| Автор |
Съобщение |
|
WDW
Ранг: Популярен
|
 Управление на автомобил посредством мозъчни импулси ......
От доста време ми се върти подобна идея !!
Та накратко : Времето за реакция е забавено, докато се предадат мозъчните импулси до мускулите и от там да се осъществи действието !!!
Или помисляш си само да натиснеш спирачка и това става !!!
Както се сфалят електрокардиограми и другите диаграми , тия сигнали да бъдат използвани не за визуализиране, а директно за управление !!!
Идеи някакви ???
ПП: Ей чак сега попадам на тоя форум и много му се израдвах !!!! А още не съм разгледал всички раздели !!!!
Супер готин е !!!!
Та привет и от мен на всички фенове !!! 
|
| Сря Окт 26, 2005 1:04 am |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Абе има идея, т.е със ... ех как се наричаше тая диаграма дето следи моз. вълни , на базата на тея вълни (като се очаква , че мисълта за спирачката си има характеран вълна) се извършва някакво действи.
то хубаво, ама нали се сещаш , че тоя шлем(за уреда , които прави диаграмите) дето трябва да нахлузим ми се вижда лош
иначе идеята бива , да не каже супер , абе супер си е , само измисли как да пренасяме по-лесно вълните
и естествено как да ги разпознаваме ще е голяма играчка (говоря още за изграждане на алгоритъма).
коя вълна какво е ... много лошо ще стане , ако се окаже, че примерно ... вълната казваща да ти... някои роднина съвпада с вълната за примерно клаксона  (и това разбиар се стане обществено достояние).
шофьорите каращи такива коли ще трябва да внимават какво си помислят 
|
| Сря Окт 26, 2005 1:08 am |
|
 |
|
rumen
|
Ех ергени...
Карам си аз със жената маха някаква кака и колата спира..... 
|
| Сря Окт 26, 2005 9:56 am |
|
 |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Аз предлагам по-радикална модификация - вместо шлем да се имплантират директно електроди. Хем по-удобно, хем със съответния софтуер може да се разшири функционалността. 
|
| Сря Окт 26, 2005 10:00 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Хем така по-лесно се прави двупосочен интерфейс.
|
| Сря Окт 26, 2005 10:51 am |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
И айде сега да почнем 'се дъвчем с какъв контролер ще е, предполагам че rfPIC си е баш за там. Като се качи жената зад волана (под каската  ) ще може ръчно да и се трият 'задни' мисли чрез специално дистанционно. Е, не съм пробвал още тия PIC-ове, но и да имат бъгове, не си заслужава да чета Errata, жената ще разбере първа  На Реконструктор трябва малко да се пренастрои ECU-то за да може да работи с 5-та свещ и пасва идеално за целта  А следене на мозъчните импулси, какво друго - Логически Анализатор  - Никола, добра идея с галваничното разделяне, не искаме да пострада анализатора  Ако ви трябва бета-тестер, давам мойта булка, обяснил съм й, че ще пробваме нещо ново и нестандартно - прическа и грим докато шофира, вече се е навила.
|
| Сря Окт 26, 2005 11:23 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
За електроди могат да се ковнат няколко гвоздея по главата на шофъора.
Ако са по големи, проблема с управление то на колата е решен на 100 процента. Точно тоя шофъор вече никога ама никога няма да има абсолютно никакви проблеми с колата си 
|
| Сря Окт 26, 2005 1:44 pm |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Не съм съгласен с идеята за инплантираните електроди. Ами ако както си карам бракмата, някой друг с имплантант си помисли, 4е трябва да завия на ляво (например)!? Да речем някой пешеходец, покрай който минавам в момента, дето е с мозъчни показатели като моите (т.е. сме еднакво тъпи  ). Какво става тогава? Ако се разминавам в момента с някоя мъчна, скъпа кола...
По-добре с нещо като шлем.
|
| Сря Окт 26, 2005 2:10 pm |
|
 |
|
MGBY
Регистриран на: Сря Дек 22, 2004 2:56 pm Мнения: 347 Местоположение: Хасково
|
Или пък ако минаваш под високоволтов електропровод дали пък през гвоздеите ,които Никола предложи няма да се индуктират някакви мисли ?!?! 
|
| Сря Окт 26, 2005 3:03 pm |
|
 |
|
vold_j
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Сеп 05, 2005 11:52 am Мнения: 26 Местоположение: Burgas
|
Даа , по Дискавъри глеах няк'во филмче, как един военен пилот уравлява самолет (симулация ) с мисълта си!
Управлява е силно казано, изследванията явно са в начален стадий . Всъщност можеше да задава само посоката на движение ( ляво /дясно ) , пулейки се пред някакъв монитор и видимо бая се напъваше ..  )
Ама явно има 'ляп в тайъ рабутъ .. ::)))
|
| Чет Ное 03, 2005 1:04 am |
|
 |
|
logi
Регистриран на: Нед Окт 02, 2005 9:02 pm Мнения: 73 Местоположение: Варна
|
Това с мозъчните вълни ми се струва толкова добро решение, колкото да сложиш една антена под капака на компютъра и да се опиташ да откриеш какво точно записва в паметта.
|
| Чет Ное 03, 2005 9:56 am |
|
 |
|
arcopal
|
ако се разромвите из нета, ще видите, че такива идеи е имало доста - но са се проваляли...
оказва се, че техническата част е реализуема сравнително лесно на база съвременна техникаили даже такава от преди 10 год(вече), което значи че няколко PICa или AVRa или едно ARMче ще се справят със задачата, обаааче..
оксазва се че хората не са машини - почти невъзможно е за нетрениран човек да "генерира" определена чиста мисъл/вълна... това именно е и основният проблем!
Значи, ако искате такъв проект да се реализира, осмвен шофьорски курсове, ще има и курсове по "мислене", може би и по медитация или нещо подобно... и какво излиза: влиза човека в колата, слага си металното кепе със снопа кабели от него, сяда в лотус, затваря очи, издиша бавно, исчиства съзнанието... колата потегля... придърпвайки щото нашия човек още не се концентрирал напълно... да не говорим колко опасни ще са шосетата: "пешеходци, не минавайте, щото разсейвате шофьорите"
|
| Чет Ное 03, 2005 10:45 am |
|
 |
|
WDW
|
Идеята ми беше да се използва Електроенцефалографията и тия сигнали да се проанализират и да бъде изработено съответното въздействие!!!
Никак не звучи нереално и невъзможно !! Дори и да се управляват по-елементарни процеси !!!!
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
| Пет Ное 04, 2005 12:06 am |
|
 |
|
MIPS
Ранг: Ориентиран
|
WDW на прав път си ама основния проблем ще остане с декодирането, на тези сигнали а доколкото знам те зависят и от самия човек неговото настроение,и още доста работи,неказвам че е невъзможно но ще е много трудно 
|
| Вто Мар 28, 2006 12:18 pm |
|
 |
|
nickich
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
Докато си говорим, хората ве4е действат.
Всяка 'Безумна идея' след определено време става (без)Умна Идея
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/3485918.stm
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Вто Мар 28, 2006 12:25 pm |
|
|