Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Уредче за измерване/разреждане/анализ на батерии 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Уредче за измерване/разреждане/анализ на батерии
Ето едно проектче, което цъках сегиз-тогиз последните няколко месеца, и даже се допитвах в този форум за някои от нещата.

Стараех се да документирам всичко по пътя, за да мога да презентирам развитието му, от етап "чертожната дъска" до Завършен Продукт™.

Предисторията
Всичко започна от един малък фотоапарат с глупава батерия и още по-глупав софтуер. Индикацията за оставаща батерия има четири чертички, чието реално тълкувание ще да е нещо подобно:

4 чертички: супер си, снимай на воля
2 чертички: ще мра след минутка и нещо (да си знаеш)
1 чертичка: ДОВИЖДА—....(изключва се)

Та се замислих колко удобно би било да си имам миниатюрно уредче с два проводника - вързваш го към батерията и ти показва напрежение и реални оставащи проценти живот. Нищо работа!

На чертожната дъска
Планът беше за малка платчица с един PIC, един 7-сегментен дисплей, един регулатор от всякакво напрежение->3.3V, и един резисторен делител, за да мога да чета входното напрежение. Демек, уред, който мери напрежението на батерия, като се захранва от самата батерия. После се прекарва през една Lookup табличка и се показва оставащ капацитет. Планът беше да се поддържат всякакви батерии и комплекти батерии над 3.3V, като обхвата в последствие разширих до 1.8-9.3V (демек - от 2 до 7 АА/ААА, Li-Ion (едно- или дву-клетъчни) и евентуално други).

Прототип
Последва реализацията на тази основна идея върху бредборд. 3.3V регулатора не го намерих в не-SMD вариант, така че се наложи да му запоя крачета (както бях писал преди):

Изображение

В началото си мислех, че двуцифрен дисплей ще е достатъчно:

Изображение

Но се оказа, че този конкретно няма дори десетична точка. А е гадно да печаташ, примерно, 3_6 вместо 3.6 (първото на всичко отгоре иска скролиране). Накратко - минах на четирицифрен дисплей. Той почти не оцеля върху бредборда, а го хвърлих бързо на отделна "breakout" платка:

Изображение.Изображение

Получи се доволно зловеща :) на мен поне ми навява асоциации с tripod-ите от "Война на Световете", само че моето е с много повече крака и далеч по-кръвожадно (ò_ó)

Някъде покрай хаоса с поенето реших най-сетне да зарежа добрия стар кашон с 10000 найлонови пликчета с елементи в него, и си взех по-удобно класьорче:

Изображение

"Стоножката" ми вече е монтирана върху бредборда:

Изображение.Изображение

Тук допълних базовата идея за уредчето, като му добавих функция за разреждане на батерии (с цел контриране на memory ефект, а в последствие и още благинки):

Изображение

Отдясно наляво: голям резистор, през който да се разрежда батерията, голям ключов транзистор (можеше и по-скромно, но TO-220-ките ми действат приповдигащо), и потенциометър за задаване на целево крайно напрежение и разряден ток. Т.е., имаме "интелигентно" разреждане (вместо тъп резистор), което предпазва от прекален разряд, и източва батерията с подходяща за химията й скорост.

След като (погрешно) си мислех, че съм приключил с хардуерния дизайн, пристъпих към финализация. Двете филии от сандвича, готови да бъдат слепени:

Изображение

Ето го и него:

Изображение.Изображение.Изображение

Кълна се, никога повече перфборд:
Изображение

Опаковката
Следваше подбиране на някаква приблизително подходяща кутийка от Комет и натъпкването на сандвича вътре:

Изображение.Изображение

Тази опаковка можеше да спечели всяко състезание по дизайн. Oтзад напред. Не бях виждал друго толкова апатично, неугледно, недодялано и скучновато изпълнение. Гаден цвят пластмаса, с гадна текстура, остри, гадни ръбове и ужасна миризма при топене с горещ кламер :) (ползвах същия метод за пробиване като в предходния проект).

Това не можеше да остане така, тъй че се намеси първо една пила:

Изображение

А после малко шкурка и писалка (за пробата):
Изображение

Потготовка за боядисване:
Изображение

Първи слой:
Изображение

Втори слой:
Изображение

Well... you get the drill:
Изображение

Между всеки два има по едно двучасово съхнене, между впрочем :)

Още три слоя по-нататък, реших все пак да видя как ще се получи надписването. Уви, единствената бяла писалка, която успях да намеря и да пише адекватно върху тази повърхност, беше ужасно дебела:

Изображение

От лицевата страна донякъде се ядваше:
Изображение

От другата, обаче, беше трагично:
Изображение

Аз исках отзад да има по-подробни инструкции, красива табличка и т.н.
Ясно беше, че с ръчно надписване няма да стане, беше време да се обърна към специалистите (и да връча работата на машина).

Разширение
Докато мислех какво да правя с кутийката, поработих върху софтуера. Тъй като имах функция за разреждане на батерия, си казах, защо да не добавя и логване на напрежението по време на разряда? И после преточването му на компютър (чрез PICKit2-ката, тя може да работи и като UART tool)... така имах и разрядната крива, и измерване на капацитета на батерията в mAh (е, поне приблизително...). Всъщност, накрая си стана един доста функционален уред за анализ на батерии - ето, примерно, няколко разрядни криви:

Nokia BL-5C:
Изображение

Четворка АА Eneloop-ки (надписани като 1800 mAh guaranteed / 2000 mAh typical):
Изображение

Ето и сравнение на кривите на Nokia-та от по-горе и една Canon-ска батерия за dSLR (последната е двуклетъчна, така че в графиката, напрежението й е делено на две):
Изображение

С това софтуерът набъбна значително, и в крайна сметка не се събираше в паметта, та се наложи да сменя модела на процесора (от 16F690 -> 16F1829).

Финализация
Да се върнем на опаковката. Начини да се боядиса малка, тъмна пластмасова кутийка има поне няколко: ситопечат, лазерно гравиране, фолио.... Тук на помощ се притече Любо (LUBO_1) от HWBG форума, като той направи професионална кутийка със ситопечат. Аз, обаче, бях любопитен, и докато чаках да стане, пробвах услугите на едно студио за лазерно гравиране, с още два броя кутийки: боядисаната в червено от предните снимки (след шкурене и ново боядисване), и една чисто нова.

Таях надежди от боядисаната да стане нещо. Уви, лазерът само надува боята, и е зверски чувствителен към дебелината на слоя - по-тънките части не ги надува, а прегаря. Все пак, от едната страна се получи горе-долу готино:

Изображение

Не може да се каже същото, обаче, за другата:
Изображение

Чистата кутийка се получи доста по-добре, при това на много ниска мощност на лазера:

Има какво да се желае като контраст, но фините детайли са страхотни.

Другата кутийка беше тази на Любо:
Изображение.Изображение

Претендентите за финала (преди лакиране):
Изображение

И след лакирането:
Изображение

Не се бъзикам. Просто гравюрата от лазера се спомина (бързо, тихо и завинаги :)) още при първото пръскане с лакa.
Нали сте драскали поне веднъж на Paint/Photoshop/Gimp и сте пробвали инструмента "гумичка"? Е, усещането е точно същото.

Ето как изглежда страната с табличката, под ъгъл:
Изображение

Ето и импровизираната "станция за лакиране":
Изображение.Изображение

Краен резултат: две опропастени кутийки, и една добра, пипната от професионалист. Кутийкофицирането смуче :)

Последни промени по сандвича:
Изображение

Прилича много на отгризано, но всъщност е отчупено с клещите - този ръб опираше в канала на едното болтче, та си отиде, и трябваше да заменя пътечката с мостче. Замених и бутончето с по-високо.

Време да го вкараме в кутийката - вече за последно:
Изображение.Изображение

Готовият продукт
Изображение.Изображение

Имам си:
  • Джобен волтметър;
  • Проверачка за заряда на батерии, със заредени конкретни криви за батериите, които ми трябват - калибрирани чрез разрядната функция;
  • Бърза и безопасна разреждачка за NiMH.
  • Възможност за анализ на батерии (капацитет, разрядни криви и т.н.).

Ето и едно клипче (демо):
Изображение
Алтернативно: локално копие (H.264)

Оттук насетне
Следващата седмица отивам до някой голям магазин (LIDL/Billa/Technopolis) и купувам голям брой батерии (4xAA, 9V) от различни марки - да ги проверя как са като характеристики и да изтествам, аджеба, коя марка дава най-много mAh на лев :)

А ако се сетите още какво да проверя с уреда, моля коментирайте :)

Вто Апр 17, 2012 7:50 pm
Профил ICQ WWW
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Уредче за измерване/разреждане/анализ на батерии
Уредчето си го бива!
Харесва ми идеята автоматично да снема разрядната крива при определен
разряден ток, като данните да постъпват по RS към PC.

Вто Апр 17, 2012 10:29 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Интересно ми е само как си постигнал трети знак след точката при мерене :)
или той е само през 4 (0.00488 по-точно). т.е. необходимо ли ти е толкова точно мерене

Сря Апр 18, 2012 9:23 am
Профил ICQ

Полезна джаджа. Винаги съм се съмнявал в това дето пише по батериите, защото все умират в най-кофти момент.
Интересно ми е как постигаш постоянния разряден ток, след като си написал че самия уред се захранва от тестваната батерия? ПИКа харчи малко на фона на 100-200мА разряден ток, но индикаторите си искат своето. А и при няколко елемента в батерия не е ли по-добре да се мери всеки сам за себе си. Обикновено има в комплекта една издънка дето загрозявя пейзажа, особено при мет.хид. Та функцията "посочи мъртвеца" би била много полезна. :D

Сря Апр 18, 2012 1:57 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Джаджата си е ОК,
макар купуването на батерии ( ако не са акумулаторни) и последващото им разреждане с цел да се определи дали са добри според кривината на тока им на разреждане си е малко като онзи виц за милиционера дето палел клечките на кибрита и после ги прибирал, защото бил убеден че работят :lol:
така може на дадена партида да снемеш харакеристики, но следващата може и да са малко изместени.
:)
както и да де, заслужаваш бурни ръкоплескания и адмирации за труда,щото толкова труд да докараш идеята до завършено изделие със се кутишка + надписи си е достойно за уважение.
а сетих се, мощния резистор за разреждане му се казваше "хабатор" едно време, щото "само хаби тока" ;)

Сря Апр 18, 2012 6:49 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Имам фабрична зареждачка/разреждачка за всякакви видове батерии Icharger106B+ . Това уредче конкурентно ли е ?
https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q= ... mUdR-t0viw

Сря Апр 18, 2012 11:03 pm
Профил

Неговата играчка със сигурност не струва 90$ http://www.experiencerc.com/store/produ ... s_id=11016

Сря Апр 18, 2012 11:21 pm
Профил
Аватар

Не струва като части, ама като труд?

Чет Апр 19, 2012 9:12 am
Профил ICQ

@didofen: третият знак е със сигурност фабрикуван :) в смисъл, в някои режими ползвам 2.048V-товият FVR на чипа, така че, там точността е уж 2mV. Има и усредняване на няколко ADC-та. Обаче пък, мултицета, който съм ползвал за сверяване, е с точност 0.5% :oops:

@Пушека: Не е постоянен разряден ток, по-скоро симулирам постоянно съпротивление (duty-cycle не се сменя след първоначалния избор). Иначе след много измервания с мултицета, правя едни що-годе прецизни сметки колко точи уредът във всеки режим (колко са сегментите, колко самият PIC, колко-реалното потребление през резистора), така че mAh сметката би следвало да е точна, бих и дал не повече от няколко процента отклонение. Например, същите eneloop-ки съм ги мерил със сериозена AA зареждачка и там показанията съвпадат едно към едно.
Иначе за мерене на единична AA, щеше да е много яко, да...
Мога да ги меря по двойки, ама не е същото (макар че, с 4 измервания и една система уравнения, ама става сложно :))

@MYXATA: Не се бях замислил за това, сигурно си прав!
Много искам да пробвам как са зареждаемите 9-волтови (купих си една "noname" 8,4v, която пише 200 mAh на нея, а реално е 120. Ще видя по-марковите животни как са... :))

@dtmf: Е те са много различни като идея. Примерно, твоята машина не става за "джобен волтметър", докато на моето това му е основната цел.

@ike: Към 30 лева са частите в through-hole изпълнение.

Пет Апр 20, 2012 9:44 pm
Профил ICQ WWW

anrieff написа:
Много искам да пробвам как са зареждаемите 9-волтови (купих си една "noname" 8,4v, която пише 200 mAh на нея, а реално е 120. Ще видя по-марковите животни как са... :))

С какъв ток я зареждаш и разреждаш?

Пет Апр 20, 2012 10:00 pm
Профил

@anrieff:
Ако използваш постоянно съпротивление за разреждане на батерията, няма как да постигнеш постоянен ток :)
Така и първите две диаграми отгоре-надолу не са съвсем прецизни, поне не и частта им "discharge current: xxx mA"

Съб Апр 21, 2012 8:47 am
Профил

@ike: 20 mA, C/10 целих уж.

@dan: Да, прав си. Чудя се дали да го сменям, обаче - ще ми усложни сметките за mAh, пък колко по-"вярна" ще стане кривата, не знам.

Нед Апр 22, 2012 1:55 am
Профил ICQ WWW

Пробвай 3-4 цикъла да заредиш батерията с 5мА и да я разредиш с 5мА да видиш дали ще се доближи до обещаваната стойност от 200мАч.

Нед Апр 22, 2012 2:49 am
Профил
Аватар

Луд умора нема, само се поти...
Споделяш проект ли или просто се хвалиш?

Нед Апр 22, 2012 2:44 pm
Профил
Аватар

Аз не виждам нищо споделено - явно тогава става дума за хвалба :D .

Нед Апр 22, 2012 6:33 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 84 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща