|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:41 pm
| Автор |
Съобщение |
|
StiV
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Фев 05, 2005 10:58 pm Мнения: 284 Местоположение: Varna
|
И накрая да погледнем всички спорове и мнения откъм добрата страна - то е ясно че всеки има някакви предпочитания, но да направим извод кое е добро за начинаещи или непрофесионални програмисти като мен например. Имам 15-20 по-прости работещи проектчета на PIC и долу горе съм наясно с тях, но дали си заслужават за нещо по-сериозно и отговорно. Започнах да се чопля и с AVR-и, но ще съм много благодарен да чуя още мнения - към какво да се насоча за по-сериозни неща? Форума го посещават и много непрофесионалисти и не толкова знаещи и можещи, така че тези спорове не са съвсем безполезни. Както казват - "В спора се ражда истината" 
_________________ Господ прощава, тока не. А глада е по силен от тока !
|
| Нед Окт 23, 2005 6:51 pm |
|
 |
|
TheWizard
Ранг: Форумен бог
|
Какво са прости и сложни проекти с ПИК - щото Salvo имат RTOS за 12С509
и немога да разбера проекта прост ли е заради ПИКа или е сложен заради RTOSa...
|
| Пон Окт 24, 2005 11:48 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Hm
Никои нищо не каза за PIC16F676
Аз имам 10тина неща с него и не съм видял да дава дефекти , но и с F84A не съм имал проблеми, имам аларма в колата собствена разработка дето 2 г безоткатно пили ,стои отвън зимата и при -30гр интересно ни един път не е дала дефекти, а програмата му хич не е малка 1000 неща прави че даже и ми пуска контакта от дистанционното . 
|
| Пет Окт 28, 2005 12:07 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Колега от една мостра изводи не се правят. Трябва да направиш 100-тина устройства от един вид с даден професор и тогава да се правят изводи. Иначе много се притеснявам като ми тръгне мострата отраз, защото знам че в серийното произвдоство ще възникнат проблемите. Проблема с битовете в STATUS регистъра при отрицателни температури го има при PIC16C84, залагам си щангите, защото мога да го докажа  В старите дискове на MicroChip имаше errata на тая тема, не знам дали я има на сайта им. Но ако някой държи да прочете това errata, ще го потърся, имам всичките им дискове от 1995г. насам.
П.П. Всъщност бъга не е в PIC16C84, а 16F84, става дума за бита PD в STATUS регистъра.
Ето линка http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... r16f84.pdf , ето и цитата:
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Окт 28, 2005 2:52 pm |
|
 |
|
WDW
Ранг: Популярен
|
 Отчаян
А бре Момци , вие съвсем ме отчаяхте от живота !!!
Аз съм голям фен на РIC-овете , но може би защото не познавам добре останалите !!!
Преди време когато исках да навляза в тия води , не знаех кой микроконтролер да избера и се колебаех из между много !!! Та в университета ни направиха една рекламна лекция (с раздаване на вода и вафли  ) и там се сдобих с много информация !!!
Но из между всичките фирми, за такъв начинаещ, ми беше казано какво и как да направя стъпка по стъпка след като си купя микроконтролера - за да стигна до работещо устройство !!!
До сега съм правил доста неща и почти не съм имал проблемите посочени по-горе !!! Вероятно не съм попадал при тия условия !!!!????
Срещал съм доста статии по въпроса как да се оптимизира кода , за да бъдат избегнати повечето от проблемите!!
Но съгласете се , че има доста информация из нета по въпросите свързани с пиклъовците (Кой го измисли това???  ) и че асемблера найстина е доста лесен за усвояване !!!! Освен това, ако някой си спомня какъв е смисълът на абревиатурата PIC и първоначалният им замисъл , ще си обясни ,че не редно да им се залага да изпълняват отговорни задачи !!!
И аз да попитам все пак , от толкоз много четене не ми стана ясно коя е По-добрата алтернатива за "Отговорни" приложения към която бих могъл да мигрирам най-лесно и с най-малко главоболия ???? 
|
| Съб Окт 29, 2005 12:19 am |
|
 |
|
¶
|
MSP430
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Окт 29, 2005 1:35 am |
|
 |
|
WDW
|
Мдааааа , отговори от сорта , за останалите микроконтролери ми помогнаха категорично да се ориентирам към ПИКовете !!!!!
Всеки ми казваше ползвай ХХХХХ еди какво си !!!!
А по-нататък ???? Отивам и си го купувам от магазина (апропо къде изобщо ги продават??) и после ???? Имам си едно процесорче в кутиика !!! 
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
| Пон Окт 31, 2005 12:34 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Значи гледай сега, според мен нещата са малко по другояче. Искаш сериозно приложение, моеш да с спреш на пик с сравнително малко бъгове които не засягат това което мислиш да позлваш. Пишеш, тестваш. До тук добре. Ако излезе нова резивия която обаче се оказва че има бъг ... лошо преправяш.
Да се луташ м-у AVR/PIC няма смисъл,ако искаш да заложиш на сигурно x51, има ги всякакви.
Обаче има и друг момент,MSP е алтернатива на пик, по скоро обраното  , но с него е много малко вероятно да се появи нова ревизия в коят видиш ли се появява бъг който ти прави проблем, т.е. такъв който преди го е нямало. После при тях не ровиш под дърво и камък да установиш аджеба какви бъгове има процесора и как да ги заобиколя без да счупя нещо друго.
От към шумоустойчивст MSP е по добре, PIC пък е по добре от AVR/Атмел.
Проблем с доставката наистина има, texas нямат сериозен вносител като комет които да държат почти всичко на склад, защо не знам при все че имат много хубави продукти,верно някои малко скъпи.
|
| Пон Окт 31, 2005 1:03 am |
|
 |
|
¶
|
А ти какви отговори очакваш, ако не е тайна ? Никой няма да ти развие тема като за дипломна работа, отиваш на www.ti.com и прочиташ за какво става дума. После има една тема в Академия "Кой е най-добрия микроконтролер", прочети набързо и там, ако и това не ти е достатъчно има www.edaboard.com, там има десетки мнения и препоръки за най-добрия микроконтролер. Ако пък си смел човек, моля, има и ПИК-ове
Продават ги в Акерман, Футурел, Олимекс, ЕлектронИнвест ....
|
| Пон Окт 31, 2005 7:37 am |
|
 |
|
WDW
|
Kато чета , за сега май ще си остана смел човек !!! 
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
| Вто Ное 01, 2005 12:19 am |
|
 |
|
VSU
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Авг 14, 2005 1:08 pm Мнения: 433 Местоположение: Казанлък
|
|
| Вто Ное 01, 2005 1:10 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе прием ми се струва е объркал леко думата, според ме не смел а упорит е по правилно ... 
|
| Вто Ное 01, 2005 1:41 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
И друга дума има по подходяща. Мазохист 
|
| Вто Ное 01, 2005 2:21 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Това за безгрешните чипове ми хареса. Ама като 'всеки го знае', как успяваме да се поддържаме да не умрем от глад 
|
| Вто Ное 01, 2005 11:58 am |
|
 |
|
VSU
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Авг 14, 2005 1:08 pm Мнения: 433 Местоположение: Казанлък
|
BateAz ти ли питаш как се поддържаме да не умрем от глад  не може да нямаш някой друг бял косъм от това. Моите станаха доста ама.......
|
| Вто Ное 01, 2005 1:04 pm |
|
|