Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Елементарно зареждане на литиево-йонен пакет 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Елементарно зареждане на литиево-йонен пакет
npelov написа:
Дайте някаква схема на балансьор за 3 клетки. Или поне някаква идея как да стане.

Колкото до китайските:

http://www.dealextreme.com/p/mystery-ba ... ries-20025
вижте тази снимка от клиент:
http://www.dealextreme.com/feedbacks/br ... 5~id.38130
(PCB of charger, arrows show some components legs that was not soldered (must be more) )

Edit: Ако разбира се някой предложи евтин, надежден балансьор за ток около 1А на 3 или 4 клетки до около 20 лв бих предпочел наготово

http://www.zajic.cz/omezovac/omezovac.htm

Съб Мар 31, 2012 1:37 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение проблем със зарядно устройство за елекронна цигара
Иде реч за тази батерия и за USB зарядно с изход 4,2V 0,5A, базирано на SL1053 линеен стабилизатор (прикачения файл).

Проблемът е следния:

Според индикацията на зарядното батерията се зарежда за около 30 минути. Оказва се, че при това зарядът е доста далеч от обявения капацитет (1300 mAh).
Седнах да меря, какво става и установих, че зарядът започва с около 400 mA при изходно напрежение около 3,7V. За тези 30 минути, изходното напрежение достига 4,3V при което токът пада на 0.
Разкарах батерията и вместо нея вързах активно съпротивление към изхода на зарядното. При тази ситуация нещата изглеждат наред. Т.е - изходното напрежение се ограничава на 4,2V при някакъв ток - примерно 100 mA.
Изводът до който стигнах е, че по някаква причина, батерията, като товар води до това изходното напрежение на зарядното да стигне до 4,3V при което електрониката на батерията я разкача от зарядното. На всичкото отгоре има и някакъв хистерезис, заради който напрежението трябва да падне под 3,8V за да може отново да продължи зарядът.
Това, което ми хрумна е, че батерията представлява капацитивен товар и поради това изходното напрежение на зарядното нараства недопустимо.
Пробвах вместо батерията да вържа един кондензатор с капацитет 100uF и изходното напрежение, очаквано достигна 4,3V.

Засега съм вързал 0,5 Ома последователно на изхода на зарядното и това до голяма степен решава проблема, но зарядът пак е далеч от номиналния (около 2/3 от него).

Въпросът е, как да избегна тази простотия при положение, че нямам възможност да въздействам върху карантията на батерията а и очевидно проблемът не е там.

Прикачени файлове:
SL1053-SiL.pdf [224.82 KiB]
218 пъти
Пон Дек 17, 2018 6:11 pm
Профил
Аватар

Като начало, разреди батерията от 4,2 до 3,0V с константен ток и виж какъв капацитет дава.

Пон Дек 17, 2018 6:29 pm
Профил

Лошото е, че не мога пряко да измеря напрежението на батерията, защото на изхода и има DC-DC преобразувател, който обуславя 3 различни режима - с изходно напрежение 3.7, 4.2 или 4.8V.
Но ако се съмняваш в действителния и капацитет, то и аз имам такива съмнения, защото заредена, като по учебник (с друго зарядно - до напрежение 4,25V и заряден ток паднал под 10 mA) зарядът и се оказва осезаемо по-малък от този на друга батерия (1000 mAh), която ползвам.

Пон Дек 17, 2018 6:57 pm
Профил
Аватар

Имай предвид и друго. Номиналният капацитет се определя при разреждане от максималното напрежение (например 4,2V) до минималното напрежение (срещал съм стойности от 2, 5 до 3,0V) при определен разряден ток (обикновено е 0,2С). Ако DC-DC преобразувателя спира при напрежение над минималното, не използва целия капацитет. Ако тока е по-голям, използваемия капацитет е по-малък от номиналния. Ако е използвана дълго време - капацитета пак намалява. А колко е излъгал китаеца никой не знае... :)

Пон Дек 17, 2018 7:50 pm
Профил

Батерията е чисто нова, но на мен ми излезе без пари, щото китаецът вече не се задоволява да лъже само с капацитет, мощност и пр ами и с функционалност. Беше обявена за USB pass through а се оказа, че не е. Отворих диспут, върнаха ми парите ама и тя работи, като за без пари :D
Както и да е - по-ми е интересно онова с линейния стабилизатор и вдигането на изходното му напрежение с капацитивен товар. То е ясно, защо е, ама не е редно да е така.

Пон Дек 17, 2018 9:01 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Хвърли едно око на IMAX-B3.
Има го в BG. Цена под 20лв.
Зарежда/балансира до 3 клетки последователно свързани, като всяка една се зарежда от отделен галванично изолиран чип...

Вто Дек 18, 2018 4:03 am
Профил
Аватар

На харизана батерия капацитет не се мери... :lol:

Вто Дек 18, 2018 10:03 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2