Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Въпроси за изработка на панел. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Въпроси за изработка на панел.
Малко късно видях темата.

Имам като че ли по-прост вариант:

1. Отвяраш кутията в Солида.
2. Създаваш нов Drawing документ и поставяш кутията в него със съответните изгледи, като задаваш мащаб 1:1
3. Записваш Drawing документа като DxF фаил
4. Импортваш DxF-а в Корела и си рисуваш лицевия панел.
5. Експортваш лицевия панел от Корела в DxF Формат
6. Импортваш Корелския DxF фаил в PCB CAD програмата в нов слой (примерно правиш нов DxF слой) и директно (даже и на око) поставяш компонентите по платката. Когато си на грид 5mil и достатъчно зумнеш екрана - на практика нямаш грешка при позиционирането, а и компонента ще ти е на растер-а на платката.
Така въобще няма да ти се налага да използваш координати

При Енчо (Таурус) съм правил и единични бройки, но за да не го затруднявам (а и за да ми излезе по-евтино) шаблоните за цветовете си ги правя сам и му ги нося директно на фолио

Вто Апр 10, 2012 12:10 pm
Профил
Аватар

Да,това също е добър вариант. Мерси.
Значи с кадовете вече изясних нещата в общи линнии.

Сега остава да си изясня има ли други варианти за единични бройки освен със ситопечат. Няма ли нещо ново по въпроса,някакво принтиране или нещо подобно при което единична бройка се прави лесно и евтино?
И ако няма други варианти при Таурус ли ми е най добрия вариант за единични бройки? За по големи количества се получаваше че не са му много добре цените. За партиди 50-100 панелчета при него беше най добре по мои наблюдения.

То общи линии не ми е само за този проект. Имам почти разработени като хардуер и софтуер 3-4 неща за лабораторииката ми, за които ще трябва да правя подобни панели. Те пак ще са в единична бройка. Че затова проучвам по обстойно нещата.

Вто Апр 10, 2012 1:21 pm
Профил

Ако изделието ти трябва да изглежда добре и трябва лицевото фолио около бутоните (пуканки предполагам) да може да се "избомби" (изпъкне) и да изкара дълго време без да се скъса - панела според мен трябва да се изработи както знаеш - подходящото фолио + ситопечат.

На времето правих разни панелчета за прототипи, които само трябваше да "представят" идеята на клиента. Та тях ги печатих на мастиленоструйния принтер и ги ламинирах двустранно. След това с двойно лепящо фолио ги лепих към панела. Става, но Не трябва да се мокри. Не може да се използват "пуканки (избомбени ламаринки)" за бутони (защото няма как да се избомби фолиото) ...

А ако имаш повече от един прототипен панел - можеш да комбинираш няколко разнични на един шаблон и да го дадеш да ти го изработят. Всичко зависи от броя и използваните цветове, а и от площта на панелите.

Аз правя така, като имам няколко малки прототипни платки за правене. Подготвям герберите на заготовката, като на нея поставям няколко различни платки. Платкаджиите имат изискване за минимална площ и Така успявам да я запълня, без да произвеждам ненужно платки в повече ...

Вто Апр 10, 2012 3:50 pm
Профил
Аватар

Това също беше важно. Не се бях сетил че триковете дето ги правя с платките може да стават и с панелите :) Мерси.

Вто Апр 10, 2012 4:07 pm
Профил
Аватар

Тук съм правил

http://www.ltmbg.com/?page_id=14

Качеството е добро, нямам спомени за цените. Най-добре да провериш сам

Вто Апр 10, 2012 4:27 pm
Профил

Да варианта с drawing е ОК, ама там има една гадост, трябва да проверява какъв му е мащаба, солида има навика да експортва в странни мащаби. Аз ги правя както описах, но аз си правя целите асемблита заедно с платка, бутони и т.н. за да проверя дали всичко пасва, дори много често първо слагам бутоните, екрана и т.н. в солида, според това как изглежда най добре, и после пренасям координатите на платката.

Иначе за панела, има начин, но не и с пуканки, ако не ти трябват пуканки може да го принтнеш на хубава хартия или фолио, след това да го ламинираш и так ада го лепнеш, става доста добре, зависи с какво ламинираш, дали е с топъл ламинат или с някой с адхезив.

Бутони и без пуканки стават добре, мисля преди време бях рисувал как съм ги правил, по голяма дупка, пластмасова шайба под фолиото, и отдолу допира бутона, за бутон с голям ход не става, но за тия малките бутончета е ОК, работи добре и няма грижи, ако не гонатискаш по 1000 пъти на ден изкарва и мнаго време, а ако си ламинирал с по дебел ламинат изобщо не се къса.

Вто Апр 10, 2012 9:13 pm
Профил
Аватар

Аз ги правя с прозрачно PVC фолио мат, а разпечатката върху само залепващахартия - така се избягва и ламинирането. в хартията се изрязват дупки където има дисплей, а пвц-то се оставя да си е защита. Където са бутоните залепям допълнително нещо по твърдичко за устойчивост. Бутоните ги правя като Тони и като бутона му се уцели дължината на клечката и без шайби се минава.

Вто Апр 10, 2012 9:30 pm
Профил ICQ

Аз шайбата я слагам точно за да е по твърдо над бутона, то шайба не е точно щото шайбата има дупка, аз имах в предивд без дупка .. диск, подложка . беш ли мама му как се казва, оглупявам и речника ми почва да се смалява :)

Сря Апр 11, 2012 8:06 am
Профил
Аватар

Cekins написа:
Аз ги правя с прозрачно PVC фолио мат, а разпечатката върху само залепващахартия - така се избягва и ламинирането. в хартията се изрязват дупки където има дисплей, а пвц-то се оставя да си е защита. Където са бутоните залепям допълнително нещо по твърдичко за устойчивост. Бутоните ги правя като Тони и като бутона му се уцели дължината на клечката и без шайби се минава.

Откъде може да се купи такова фолио и с каква дебелина е ?

Сря Апр 11, 2012 12:34 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Аз използвам нещо подобно - печатам на самозалепваща хартия, след това залепвам върху нея cамо3алепващо прозрачно фолио - всичко се продава с офис 1 суперсторе. Прозрачното фолио трябва да се тръкне с нокът или нещо твърдо но гладко за да прилепне добре и да излязат мехурчета. После със скалпел изрязвам отворите - последно правех panel на едни китайски дистанционни за климатици с йероглифи по тях. Иначе като софтуер ползвам InkScape - съвместим е с Corel Draw и отваря DWG файлове.

Сря Апр 11, 2012 7:07 pm
Профил
Аватар

Варианта с хартията не ми се вижда добър. Виждал съм много качествен печат върху винил и разни други пластмаси. Затова си помислих че и в тази област може да е излязло нещо ново като за такова приложение.

Сря Апр 11, 2012 9:58 pm
Профил
Аватар

Фолиото по добре е да отидеш в някоя фирма дето правят реклами - избора гарантирано ще е по голям от офис1суперзор. Дебелините са различни а и има едни дето им викат 3D - демек по лесно заемат странни форми (сферична повърхност примерно). Има едни "изпотено стъкло" - въобще избора е голям. Дебелината му е може би към 30-40 микрона. Ама със сигурност има и по дебели.

едит: те печатат върху винил ама качеството е като да го гледаш от 2-3 метра най-малко (растер не повече от 50-60 lpi че и по-малко). Боите са специални а принтера е тип "мастилено струен" ама явно заради мастилата не може дюзите да се смалят повече. А върху хартията може и на лазерен да се печата. Аз обикновено си предвиждам пвц-то или да излезе извън хартията или някъде да се застъпи лепенката, по възможност да няма дупки (ако слагам бутони слагам такива дето да застъпват отгоре) и проблеми с разлепване нямам - а имам на няколко места от 5-6 години на много топло и много влажно място такива "панели" - не са мръднали. Мъчил съм се и да го свалям - трудна работа.

Сря Апр 11, 2012 10:09 pm
Профил ICQ

Абе има машини които така го печатат че и от 5 см не виждаш точка, зависи от машината. Става и на лазерен принтер, някой по добър, имам една коника в офиса доку център, на 600 dpi става доста добре на основа от фолио.
Хартията не е лош вариант, по скоро фотохартия или картон, отпечатъка е много добър, после само го ламинираш, няма да имаш ниякакви проблеми. Ламинирането нее задължително да е топло, може със самозалепващо фолио, най-добре мат, като го залепиш отгоре ще изчезнат отблясъците от печата, но цветовете ще осатнат хубави и ярки. М-у другото търси принтер с полимерни тонери.

Сря Апр 11, 2012 10:59 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2