|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:29 am
| Автор |
Съобщение |
|
woody
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
 Re: Тони, това да не си ти?
Това не е точно екстра, а си е жива необходимост - за сметка на това не го слагат вместо някакви тъпотии и шарении. Предни LSD почти няма, защото затрудняват завиването. ABS и повечето от другите по принцип са за гъби. В автомобилите, по очевидни причини, цялата пара е в свирката (като вица за парахода).
|
| Пет Апр 06, 2012 11:48 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Теорията е как да работиш със скоростите, кви гуми на ква настилка да слагаш, евентуално как да целиш оптимални апекси, ама самото каране е само практика.
|
| Пет Апр 06, 2012 3:30 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Това са приказки подхождащи на голфаджия с пернишки произход.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Апр 06, 2012 5:08 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ам нали се сещаш че не моа си сменям гумите всеки път когато завали дъжд, стане жега или по-хладно или имисля да ходя за риба и ще карам макадан? Всички тия системи помагат, ама и дават една излишна увереност на мноо селяни дето карат цели конюшни по разбитите ни пътища.
|
| Пет Апр 06, 2012 5:49 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Ааа не въобще не съм безгрешен съвсем нормален съм си, нито съм от Перник нито карам Голф. Само немога да разбера защо е тая по-висока средна скорост като няма къде да се развие ако се спазва закона. Добре айде некой да обясни реално какво помага асистента за качване на баир или какво ще направи системата за контрол на сцеплението ако влезеш в кофти завой със 120. Тва сериозно питам не съм карал кола с такива екстри. Карам една нафтова кочинка от 84' но много си я харесвам.
|
| Съб Апр 07, 2012 12:15 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами относно последното написано от Рек съм съгласен, наистина самото каране си е чиста практика, и колкото повече караш и то при различни условия толквоа по добре. Затова и ако имаш къде са си правиш експерименти е добре, и се учиш да овладяваш колата. Това обаче не значи че поведението на колата е някаква магия която трябва да я овладееш само с каране, колата си е физика, тренирането на рефлекси и условните рефлекси са едно, за тях си трябва само практика, но познаването физиката на движението енещо друго, и определено помага когато го познаваш.
А относно това за мокрия участък, по скоро твоят случай е единственият може би в който си струва да се опиташ да спреш, но рядко се случва да си в аквапланинг и на 150 м пред теб да има бетонна стена, ако е така то винати си е изцяло твоя. Иначе аз бих предпочел в 99% от случаите да ударя колата отпред вместо да се изгуби пълен контрол. Удар на колата отпред е максимално безопасен и за двете превозни средства, защото разликата в скоростите е минимална. На предното най-вероятно няма да му стане нищо, знам защото са ме удряли отзад няколко пъти, а на това което се удря щетите ще са малко. Ако скочиш на спирачката, завъртиш волана, колата изгуби управление и влезе я в стрнаичната лента или по лошо удари се в мантилена отскочи и почне да се върти, първо ти ще понесеш доста повече щети, след това не се зане дали няма да влезеш в насрещното където ще има удар с много по голяма разлиак в скоростта, а дории някой от твоята посока да те удари идващ зад теб пак разликата в скоростта ще е по-голяма, резултата много повече щети и за двете коли. Освен това ти не изпадаш в аквапланинг ей така от нищото все едно си се телепортирал, обикновенно шьофьора следи обстановката, аз лично особенно като вали се опитвам да си осигуря дистанция с тоя отпред. След това обикновенно поне от моя опит аквапланинга не е повече от 50-на метра, не караш в аквапланинг 500 м, ако наводнената част е по дълга нормално е да започне да се отнема газ докато излезеш от аквапланинг. Проблема е че мого хора скачат на спирачката вмомента в който усетят някаква нестабилност, и дори да е 20 м локва която ще се мине за 2 секунди, те ще се размажат за едното нищо. Аз лично влизам много често в аквапланинг, с нашите магистрали няма как освен ако не караш с под 100 ако вали, аз и на сухо и на мокро поддържам еднаква скорост на магистралата, за толкова години съм нямал нито един проблем, случвало се е във всякакви ситуации, запазвам си и управляемост някаква. Докато са ме возели на няколко пъти сме се разминали на косъм точно поради такива несъобразени реакции, и то в съвсем безобидни ситуации. Лично за себе си се притеснявам от други неща, напоследък съм доста разсеян, случва ми се да погледна на някъде, и само след 10 секунди вече да не помня какво е имало там, на магистралата с това няма толквоа пробелм, но като паркирам е ужас ... имаше ли колче нямаше ли ... имаше ли кофа нямаше ли ... другото което напоследък забелязвам е че доста по бързо се изморявам, карал съм по 20 часа без никакъв проблем, напоследък забелязвам че след 10-12 часа започвам да ставам леко неадекватен, направо си карам по инерция и се налага да ме сменят, явно удъртявам ....
|
| Съб Апр 07, 2012 8:19 am |
|
 |
|
CarBeta
|
За да се избегне свръх завиване се задействат спирачките на вътрешните колела колкото да се получи завиване тип "пергел". Но тия системи не са панацея и на първо място все пак си остава физиката.
|
| Съб Апр 07, 2012 8:35 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Точно за физика ми е думата ако влезеш с голяма скорост в завой центробежната сила ще преодолее сцеплението и почваш да изтърваш завоя. Кво прави компа в този случай.
|
| Съб Апр 07, 2012 9:02 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
В "юзер менюала" на мепесето към което е прикрепен въпросния "комп" обикновено пише "... имайте предвид че системите за стабилност не могат да преодолеят физичните закони..." 
|
| Съб Апр 07, 2012 10:43 am |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Да бе няма... Не само, че има ами даже има и пълна блокировка - моята кола е така. А ABS-а помага при екстремно спиране но на сухо - дава по добри резултати от колкото да ти блокират колелетата.
|
| Съб Апр 07, 2012 12:00 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
И как точно завиваш с тая пълна блокировка? Ако е постоянно включена само направо ли караш? Или не си видял думата "почти"? ABS помага на гъби които скачат на спирачките.
|
| Съб Апр 07, 2012 12:20 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
|
| Съб Апр 07, 2012 12:44 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами тия системи си имат граници в които работят, обикновенно ако имаш някаква система за стабилност, ABS не е такава определно, то тя мисля че контролира и двигателя, не само колелата. Идеята да караш като идиот и да разчиташ че компютъра ще те спаси може единствено да съкрати мъките ти на тоя свят. Дали системите работят, да работят, знам каква е разликата когато включа snow режим примерно или изключа тракшън контрола, но и без тях се кара спокойно, е ако си с кола 600 коня и само задно предаване определено по добре да не ги изключваш. Случвало ми се е по погрешка да изключа тракшъна вместо да включа режим сняг, на лексуса бутоните са един до друг, ами така си стигнах до боровец и то в един доста гаден снего-лед, верно че задницата повечко се носеше но нищо непреодолимо, през цялото време си карах с идеята че съм на режим сняг и се чудех толкова ли е заледено та почна да носи задницата ама си стигнах, и тобез да намалям скоростта. То .. дядо ви едно време само с тракшън и АБС е карал ....
|
| Съб Апр 07, 2012 3:19 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Има еидн тест (май във Fifth Gear беше) с Ламборджини Галярдо - то има всякви такива ситеми и го кара на снежна писта - с изключени системи голям фън - сняг фърчи навсякъде - пълна лудница. Включи му системите и онова направо спря - натискай си газта че нямаш друга работа - хайванчето не ще с повече от 30 да върви. Обаче колите дето караме нямат нищо общо с Галярдо за съжаление. Тъй че умната.
|
| Съб Апр 07, 2012 4:11 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Не завивам на никаде. Това се ползва само като видиш, че нещата отиват на зле - тоест ако пробоксува при тръгване вместо да се окопавам и да търся поне 3-4 човека да ме бутат, цък и айде. Което не е панацея разбира се при опит за паркиране като се намърдах напречно в едни коловози от лед тази зима - 5 човека събрах да успеем да избутаме варела от там боксуваше и с двете предни гуми.  Но това ми беше единственото закъсване за цяла зима. Ще каже човек, че досега никой не ти е излизал така, че да те накара да се изправиш върху предала на спирачката... Особенно в София...
|
| Съб Апр 07, 2012 5:26 pm |
|
|