Отговори на тема  [ 60 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Тони, това да не си ти? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Тони, това да не си ти?
ToHu написа:
То .. дядо ви едно време само с тракшън и АБС е карал ....

:finga: :finga: :finga: То и аз съм се учил на ЗИЛ да карам и по тази логика дай да си карам само ЗИЛ-а. Не, че в определени моменти не ми се приисква да съм с ЗИЛ-а на пътя, че тогава да видя завиващите на ляво от най дясна лента... :?

Съб Апр 07, 2012 5:33 pm
Профил ICQ

оня ден бях с буса и никой не посмя да наглее, вчера с колата се скъсаха да ми си навират, от ляво от дясно. ... от давна си мисля за един стар патрул с малко модификация да видим тогава кой кого. ...

Съб Апр 07, 2012 8:55 pm
Профил

Добре де аз пак не разбрах как работят и какво помагат асистентите за качване и спускане по баир. За другите схванах, АБС-а знам как работи.

Съб Апр 07, 2012 11:44 pm
Профил

това е за наклоните...

а това DBC дето споменаваш мисля че не е за наклон а е dynamic brake control и според мен трябва да го кръстят panic brace control щото имахме едно служебно BMW и като реши че си се паникьосал кове на място. Единия вариант беше да ритнеш рязко спирачката, другия да натиснеш едновременно газ-спирачка. И в двата варианта се молиш да не излетиш през предния джам ;-)

Нед Апр 08, 2012 12:08 am
Профил

А тва ли било тия асистенти, на някои им помага да.
Ми тва е тъпо на BMW-то как така то ще преценява.

Нед Апр 08, 2012 1:15 am
Профил
Аватар

За първи път чувам някой да се оплаква от добри спирачки. Няма система, която да изземва функциите на водача. Просто следи за рязко и силно натискане на педала и усилва натиска. Нищо повече. Ти ако се удариш в спрял камион пак ще излетиш през джама.

Нед Апр 08, 2012 9:47 am
Профил

Що да е тъпо, като види че си скочил върху педалите съвсем нормално е да закове на място...
Между другото същата логика имаше и на газта. Като я ритнеш само усещаш как бързо връща една предавка назад и те залепя за седалката. Иначе ако натиснеш по-плавно газта може и до ламарина да натискаш, но не е същото ускорение. Не връща скоростите и превключването става при по-нормални обороти. Докато при ритане не минава на по-висока предавка докато оборотите не минат в червения сектор...

Нед Апр 08, 2012 9:57 am
Профил
Аватар

pipilica написа:
Добре де аз пак не разбрах как работят и какво помагат асистентите за качване и спускане по баир.

Преди имах такова за качване по баир - държи ти включена спирачка докато не почнеш да отпускаш съединителя, т.е. не ти се налага да ползваш ръчната. Естествено това се самовключва само като си спрял.
Не бих казал че ми липсва.

Нед Апр 08, 2012 11:33 am
Профил
Аватар

Tisho написа:
Ще каже човек, че досега никой не ти е излизал така, че да те накара да се изправиш върху предала на спирачката... Особенно в София...

Тц, отучил съм се да скачам на спирачката.
Гледам да карам разумно според обстановката, с добри спирачки и гуми. На ABS не разчитам и бих го изхвърлил ако не ме мързеше чак толкова. Моето включва прекалено рано и освен че дразни, ами ми увеличава спирачния път особено при сняг.
Имам мъглив спомен че в ралито май и серво на спирачките нямат, но за това вече трябва да питам.

EDIT: Случаен линк:
http://www.mucda.mb.ca/aboutabs.htm

Нед Апр 08, 2012 11:40 am
Профил

CarBeta написа:
За първи път чувам някой да се оплаква от добри спирачки. Няма система, която да изземва функциите на водача. Просто следи за рязко и силно натискане на педала и усилва натиска. Нищо повече. Ти ако се удариш в спрял камион пак ще излетиш през джама.

Някой път се налага само да натиснеш по рязко спирачка без да спираш, как колата
ще преценя че си се паникьосал и ще кове на място. Спирачките са най-важната
система в колата и редно да са добри ама чак такива електроники по тях.

Нед Апр 08, 2012 12:01 pm
Профил
Аватар

woody написа:
Моето включва прекалено рано и освен че дразни, ами ми увеличава спирачния път особено при сняг.

Ай сега и ти.... АБС включва като ти блокира колелото, преди това той няма думата. Какво значи по-рано, щом е включил значи вече си в киреча. Няма как да ти увеличи спирачния път.

Нед Апр 08, 2012 12:45 pm
Профил ICQ
Аватар

pipilica написа:
Някой път се налага само да натиснеш по рязко спирачка без да спираш, как колата
ще преценя че си се паникьосал и ще кове на място. Спирачките са най-важната
система в колата и редно да са добри ама чак такива електроники по тях.

Системата не може да прецени дали си се паникьосал и не и е това работата. Просто усилва натиска от педала при рязко натискане. Ако не искаш да спираш отпусни педала и си карай. Ако толкова обичаш да стоиш прав на педала - остави само маркуча към задно ляво, махни другите маркучи и си скачай на воля върху спирачката.

Нед Апр 08, 2012 1:25 pm
Профил
Аватар

Ами честно казано, това с променливото спирачно усилие и на мен ми се вижда неприемливо.

Все повече се приближаваме до момента в който спирачката ще е потенциометър, а някой ПИК ще мисли дали да спра или не и как да спра... което си е вече страшничко.

Но съм далеч от това да се бунтувам де. Лично на мен АБС-а ми е сработвал и ме е отървавал от колизия, значи е бил полезен.

Нед Апр 08, 2012 1:46 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
woody написа:
Моето включва прекалено рано и освен че дразни, ами ми увеличава спирачния път особено при сняг.

Ай сега и ти.... АБС включва като ти блокира колелото, преди това той няма думата. Какво значи по-рано, щом е включил значи вече си в киреча. Няма как да ти увеличи спирачния път.

:)
Ела някой път да пробваш сам, че не знам как да обяснявам иначе.

Чисто технически - решението да се включи ABS е базирано на някакви сензори и обработката на данните от тях (и прагове които не са ясни статични ли са или адаптивни), така че запасяване и неточност има.

Нед Апр 08, 2012 3:24 pm
Профил

За качване на баири не знам, това за слизане е полезно, но не на регулярните коли, т.е. тази функция върши работа ако си с джип, и да речем се спускаш по стръмен черен път, може и да не е черен, и пясък да е, и камъни само, а и на сняг работи добре. При мен тази функция доколкото я усещам се изразява в постоянно задействане на спирачките, може да си махнеш кракът и от спирачката, и от газта, и колата съвсем плавно си се спъка без значение колко е стръмен баира, като цяло намаля вероятността да започне да с есурка надолу,което става ако натиснеш малко по рязко а пътя е с дребни камъчета или има много прах / сняг .. е до сега да съм го позлвал 3-4 пъти.

Иначе доста от системите са безсмислени, онзи ден применро усетих че на няколк пъти ми се задейства една от всички, не знам точно коя е, но явно си мисли че колата поднася, поднасяне нямаше, не знам дефектна ли е ли е свръхчуствителна, обикновенно предотвратява странично хлъзгане, ама на сух път със скороста която бях и гуми на 275 няма как да се хлъзна.

Друга много досадна система е тази на Q7, тази дето следи да не удариш колата от пред, но е направена супер идиотски, докато вдяна че я има и как се изключва на няколко пъти щеше да ме пребие. Тъпото е че ако караш малко по агресивно при изпреварване отнема газта точно когато започнеш да се изнасяш, явно дистанцията от която аз започвам да го рпавя за нея е твърде близка и сработва, съответно подготвил си се да изпреварваш, натискаш газта, изнасяш се в ляво и в същият момент оборотите падат, че май и спирачка задейства по малко, съотвенто имаш голям шанс нито да успееш да изпревариш нито да се прибереш, доста досадно, ако беше с 3 литровия мотор някои от изпреварванята можеше да не завършат много щастливо, добре че с 4.2 успява пак да ускори достатъчно бързо.

Нед Апр 08, 2012 5:19 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 60 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4