|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:56 pm
какви неща правят американските студенти
| Автор |
Съобщение |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
 Re: какви неща правят американските студенти
Абе пичове, "чета" този форум от 2005 и продължавам да се изумявам ... Статистиката показва, че 90% от времето някой се оплаква от нещо ... а има 2498 членове ... т.е. мнооого оплаквания ... Приемете на шега следното, че от тези 2498 човека, при троен доверителен интервал, 99.7% не стават за нищо ... но има едни 0.3% ( около 8 човека, мамка му, доста малко е ...), които имат и опита и знанията да обърнат изцяло нещата в нивото на студентите, в нашият случай от Техническия университет, т.е. това което трябва да се направи е да се подеме инициатива и всеки от тези избрани хора да води една-две лекции в ТУ, по тема която може да заинтересува адиторията ... сигурен съм, че след 5-10 години ще започнат да излизат чудесни хора ... защото те и в момента са там ... просто им трябва малко сила и мотивация в подходяща посока ... и все пак си мисля, че може би троен доверителен е доста пресилено ... "Не питайте какво  ТУ-то може да направи за вас, а се запитайте какво вие може да направите за ТУ-то.”
|
| Пет Мар 23, 2012 11:29 am |
|
 |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Аз мисля, че който е завършил ТУ е затворил страницата и няма никакви очаквания повече от заведението. (За съжаление). Виж какво можем ние да направим е въпрос, който далеч по-често се обсъжда... За нещастие обаче повечето хора не можем да направим кой знае колко. Мога надълго и нашироко да коментирам защо е така, но няма смисъл нали... Сега ако някой има самочувствието, че може да изнася супер добри лекции с които да обърне палачинката - ОК, но аз чак такива гении не познавам  По-реалистично според мен вместо лекции е оказване на помощ по конкретни проблеми. Е примерно Дедо Боре може да помогне много на някой който прави дипломна работа на тема измервания. Консултациите са една насока, друг път за помощ са личните ни контакти. Защото всеки от нас през годините е натрупал някакви контакти и с български и чужди фирми. Знаем коя фирма какви хора търси и какви перспективи предлага и т.н. Абе има неща с които можем да сме полезни, въпросът е че нещо се "чупи" по средата. Не може да препоръчаш или помогнеш на някой без да го познаваш или без той да го иска... Та ако трябва да степенувам, най-важно е системата за финансиране, която е работа на политиците. Докато ние можем да търсим начини как да не се къса нишката... Една от идеите е да се направи някакъв конкурс за дипломни работи и проекти. С някакви награди естествено, мисля че за толкова ще се намерят спонсори. А дори и само да събираме информация и идеи пак е полезно. Примерно оня ден четох за една програма за иновации на Интел. Тая година първото място (50к$) е за някаква група студенти дето направили шлем за слепи хора. Вместо кучета водачи, слагаш шлема и като има препятствие пред теб ти вибрира. В зависимисто от това къде и как и ти вибрира може да разбереш къде и какво препятствие има...
|
| Пет Мар 23, 2012 1:00 pm |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
Привет, Миро!
Смятам, че нещата не трябва да започват и да свършват с дипломната работа. Мисля, че трябва да започнат още да кажем след 2 година. Лошото е, че съм безнадежден оптимист ... аз и сега поддържам тесни контакти с преподаватели в университета и продължавам да смятам, че системата може да се промени ... лайнаната работа е, че всичко в момента се изчерпва с парите ... т.е. ще ги забавляваме и ще им покажем/направят интересни работи, но накрай ще ни попитат ... а работа осигурявате ли ... ааа ... ъъъ ... от тук нататък си сам ... което пак разбира се е супер, защото вече са направили разни неща ... цялата работа си заслужава ... даже и пет такива да излизат на година ...
Поздрави!
|
| Пет Мар 23, 2012 1:37 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Миро в момента в ТУ за дипломни работи се правят мигалки бе човек. Казвам го съвсем сериозни. Кой ще седне да прави сериозна дипломна работа при положение, че може да мине по тънката лайсна? Летвата е прекалено ниско...
Абе човек, дипломират се хора за, които токът е 220 волта, а напрежението ТЕЧЕ! Реални случаи не си ги измислям. И после тоя същия ще ревне, че е инженер бакалавър и не може да си намери работа!
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Мар 23, 2012 1:43 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Наясно съм с това... И проблемът изобщо не е от вчера. Никога не е имало стимул да се правят дипломни работи. Аз преди 20 години също минах с "мигалка" направена за 1 ден (мислех да отлагам заради казармата, но в последния момент разбрах че не мога след като съм завършил семестриално). Тъпото в случая беше че за мигалката ми писаха 6, а колеги дето се бяха бъхтили по цяла година ги отсвириха с 4-ки. Гадно, ама такава ни е системата... Но мисълта ми е, че няма (и не е имало) стимул да се правят сериозни дипломни работи. А това е нещо, което е по силите ни да променим. Поне за нашия бранш.. не става дума за милиони. И естествено пак не всеки ще се засили да се бъхти срещу евентуална награда от 1000лв. Въпросът, е че ако все пак някой студент иска да го направи, може да му се осигури помощ и малки стимули. Казвам това защото е постижимо. В смисъл познавам фирми и хора дето биха проявили интерес. Питал съм ги що не помислят да дават и стипендии, но реакцията е... абе не става 
|
| Пет Мар 23, 2012 2:17 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Един от най-лабилните /ненадеждни/ стимули е заплатата, която евентуално някога би получавал. И понеже доста "студенти" записват "вишо" с подобен мотив, се получава подобна ситуация. Преподавателят ни по СВЧ веднъж ми каза, че "съм бил статистическа грешка и университета/системата нямало полза да се занимава с мен. Затова просто трябвало да ме игнорира..." .
Иначе моята бакал. дипломна работа я изпипвах отвсякъде 1 година и на защитата комисията даже не ме слушаше (то май и не разбираше много от проблема). Накрая председателят накара един от комисията да ми зададе 3-ти въпрос заради протокола. В момента силно се замислям магистърската ми тема да не е я антена, я термометър, я друг тип "мигалка".
_________________ Хайде де!
|
| Пет Мар 23, 2012 4:34 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Сетих се и за един фрапиращ пример от защита на магистри в ТУ.
Студент защитава проект за вълноводно-процепна антена за корабен радар с еди-какви си параметри. Комисията задава разни въпроси, от които става ясно, че човека няма ни най-малка представа какво е правил . (За не радио-публиката: обикновено този тип антени ги изчисляват по метода "замествай във формулите и не питай" ). Накрая Панков започва да пита: -Колега, сега тази антена предаваща ли е или е приемна? -Ами то ... конструктивано... бла-бла-бла... теоретически... (на практика нищо не казва) -Предаваща или приемна е? -Е, то ако погледнем така,.. трябва да отчетем, че.... (пак не отговаря) -Добре бе, колега, предаваща или приемаща е??? -(мълчание около минута) -Колега, трябваше да сте разбрали поне, че антените са обратими устройства. Могат и да предават, и да приемат...
_________________ Хайде де!
|
| Пет Мар 23, 2012 4:41 pm |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
За да се повиши нивото трябва да има курсови задачи и то реални. Дипломната работа на края е най-малкият проблем. Пародията на защитите е резултат от всичко преди това. И пак проблемът са парите. Асистенти стават тези, които не могат или ги мързи да работят истинска работа в някоя фирма и остават в университета. Има и изключения - ентусиасти, които знаят много и им харесва да работят това за жълти стотинки, т.е. леко откачени.
_________________ for(;;) DoFire();
|
| Пет Мар 23, 2012 4:54 pm |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
Защита на дипломна работа, 2001, ТУ Габрово. Колежката Тодорка...
"Уважаема комисия, уважаеми колеги, темата на дипломната ми работа е... " И се зяпва през прозореца. Няколко минути неловко мълчание. "Колежке, приключихте ли?" "Ми да!" Още няколко минути мълчание... "Колежке, нещо няма ли да кажете?" "Ми не"
Добър 4
|
| Пет Мар 23, 2012 5:21 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Аз нямам техническо образУвание, но мога да направя антена тип longwire с диаграма на излъчване право нагоре към космоса, с КСВ 1:100, с много голямо активно съпротивление, с която предавателя ще работи 30 секунди и ще изгори, а преди да изгори няма да може да се чуе и на 10 метра по хоризонтала от него, но като приемна антена, ще е в графата "напълно прилична антена."
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Мар 23, 2012 7:19 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Миро твърде много се подценяваш, сигурен съм че има какво да кажеш на студентите в една лекция, сигурно всеки тук има, и доколкото с електрониката за съжаление доста съм се отдалечил, и не мисля че мие останало в главата нещо полезно което да споделям, виж за една друга специалност мога да им изнасям лекции цял семестър, то и сега го правя ама в съкратен вариант на вече завършили. Много често това което може да каже един професионалист в определена област, който всеки ден се сблъсква с реални проблеми не може да го каже нито един професор, ако разбира се е само професор. А доколкото инжЕнерните специалности би следвало да са основно приложни, тези които са теоретични и развойни обикновенно са за физици и математици, много по важно е да чуят лекция свързана с нещо реално а не със суха теория. В това отношение стажовете по време на следване са много полезни, но малко студенти виждат смисъл в тях, а пък в БГ да инвестираш в кадри е еквивалентно на това да си хвърляш парите на вятъра затова и безнеса не е много заинтересован от това. В същото време бизнеса сам сие виновен, периода 2005-2009 създаде доста неприятно положение на пазара на труда, и насади едно усещане че имаш ли диплома по определена специалност работата ти е гарантирана и ще вземаш куп пари, масовите назначения на куцо и сакато във време в което имаше печалби и бизнеса не беше толкова взискателен нито към разходите нито към качеството на кадрите доста изврати пазара. Аз примерно търся инжЕнери за една доста непретенциозна работа, в смисъл работата е по отговорна от колкото сложна, и не се искат някакви супер познания, т.е. това не е дизайн, по скоро е сходно с КИПиА проблематиката, е много е зор да се намери човек който наистина може да я върши тая работа, а да не говорим да има и личностните качества за да я върши както би следвало да се върши.
|
| Пет Мар 23, 2012 8:57 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Аз съм убеден, че не е толкова важно лекторът да е специалист. Много по-важно е да бъде "даскал", т.е. да умее да привлече аудиторията. Това изисква и талант и много работа - да си систематизираш много добре материала, да прецениш кога какво и как да поднесеш, кога да вкараш виц, кога каква интонация да използваш и т.н. Абе никак не е лесно  Общо взето да си специалист/инженер е едно, да си търговец е друго, да си даскал е трето. Три различни умения, които често ни трябват, но рядко се съвместяват у един човек  Но приказката беше за оптимизма на FiTTiLA (срещу моя песимизъм). Аз не искам да му убивам оптимизма, просто не виждам как 5-10 или 100 човека отвън ще променят системата... Затова предпочитам по-леки цели. Все пак ако има патаклама аз съм за революциите 
|
| Пет Мар 23, 2012 10:10 pm |
|
 |
|
raven_feather
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Сеп 28, 2006 4:24 pm Мнения: 320 Местоположение: Варна
|
Бях докторант,но така и не завърших.Като такъв трябваше да присъствам на разни катедрени съвети и колкото и да не исках се запознавах с разделението на лагери в самата катедра, кой срещу кой е , кой искал да бъде нещо повече от някой друг и т.н.т. Отделно си има борба между факултетите , кой на кого бил казал за нкакви програми за средства , а на други не и подобни.Повечето преподаватели казваха - "минало ни е времето за английски, компютри и интернет"  .Понеже нашата специалност беше доста не желана, се чудеха как да пускат студентите в по-горен курс, за да може да има бройка да се формира група и да се водят часове. Имаше преподаватели - кой върти бизнес, кой пиян идва , кой не идва - после гледам някои от асистенти станали доценти. Разбира се и студентите не бяха цвете за мирисане.Така че и да иска сам човек не може да направи нищо срещу системата. Като бях студент мислех ,че проблемът на България е ,че няма пари - после разбрах, че не е това  .
|
| Съб Мар 24, 2012 12:00 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе гладно не се стои, за пари не говорим. Затова и БАН тръгна да прави лаптопчета...
А това с доплера на 22кХц през лаптопа - ние и пуканки с JSM-и сме виждали...
|
| Съб Мар 24, 2012 12:54 am |
|
 |
|
zaphod
|
това не е до университета, в българия ако ти се занимава с нещо няма грижа да си го сложиш за дипломна работа или курсова работа или квото ти кефне. сетило се е мангалчето, реализирало го е, браво. идеята е много добра и може да изкара дори някой леф ако се разтропа.
|
| Вто Мар 27, 2012 7:52 am |
|
|