Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
PSU токове? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: PSU токове?
И аз до днес не знаех, какво е ама се разровичках в гугъл.
Първо си мислех (погрещно), че от 5В през диоди с по-голям падеж монтирани на радиатор се прави 3.3В и без това процесора и видеокартата се захранват през 5 или 12В, а 3.3В е за интерфейсите и не е чак толкова натоварен.
Изображение

ето схема на нормално китайско захранване. L6 и карантията под нея образуват магнитния усилвател.
А магнитните усилватели са една бобина на която посредством постоянен ток се регулира насищането на сърцивината и от там се променя импеданса(реактивното съпротивление).
http://www.ti.com/lit/ml/slup129/slup129.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Magnetic_amplifier
Изображение

Пон Мар 19, 2012 5:50 pm
Профил
Аватар

Тая схема е на захранване от 1999 г., т.е. от преди 13-14 години (даже тогава тоя чех е начертал схемата, като се е опитвал да го поправя - кой знае от кога реално е тая схема). Мислите ли, че качествено съвременно захранване е изпълнено по същия начин. То верно, че старо схемно решение не е задължително да е непременно калпаво, но все пак. И какви са тия коефиценти 0.3 по които трябвало да умножавам мощността?
И 5VSB е стендбай захранване 5 волта - едва ли е предвидено за яки консумации от него, за да се правят изводи за цялото захранване на база само на тоя изход. Като ти трябват повече ампери от 5 волта си има друг 5 волта изход, от който да ги вземеш.
Преди месец купих едно захванване CORSAIR 800 вата за около 120$:
http://www.newegg.com/Product/Product.a ... 6817139025
Ами нали ако вместо 800 вата ми даде 240 вата и ще отида да го ударя в на CORSAIR главите. Разбирам да даде 750 вместо 800 вата, ама 240 ми се струва някаква супер смешка това твърдение. Естествено, че ако отидеш да купиш някакъв боклук от битака може и по 0.3 да си умножавате колкото искате, ама на човек като му трябва нещо и като купи каквото трябва, да се пишат такива твърдения е леко смешно, погледнато от страни.

Пон Мар 19, 2012 6:37 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Обикновените PC захранвания не са напреднали кой-знае колко от преди 10-12 години. Минали са през мен , може и повече от 1000 може и по малко да са, не е толкова важно. Преправял съм ги до 30V 5-6A ... мисля че имам поглед върху матряла.

CORSAIR 800 (въпреки че не съм виждал подобно) Ако изхарчи повече от 240W Активна енергия ... гарантирам че нема да се обадя повече за подобни въпроси, и публично ще се извиня като некомпетентен. Ако е за програмиране няма да споря с никой, защото съм хабен, знам си го и си признавам. И се надявам да не се обиди никои.

Да добавя. Имам двупроцесорен сървър (DELL с 540W захранване) с 2 XEON-a по 90W, яка видеокарта, 2 CD-та + 2-хардиска. Имам подръка еталон с който меря обикновени и промишлени електромери (индиректни), та според мен мога да му премеря консумацията. И тя е малко над 110W , мисля че не сме деца да се лъжем, и се старая да не говоря празни приказки.
Поздрави.

Последна промяна RM на Пон Мар 19, 2012 8:10 pm, променена общо 1 път

Пон Мар 19, 2012 7:59 pm
Профил
Аватар

@RM
Добре, а можеш ли да ми препоръчаш марка, за която със сигурност знаеш че захранванията й държат 5-6А?

Пон Мар 19, 2012 8:03 pm
Профил
Аватар

Постановката е такава :
-китайско захранване 350W.
-крушка от фар на кола 50+55W (паралел)
Очаква се ток през нея при 12V ,8-9А (не препоръчвам да се пробва на 12V)
Ако се качне на 5V има моменти в които захранването не тръгва, някои успяват да я светнат някои не, работи на ръба.
Когато се закачи на 3,3V обикновено държи.
Трябва да добавя че студените реотанчета на крушките за фар нямат нищо общо с калкулатора с който се смятат токовете и закона на OM. Обикновеното захранване не би трябвало да има проблем с 5-6А при 5V и 3,3V

Пон Мар 19, 2012 8:45 pm
Профил

RM написа:
Само на едно старо сървърно захранване съм успявал да натоваря 12V с повече от 8A.
Примерно изхода на +5VSB минава през 7805, в повечето случаи без радиатор :finga: 2A ще искараш но за много кратко време и еднократно :D

Препоръчвам ти да сложиш един коефициент поне 0,3

Сигурен ли си, че интегралката не е 78T05 http://media.digikey.com/pdf/Data%20She ... A78Txx.pdf .
И да повторя въпроса на Ицо
Цитат:
Казано по друг начин - ако искаме да консумираме повече ток от изхода за 12 волта, трябва да натоварим 5-волтовия изход. Обикновено 1-2 ампера консумация от 5 волта са достатъчни за прилична работа на 12 волта.

Когато тестваш 12В линията натоварваш ли и 5В линията?

Пон Мар 19, 2012 9:07 pm
Профил
Аватар

RM написа:
CORSAIR 800 (въпреки че не съм виждал подобно) Ако изхарчи повече от 240W Активна енергия ... гарантирам че нема да се обадя повече за подобни въпроси, и публично ще се извиня като некомпетентен.

Това въпросното захранване, като съм включил компа към един ей такъв уред (не го знам каква точно енергия мери, ама предполагам, че е активна):
http://www.amazon.com/P3-International- ... 496&sr=8-1
Без графична карта (само с вградената в процесора) с пороцесор i7, 16GB RAM и два харддиска на 7200 оборота въпросната джаджа показва 110 вата консумираната от мрежата мощност. Като му сложа една графична карта ATI 5xxx консумираната мощност от мрежата скача на 270 вата, когато картата смята. В скоро време ще му бучна една ATI 6870 и с нея съм сигурен, че ще скочи на над 350 вата, ама като я сложа ще докладвам тогава точно колко е.
Това долу е табличката от книжката на въпросното захранване. Както се вижда от нея пише входен ток до 12 ампера. Това както и да го смятам прави малко над киловат при 110 волта. Което си е супер логично като се има предвид, че ефиктивността му е 80%, т.е. при 800 вата изходна, на входа трябва да са точно киловат.

Прикачени файлове:
psu.JPG
psu.JPG [ 47.46 KiB | Прегледано 2426 пъти ]
Пон Мар 19, 2012 9:15 pm
Профил
Аватар

Извинявам се , приключих със спора.

Пон Мар 19, 2012 9:32 pm
Профил
Аватар

Въобще не става въпрос да се извиняваш и да не се обаждаш повече по такива въпроси - става въпрос да стигнем задружно до истината :) . На мен примерно ми е супер интересно да кажеш защо смяташ, че захранването няма как да консумира повече от 240 вата, защото при 80% ефективност това прави изходна мощност от едва 200 вата и аз лично не мога да проумея защо ще напишат, че е 800 вата след като няма да може да даде повече от 200. И как геймърите ще си захранят комповете с яките процесори и с по две карти вързани да работят паралелно като само едната карта може да дърпа над 200 вата?

Пон Мар 19, 2012 9:48 pm
Профил
Аватар

Ей, не разбрахте ли, че има китайска, импулсна и к'ва ли не друга мощност?!
Как на едно ситно радио пише "100Вт" и е вярно: максимално допустимият изходен ток умножен по удвоеното захранване (възможна е зарядна помпа с изходния кондензатор) и умножено по две за стерео.

Обикновено освен амперите отдолу си пише мощността за всеки канал поотделно, напр. 5В+3.3В, 12В и т.н. На фалшивите мощността в етикета е сумирана от всички волт-ампери плюс процент на фалшивост.

Един пример за марково захранване 500Вт:
+5В - 25А , +3.3В - 25А , Общо 150Вт
+12В(1) - 18А , +12В(2) - 18А , Общо 432Вт
-12В - 0.3А -> 3.6Вт
+5В SB - 2.5А -> 12.5Вт

Просто и ясно ама ако беше евтинджос щеше да е най-малко 660Вт, ако беше средна ръка 598Вт т.е. 600Вт а те го дават за 500Вт. И пак ме съмнява дали няма да се намери режим в който да клекне и в нормите.
Но с PSU да се захранват 12В халогенки съм виждал.

Пон Мар 19, 2012 11:06 pm
Профил
Аватар

Днеска зех едно 500 ватово, ще го пробвам довечера с автомобилна халогенка. :)
И още един въпрос - до колко е ОК да се товари с индуктивни неща?

Вто Мар 20, 2012 6:08 pm
Профил

Ако захранването отдава постоянен ток, не променлив не би трябвало да има проблеми, стига да има защитни диоди на индукциите да не отскача много напрежението, че ако не PSU-то ще унищожи другите карантии наоколо.

Вто Мар 20, 2012 6:45 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

В ценовите листи на магазините за компоти може да се срещнат захранвания с една и съща мощност
и цена 2-3 пъти по-висока на едните, на тях пише Real power. Значи извода, е че другото е менте.
На евтините китайски наистина се следи само 5-те волта и за да се изкара ток от другите напрежения
трябва да се натовари и 5-те волта. В маркови съм срещал да се следят и по три напрежения.
Незнам как е в щатите, но тук ватовете са толкова раздути, че и аз съм малко скептичен за реалната
мощност. Гледам че на табелката пише 12 ампера, а вътре седи диод по спецификация до 8. А за тези
с по 2-те карти и мощните професори се препоръчва киловат и нагоре. На мен специално ми е интересно
колко общо може да изкара тоя пират и дали ще се доближи до 800 вата.

Сря Мар 21, 2012 11:07 pm
Профил
Аватар

Ако някой си беше направил усилие да му прочете упътването на въпросното захранване, щеше да види как там пише, че захранванията са сертифицирани до 100% от изходната им мощност. Което както и да го четем трябва да значи, че би трябвало да даде 800 вата. По принцип мога много лесно да го тествам на работата, но хич не ми се разглобява компютъра, за да го направя. Затова съм склонен да се доверя напълно на това, което са написали в упътването. Но дори и да има някакво разминаване в никакъв случай не мога да се съглася, че реалната мощност ще е 30% от това, което е написано. По-скоро бих се съгласил на нещо около 95%, т.е. реално да даде 750 вата.

ПП. Ето намерих едно ревю за него:
http://www.hardwaresecrets.com/article/ ... eview/1103
както и сайта на производителя:
http://www.corsair.com/power-supply-uni ... s800w.html
Както се вижда от ревюто хората са го тествали на 800 вата изходяща мощност при което захранването е черпило от мрежата 995 вата. Или с други думи всичко си му е наред и както казват в ревюто "The Corsair GS800 passed with flyng colors in our tests".
Аз лично няма повече какво да добавя по тая тема :) .

Прикачени файлове:
psu.JPG
psu.JPG [ 53.89 KiB | Прегледано 2315 пъти ]
Сря Мар 21, 2012 11:17 pm
Профил

Използвам случая за да попитам относно общата бобина за всички напрежения в изхода на захранването от схемата постната от ike.

Преобразувателя е прав -двутактен и предполагам, че идеята бобината да е обща за всички изходни напрежения е, за да се "подобри" стабилността им при неравномерно натоварване на отделните изходи.

Някой попадал ли е на инфо как се изчисляват такива захранвания и по-специално "общата им изходна бобина" ?

Чет Мар 22, 2012 11:12 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща