Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 126 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Следваща
LPC срещу PIC/AVR 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Мммм страшна работа ... да .. това определено не е за някъде където трябва достатъчно бързо да се реагира на прекъсвания, то не е много често необходимостта от това но ... е примерно за ECU на рекнструктора е непригоден ..... ако иска да държи точност 1 us .. там AVR се справя доста по добре ... но си е добро поцесорле, аконе гониш време за реакция от ns ....... за много неща ще е перфектно.

Сря Ное 02, 2005 5:13 am
Профил
Аватар

Мнение 
ето текста от документацията на RAM по въпроса:

700 nS не са чак толкова много. ако трябват времена под 500ns, определено не е работа за микроконтролер

а и никой не ви кара да използвате LDM за всички регистри навсякъде. дори и най куците компилатори си "водят бележки" кои регистри ползват в процедурите и пазят само тях. а ако се сложат 2 такива инструкции вместо една, латентността ще падне наполовина с цената на увеличение на кода с една дума.

Прикачени файлове:
fiq.png
fiq.png [ 72.47 KiB | Прегледано 3756 пъти ]
Сря Ное 02, 2005 9:02 am
Профил
Аватар

Мнение 
Хайде да не бързаме да се заблуждаваме.
При влизане в прекъсване ARM7TDMI-S автоматично запомня статус регистъра(CPSR) в т. нар SPSR(Saved Program Status Register) При излизане автоматично го възстановява. Не е необходимо това да става с отделни инструкции.
Освен това влизайки в режим FIQ имаш банкирани(отделени) само за този режим регистри R8-R14 така че не е необходимо да запомняш контекста.
И трето векторът на FIQ е последен в таблицата на изключителните събития, което позволява процедурата за обработка на FIQ да бъде разположена директно там(на адрес 0x1C) с което се избягва иструкцията за пренасочване.
Тук мисля че ARM7TDMI-S който го има в LPC2000 серията ще навакса срещу ATmega.
Говорим за сравнение при еднаква тактова честота. При LPC2000 тя по принцип може да бъде по-висока от тази на ATmega ако се гони скорост.

Сря Ное 02, 2005 9:22 am
Профил
Аватар

Мнение 
нека ме поправи реконструктора ако греша, обаче ми се струва маниакално да му трябва точност от 1uS :roll:

това значи да работи с точност половин ъглов градус при почти 90,000 оборота?
освен това, вероятно таймингите си ги прави с таймер, а не с гласене на инструкции.

признавам, никога не съм се занимавал с двигатели, ще съм благодарен ако реконструтора изгрее за малко и ни осветли кое как става. той все пак успя да "запали" :wink:

Сря Ное 02, 2005 9:24 am
Профил

Мнение 
Ами подобни въпроси ме мъчиха и мене, значи идеята му е за 10 us максимум, катп грешка, но според хора които явно си разбират от работата 1 us е по добре ... аз не разбира от тиа неща, аз знам ток време .......;)

Сря Ное 02, 2005 9:42 am
Профил
Аватар

Мнение 
Реално такава латентност не е толкова фатална. Нека да не бъркаме 'латентност' с време за изпълнение. Голяма латентност означава, че реакцията ти ще е по-бавна ( и вероятно с различно закъснение ). Но ако имаш един дълъг лист с задачки, ще си ги изпълниш, в края на краищата.
За случаите, когота ти трябва реалция в точно определен момент начините са няколко :
- външна логика ( CPLD ) - най-точно, гълвако и т.н. Най-скъпо.
- таймер - красиво, но не на всеко контролер има подходяшата периферия. Има и други ограничения.
- прекъсване, което да ти дойде достатъчно рано. После програмно полираш някой часовник да се синхронизираш. Също красиво, но е е толкова точно.
Ша помоля запознатите с ARM7 да се изкажат какво от горните неща може да се направи с него, за да имаме синхронни реакции.

Сря Ное 02, 2005 11:02 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@bateAz изброените три варианта са свързани с използването на периферия.
С какво очакваш ARM7 ядрото да помогне в случая?

Сря Ное 02, 2005 6:45 pm
Профил

Мнение 
Ами CPLD си е решението, а за скъпо, що да е скъпо, не е много, аколко работа мое да свърши ....тоя вариантр дето го мислехме е точно така направен с CPLD, обаче аз го докарах до средата и после .... срам ме е ама не съм го довършвал, много неща наизлязоха, напускания, пътувания, занимания с разни бюрократщини ....Реконструктор сигурно ме попсува от време на врем и то няма да е без нищо ама ......

Чет Ное 03, 2005 2:22 am
Профил
Аватар

Мнение 
Малко офтопик, но като го видяхтова облещих очи срещу монитора
На най добрият калкулатор от графичната серия на HP са му сложили ARM и то ARM9 на 75Mhz 8O
http://www.hp.com/calculators/graphing/49gplus/specs.html
после що смятала бързо машинката :)

Чет Ное 03, 2005 11:00 pm
Профил WWW

Мнение 
Ами да ти кажа за най-добрия не знам дали е най добрия, аз имам TI-89 и маи също пишеше е е с АРМ, ама не помня сега точно, но честно казано позавлачва малко .... но . какво има да смята толкова че да му трябва по бърз, тoй ARM си е доста добър в сметките м-у другото.

Пет Ное 04, 2005 1:20 am
Профил
Аватар

Мнение 
Тони най-добрият е (като скорост, капацитет, CAS и периферия, има си и SD-card слотче) :supz: , като hardware има какво да се желае, пооплескали са я яко тая серия.
Може и да си прав, но все ми се струва че тексасците слагаха мотороли, но не съм сигурен.
А за смятането като му туриш една матрица 8х8 да решава линейни уравнения в комплексното п-во и май се замисля за секунда :D
Но така де за някои неща се иска Матлаб-а, ама такова ресурсно чудовище да е тоя софт... че и на линукса не върви :cry:

Пет Ное 04, 2005 2:18 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
ДедоБоре. Колкото повече ги чета тия ARM толкова повече се убеждавам че не са удачни за ниския клас задачи. Работата е с топ муха да трепеш. Тази вечер имах малко време за губене и се порових какво се предлага. В общи линии не можах да хоресам много неща.
Ако ти е писнало от пикове AVR и т.н може да пробваш http://www.silabs.com/tgwWebApp/public/ ... /index.htm
Даже Футурел предлагат няколко модела. Но като цяло са интересни процесорчета.

Иначе направих първи тестове електростатика на LPC2124. Ами някъде на нивото на ATmеgata e ориентировъчно. Успях да го блокна без проблем. Тест с трафа и волтова дъга не му правих щото трафа е неиде заринат в склада,като го изровя ще пробвам и с него.

Пет Ное 04, 2005 2:57 am
Профил

Мнение 
Ами ... не, ама за по големи неа е добре, гледам аз, то не съм и милил да измести малките, но та май основно на TI ще ходя, въпреки че сега пи мене лесно, всичко има, ама TI си е стабилно ... за сузалние не супер производитлно ама ....става :)

Пет Ное 04, 2005 10:09 am
Профил
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
...Работата е с топ муха да трепеш...

С мухобойка трудно се излиза срещу слонове. Виж ако имаш топ и нещо по-голямо ще отстреляш.
Въпросът мисля беше не толкова дали ARM ще измести PIC и AVR, а дали не е по-добре човек да мине на ARM защото в момента той придобива все по-голяма популярност и защото цената на чипове с това ядро пада до цени на 8 битови микроконтролери.
32 битовите компютри изместиха 8 битовите. Съмнявате ли се че това няма да стане и при микроконтролерите. Аз мисля че е въпрос на време.

Пет Ное 04, 2005 10:46 am
Профил

Мнение 
Ами от производствени съображения няма логика 8 и32 битов да са на една цена, за производителя винаги ще има разлика.Засщо да продава 32 битови на цена на 8 битови, логично е да е малко по-скъпо. Но остави това, според мен това са два различни пазарни сегменти, че ще го ползвам ARM ще се ползва, но да се откажа съвсем от малките .. не знам, за мене и pIC си има приложения, и AVR въпреки че не съм им ообен фен.

Пет Ное 04, 2005 11:48 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 126 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Следваща