Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
проц за табло... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение проц за табло...
Донесоха ми тук едно табло, вътре е с някакъв проц на micronas.... има някакви надписи "CDVO 3109 1498" ама нещо не мога да намеря никаква информация.

Съмнява ме, че са му изпушили АЦП входовете, обаче е много странна цялата схема та затова питам, ако някой е човъркал подобни неща. Странното е, че всички датчици имат по един пулъп и след това през едно серийно съпротивление (100к) влизат директно в чипа. Демек ако се откачи датчика едни 12V от пулъпа директно отиват към процесора.
Не вярвам АЦП-то да е 12-волтово, предполагам вътре има някакъв делител и ограничава напрежението на пиновете. Само че в момента така ограничава, че всички пинове се клампират на 0.9V. И независимо какво идва от датчиците си стои толкова, мърда само някакви миливолти.
На теория вътре може да има токови преобразователи и затова напреженията да са такива, ама ме съмнява...

Та с две думи според мен АЦП-тата са изпушени, но ми се ще да чуя и друго мнение, защото за пръв път виждам такива схеми и да се подават 12V към проц (па макар и през 100к).

Пон Май 07, 2012 9:46 am
Профил
Аватар

Мнение Re: проц за табло...
Май че е свършил ... Ако и през 1М да е, входовете може да са гръмнали по диелектрик, а не ценерово ( последното се възстановява, т.е. нищо не се прее*ава )

Пон Май 07, 2012 11:42 am
Профил ICQ
Аватар

Чипа ще да е. Почти 100% гаранция. Как е изпушил обаче, вече е друга приказка. Някой да не се е бъзикал с входовете на датчиците? Провери какво ти върви по захранващите пътечки.

Пон Май 07, 2012 12:17 pm
Профил

То е ясно как е станало... моите хора смяняли някакви въздуховоди и за да изглежда по-добре "ремонта" решили да измият двигателя с пароструйка... но без да откачат акумулатора ;-)

Смешното е, че това не е табло от автомобил, а на лодка (bayliner). А таблото е свързано с един сноп, който ходи директно до конектор на двигателя и там се пръскат кебелите за различните датчици. Очевидно конекторът е бил намокрен... ама все ми струва, че е много тъпо. Все пак е лодка и е нормално да се плиска вода наоколо...

Това обаче не обяснява напълно защо са изгорели входовете. Водата и да е окъсила е вкарала най-много 12V по линиите на датчиците, но като се даде контакт при откачен датчик също се получават 12V и определено това не е причина да изгори процесора. Той трябва да издържа на 12V през 100k съпротивление.
Освен някакви пикове да са се получили... ама чак пък толкоз? Ебахти и морската електроника дето изгаря от намокрени жици. То в интерес на истината точно на датчиците няма външни защити. Само LC филтърчета и праз в процесора. Иначе по захранването си има TVS-а и сичко си е както трябва...

Пон Май 07, 2012 1:53 pm
Профил

Тва е редовен номер с 100к дет ние в автоиндустрията го правим....
Баш тоя мцу не го знам в детаили но обикновено вътре има 2 кламп диода и като лимитираш тока през тях и няма проблем –изпитано многократно и работи на 100%.

Пул-ип каде е закачен – на 5в ли е?

Вто Май 08, 2012 9:49 pm
Профил

HSB написа:
обикновено вътре има 2 кламп диода и като лимитираш тока през тях и няма проблем –изпитано многократно и работи на 100%.

към какво клампират? 5V?

HSB написа:
Пул-ип каде е закачен – на 5в ли е?

Не, 12-те волта от контакта ги прекарват през диод (защита от отрицателно напрежение предполагам), после има някакво TVS предполагам да защитава от load dump и от там захранват пулъпите.
Само на един от входовете има делител някъде 1/3 - без датчик, просто делител, предполагам за да детектнат кога има контакт и да измерят напрежението. Щото то иначе падът върху датчиците ще е едно към гьотере. На тази линия след делителя също има 100к серийно, но само тък стабилизира на 0.8V, демек товари делителя на който има 3-4V. A на всички останали линии се клампира на 0,9V с точност няколко миливолта.

Сря Май 09, 2012 9:36 pm
Профил

Мицронас са леко къстомски МЦУ даже не дават даташитове на всеки ....както ти казах не ги знам в детаили но на една камара МЦУ дет са за автоиндустрията вътре в МЦУ има така наречените аутомотиве портс.
Локум голям но всъщност на входа на порта са закачени 2 диода ...катод към потра ,анод на GND и съветно катод на VDD (да речем +5В) и анод на порта.
Така на практика само с един R може да имаш следното-
Когато е + на входа - мах напрежение ще е да речем + 5,7В.
Мах. допустимото напрежение ще е това зкоето прекарва мах ток през диода.Диодите имат мах ток 1-2мА даже 2 е рядко .ако имаш 100к може да лепнеш 100В и нищо няма да стане.
Ако доиде минусово напрежение- Мах ще е – 0,7В и порта е защитен пак.
Обикновено когато такъв порт се ползва като GPIO там има шмит тригер винаги..та така.

Вто Май 22, 2012 10:55 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]