|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:53 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Относно микроконтролер
Много пъти съм си правил експеримети по самолетите и никакъв GPS не иска да бачка, когато скоростта е по-голяма от определна стойност - ако не се лъжа 150 мили в час. Поне аз никога не съм успал да го видя работещ над тая скорост. Засича сателитите и показва часа, но не показва никакви данни за позиция, височина и скорост. Като почне да каца самолета и скоростта му падне под въпросната граница и хоп изведнъж почва да плюе данните. Та мисълта ми е с тия 300 км/ч и височината най-спокойно GPS може да помисли, че е монтиран на ракета и да откаже да работи. Срещал ли си до сега такива проблеми или ползваш някакви специални GPS, които нямат такова ограничение?
|
| Пон Апр 16, 2012 3:01 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Има ограничение, но е доста по-нагоре. Има такъв монтиран на МИГ-29 и си работи. Явно сте попаднали на кофти (стар) модел.
|
| Пон Апр 16, 2012 9:53 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Това, което официално е обявено като ограничение за цивилни цели е скорост до 1000 knots и височина до 60,000 feet, което в характеристиките на GPS приемниците е представено като Max. Altitude < 18,000 m, Max. Velocity < 515 m/s (което е все същото, но в други единици). Напоследък се чу, че заради изследователските балони, ограничението по височина е увеличено двойно или дори, че няма такова.
Нямам възможност да проверя тези ограничения, защото сегашните ми носители са доста по-малоскоростни и летят по-ниско. GPS приемниците са си стандартни.
Както писа Батето, може приемникът ти да не бил читав или просто да се нямал покритие в самолета. Друга бира е активното заглушаване...
Наскоро, тествах един нов приемник с чип на MediaTek MT3329, който, приемник като форм-фактор и пинаут е напълно идентичен със стария приемник със Sirf STAR III, но казват бил по-чувстветелен. Та по подбалканския път около Козница ми даде неверни скорости между 180 и 210км/ч. Друг приемник със Sirf STAR III (бидейки на прозореца в София) ме прати в района на Ниш при строго праволинейно движение със скорост около 50км/ч.
Но си мисля и за някои скрити ограничения. Например, в характеристиките на един от приемниците е дадено:
Acceleration Accuracy: Without aid:0.1 m/s2 DGPS(RTM,SBAS(WAAS,EGNOS,MSAS)):0.05m/s2
а малко по-надолу:
Acceleration Maximum 4G
Това как го разбирате?
Напоследък се появиха и комбинирани приемници GPS/Глонасс (Да здравствует российско-американская дружба, Made in China), та се надявам да няма вече такива ексцесии...
|
| Пон Апр 16, 2012 11:11 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Пробвал съм го с 3 различни приемника - тоя в телефона ми и още два стендалоун приемника и при трите съм получавал данни, когато скоростта на самолета падне под 150 мили. Айде тия дето бяха стендалоун нямам идея какво са хващали и показвали, ама на телефона имам апликейшън, дето ми показва сателитите и последния път като го пробвах хващаше 8 сателита и плюеше само часа  . 8 сателита трябва да са му предостатъчно да покаже абсолютно всички данни. ПП. Сега като се замисля май съм се объркал леко и скоростта, когато почват да показват данните беше около 250 мили в час, защото те със 150 мили май кацат на пистата, а данните почваха да излизат като самолета е още на около половин километър височина.
Последна промяна Dimitar на Пон Апр 16, 2012 3:57 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Апр 16, 2012 3:54 pm |
|
 |
|
klez
Ранг: Професионалист
|
Dimitar, ако си ползвал GPS-и на телефон е нормално да имаш проблеми със самолетите... аз също го мъчих доста моя но не ставаше, но пък с външният GPS който си има доста сериозна антенка нямах проблеми. Ограничението за скоростта Лео го е написал  П.С. изпреварил си ме 
|
| Пон Апр 16, 2012 3:56 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Нали казвам, че хващаше 8 сателита, т.е. едва ли е имал проблеми с антената  . Пък и по ми се вярва да има проблеми с антената на земята, от колкото в небето  .
|
| Пон Апр 16, 2012 3:58 pm |
|
 |
|
klez
|
Корпуса на самолета пречи на възприемането на сигнала... Моите приемници примерно тоя в телефона на земята хваща доста сателити, в самолет като е 3-4 само. Вдругиден ще тествам пак с тоя в телефона и ще опитам и с външен приемник
|
| Пон Апр 16, 2012 4:34 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Димитре, ти не беше ли американец? Ай стига плака, то при вас самолетите са болна тема официално.
|
| Пон Апр 16, 2012 4:47 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Абе Бонго, ти що не си гледаш работата и да не се обаждаш за неща, дето си нямаш ни най-малко понятие от тях и няма какво да кажеш по темата. И за твое сведение не се оплаквам, а просто питам и обсъждаме. Все още не ми е потрябвала навигация в самолет, за да се оплаквам, че не работи.
|
| Пон Апр 16, 2012 4:51 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Едва ли повече от корпуса на кола, ама в нея няма грижи с приемането  .
|
| Пон Апр 16, 2012 4:52 pm |
|
 |
|
klez
|
Колата имаш 50% и отгоре стъкла около теб.... в самолета имаш <10% а и не ги правят от същата тенекия.
Не знам така си мисля поне... Когато изнеса GPS-а навътре в самолета остават 1-2 спътника мааксимум ако не загуби и тях. В момента в който го приближа до стъклото стигам до 3-4
|
| Пон Апр 16, 2012 4:58 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
А имаш ли спомен какъв е чипа/чипсета на 3-те модула. Защото различните имат различно поведение. Например, Sirf не дава брой спътници, скорост и посока на движение, докато не определи ширината и дължината. При 3 спътника дава географските координати, а при 4 и повече и надморското височина. Но зависи и от взаимното разположение на спътниците. Понякога при 4 спътника дава по-точна надморска височина отколкото при 6, например. При MTK е друго. Показва броя спътници и без да дава координати. А когато покаже координати и след това загуби покритие, продължава да дава скорост и посока на движение и брой спътници, но без координати. А има още няколко производители на такива чипсети: Atheros, Atmel, ST,...
|
| Пон Апр 16, 2012 7:11 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Може "апликейшъна" ти да филтрира всичко над 150 мили / час. Заеби го апликейшъна и изкарай навън голото NMEA. Запиши си го на НЕЩО и после си го анл-лизирай на спокойствие. На мен на такъв проблем ми намирисва. 
|
| Пон Апр 16, 2012 9:57 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Значи правил съм следните експерименти: - с една навигация за кола Tom-Tom. - с един USB GPS закачен към лаптопа (на него му гледах направо NMEA кодовете в терминалната програма. - с телефона. Апликейшъна за него просто показва статуса на GPS приемника, без да обработва данните. Идея си нямам какви са чипсетите на приемниците в тях. Последния път преди две седмици като летях, стоях до прозореца и държах телефона опрян на стъклото та не вярвам корпуса на самолета да му е влияел кой знае колко. Пък и той или ги хваща сателитите или не ги хваща и ако приема сигнал от цели 8 сателита би трябвало да може да ми покаже всичкото инфо, което ме интерисува. Ако ограниченията наистина са Altitude < 18,000 m, Max. Velocity < 515 m/s то не би трябвало да има никакви грижи, защото пътнически самолет нито може да лети толкова високо, нито толкова бързо, но е факт, че под определена скорост/височина почват веднага да показват данните без нищо друго да се е променило. Възможно ли е да има и ограничение в зависимост къде се намираш - например над територията на щатите да са още по-строги ограниченията  ? Знам, че звучи като конспирация, ама все пак  .
|
| Пон Апр 16, 2012 10:35 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ти малко помалко ще се досетиш за доста неща ама докога ще съм жив да те уча
|
| Пон Апр 16, 2012 10:58 pm |
|
|