Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
AC/DC измерване на напрежения в kV обхват 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение AC/DC измерване на напрежения в kV обхват
Чудя се как се измерват AC и DC напрежения в kV обхват - да кажем 2 - 200kV ? Точност от 10 - 15% би била повече от достатъчна ...

Източника е с голямо вътрешно съпротивление, така че волтметъра ако е "контактен" трябва да е доста високоомен.

Измерването ако може да е безконтактно ще е най добре ...

Сря Апр 11, 2012 10:51 am
Профил
Аватар

Мнение Re: AC/DC измерване на напрежения в kV обхват
ми и да не е контактен, с високоомния източник винаги имаш проблем. Щото и безконтактен да е, тоя източник като цяло не пуска много ток, демек по-трудно се прехвърля по въздуха. Съвсем просташки казано де.

Така че въпроса е колко високомен е :)

Сря Апр 11, 2012 11:20 am
Профил ICQ

Проблема е, че нямам идея колко високоомен е източника.
Високото напрежение се получава от изхода на Тесла трансформатор през изправителен диод.
Схемата само зарежда въздушен кондензатор. Т.е. товар на схемата са само утечните токове по изолационната конструкцията... Идеята е да се изкара колкото се може по-високо напрежение и да се получи ел. поле с голяма напрегнатост ...

Сря Апр 11, 2012 11:34 am
Профил

Първото, дето се сещам - електростатичен волтметър. Високоомен е, всъщност е чист кондензатор.

Сря Апр 11, 2012 12:05 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

... ако искаш да се ориентираш какво е напрежението на тесла трафа ти - най-практичният метод е колко сантиметра въздух пробива , в първо приближение 30 киловолта на сантим при референтни стойности на въздуха, Едва ли гониш точност , а и отпада необходимостта от изправител или дефицитен високоволтов електростатичен - ако изобщо има до такива стойности волтметър

Сря Апр 11, 2012 9:41 pm
Профил WWW

Това с разрядника с променливо разстояние между електродите си го мислих и на първо време ще свърши работа.

По-скоро си мислех за електростатичен волтметър в някакъв вид ... Колеги ми дават като идея да се използва MOS транзистор като сензор, но не знам дали с него няма да се получи само детектор ИМА/НЯМА високо напрежение ...

Някой да е виждал, чел или правил нещо подобно?

Друг въпрос: Трябва ми да получа високо (20 .. 150 кV) DC напрежение.
Консумация от това напрежение няма да има (тя ще зависи само от утечните токове на диодите и изолаторите на конструкцията)

Въпроса е как да се получи и изправи ? Гледах по форумите една руска идея за диод, реализиран на базата на искрище (два цилиндрични електрода един в друг с голяма разлика в диаметрите и силно "нащърбена" повърхност на "катодния" електрод) ...

Друга идея която ми се върти е вторичната на трафа да я направя на секции, като да имам диод и филтърен кондензатор на всяка секция. Секциите ще са свързани последователно, така че DC напреженията им да се сумират. Така като че ли ще е по-добре от гледна точка на това, че диодите и кондензаторите в изходите ще са относително нисковолтови (2-5кV) ...

Чет Апр 12, 2012 10:19 am
Профил
Аватар

emilvtc написа:
...Друга идея която ми се върти е вторичната на трафа да я направя на секции, като да имам диод и филтърен кондензатор на всяка секция. Секциите ще са свързани последователно, така че DC напреженията им да се сумират. Така като че ли ще е по-добре от гледна точка на това, че диодите и кондензаторите в изходите ще са относително нисковолтови (2-5кV) ...

В добре направените конструкции няма кондензатори. Използват се паразитните капацитети.
При секционирана високоволтова намотка защо не измерваш напрежението на една или две секции? Толкова киловолта по Х секции... Да, измерването няма да е съвсем точно, а в някои ситуации ще е съвсем грешно - прекъснала / окъсила намотка или диод.

Чет Апр 12, 2012 10:37 am
Профил

Да се използват секциите като кондензатори е свежа идея. Не се бях замислял за това. Как обаче трябва да се навият? Как би трябвало да изглежда конструкцията на бобината и трансформатора?

Чет Апр 12, 2012 11:35 am
Профил
Аватар

до 35-40 кВ има сонди/делители. по принцип за гига- или дори тераомни, така че надали ще окаже влияние на източника. а ако му окаже, не би трябвало да се нарича "източник" :D
имам няколко делителя в многото гигаоми. представляват дълги (>20см) стъклени газонапълнени ампули.

над 40кВ е малко по-сложно, отделна дисциплина е. не съм ходил лично там, щото доколкото съм чувал, грешките се правят само по веднъж :P 200кВ е адски много

Чет Апр 12, 2012 2:09 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Понякога поговорките не са верни :) Както в този случай: "Не слушай старило, а патило".

Изключение от грешките в тази дисциплина прави само истински тесла трансформатор, ако докато в търсене да думата истински не възникнат въпросните грешки.

Пет Апр 13, 2012 1:47 pm
Профил

Абе 200 са много, ама зависи колко ток може да осигури, тов аобаче с зареждането на кондензатор вече е друга работа, трафа сам по себе си ток може да не осигури, но кондензатора може и ампери да пусне, зависи смао колко е голям .. е с въздушен няма как ама ...

За меренето, може и сам да си направиш делител, правил съм си но не за чак такива напрежения, но не виждам каква разлика може да има. Ако сложиш 1000 В пробивно на 0.5 Вт резистор, ще ти трябват 200 резистора, не е малко но не е и чак толкова много. Това което аз съм правил беше с 40-на и то по 1/4, запоени на хорце ги бях напъхал в изолацията на еидн алуминиев проводник и го бях напълнил с асфалт. Без проблеми мерих не само DC ами и AC и то от ТХО, там честотата не е много малка.

Пет Апр 13, 2012 7:32 pm
Профил
Аватар

Хм, мен ме е "шляпвал" остатъчен заряд от кинескоп (max 20kV) и не ми се мисли за десет пъти вповече. Неприятното на DC-то е че се натрупва във всичко което става за кондензатор.

За меренето: май електростатично ще е най-добре ама:
Никой освен мен ли не е чувал за диоден умножител?! И к'ва е тази тесла - инструмент отпреди векове. С умножителя ще знаеш приблизително изходното и можеш и да управляваш.
Евтини киловолтни диоди има - за в микровълновите фурни напр. Кондензатори за над десетки киловолта е мъка ама да спазиш традицията споко можеш да си ги измайсториш - Лайденска стъкленица напр. В добавка на последния може да надиш две лентички като на древния електрометър.
Забележка: има две схеми за диоден умножител: едната иска високоволтни диоди а другата - кондензатори.

Пет Апр 13, 2012 7:43 pm
Профил
Аватар

200 kV е безумие дето с предположения без експерименти няма много шансове
да стане.
Аз рутинно се справям с 5kV и е достатъчно зор. Делител с по 1 гигаом на всеки
5 kV може да се сглоби от COTS неща, само дето мощността расте с квадрата
на напрежението... та на 200 kV колко ще дойде, 40e9/40e9=1W, не знам много
ли е малко ли е за конкретното приложение. Това за DC, станат ли AC нещата
при тия гигаомове лентата бързо-бързо става никаква та не знам.
Човек без опит с високи направо от това да тръгне ми се вижда обречена кауза.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Апр 13, 2012 7:53 pm
Профил WWW
Аватар

От първия прочит на горното ми дойде да напиша на tgi да се събуди ама след втория прочит ...

Пет Апр 13, 2012 8:46 pm
Профил

Ами има резистори с високо пробивно и в мегахерцовия диапазон, ама големи, и не знам намират ли се вече, ако се изкормят стари радиорелейки .. лошото е че там са повечето килоомови, а на него ще му трябват мегаомови, иначе с делител ще стане, ама трябвта експерименти, може да се укаже че капацитета на делителя е по голям от капацитета на кондензатора. Електростатично се мери, има готови уреди, имах до 20 кВ, но има и до 200, виждал съм по трафове, не знам дали зад системата има още нещо или не.

Пон Апр 16, 2012 10:31 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща