|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:05 am
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Егати работата
Според първата поправка всеки има право на хейтспич, т.е. да нарича нещата с истинските им имена без да се страхува от последици. В реалността е малко по-различно, защото отделните щати имат малко различно талкуване на първата поправка и някъде не е много сейф да се възползваш от правото си на хейт спич. При учителите е същото, т.е. зависи пак точно в кой щат са. В училището на сина ми например е абсолютно забранено учителите да говорят за религия, политика и т.н. точно защото децата са като гъби и не е редно да попиват субективните представи на даскалите. Някъде пък за това няма проблем - основно в южните щати. Там си разправят как господ е създал всичко на тая земя и въобще не им пука. Та както винаги, когато става въпрос за щатите, цялата работа е според зависи. Т.е. има хиляда Америки в зависимост къде и как живееш и в никакъв случай не може да се обобщава  .
|
| Пет Апр 27, 2012 5:23 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Добре де, ми нашите негри какви са?? Афро-българи?? Че аз познавам такива дето са виждали Африка само по Discovery. Ама нали и ние се бутаме с американците та гледам и тука "негър" може да обиди някой. Като и циганите. И те са роми, даже сами си го избраха това защото на цигански така си викат - романес. Само дето на собствения им език това всъщност означава румънец. Ама карай, важно е да има обидени и такива дето се чудят как да им угодят.
|
| Пет Апр 27, 2012 6:41 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Съгласен съм. Обаче....сега идва въпросът кой ги пише тези нови норми. Не можеш да ме убедиш, че се зараждат ей така- от нищото. Аз за себе си имам отговор и той се крие в начина на действие на гейовете - подобно на мафия. Ако в една организация гей заеме ръководен пост, след време се оказва, че всички назначени след това са като него. Съответно, и "новите норми" се пишат от назначени за това хора. Тук вече нещата отиват не към първа поправка, а към аналога на нашия НК. Ех, мечтиии....
|
| Съб Апр 28, 2012 10:06 pm |
|
 |
|
zaphod
|
свободата на словото е доста трудно постижима, даже никак. винаги има обществени норми считани за правилни, и изказванията срещу тях са проблематични. разбира се, това е ясно на идеолозите на демокрацията, но идеята е че дори недобре работеща свобода на словото ще предпази обществото от крайности, като изгарянето на клада за различно мнение от правилното. което за мене е ок. според мене и това ще трае до време, предполагам че накрая пак ще се убива за оспорване на всепризнатите истини 
|
| Нед Апр 29, 2012 7:47 am |
|
 |
|
zaphod
|
как кой - еврейът! 
|
| Нед Апр 29, 2012 7:48 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Странно е как сме конструирани да очакваме срив. Не само и на мене така ми изглежда, през цялата история във всяка епоха е било пълно с такъв вид изказвания/очаквавния. Които в крайна сметка не са се сбъдвали особено често, по-скоро няма корелация между тях и състояли се катастрофи. Предполагам това ни е вградено и именно то ни е предпазило от изчезване през хилядолетията. Нагласени сме на принципа "hope for the best, prepare for the worst" хардуерно сякаш (не че не ни се отдава да надвием принципа софтуерно и да направим белята понякога  ).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Апр 29, 2012 8:23 am |
|
|