Отговори на тема  [ 228 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Следваща
Производство на печатни платки в Домашни условия 
Автор Съобщение
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение Re: Производство на печатни платки в Домашни условия
Абсолютно си прав за горното, наистина надигат медта от долният край и го минавам после със шкурка...
но както казах като за 20лв за цялото оборудване ме устройва перфектно

Вто Апр 17, 2012 2:52 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Значи аз не ползвам свредла, а зъболекарски борчета (борер), обикновено ползвам 0.8-1.2 мм (не помня точните цифри). Машинката е като тази на снимката - предназначена основно за полиране и такива щуротии, защото има доста накрайници за тази цел. Но моята е с регулатор на оборотите 6 000 - 30 000. Закрепването е следното:

Има едни конусовидни щуротии (ще ги наричам преходник) с различен вътрешен диаметър и еднакъв външен. Пъхат се в оста на машината, а в тях се пъха инструмента. Конусовидна гайка се затяга на оста на машината и тя фактически притиска и затваря конуса на преходника, който е гъвкав (на цвят прилича на месинг). Надявам се, че от снимката се досещате за какво говоря.

До сега не съм чупил борер!

Сега разгледах зъботехнически сайтове и май "патронникът" ще е някакво зъботехническо чудо, наблизо има склад за зъботехнически материали, тъй че май ще ходя пак там. Така и така написах поста, тъй че ще споделя, може на някой начинаещ да му е от полза.

Засега ми върши работа, но "уцелването" къде точно да пробия, ми е проблем и винаги дупките излизат криви. Затова искам да си доконструирам CNC рутера и ако излезе по-точен от ръката ми :D ще трябва или да закрепя на него сегашната машина (горе-долу съм измислил как да стане), или да си изработя собствена такава с моторче и приспособление за закрепване на борерите.

Ако си изработя сам машинката с моторче и накрайник ще е добра оферта, защото тогава ще мога да монтирам няколко Z оси, на всяка от тях машинка с различно борче или свредло и да не си играя да ги сменям. Затова питам за приспособлението за закрепване на свредлото, че не ми хрумва какво да ползвам :) Всъщност май ми хрумва - нещо от зъботехниката, но да чуя и друго мнение

Диаметъра на борчето (или на опашката му, ако съм разбрал правилно терминологията) е от порядъка на 3мм, дължина на частта, която се закрепва - 1-2 см. Не знам какъв ще да е този "патронник", но диаметъра на най-широката му част едва ли е добре да е повечв от 1.5 см, т.е. май ще е най-хубаво закрепването да е като на този тип машинки от снимката.

И да се извиня, че разводних темата... :oops:

Прикачени файлове:
borer1.jpg
borer1.jpg [ 22.07 KiB | Прегледано 3259 пъти ]
Коментар на файл: Дремел?
dremel1.jpg
dremel1.jpg [ 58.59 KiB | Прегледано 3260 пъти ]

Вто Апр 17, 2012 7:41 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Ами голяма грешка, борчето няма да го счупиш, но и то толкова ще пробива, това е инструмент за фрезоване не за пробиване, иначе машинката от снимката си е ОК, със хубава стойка и твърдосплавни свредла е екстра. Иначе твърдосплавните могат и на ниски обороти,не им пречи, верно са правени за високи, обикновнено над 30к, но и на 10 дупчат прекрасно.

Сря Апр 18, 2012 5:13 am
Профил
Ранг: Новодошъл

Здравейте,
отдавна правя платки с течен резист и общо взето добре става, но последния път се сблъсках с много гаден проблем. До сега все бяха малки на размер (до 50-100мм) последната обаче беше дълга към 200мм. При изработката на фотошаблон на лазерен принтер се оказа, че принтера изкривява картинката. Някъде над 0.5мм в краищата. Първо реших че фолиото се изкривява от нагряването. Печатах пробно на хартия прави линии по краищата на А4- същия ефект се изяви с пълна сила. А тъпия принтер е чисто нов макар и евтин - НР Р1102. А поради рехавината на тонера се налага да залепя 2 слоя един срещу друг. Но с този дефект не пасват по краищата. За двуслойна платка пак не става поради същия проблем. А то не стига че изкривява а ми и не всеки път е еднакво криво.
Някой сблъсквал ли се е с такъв проблем и как може да се финтира ?

Сря Апр 18, 2012 1:19 pm
Профил
Аватар

И при мен се получава даже при доста по малки платки. Като взема да напасвам горния и долния слой (за двуслойни платки) и забелязвам леки разлики но в рамките на приемливото.
По нагоре в темата Cekins беше описал как се обработва тонера за да става по плътен и да не се налагат 2 слоя аз така го правя

Сря Апр 18, 2012 2:40 pm
Профил
Аватар

Виж дали тук ще намериш решение на кривия проблем!

Сря Апр 18, 2012 3:04 pm
Профил
Аватар

Аве тия принтери не са правени да печатат с точност до микрони. Като му видиш механиката/оптиката какво представлява и не ти трябва повече. Прави линии можеш да очакваш само ако е от ония дето ги имаше едно време Led лазерен. Там няма сложна оптична отклонителна система а си е една рейка с ледчета. Ама и резолюцията им беше ... никаква. Който иска точност отива в някоя печатница и си ги пуска на експонатор нещата.

В интерес на истината съм правил до 25х15 см. платки ама не съм забелязал изкривяване дето да е чак очевадно. Ама и принтера ми не е от последните евтини дръвчета дето касетата му е по скъпа от принтера.

Сря Апр 18, 2012 4:33 pm
Профил ICQ
Аватар

Я кажи малко за печатницата и експонатора
много съм се чудил дали няма някакъв друг начин за принтиране по читав от принтера.

Колко струва за единична бройка, наемат ли се да пускат за единична бройка и т.н.

Сря Апр 18, 2012 5:18 pm
Профил

В печатницата е истината. И аз така ги праввех по едно време. Шаблон та дрънка, черното е черно и резолюцията е космическа. Обаче пичовете се преместиха веднъж - намерих ги, после изчезнаха пак и край. Иначе фотошаблона ми го правеха за 5-6 лева, само искаха да им дам файл.prn за тяхната печатарка. А с лазерните принтери си е мъка.

Сря Апр 18, 2012 5:36 pm
Профил
Аватар

За експонатора цената си зависи - по принцип не е никак скъп. Обикновенно е и на метър (ширината си зависи от машината а тя работи с ролка). Може би около 20-30 лв. ще е цената - по спомен навремето беше толкова. На мен не ми искат прн - давам си им корелски файлове и нямам грижи. Резолюцията им е наистина височка 4 - 6 хиляди dpi. Само дето вече яко навлизат CCTP-та и не знам докога ще си държат експонаторите, щото си е гадост с всичката химия - проявители, фиксажи и т.н.

Сря Апр 18, 2012 6:23 pm
Профил ICQ

Че борчетата са за фрезиране не го знаех, просто търсех нещо с диаметър под 1 мм, отидох в склада за зъботехнически материали, попитах за свредла и жената ми предложи борчета :D И друг човек си купи за същата цел, но не знаех, че не са подходящи за пробиване.

За свредлата - в Wikipedia пише, че за пробиване на платки се ползват свредла от tungsten carbide. Това ще да е интересно, трябва да проверя :)

От любопитство - пробвах да намеря информация за CCTP в Google, излязоха ми всички други акроними, но не и нещо за PCB. Какво ще рече съкращението?

Сря Апр 18, 2012 7:39 pm
Профил
Аватар

Предполагам имаше впредвид CTP (Computer To Plate)

Сря Апр 18, 2012 7:46 pm
Профил
Аватар

сори - сложилсъм едно С повече - иначе значи Computer-To-Plate - демек от РС-то директно на офсетова плака. И да няма нищо обюо с платките :) Имах предвид че едно СТР заменя цялата дандания с експонаторите - правенето на филма си е като фотографска лента - печат, проявяване (с всичката химия), после се свети плаката, мие се и така. А тази машинка диреткно свети върху плаката и остава само последното измиване на плаката, а тя е с някаква подобна на нашия фоторезист химия и се мие с калиева основа (между другото и позитив20 също се мие в проявитела за плаки). Та както навремето като почнаха да идват секънд хенд експонатори и всички зарязаха голямоформатните лазерни принтери, така и сега с навлизането на СТР-тата ще зарежат експонаторите.

Сря Апр 18, 2012 7:50 pm
Профил ICQ

А, яко - и аз си мислих как може да се направи това (имам разни развалени чаркаляци и мислех варианти за оползотворяванто им) :) Напоследък нещо много съм се отдал на технологии :D

Сря Апр 18, 2012 9:02 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Най-накрая намерих полезно приложение на ежедневния спам, който получавам в пощенската кутия!
Ето тази рекламна брошура
Прикачени файлове:
print_pcb_0.jpg
print_pcb_0.jpg [ 416.31 KiB | Прегледано 3145 пъти ]
се оказа особено подходяща за тонер трансфер! 100% от тонера прилепва към фолираната платка.
След като се потопи в топла вода, листа пада сам за броени секунди.... и освен това хартията идва в пощенската Ви кутия безплатно! :lol:
Прибирайте спама! Той е полезен за Вас и вашите платки!

Изглежда, че писти с широчина 5mils е абсолютният максимум за надежден трансфер (т.е. без прекъсвания, макар и с не особено гладки ръбове/контури). Забавното е, че дори писти с 2mils са доста прилично транферирани, макар и на доста места да са видимо прекъснати.

П.П. Означенията за дебелина на пистите са объркващи: 0.1 е 10mils, 0.06 е 6mils и т.н.

П.П.2: Отивам да "претараша" на комшите пощенските кутии за спам от "немски магазин" :lol:

Прикачени файлове:
print_pcb_2.jpg
print_pcb_2.jpg [ 587.25 KiB | Прегледано 3145 пъти ]
print_pcb_3.jpg
print_pcb_3.jpg [ 662.58 KiB | Прегледано 3145 пъти ]
Сря Апр 18, 2012 9:29 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 228 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Следваща