|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 6:52 pm
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Ами нищо не доказвам - обадих им се и им казах, че в момента на транзакцията съм бил в Чикаго, а не във Финикс и те казаха "ОК сър, транзакцията е оправена. Благодарим ви, че правите бизнес с нас"  .
|
| Пон Апр 02, 2012 3:24 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Точно това казвам и аз, на банките им е през уя за кражбите. От време на време гепят някой, колкото за респект, да не стане масова практика. Иначе загубите се разпределят върху всички клиенти посредством застраховката/таксата, а на пострадалия му ги връщат моментално и толкова, всички са ОК. В БГ е малко по-различно, щото банките не начисляват застраховка или го правят, ама не смятат за необходимо да връщат парите на собственика  На мен лично казано, специално за картите, също ми е през уя, защото са ми дебитни. Кредитните ги спрях още в началото на кризата. Това кредитната карта превръща от нормалния човек, пазаруваща госпожица 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Апр 02, 2012 11:13 am |
|
 |
|
Цецо
|
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Апр 02, 2012 4:26 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо, тук нещата са малко по-различни. Ползвам кредитните карти като дебитни - т.е. на края на месеца плащам целия баланс. Ще кажеш защо тогава не ползваш дебитни карти, ами си си изкарал една камара кредитни  . Ами има една малка подробност, че кредитните карти ти дават една камара благинки (ако не си някой, дето не може да се контролира как харчи разбира се). Например повечето магазини имат техни кредитни карти и като пазаруваш с тях ти дават допълнително 5% отстъпка, т.е. излиза ми по-евтино с кредитната им карта, затова имам кредитни карти за почти всеки магазин, от който пазарувам редовно. Други карти пък ти връщат кешбак на края на годината или като се събере определена сума. Например основната ми кредитна карта от Банк ъф Америка ми връща 1.25% от всички покупки и като се съберат 300$ ми праща чек за 375$, а на края на годината ми дава бонус още 25% от кешбак-а който съм събрал през цялата година. Т.е. събират се общо едни 2%, които като ги сметнеш на всички покупки, които правя с тая карта и се събират едни 7-800$ на година. Друга екстра е, че като пазарувам техника с картата от Америкън Експрес пък те ми увеличават срока на гаранцията на въпросната техника и ако е 1 г. става примерно автоматично 2 г., отделно ме застраховат против кражба и унищожаване на въпросната техника в следствие на пожар примерно. Като наема с нея кола пък автоматично ми дават застраховка до 100к долара, т.е. не се налага да купувам допълнителна застраховка, която понякога е половината от дневния наем на колата. До скоро и картите на Шел даваха 5% отстъпка, ама сега като се вдигна бензина и я махнаха. Та като ги събереш всичките неща на куп и се събират едни 1500-2000$ на година, които са разликата между това да пазарувам кеш или с дебитна карта спрямо ако го правя с кредитните. Т.е. една доста прилична сума икономии. Друг момент е, че понеже банката изплаща парите на търговеца месец и половина-два, след като си направил покупката, а не веднага като с дебитна карта - то оспорването на грешна транзакция и/или кражба става много по-лесно с кредитната карта, от колкото с дебитната, защото просто банката не плаща парите за тях  . Естествено те са си направили сметката, че доста хора оставят въпросните баланси по кредитните карти и после чрез лихвата плащат за бенефитите на всички други, които просто ги ползват и не дават никакъв гювеч на банките като си плащат целия баланс и не плащат никакви лихви  .
|
| Пон Апр 02, 2012 5:36 pm |
|
 |
|
Цецо
|
За щатите е друго. Там като плащах сума над 500$ в кеш и ме гледаха като извънземно.
|
| Пон Апр 02, 2012 6:47 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30853 Местоположение: София
|
Е аз няма да ти кажа как гледаха като в рамките на 3 дни депозирах близо 20 к по сметка,с моя английски сигурно са ме вписали в графа руски сводник ... или талибан терорист. Ами не само в US и в EU не им дреме много, а иначе и в БГ връщат пари. Като че ли полицията е по заинтересована от тия дето крадът от самите банки, тия ако си плаща данък доход и ДДС сигурно никой няма да ги закача, току виж направили курсове за преквалификация 
|
| Пон Апр 02, 2012 10:15 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3180 Местоположение: Пловдив
|
Това не е точно "новина", но пък изглежда доста апокалиптично ... http://strogosekretno.com/index.php?p=issue&id=203&aid=3И даже 1/3 от сценария да се сбъдне, нещата никак не изглеждат добре ...
|
| Вто Апр 03, 2012 7:24 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Статията е писана от човек, който хал-хабер си няма от икономика. Самия факт, че навсякъде говори за дълга на САЩ в абсолютни цифри е повече от показателен. Хората са измислили относителните величини точно за такива оценки, ама де толкоз акъл в подобни автори.
|
| Вто Апр 03, 2012 8:29 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Е това обаче кърти мивки - баси и лошите американци, дето си прехвърлят кризите на добрите европейци, чиито икономики са си иначе супер  . Миналата седмица ми попаднаха едни статии в списания от 70-те години. По-малко от 10-на години, след като Никсън премахва златния стандарт. Ако не знаех, че са от 70-те години щях да си помисля, че са ги писали миналия месец. Говореше се как долара до 5 г. няма да го има като световна резервна валута, как Япония ще стане най-голямата икономика в света, как трябва всички американци да си обърнат парите в германски марки и швейцарски франкове. Как цената на златото е стигнала някакви ненормални висоти. Как дълговете на правителствата са стигнали нива, над които повече няма как да растат и т.н. Въобще как световната икономика е пред колапс и ще настъпи анархия  . Като гледам след 40 г. сме пак на същия хал, като междувременно сме минали през 3 големи рецесии  .
|
| Вто Апр 03, 2012 9:06 pm |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
Баси глупавата статия. Аха да повярвам, но като знам как живеят и какви заплати взимат... Най обичам като започнат с това с колко се било увеличило, онова с колко нараснало, но не казват абсолютните числа.
_________________ for(;;) DoFire();
|
| Сря Апр 04, 2012 9:04 am |
|
 |
|
Цецо
|
Абе някой хора не могат да разберат, че икономиката не е някаква извънземна наука. Важат си чисто природни принципи. Циклична е. С малки пропаданания от втората светована война насам, западния свят се е движил само нагоре. Това което става в момента е корекцията на това движение, която е нормална... нещо повече - задължителна и полезна. И колкото по дълъг и стръмен е бил възходящия тренд, толкова по тежка ще е корекцията. Друг е въпроса, че ние изтървахме възходящия тренд и се присламчихме малко преди върха 
|
| Сря Апр 04, 2012 9:58 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3717 Местоположение: Високо в планината
|
Цецо, значи ние да слагаме тигана- щото нашия тренд беше надолу доста дълго време 
_________________ Хайде де!
|
| Сря Апр 04, 2012 4:20 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Сам знаеш, че горното за нас не важи по съвсем ясни причини 
|
| Сря Апр 04, 2012 6:59 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3180 Местоположение: Пловдив
|
Вчера гледах този филм http://www.youtube.com/watch?v=nsWIqEpcOFk&feature=player_embedded, който дава различен поглед относно "цивилизованоста" на "цивилизования" свят, световния ред и икономика ... Ако не сте го гледали - мисля че си заслужава да загубите 2 часа да го гледате. Чак е невероятно какво позволяваме да ни се случва ...
|
| Пет Апр 13, 2012 2:53 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30853 Местоположение: София
|
Абе каквито и филми да гледаме все е там, мен ако питате ако всеки гледа в неговата си купичка и не с еинтересува от тази на другия, и естетсвено ако всички хуманни и социални глупости ги забравим, много бързо ще се достигне равновесие което ще предлага достатъчно добър живот за всички .. оцелели, пак ще има и бедни и богати, но те ще са според качества заслуги ...
|
| Пет Апр 13, 2012 7:40 pm |
|
|