|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:38 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 14 мнения ] |
|
Препоръчайте Bluetooth модул за UART (захранен от 2хААА)
| Автор |
Съобщение |
|
anrieff
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Ное 16, 2008 1:16 pm Мнения: 179 Местоположение: София
|
 Препоръчайте Bluetooth модул за UART (захранен от 2хААА)
Здравейте, поръчах си и си сглобих ей този гайгеров брояч, който е open-hardware, open-source и т.н. Върви добре, даже го пробвахме с един радиоактивен камък  Та естествено ме сърбят пръстите да го модна. Повечето хора му ръгват някакво дисплейче, ама моята идея е всичките "display & UI" функции да ги изнеса на Андроид телефона си. Остава само да осъществя връзката между телефона и гайгеровия брояч. Тук мислих за някаква кабелна връзка (serial-to-usb конектор), но това ще иска USB Host поддръжка (поправете ме, ако греша), а не всички Android устройства имат такава (моят няма). Та това, което ми дойде на акъла, е да му запоя някакво Bluetooth модулче, което да поддържа serial port profile. Процесорчето в комплекта e ATTINY2313 и има поне 5 съвсем свободни пина (мога да освободя и още), ето я схемата, би трябвало да стигнат? Та изискванията към модулчето са: - Клас 2 или 3 (но повече предпочитам 2) - Да може да се храни с 2хААА батерии, алкални (тук повечето неща, които намирам във Фарнел, имат долна граница 2.7V, което значи, че ще загинат твърде рано - ще ми се нещо, което работи дори на 2V, или поне на 2.4. Ако няма - приемам и идеи за конвертиране на напрежението от 2xAAA до стабилни 3V). - Скорост на трансфер - на практика няма значение, ще се пращат 5-6 байта за секунда. - Консумация - колкото се може по-ниска  примерно 30 mA е ок, самият брояч гълта към 7. - Цена: не ми се дават над 50 ойро. Благодаря предварително!
_________________ 2 + 2 = 5, при много големи стойности на 2.
|
| Чет Мар 08, 2012 5:14 pm |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Препоръчайте Bluetooth модул за UART (захранен от 2хААА)
1. Китайски от ebay - отзивите за прилични. Пиши "bluetooth+UART" и ще излезнат камари. 2. Маркови - http://search.digikey.com/us/en/product ... ND/2357707 (има ги и в маузер). 3. За ниско напрежение - http://search.digikey.com/us/en/product ... ND/2356337Последното работи до 1.8V. Единствения му недостатък, е че няма SPP профил вътре, само до HCI е натъпкано. Другото от стека трябва да си го пишеш сам  Ако решиш да си правиш повдигачка от 2xAAA до 3V (по добре го направи до 3.3V), ей тоя чип се подкарва много лесно и е относително евтин: http://www.microchip.com/wwwproducts/de ... e=en547080Ако ти е за една бройка, мисля, че ми се търкаляше някъде един модул (марков), свалян от платка. Не гарантирам 100%, че е здрав (но да кажем съм 90% сигурен), ако го искаш за проби, подарявам ти го, срещу едно условие - после да постнеш проектчето във форума 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Мар 08, 2012 6:53 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Използвам същата повдигачка в два проекта и забележки също като Цецо нямам.
Но ти препоръчвам да разкараш двете батерии и да сложиш Li-Pol акумулатор (+ LDO и зарядно). В дългосрочен план ще ти спести пари, но по-важното е, че когато се наложи да го използваш след дълга пауза няма да търсиш батерии, а просто ще заредиш акумулатора за час-два.
|
| Чет Мар 08, 2012 8:54 pm |
|
 |
|
anrieff
|
Благодаря ви и на двамата за инфото! Цецо, наистина много жалко, че тоя третия не поддържа SPP. Щеше ми се готово решение... Относно твоя модул, да, ще е за една бройка, така че с радост ще се възползвам от предложението ти! То се знае, че няма да пропусна да се похваля, като го подкарам  Ще ти драсна ЛС да се разберем къде/кога. Твоят модул сигурно и той иска поне 2.7V? Повдигачката дето я предлагате ми е малко терсене - не виждам да има DIP вариант, а, какъвто съм крив във ръцете, кой знае какви ще ги надробя с тези SMD изпълнения (за one-off изделие ще е на перфборд, то се знае)... Днес като се замислих за тоя проблем, стигнах до решението, което предложи Desert Leo, малко по-просто само: батерия от стара нокия (самия телефон също седи и събира прах, та ще се командирова като зарядно). Батерията също е много разпространена - BL-5C, само трябва да намеря някакъв holder за нея. Дайте идея къде да търся, такава държачка, във Фарнел не намерих. Самия гайгеров брояч би трябвало да не се опече даже и при началното напрежение при 100% батерия (ще питам автора все пак, най-много да ръгна едно 3.3V LDO).
|
| Пет Мар 09, 2012 12:00 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Много чипове се произвеждат само в СМД корпус - свиквай.
Холдер за батерия от телефон няма да намериш. Има само контактни пластини на пластмасово тяло, които се запояват на платката на телефона, а дърач е пластмасовата кутия на телефона. Решението ти е запояване с проводници.
|
| Пет Мар 09, 2012 11:20 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Е теб като ти е проблем SMD-то, как мислиш да запоиш bluetooth модула??? Даже тия със сравнително големия корпус са в пъти по-трудни за работа от SOT23 в който е зареждачката. А оня последния блутут модул, пък направо е кошмар за ръчен монтаж падчетата са 0.6мм на растер 1.2 мм, всичките му крака са отдолу и се лепи само с печене. Тия първите могат и на ръка, ама с жици ще е трагедия. Въпросната зареждачка, която ти препоръчваме е корпус SOT23, което е даже прекалено голямо по днешните ХОБИ стандарти. Ще ти се наложи да свикваш с тия размери. Сега е времето да се научиш да правиш елементарни платки.  Незнам какво е това перфоборд, ама тия THTM-та са безмислени в днешно време. Ако ще слагаш LiIon батерия, LDO е задължително защото модулте гърмят след 3.6 волта. Освен това ти трябва зареждачка за батерията която пак е чип в SMD корпус.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Мар 09, 2012 11:30 am |
|
 |
|
anrieff
|
Хехе, така е, приемам критиката. За bluetooth модула си мисля, че все някак ще се оправя, примерно ако е нещо такова, ще му запоя колкото жички му трябват. За другото: SMD е бъдещето, съгласен съм, трябва да се свиква, просто съм с две леви ръце и гледам, къде когато мога, да мина без SMD  Примерно на MCP1703 (SOT23A) му запоих три "крачета", за through-hole монтаж, та и на това шесткракото мога, ама ми се вижда по-сложно. Както и да е - жената даде тука гениална идея - държачката за BL-5C-ата да я изготвим от полимерна глина (ще я моделираме около батерията, забождам й контактните пластини и после си пека отливката). После напрежението го минавам през въпросното MCP1703 и съм готов. Какво мислите за този вариант?
|
| Пет Мар 09, 2012 1:40 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Аз бих лепнал баерията на подходящо място с двойнолепяща лепенка, а електрическата връзка - с жици, запоени на изводите на батерията.
А за СМД-то кво да кажа. Никой не се е родил с опит в запояването на СМД-компоненти, но при желание и малко умения, ще се научи. И не обиждай на лява ръка! Аз държа поялника с лявата цял живот, но нямам проблеми с пасивности до 0402 включително (по-малки не съм използвал). Е, в началото 1206 ми се виждаше малко, но сега и 0805 си е тухла-четворка. А с цайси съм от 16-годишен.
|
| Пет Мар 09, 2012 8:53 pm |
|
 |
|
lz3060
Ранг: Минаващ
|
Аз използвам такова да си говоря с Roomba-та. По евтино няма да намериш, че и с безплатна доставка до вратата. Връзвам се без проблем от PC и Android. Фърмуера е много орязан, можеш само да сетнеш baud, pin и име. Работи само като слейв, 8N1. Откъм консумация не е идеално. Храни се с 3.3V, при постоянен трансфер смуче около 35мА, 5-10 като е paired без трансфер.
|
| Съб Мар 10, 2012 3:41 pm |
|
 |
|
fuser
Ранг: Ориентиран
|
Това чудо дали ще успее да се върже с bluetooth-та на iPhone?
|
| Пон Мар 12, 2012 10:22 am |
|
 |
|
anrieff
|
Уф, ама аз съм мега тъп  Те повечето телефони имат mic input (т.е. 3.5" жака за слушалки е с 4 контакта), тъй че мога просто да вържа pulse изхода на брояча, разделен с резистори, към mic входа на телефона, и да броя пулсовете в софта на телефона. Брояча праща импулси с дължина 100µs, тъй че теоретично трябва да могат да се регистрират до 10000 в секунда (около 4 милисиверта на час за тая тръба - повече от достатъчно). Цецо, май няма да ми трябва bluetooth модула  Другото, което намерих, е, че даже имало приложение за iOS, което работело със всякакви броячи... жалко, само, че го няма за Андроид, най-много да се хвана да го портна 
|
| Чет Мар 15, 2012 8:02 pm |
|
 |
|
velio
|
Хах, то ако ще е през микрофона - може да го направиш и безжично - не ти трябват кабели - директно си обработваш звука от микрофона (само едно говорителче ти трябва в джаджата да издава звуци).
Дали пък няма да стане с блутут хендсфрии - вградено в брояча?
Май се отплеснах повече към "безумни идеи"...
|
| Пет Мар 16, 2012 1:28 pm |
|
 |
|
anrieff
|
Хехе, то всъщност онова iOS приложение точно това прави - ползва вградения микрофон в iPhone/iPad и "лови" цъканията от говорителчето на брояча  И има някаква сериозна конфигурационна страничка, където описваш как точно ти цъка брояча. Четох някъде, че имали 98+% точност с тази "безжична система". Ама аз съм за кабел, защото ще е доста по-лесно писането на Андроид приложението, ако не се налага клизми като в iOS-ското решение.
|
| Пет Мар 16, 2012 4:41 pm |
|
 |
|
anrieff
|
Нали обещах да пиша - тия дни го сглобих (аудио връзката) и го тествахме с един доволно радиоактивен камък. Ето го в действие, а тук съм описал подробностите по модификациите. Сега остава да направя и андроидски клонинг на онова приложение... 
|
| Пет Мар 23, 2012 3:28 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 14 мнения ] |
|