|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:36 pm
| Автор |
Съобщение |
|
radolin
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Относно микроконтролер
Така е, но ако се научи на по-подходящо държание има доста по-голяма вероятност някой да продължи да му отговаря на въпросите. Ами не е масово, ама не е и чак толкова рядко. Ти хубаво си ги насочил към "правата вяра", но един от аспектите е какво има вече направено в тази области и върху какви разработки може да се стъпи наготово. Така няма да се преоткрива колелото и ще се спестят месеци/години разработка. В случая най-развити са май точно тези с процесори за мигалки и касови апарати (AVR/Arduino) - http://diydrones.com/
|
| Пон Апр 09, 2012 7:10 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Очевидно не са от типа търсещи готови играчки, или поне едното не е. За никаква права вяра не става дума, просто за налични опции. Ако човек ще навлиза в микроконтролерите по-подреден и свестен начин от тоя с моторолските не съм видял. Следващото е пикоборството изглежда, в БГ има доста почнали така - и пак е до голяма степен ползване а не учене защото за да скрият бъркотията дават и те готови менюта и т.н., то май и фрискейл дават де ама поне описанията на процесора описват процесор а не недоразумение. Останалите - АРМ и подобни - не са за започване. Нито за продължаване мене ако питат ама масовката по телефони като е там и всичко живо се хвърля по тях забравяйки разликата между процесор и телевизор  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Апр 09, 2012 7:18 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Това е добро постижение за учебни цели. Браво! Но е доста далеч от темата за робота. Постна линк за хвърчолет. Такова ли ще правите?
|
| Пон Апр 09, 2012 8:04 pm |
|
 |
|
stunito0o0
Ранг: Минаващ
|
Да 
|
| Пон Апр 09, 2012 8:08 pm |
|
 |
|
klez
Ранг: Професионалист
|
Да се включа и аз... Браво много хубаво е че се занимавате с такива неща. От това което прочетох разбирам само че имате идея какво искате да направите и нямате ни най малка представа... на времето и аз имах антенка и една кутийка и исках да си направя радиостанция... разбира се нямах идея как да стане. Според мен за подобен проект още не сте готови. Когато колегата по-горе ти каза че не си написал "Hello World" Програмка още ти дори не можа да го разбереш и почна да му се репчиш... Той нямаше впредвид да си писал програмка на Pascal която да пише "Hello World" на екрана на компютъра. "Hello World" Програмата при MCU-тата е да накараш един светодиод да мига... от там се тръгва  Почнете малко по от основни неща за да ви се изяснят нещата.. аз също имам някви неща които искам да направя но както каза пък един друг колега по-горе ... разделям на модули и ги правя малко по малко един модул друг модул трети модул и накрая събирам. Това дето си го мислиш с квадрокоптера абсолютно не сте готови за това, там ти трябват жироскопи акселерометри и баро сензори за стабилизирането му. Отделно това със тея лаптопски батерии е смешно... хванете прочетете малко иначе хората с право ще ви се смеят. За този тип моторчета се ползват по сериозни батерии (не знам как не сте го открили сами при условие че ползвате Hobbyking). Такива моторчета могат да смучат по 50-100 дори 150 ампера ток. От лаптопска батерия ако тръгнеш да точиш 150 ампера най много да я запалиш  . Ползват се батерии за радиоуправляеми моделчета които могат да дават ток до 100-200 ампера (зависи от батерията). тока който дават може да го видиш отбелязан като: 10C 15C 20C 30C и т.н. като това е примерно 10 пъти капацитета. т.е. ако батерията е 6000 mAh (6 аH) и е 20С това означава че може да точиш до 120 ампера от нея (20 х 6) Има доста да почетете..... но наистина хванете нещо по основно като за начало да добиете представа за какво става дума също... само за квадрокоптера подгответе 500-1000лв като сума
|
| Пон Апр 09, 2012 8:15 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Недейте, за сега... Препоръчвам ти наземен робот с верижно задвижване за сега... За начало изберета подходяща играчка (по-голяма - танк или нещо подобно).
Ако искате си купете и вертолет-играчка и си поиграйте с ръчното управление (ако не сте го правиле до сега). После пак ще говорим по темата.
Колегите, които ти предлагат конкретен процесор бъркат нещата...
|
| Пон Апр 09, 2012 8:23 pm |
|
 |
|
stunito0o0
|
 |  |  |  | klez написа: За този тип моторчета се ползват по сериозни батерии (не знам как не сте го открили сами при условие че ползвате Hobbyking). Такива моторчета могат да смучат по 50-100 дори 150 ампера ток. От лаптопска батерия ако тръгнеш да точиш 150 ампера най много да я запалиш  . Ползват се батерии за радиоуправляеми моделчета които могат да дават ток до 100-200 ампера (зависи от батерията). тока който дават може да го видиш отбелязан като: 10C 15C 20C 30C и т.н. като това е примерно 10 пъти капацитета. т.е. ако батерията е 6000 mAh (6 аH) и е 20С това означава че може да точиш до 120 ампера от нея (20 х 6) Има доста да почетете..... но наистина хванете нещо по основно като за начало да добиете представа за какво става дума също... само за квадрокоптера подгответе 500-1000лв като сума |  |  |  |  |
 как си личи, че не ти се чете  --> Батерията за лаптоп е за itx-a  И това вече е минато миналата година имаше лятно училище за 1 месец.Програмирахме тези роботи -> http://www.youtube.com/watch?v=1dLT8SWU ... re=relatedТръгнахме с управлението на диодите ,задвижването на сервотата и стигнахме до четене на информацията от сензори(инф. диоди и фото транзистори).Докато накрая не програмирахме робот,който върви през лабиринт като на клипчето. ОК Дай email или за по лесно ме намери на моя skype --> stunito0o0
Последна промяна stunito0o0 на Пон Апр 09, 2012 8:43 pm, променена общо 3 пъти
|
| Пон Апр 09, 2012 8:35 pm |
|
 |
|
klez
|
Еееми супер начи си готов  Aйде малко по темата и от мен http://www.ebay.com/itm/KK-Multi-Copter ... 431wt_1168Не го знам доколко е читаво но може да ти спести доста усилия и средства http://www.ebay.com/itm/HobbyKing-Quadc ... 500wt_1415или това
|
| Пон Апр 09, 2012 8:40 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
От двата предни поста на гения.. Яснооо... Поредният неразбран гений, който сам себе си не може да разбере....
|
| Пон Апр 09, 2012 8:54 pm |
|
 |
|
stunito0o0
|
Абе ти да не си на 10, нямаш ли си друга работа освен да се драчиш.Като не разбираш поне не се дразни. Та по темата искам да попитам ако се купи едно от тези двете няма да трябват itx-a и ардуино контролера така ли  ?
|
| Пон Апр 09, 2012 8:59 pm |
|
 |
|
klez
|
Toва са ти контролери за Хексакоптера на едните пинове закачаш с кабелчета към RC приемника (щом си гледал в хобикинг сигурно знаеш за какво иде реч) като закачаш за Roll, Pitch, Yaw (не се сещам на български как им викаха) И на изхода имаш сигнал за 4те двигателя кой колко да си вдига/намаля оборотите които сигнали са компенсирани от жироскопичните сензори.
Това ти е за летящата част... другото е конструкцията + двигателите + ESC-тата + батериите + приемника + апаратурата
Сега не съм чел точно какво мислиш да правиш (след малко ще прочета цялото и ще ти кажа) но ако ти трябва да управляваш някви сервота, те се закачат директно към приемника на апаратурата без да минават през това.
пак казвам след малко ще пиша като прочета точно какво искаш да правиш че да не пиша глупости само
|
| Пон Апр 09, 2012 9:30 pm |
|
 |
|
klez
|
Такам видях долу горе за кво иде реч.
Моята идея е следната... (набързо нахвърляна без да имам претенции да е реализируема)
Ей тая платка дет ти я дадох един вид ти прави следното: На входа имаш: Напред, назад, наляво надясно нагоре надолу на изхода.... квадрокоптера се движи в съответните посоки като компенсира с информация от жироскопите.
На входа на тая платка в твоя случай не закачаш радио приемник ами схемата която ще казва накъде трябва да ходи целия робот (като сигналите са същите - PWM) тая камера не знам точно ква ти е идеята за нея ама решиш ли да я прекарваш през контролер..... в големи филми се вкарваш.
за MiniITX дъно забрави... тежко е, харчи много ток и т.н. Може би по скоро един Arduino със ултразвукови сензори (за да избягва препятствия) както казаха по-горе колегите.
Примерно 4 сензора от 4те страни, Робота се движи напред, когато сензора отпред засече препятствия, ардуиното прекратява сигнала към оная платка за движение напред, подава сигнал за завъртане около оста си примерно на 180 градуса и после подава пак сигнал напред за да тръгне в друга посока докато стигне друго препятствие и т.н... Мисля че може да намериш информация по форумите тук там. Това е правено и преди доста пъти и няма да сте първите които се сблъсквате с евентуалните проблеми.
|
| Пон Апр 09, 2012 9:40 pm |
|
 |
|
stunito0o0
|
Благодаря за отделеното време,но ние не искаме да направим точно това .Нашата идея е по-скоро да го управляваме чрез Wi-Fi и да гледаме през една камера закачена на робота(това е за ръчният режим).За автономният мислим да картографира с камера/и дадено помещение и после да намери даден предмет(но разбрахме че това е доста трудно и затова НЯМА го правим засега). Цялата тази работа мислехме да стане с едно ITX дъно и един ардуино контролер +купчина батерии  ,но след като е много тежко ще трябва да намерим някакъв контролер като този RaspBerry предложен назад във темата,който да е лек, икономичен и с достатъчно мощен процесор(може би ARM).
|
| Пон Апр 09, 2012 10:07 pm |
|
 |
|
klez
|
Както казах и по-горе... карайте стъпка по стъпка  направете първо основата после мислете за сложните работи... ама с тея КУП батерии внимавайте... батериите тежат... колкот по тежко е толкова по мощни мотори ти трябват, колкото по мощни мотори толкова повече ток => толкова по големи батерии  Иначе на ардуиното би трябвало да може да му вкараш сигнал от тея шийлдове дето гледа вместо от датчици за разстояние  и така да си го управляваш
|
| Пон Апр 09, 2012 10:20 pm |
|
 |
|
stunito0o0
|
ОК , кое се приема за основа  и какъв контролер предлагаш.
|
| Пон Апр 09, 2012 10:31 pm |
|
|