|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:50 pm
| Автор |
Съобщение |
|
stunito0o0
Ранг: Минаващ
|
 Re: Относно микроконтролер
Ние сме се хванали да го правим този робот ,а не ти и ние си знаем най-добре какви познания имаме така че ако нямаш какво да кажеш по темата си замълчи.
|
| Пон Апр 09, 2012 4:55 pm |
|
 |
|
stunito0o0
|
Свикнал съм да работя с C++ и съм допуснал няколко синтактични грешки понеже това е на езика C.Написах го само като пример за да видите какво имам в предвид.Иначе този source e да управлява Electronic Speed Controller http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... s_ESC.html ,който ще управлява brushless (безчетков) мотор, като ще пуска PWM сигнал през 1 до 2 мс.Тези сигнали се разчитат от ЕSC-то по следният начин: Сигнал през 1 мс - off (0 %) Сигнам през 2мс - full power (100%) Следователно сигнал през 1.5 мс ESC-то разчита ,като команда за 50%. Sourcе-a е за ардуино --> http://www.robotev.com/product_info.php ... ucts_id=29 ,като ще го пренапишем за да управлява 4 ЕSC-та независимо едно от друго.А моторите , които се управляват от тях ще са разположени на 90 градуса един от друг за да може да издигнат във въздуха цялата електроника.Или с три думи да се получи "quad rotor robot" като този--> http://www.youtube.com/watch?v=2Ywdp3bRYCIПС. Не съм го пробвал защото нямам компилатора в момента , но пробвай така: int main() { int ESCpin = 2; // servo svyrzano kym cifrov pin 2 double pulseWidth; // promenliva za vremeto na izchakvane void setup () { pinMode (ESCpin, OUTPUT); // opredelya pin 2 kato izhod } void loop () { l1: pulseWidth=1,35; //zadava nachalna stoinost scanf("%f",pulseWidth); //izchakva vuvejdane ot klaviaturata if(pulseWidth<=1,35) { pulseWidth=1,35; } void ESCzadvijvane(int ESCpin) { digitalWrite(ESCpin,HIGH) // vklyuchva ESC delayMicroseconds(pulseWidth) //izchakva ot 1 do 2 ms v zavisimost ot zadadenata stoinost digitalWrite(ESCpin,LOW) //izklyuchva ESC } } goto l1; //vrushta se na l1: }
Последна промяна stunito0o0 на Пон Апр 09, 2012 5:38 pm, променена общо 3 пъти
|
| Пон Апр 09, 2012 5:09 pm |
|
 |
|
stunito0o0
|
ПС.Мислим да вземем ето тази батерия за лаптоп --> http://bateriya-laptop.com/25190/toshib ... 0mah-black и отделно 2 или три такива за моторите и ESC-тата http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _Pack.html ,но ако стане прекалено тежко може наистина да извършваме сметките някъде другаде. ПС2. ще е готов до 20 април
Последна промяна stunito0o0 на Пон Апр 09, 2012 8:37 pm, променена общо 3 пъти
|
| Пон Апр 09, 2012 5:25 pm |
|
 |
|
relsys
Ранг: Форумен бог
|
Ей, младеж, дръж се прилично. И аз имах такива мечтания на времето, ама не съм ги показвал, камо ли пък да се зъбя на някой. Тоя код дето си го постнал, не те ли е срам от него, ами и ще обясняваш какво управлявал. Искаш ли аз да ти кажа - нищо не управлява. Много си се взел на сериозно май, като си подкарал компонента за браузер. Ти само ПИД-а не можеш ПРЕписа от някъде... И като ти забие робота някъде, и батерията ти запали къщата, е тогава да знаеш баща ти как ще те бие.... И пак ти казвам, дръж се прилично!
|
| Пон Апр 09, 2012 5:38 pm |
|
 |
|
stunito0o0
|
Аз се опитвам да се държа добре, но вие само се заяждате най-добре не пишете като нямате какво да кажете.Относно source-а пак казвам това е само за пример.Не съм казал, че няма никакви грешки и че е абсолютно верен.Но започвам все повече да се убеждавам, че трябва да си задам въпроса в друг форум тук всички стее големи разбирачи...
|
| Пон Апр 09, 2012 5:46 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
А бе оставете го хлапето на мира бе, хора, очевидно е симпатично хлапе искащо да прави нещо. Какво му обяснявате как сте мечтали и сте се провалили, това не го интересува. Няма откъде да знае, че не може да получи наготово отговора, затова и пита. По-подходящ форум да попита за това няма да намери, но и това търсене е част от самообучението му. Към хлапетата-робостроители: сами трябва да разберете какво ви трябва и дали ви върши работа. Това, което искате да правите не е много масово та не очаквайте да намерите отговора сред масово използваните по разни мигалки и касови апарати неща. Голяма програма от микроконтролери - от съвсем малки до най-големите на пазара - имат www.freescale.com . Прилично организиран сайт (дойде ли денят и това да може да се каже за техния сайт или сме свикнали вече  ), добре документирани неща. Гледайте power architecture и coldfire, по-добре последното, по-добро е за вас. И не очаквайте да стане за ден-два, ако след месец-два пуйчене сте разбрали най-обще какво искате да сглобите за да си свършите работа и стигнете до детайлите как да го правите ще е съвсем добро постижение.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Апр 09, 2012 6:11 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
tgi ти пък къде парти детето, да го ядът динозаврите.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Апр 09, 2012 6:19 pm |
|
 |
|
stunito0o0
|
tgi Aко можеше всеки отговор да е такъв..Благодаря отделеното време ще погледнем сайта .Относно проекта вече сме изградили обща представа как ще стане.Тепърва ще започваме с опитите за управлението на моторите,надявам се да не се бавим много на тях.Проекта се очертава за 1 година някъде.
|
| Пон Апр 09, 2012 6:21 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Какви пауър архитектури и колд фаери бе човек  ? В 9-и клас нямат необходимите познания да разберат напълно закона на Ом ти ги прати да програмират контролери. Това, което им трябва е точно да си пуснат itx платката, да се свържат с нея по Wi-Fi-то и да я накарат да святка 4 лампички за "напред", "назад", няляво" и "надясно" като и подадат такива команди през мрежата. Като постигнат това, после ще минем на следващия етап, дето да им кажем как да управляват обикновен, постояннотоков двигател с PWM. Там по мои сметки ще се задържим поне няколко месеца. Като се справят и с тая задача после ще видим какво следва, ама със сигурност не е програмиране на пауър архитектурата  . Така че пичовете да дестват първо с Wi-Fi връзката с платката и да почнат да святкат лампички по нея с команди от мрежата  . stunito0o0, откажи се засега да гледаш сайта на Freescale - и на това ще му дойде времето. Концетрирайте се върху нещата, които написах по-горе  .
|
| Пон Апр 09, 2012 6:27 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Аз (и не само) се опитах да му обясня, че това, което са решили да правят не просто не е просто, а е доста сложно. Особено, ако и фърка и то по четиримоторна схема. И, че е необходим провилен подход към един такъв проект. Бегли познания по С++, получени при решаване на ученически задачки не е база за такъв проект. Темата е направо за "Безумни идеи".
... И аз чакам да видя браузера кокво всъщност прави ...
|
| Пон Апр 09, 2012 6:29 pm |
|
 |
|
stunito0o0
|
ако искаш специално на тебе мога да ти го пратя линукс версията е напълно готова само windows-ската има да се пооправи още малко
|
| Пон Апр 09, 2012 6:35 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Просто обясни какво прави...
|
| Пон Апр 09, 2012 6:46 pm |
|
 |
|
radolin
|
stunito0o0, виж сега, похвално е, че се интересувате от подобни неща. За съжаление има все по малко младежи като вас и мога само да ви поздравя. Аз винаги се опитвам, според възможностите си, да помагам на такива. Ще си позволя да ви дам един съвет, нямащ нищо общо с проекта. Сигурно след няколко годинки и сами ще стигнете до тези изводи, но колкото по-бързо, толкова по-добре. Помислете над отношението си (да не кажа възпитанието), което показвате. Във всички подобни общности, като този форум, си има някаква вътрешна култура. В случая, никой не е задължен да отговаря на който и да било (така че, радвайте се на всеки получен отговор!). Всичко е на доброволни начала. Една от предпоставките за получаване на добри отговори е добре зададен въпрос. Също така има значение каква репутация си си изградил с предишни твои въпроси и отговори. Ако очакваш помощ (при това безплатна!) от тази общност, то е добра идея предварително да се запознаеш със и да спазваш установените порядки. За мен твоето държание е неприемливо. Регистрирал си се във форума и задаваш въпрос. Получаваш отговори, при това не лоши според мен, а вместо благодарност започваш да се "репчиш" и правиш на обиден, че са ти подценени възможностите. Да, направата на браузър, дори и с готов енджин си е някакво постижение. Наистина се надявам скоро да го видим заедно с изходния код (ползвам Линукс, така че пращай смело). Не бързай толкова обаче да сравняваш нивото на сложност с проекта за който питаш. Според мен, това, което се опитват да ти кажат хората е, че преди да си се научил да ходиш, искаш да тичаш. Поне спрямо впечатлението, което сме си създали за твоето ниво от постовете досега (твоята репутация). Най-лесният начин да ни опровергаеш е след месец да пуснеш клипче на хеликоптера навигираш сам с изкуствен интелект. Сигурен съм и аз и другите с удоволствие ще си признаем, че сме сбъркали в оценката си. Дотогава обаче малко скромност няма да ти е излишна. Аз подхождам към проектите или проблемите, като ги разделям на малки части. Ако бях на ваше място, за сега щях да забравя за всякакъв изкуствен интелект. Направете едно хеликоптерче, което на първо време да може да стои балансирано във въздуха и с ръчно управление. Толкова просто, нали? След това може да погледнете тук: http://www.udacity.com/overview/Course/cs373Успех! Радо
|
| Пон Апр 09, 2012 6:54 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Че им е рано рано им е ама то така се учи. Те очевидно не проявяват интерес към ползването на играчки а към правенето им, нека се бъхтят, така става. Колко и кога зависи от много неща, не само от тях, ама човек прави каквото може според ситуацията. В случая ги интересуват контролери, ми моторолските части са най-добре и последователно описани от тия, които съм виждал (моторола=фрискейл, това за децата дето не го знаят). Навярно нямат много представа за организация и работа на "ядрото" (процесора, както му се казваше едно време като беше отделен чип), и оттам най-вероятно да могат да го научат. И да искат не могат да намерят стариите чаршафи за 6800, 6809 и подобни от които много хора са се учили (като мене например), а и не ми е ясно биха ли имали файда от това, аз не съм даскал все пак да знам кой как трябва да бъде обучаван - и те със сигурност си дават сметка за това, на даскали трябва да са се нагледали  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Апр 09, 2012 7:01 pm |
|
 |
|
stunito0o0
|
Може би не си видял , но от няколко поста насам казвам ,че ще правим ръчното управление и след като е готово ще се опитаме да направим и автономното.  . На кратко казано всичко което може прави един браузър ,като Mozilla Firefox ,Google Chrome и тн.Разликата е в това ,че нашият е по изчистен(без излишни функции) и по бърз.
Последна промяна stunito0o0 на Пон Апр 09, 2012 7:11 pm, променена общо 2 пъти
|
| Пон Апр 09, 2012 7:05 pm |
|
|