|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:04 pm
| Автор |
Съобщение |
|
E1
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Нед Юли 22, 2007 8:57 pm Мнения: 607 Местоположение: Белград
|
 Re: Препоръчайте концепция
Разстоянието между най-далечния сензор/контролер и главната платка ще е не повече от 2 метра. Проблем ми създава нелинейната характеристика на сензора. Сега се опитвам да го "уча" - т.е. при стартиране записвам в РАМ стойността при нулево и максимално отклонение, но нещо не успявам да направя стабилна функция за поддържане на постоянна скорост до зададеното положение. Това се налага, защото има случайни фактори, които влияят на устройството(атм. налягане, течение в помещението) и няма идентична реакция при едни и същи стойности на PWM. Какъв алгоритъм за поддържане на постоянна скорост може да се ползва?
|
| Пон Апр 09, 2012 4:14 pm |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
PID  . Ако обаче не мериш скоростта, то тогава няма и начин да я държиш постоянна  .
|
| Пон Апр 09, 2012 4:25 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Сензора GP2Y0A21YK за какво го използваш ? С него ли мериш оборотите ??
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Апр 09, 2012 4:49 pm |
|
 |
|
E1
|
Малко да доуточн. Вентилаторите задвижват леки обекти, които се придвижватвертикално в тръби. Със сензора измервам разстоянието, тъй като то е важно в случая(има няколко положения, в които обектите трябва да се установяват при команда). Проблемът е, че обектите са чувствителни на външни влияния(става дума за маса около 0,2 грама). За работата им е важно да се придвижват плавно. При включване на вентилатор от установено положение, обектите се движат равноускорително, при което е невъзможно да се "хванат" от сензора при промяна на състоянието с повече от 3-4 единици. Освен това, за поддържане в установено състояние ползвам две комбинации стойности - една за плавно спускане и друга - за плавно издигане. Но се оказва, че при определени обстоятелства вместо да издигатт, стойностите за издигане - спускат и обратно.
|
| Пон Апр 09, 2012 5:04 pm |
|
 |
|
radolin
|
Ако искаш плавност, то тогава не трябва да се задава новата позиция директно, а плавно да се променя от текущата към новата. Това го има при оборотите на двигатели много честно, за да няма резки механични натоварвания, казват му трапецовиден (trapezoidal) контол. В последното изречение май имаш предвид по-малко? Не можеш да очакваш да постигнеш точност на зададеното положение, която надвишава точността на сензора за обратна връзка. Тоест, за да ги държиш в определено положение, осцилират по-малко нагоре-надолу? Тоест в момента имаш "open loop" система, като сензора ползваш само са определяне на текущото положение (от възможните 1,2,3,4 ...), но не и за обратна връзка. Както ти казаха вече - ПИД, само че за обратна връзка ползваш показанието на датчика за позиция на обекта и спрямо желаната позиция изчисляваш грешката. Управляваната променлива от изхода на ПИД-а са оборотите на двигателя. Ако имаш проблем с инертност на вентилаторите и флуктуации, може да се направи каскаден ПИД. Първия спряно показанията на датчика задава желаните обороти на вентилатора. Втория спрямо зададените обороти и датчик за текущите обороти задава запълването на PWM-a.
|
| Пон Апр 09, 2012 7:43 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Хммм с тоя шарп може да береш ядове, не знам колко може да се разчита на точност, и каква точност гониш ти. Стана ми доста интересно какво всъщност правиш, да беше един два предмета може да си помисли човек че правиш бинго, ама с толкова вентилатори  ... сподели ако не е тайна.
|
| Пон Апр 09, 2012 9:15 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Ами ако аз правя такова нещо бих прекарал обратната връзка през интегратор. Правиш си го софтуерно в процесора, и подбираш коефициента. Може и да се сметне ако имаш склонност към сметките но по мое виждане е по лесно и точно да се подбере с малко експерименти. Датчиците на шарп имаха някаква инерционност също. Преди бях си играл с един такъв и останах с такива впечатления. Трябва да се съобразиш с нея също. За подобен тип управление на позицията това съм останал с впечатление че е най простия вариант. Освен ако не гониш и бързодействие ама май не е такъв случая ти.
|
| Пон Апр 09, 2012 9:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Относно бързодействие може би е добре, много зависи какваточност се търси, иначе за интегрирането и аз съм за софтуерно решение. Не знам точното приложение, но мисля че PID би свършил работа нв комплект с тоя детектор. Друг вариант за детекция е лазерен сензор, но е доста по скъп, а и по бавен. Вариант е и ултразвук, но е махнато.
|
| Пон Апр 09, 2012 10:41 pm |
|
 |
|
E1
|
Осцилирането е до 1 см и то доста плавно. Така че на практика успявам да го скрия. Проектът, както и повечето ми главоблъсканици, ще бъде достъпен за виждане след завършване  . Нещата се получават, но понякога се случва странно поведение на обектите, което не се дължи на датчика - гледам показанията на мултицет и ги изпращам през серийния порт - данните съвпадат. Датчикът работи коректно, a времето му за установяване е 10ms, което съпоставено с порядъка на начално преместване(100-200ms), e съвсем поносимо и засега там също не виждам проблем.
|
| Вто Апр 10, 2012 12:01 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
http://en.szrefekt.com/mechanical_display.php Явно се работи по наследника му. Значи голяма част от въпросите отпадат 
|
| Вто Апр 10, 2012 12:28 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тоя "механичен дисплей" точно ще стане супер с контролери, които да оправляват всяка "точка" или няколко от тях индивидуално, като се грижат и да я регулират дали "свети" или е "изгаснала". И с един CAN бъс между тях работата ще заспи. И май не трябва да се регулират оборотите на двигателя, а постоянността на потока въздух, чрез оборотите на двигателя. Т.е. трябва да се мери или скоростта на въздуха или обема му за единица време - поне така си мисля, че ще стане най-добре и плавно де, ама пък може да стане доста скъпо  . Какви са предимствата на тоя "дисплей" пред другите видове или е един вид арт?
|
| Вто Апр 10, 2012 3:34 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Добре де, на мен повече на арт ми накланя, ама не може ли по друг начин - вместо да има купчина вентилатори дето им се управляват оборотите, да има един голям вентилатор дето гнете въздух в една тръба и купчина клапи дето да се управляват?
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Вто Апр 10, 2012 8:03 am |
|
 |
|
Dimitar
|
С един голям вентилатор трудно ще изравниш потока на въздуха във всички 120 точки  .
|
| Вто Апр 10, 2012 3:56 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Може, със дроселови клапи, ама са малко по скъпи ... 30-на пъти и то за малка кола 
|
| Вто Апр 10, 2012 9:00 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Да бе верно... Ама по принцип то не ти трябва да е равно налягане, стига да може да ги вдига ония там плочки до хоризонтално положение, му стига. Нали това се търси?
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Апр 11, 2012 3:09 am |
|
|