|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:01 am
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: За цигарите
Аз съм върл пушач но откакто се повдигна въпросът за пасивното пушене винаги внимавам за околните. Напр. като дойдох тук се пушеше в автобуси, магазини и дори болници но аз не. Сега уж и в заведенията е забранено но продължават да имат места за пушачи - със съвременната вентилация въпросът е по-скоро икономически а не здравен. Е, на бившия пушач само миризмата му пречи а тя няма как да се сведе до нула.
Електронните цигари: един колега вече месеции е на многократна такава с никотиново съдържание. Постоянно я дърпа и й свикна (има някакъв проблем до 10-я ден напр.) и твърди, че вече не може да запали обикновена - гади му се. Ако има желание ще мине на безникотинова докато съвем ги откаже. Икономически: въпреки че я купи за сто и нещо евра тя се изплати още първия месец.
|
| Нед Май 13, 2012 3:05 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Не съм писал, че си спомням за нея после а и ти ако си свикнал е възможно да не те дразни. Аз не съм и нямам намерение да свиквам. И клошарите си живеят и не им пречи че смърдят зверски, ама я се повози с един такъв в асансьор или в автобус! Друга песен ще запееш.
|
| Нед Май 13, 2012 3:10 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е, не съм казал, че търпя всичко де  . Но чак миризмата на нечия цигара да ме дразни толкова ми се вижда прекалено. Не знам как бих реагирал ако съм цял ден в една стая с пушач, отдавна не ми се е случвало. Ама като отида при някой приятел дето пуши съм стоял с часове без да обърна внимание дори, при цялото си свръхостро обоняние. Просто има много по-гнусни миризми от тая на цигари (миризливи двуноги примерно), някои марки дори миришат приятно.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Май 13, 2012 3:24 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Аз имам близо 15 години стаж на як пушач (2+ кутии на ден). Обаче откакто ги спрях преди 10-на години, трябва да се съглася с dan, че наистина дима става дразнещ. И от година на година все повече. Сигурно е нормално. Обаче нямам нищо против да се продават цигари (ако там е въпроса, също и марихуана, и там още каквито треви пушат в наши дни, но в никакъв случай синтетичен наркотик!). Всичко се свежда до личния избор на всеки, а тия пороци могат да бъдат изличени само чрез възпитание, не чрез забрани.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Нед Май 13, 2012 3:46 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Cekins, работата е там, че няма значение пушач/непушач- плащаме еднакво. А после за мен няма пари(от касата), за да си оправя зъбите например. За зъболекари съм дал около 3000лв. за последните 4-5 години. Няколкото пъти в които ми се е налагало да отида на лекар, съм бил връщан с думите "Ела в началото на месеца, че няма направления". А за пушачите има изследвания, операции, лекарства с окромно намаление и т.н.. Та, да, на практика НЗОК лекува резултата от безхарактерността на пушачите с парите, които са взети и от мен.
Освен това от няколко години имам сериозен синузит. И само миризмата на цигари предизвиква ЖЕСТОКА БОЛКА- първо в синусите, а после и главоболие.
За акциза- акциза от цигарите не може да покрие финансовите щети нанесени на държавата. За алкохола- нямам нищо напротив и там да се вдигне акциза. И не виждам особен проблем алкохолът да се продава посредством електронни карти, в които да се записва закупеното количество алкохол и при превишаване на определен лимит- цената да трябва да се промени. Но дайте да не отваряме и тема за алкохола.
Кажете ми една разумна причина цигарите да не бъдат забранени или употребата им да не стане достатъчно скъпа.
_________________ Хайде де!
|
| Нед Май 13, 2012 3:58 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
 |  |  |  | dan написа: Cekins, работата е там, че няма значение пушач/непушач- плащаме еднакво. А после за мен няма пари(от касата), за да си оправя зъбите например. За зъболекари съм дал около 3000лв. за последните 4-5 години. Няколкото пъти в които ми се е налагало да отида на лекар, съм бил връщан с думите "Ела в началото на месеца, че няма направления". А за пушачите има изследвания, операции, лекарства с окромно намаление и т.н.. Та, да, на практика НЗОК лекува резултата от безхарактерността на пушачите с парите, които са взети и от мен... |  |  |  |  |
По-горе Димитър даде някои насоки за размисъл, но явно не си ги видял... Същите аргументи могат да се изтъкнат за всеки "самонаранил се" при практикуването на екстремен спорт, необмислено шофиране и още много други. Как го беше формулирал - "на практика НЗОК лекува резултата от безхарактерността на ххххххххх". Виж, по въпроса за продажбата и производство на цигари, сме на сходно мнение. Някак не ми се струва редно производството на тютюн да се субсидира, в същото време да се реве колко било вредно тютюнопушенето, а от трета страна да се "обира каймака" във въд на акциз и други налози... И все пак, искам да видя тоя който ще успее да свърши това дело. Бих се радвал ако е здрав. Или поне жив... 
|
| Нед Май 13, 2012 4:28 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Същия въпрос можем да го повдигнем и за алкохола тогава  . Иначе и аз като бивш пушач (средно по 2 кутий на ден от 1989 до 2005 г.) съм за пълна и абсолютна забрана на тоя боклук тютюна. За мен поне няма много неща, които могат да се сравняват с отвратителната воня на цигарите и винаги ще благославям деня 1-и ноември 2005-а година, когато загасих последната си цигара и приключих завинаги с тая гадост  . Иначе аз съм малко по-толерантен от другите - за мен трябва да има пълна забрана да се пуши на обществени места и който иска да се трови в дома си и в колата си, като пушенето в присъствието на деца трябва да се наказва със затвор  . Също така съм за това на пушачите да им бъде отказвано "безплатното" обществено здравеопазване. Аз като непушач и ходещ всеки ден във финеса и внимаващ какво ям нямам никакво намерение да плащам за здравеопазването на хора, на които не им пука за собственото им здраве. Но това същото може да се каже за още доста неща освен пушенето. За мен идеалния вариант е всеки да бъде оставен да прави каквото иска (когато е сам и не пречи на другите) и всеки сам да си плаща за здравето и пенсионирането. Държавата няма работа да се меси в тези неща. Иначе да се смята, че тютюневите компании били някакви много силни и лобиращи компании е леко смешно. Одавна не са такива и има много по-силни лобита от тяхното. Аз даже съм по-склонен да мисля, че фармациите и компаниите в здравеопазването, както и правителствата, дето събират данъците са много по-заинтерисувани от тютюневите компании цигарите да не се забраняват напълно.
|
| Нед Май 13, 2012 4:34 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ще се сетиш.... Не съм чул досега цигарена компания да е успяла да направи такава зверска медийна пропаганда с която да накара най-големите правителства в света да прахосат милиарди  Свински грип  Това трябва да се изучава в учебниците по маркетинг 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Май 13, 2012 5:28 pm |
|
 |
|
741
|
Абе не бъди толкова сигурен. Ей сега ровнах - събрани приходи от акцизи за тютюневи изделия за 2011 - 1.5 млрд лева. Целият бюджет на здравната каса за 2011 е 2.6 млрд лева, като от вноски идват 1.6 млрд. Та ако се тегли чертата, може да излезе, че пушачите плащат за твоето лечение, а не обратно.
|
| Нед Май 13, 2012 5:44 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
@741 - Абе аз като казах че плащам достатъчно данк за това че пуша, знаех че е много ама чак пък толкова не очаквах да е ...
|
| Нед Май 13, 2012 8:45 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Само дето аз такова напрактика не получавам, (отчасти и ) заради профукваното около раково- и вскякак по-болните пушачи.
_________________ Хайде де!
|
| Нед Май 13, 2012 9:17 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Това със забраните наникъде не води, не и към помощ за хората да спрат да пушат поне.
Това, което реално ми помогна на мене преди 20 години беше, че (в Германия) бяха почнали да слагат надписите за количество катран и никотин на цигара. Пушех по кутия-две на ден, от Besnon & Hedges (1.2 mg никотин) слязох на Кент (1.0), после на west lights (0.7), и на края на Marlboro Light (0.4). И от него да спра от един ден на другия беше напълно възможно, след като бях намалил 3 пъти дозата трябва да е било много по-лесно отколкото би било направо.
dan, чак толкова гласовитост в тая посока говори за някакъв проблем у тебе по-скоро. Не са ти криви пушачите - които си плащат повече от добре. Всеки може да изпсува в някакъв момент "ква е тая смрад бе" или "ебаси лисичарника е тука", ама да се ангажира човек активно и дългосрочно с тия работи говори за някакъв друг проблем който си чака решението (или го е намерил и носи печалба от заниманието с тия работи, разбира се, и това го има). Един от добрите примери за печалба от антипушенето са разните политици, които трупат гласове на базата на заниманието си с такъв проблем от свръхвисш приоритет за човечеството.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Май 13, 2012 9:34 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Въй въй, аз пък щото съм получил... Момко аз вече бях пълнолетен когото това недоразумение "здравна каса" започна да работи. Та от тогава до сега от здравеопазването безплатно съм получил един преглед при зъболекар, една кирлива пломба дето падна и една ваксина тетанус. Всичко останало съм си го плащал или съм ходил при приятели доктори, защото ако трябваше да стане по каналния ред щях да загубя повече пари в губене на време. Ако искаш реално да видиш къде ти отиват здравните вноски, ела да пообиколиш някоя общинска болница в така наречените "смесени райони" - просто ако видиш нещо друго освен "изстрадали" пингвини дето дори не говорят български ще трябва да драснеш един калем някъде.
|
| Нед Май 13, 2012 11:15 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Аз съм абсолютно съгласен, че тоя боклук трябва да бъде изличен от цивилизацията, обаче се съмнявам, че простата забрана да се продава или произвежда би решила проблема. Хората ще почнат да си търсят "по другия начин", нелегалния пазар процъфтява, развива се организираната престъпност дето се занимава с него и т.н. Тоя метод вече е пробван няколко пъти. Веднага се сещам за сухия режим в Щатите преди 90 години. Или пък за радио Свободна Европа или Дойче Веле в България през социализма. Който иска, ще намери начин дори и при забранено. Даже хората се ожесточават и почват да са по-изобретателни в методите си. Простото увеличаване на цените също няма да помогне, понеже изборът за какво да си даде парите го прави същия тоя пушач. А той обикновено е по-склонен да се откаже или намали други работи вместо цигарите. Обаче, ако някой друг му бърка в джоба вече е друга работа - тогава много боли. Например отрязани социални помощи, платен доктор за него, срещу безплатен за другите, не го взимат на работа, понеже другите във фирмата не пушат и т.н. За него собственото му здраве може и да е имагинерна величина, но мръвката на масата или по-точно липсата й, е съвсем реална и разбираема ситуация. Ако и тогава не се е замислил, значи просто е непоправим идиот. Тия неща се борят най-добре с ранно възпитание у децата плюс споменатите методи в по-късна възраст. Така след едно-две поколения пушенето ще изчезне от самосебе си, когато хората разберат, че нямат никаква полза от него, а дори и да не е изчезнало напълно, тогава вече хората биха били достатъчно подготвени да приемат една окончателна забрана.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пон Май 14, 2012 2:55 am |
|
 |
|
zaphod
|
защото хероина и марихуаната не са на заварено положение, когато се е усетила вредата от цигарите и алкохола, вече са били силно разпространени. освен другото цигарите смърдят неприятно за все повече хора, вкл и пушачи които са били принудени за някакво време да живеят в бездимни условия. реално цигарите не са толкова вредни, колкото дразнещи
|
| Пон Май 14, 2012 7:50 am |
|
|