избомбването фолиото се "подгрее" леко с горещ въздух.

Вто Май 15, 2012 11:54 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4 мнения ]