Отговори на тема  [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
разширител 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение Re: разширител
Zdrav наи сетне ме разбра за какво пуснах темата. Имам нещо точно по втория и четвъртия му пример. Отдалечен дисплей и клавиатура, както и серийна комуникация, която дефакто правя по SPI

Вто Фев 14, 2012 10:17 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Cekins написа:
Ако знаеш после как се чувствам, ще ме разбереш. Айде сега да не обеснявам как ми се пиива понякога. Ама мисълта после какво следва ме спира.

Или не тренираш достатъчно, или прекаляваш при тренировка.

Вто Фев 14, 2012 2:55 pm
Профил

Desert Leo написа:
Cekins написа:
Ако знаеш после как се чувствам, ще ме разбереш. Айде сега да не обеснявам как ми се пиива понякога. Ама мисълта после какво следва ме спира.

Или не тренираш достатъчно, или прекаляваш при тренировка.

Абе със старата травма шега не бива :mrgreen:

Вто Фев 14, 2012 4:33 pm
Профил WWW
Аватар

Lupus написа:
Cekins написа:
По лошо... Не пия...

Груба грешка! Всички болести и най-вече психическите идват от занемарено пиене! :D

Ти си в грешка! И аз не пия.
Това за болестите се тълкува грешно. Идват от нередовно пиене, а не от липса на пиене ;). Тъй че който се е набутал да пие - трябва да е редовно.

@Desert Leo
Моят скромен опит сочи че I2C изобщо е ненадеждна като цяло (с тези 4,7к към захранването...). SPI е в пъти по-добре, а SPI експандери няма много (да не кажа че хич).
Отделно, че експандера си живее свой собствен живот и в един момент може да се окаже, че не прави точно това което се очаква от него (ако се ресетне по някаква причина).
I2C + експандер си е рисково начинание. Не че нямаме такива решения, но сега ако трябваше да правя нещо такова, сигурно щях да го реша по друг начин.
Ако няма да е нещо твърде отговорно - тогава може.

Пет Мар 16, 2012 1:11 pm
Профил
Аватар

velio написа:
Ти си в грешка! И аз не пия.
Това за болестите се тълкува грешно. Идват от нередовно пиене, а не от липса на пиене ;). Тъй че който се е набутал да пие - трябва да е редовно.

@Desert Leo
Моят скромен опит сочи че I2C изобщо е ненадеждна като цяло (с тези 4,7к към захранването...). SPI е в пъти по-добре, а SPI експандери няма много (да не кажа че хич).
Отделно, че експандера си живее свой собствен живот и в един момент може да се окаже, че не прави точно това което се очаква от него (ако се ресетне по някаква причина).
I2C + експандер си е рисково начинание. Не че нямаме такива решения, но сега ако трябваше да правя нещо такова, сигурно щях да го реша по друг начин.
Ако няма да е нещо твърде отговорно - тогава може.

Честно казано си помислих, че си бил пийнал, когато си писал това, но щом не пиеш...я пак почети написаното от теб и си помисли...

Пет Мар 16, 2012 2:55 pm
Профил
Аватар

Desert Leo написа:
Честно казано си помислих, че си бил пийнал, когато си писал това, но щом не пиеш...я пак почети написаното от теб и си помисли...

Кое не ти харесва?

Пон Мар 19, 2012 11:31 am
Профил
Аватар

velio написа:
Desert Leo написа:

Кое не ти харесва?

Това няма значение. Просто се чудя защо адресираш твоите разсъждения към мен.

1. Това: "... I2C изобщо е ненадеждна като цяло (с тези 4,7к към захранването...) ..." го кажи на Филипс, а и на останалите фирми които правят чепове с този интерфейс. Заедно с твоите съображения за надеждност.

2. Това: "... SPI е в пъти по-добре ..." го кажи на Моторола и може да очакваш медал.

3. "... а SPI експандери няма много (да не кажа че хич). ..." Бря! А аз си мисля, че управлявам MCP23S08 точно по SPI.

4. С това: "... Отделно, че експандера си живее свой собствен живот и в един момент може да се окаже, че не прави точно това което се очаква от него (ако се ресетне по някаква причина). ..." можеш да напишеш дисертация и да започнеш научна дейност (за да не се занимаваш с електроника).

5. Това: "... I2C + експандер си е рисково начинание. ..." прави мен и подобно мислещите храбреци. Мерси!

Вто Мар 20, 2012 9:02 pm
Профил
Аватар

Абе което си е вярно - вярно си е - I2C е егати изгърбения интерфейс. Скоро пак се мъчих с него, баси това нe подлежи на никаква автоматизация. Иска една камара евенти да се обработват, не подлежи на смислен DMA трансфер и това за някаква пиклива скорост от 400кбода. Която за да постигнеш вероятно процесора само с него трябва да се занимава...

Единственото му предимство свършва с 2те жици. Нищо друго хубаво няма.

Сря Мар 21, 2012 10:17 am
Профил ICQ
Аватар

Desert Leo написа:

....

Абе има SPI, ама два модела срещу 200 в полза на I2C. Не е като да не съм ги разглеждал.
Шумоустойчивостта на I2C никаква я няма. Особено ако наблизо има GSM. Да не говорим че някои схеми дори нямат сила да дръпнат напрежението под 0,7V (въпреки обявеното в документацията), но това вече си е до самата схема.
А експандер + електростатични раряди = непредвидимо поведение (всъщност се ресетва и изходите стават входове и т.н.). Поне тоя дето съм работил с него чат пат си прави каквото си поиска като го поставиш в по-кофти условия.

Сря Мар 21, 2012 11:59 am
Профил
Аватар

Ми няма как нещо дето изходния му драйвер е високоомен да е шумоустойчиво или бързо. Това си е мислено от Филипс в зората на цифровизацията на аудиотехниката. За тогава е било ОК, ама днес си е чист архаизъм.

Сря Мар 21, 2012 2:11 pm
Профил ICQ

I2C не ме карайте да почвам, това е толкова 1982. 30 годишен протокол хахахха вече никъде не се ползва, навсякъде го заместват с 10GBASE-LR, който предлага по-вискока скорост, по-вискога надежност, по-вискока шумоустойчивост и по-големи разстояния.

Сря Мар 21, 2012 4:29 pm
Профил
Аватар

Ми да беше почнал...

Сря Мар 21, 2012 9:44 pm
Профил
Аватар

ike написа:
I2C не ме карайте да почвам, това е толкова 1982. 30 годишен протокол хахахха вече никъде не се ползва, навсякъде го заместват с 10GBASE-LR, който предлага по-вискока скорост, по-вискога надежност, по-вискока шумоустойчивост и по-големи разстояния.

Айде сега и ти. Просто казвам че трябва да се внимава къде се ползва, защото не е подходящ за навсякъде.

Чет Мар 22, 2012 1:38 pm
Профил
Аватар

Ей големи сравнения голямо чудо. I2C и SPI (барабар с разните му кодешки
производни/подобия) имат много малко подходящи за сравнение точки.

I2C е предназначено за достъп до много малки на брой неща по платката
по две жици. Примерно някой-друг термометър, eeprom, някое бавно ADC,
часовник, ей такива работи. Естествено не може да бъде особено бързо
с тия общи дръпнати с 1 кило+ нагоре жица.

SPI е по идея само за едно нещо (ако и да могат да се навържат серийно повече
и да им се говори винаги на всичките). И може да бъде
бързо, десетки MHz (че и над 100) са нещо обичайно. Съответно се ползва
за по-бързи цели, DAC-ове, ADC-та - докъдето стигне 100-ина MHz клок,
оттам нагоре вече нещата запаралеляват :D . Но факторът скорост спрямо
I2c е към 1000 (100MHz/100 kHz - вярно, че има и 400 kHz I2C понякога).

Ако човек има свободен SPI или два GPIO изхода и му трябват още няколко
изхода да се "разширява" през I2C е чист мазохизъм, че е и лошо решение
(колко I2C паралелни портове има да се правят от > 1 източник).

Едно (или повече) 74xx164 е предостатъчно за целта, струва стотинки
и го има навсякъде.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Мар 22, 2012 2:52 pm
Профил WWW
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
velio написа:
Абе има SPI, ама два модела срещу 200 в полза на I2C. Не е като да не съм ги разглеждал.
Шумоустойчивостта на I2C никаква я няма. Особено ако наблизо има GSM. Да не говорим че някои схеми дори нямат сила да дръпнат напрежението под 0,7V (въпреки обявеното в документацията), но това вече си е до самата схема.
А експандер + електростатични раряди = непредвидимо поведение (всъщност се ресетва и изходите стават входове и т.н.). Поне тоя дето съм работил с него чат пат си прави каквото си поиска като го поставиш в по-кофти условия.

Ами точно в гсми-те и2ц доста се използва :)
и експандери ползват :) пак в гсм-те. за справка айпада на ейпъл. Ако е толкова зле и2ц-то защо го ползват ? :)
а и скоростта може да е при High Speed Mode до 3.4 MHz.... :!:
има решения за дълги жици ;) но не забравяйте че и2ц означава Inter-Integrated Circuit, демек замислено е и се ползва главно на ниво платка а не на комуникация устройства на 10-ки метри разстояние :) (макар че съм виждал едно решение за водни смесители за душове и вани дето е до 10 метра кабела
)
това че има ограничения откъм адресация на устройства е друга тема но си е много удобен интерфейс

Чет Мар 22, 2012 3:19 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща