|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 10:10 pm
новини от производителите на МЦУ-та...
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: новини от производителите на МЦУ-та...
Е това не изглежда баш като ниското ниво ама все пак е нещо.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Мар 07, 2012 8:10 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
А не бе, за кудата ги има инструкциите и на ниско ниво, то май до скоро единствения вариант да пишеш беше на asm.
|
| Сря Мар 07, 2012 9:39 pm |
|
 |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Нед Мар 11, 2012 8:51 pm |
|
 |
|
tgi
|
Бе нещо не ми е ясно, поне в тия малките контролери мислех, че всичко е пазарна логика ама видимо не е. Ей ги тия "нови" до 50 MHz ARM базирани кутии, ми аз тоя mcf52211 дето го опитомих преди няколко месеца го избрах и защото е отдавна (бая години, може би 5) на пазара... До 80 MHz, инак съпоставим, повече и по-хубави периферии, coldfire ядро - очевидно по-производително от ARM (RISC ана не load/store) за целите на малки машини... къв пазар какви глупости пак. Нещо навярно ги блокират със скъпи средства за разработка ли, какво ли по-добрите неща.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Мар 11, 2012 9:13 pm |
|
 |
|
setoy
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
tgi, аз по принцип съм ти фен, ама с това изказване звучиш като Бойко Борисов... Едно такова смислено и завърщено... Само дето нямаш ПР-и да обясняват след теб какво всъщност си искал да кажеш 
|
| Пон Мар 12, 2012 2:36 am |
|
 |
|
tgi
|
А бе добре, то май наистина такова е излязло. Само дето и аз не съм сигурен много какво значи  . Днес цял ден върша едни мъкави работи дето и толкова че съм съчинил пак добре  . Мисля, че имах на ум, че тия излизат с нови продукти които не дават нищо ново, ама може и да греша. Примерно ако са стотинки парчето - тия моите са някой-друг долар за единична бройка. Но пак са евтини де. Оф сега се връщам обратно да копая по мъките си че няма кой друг да ги изкопае а пък това каквото излязло такова  .
|
| Пон Мар 12, 2012 3:46 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Целта на куртекс М0 е пазара на 8-бит дрънкулки, датчици и тем подобни, където производителността няма никакво значение. Важна е консумацията и най-вече цената, защото много хора продължават да ползват 8051 само защото е под 1$, а не защото няма по-добри контролери. Затова АРМ си поставиха за цел да създадат 32-бит ядро с по-малко на брой транзистори от 8051 и което да може да се произвежда с най-евтините технологии. Естествено че с малко транзистори (без сериозни конвейри и чудеса) и на евтина линия няма как да се постигнат стотици мегахерци. Но целта не са мандахерците, а да е под 1$ и да няма никакъв недостатък спрямо 8051 или друг 8-бит.
|
| Пон Мар 12, 2012 10:53 am |
|
 |
|
3aek
|
да де но 8051 е $0.30 а M0 засега е към $1.00 скоро гледах на един китайски производител който прави 8051 цените бяха за 1000 бр нещо от този сорт: 1K Flash 128 RAM $0.316 2K Flash 128 RAM $0.328 т.е. бяха до третия знак изчислени за 1K броя имаше над 50 вида със без UART със без I2C и прочее и разлики по няколко цента лошото бе че datasheet-ите бяха само на опростен китайски 
|
| Пон Мар 12, 2012 6:18 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
ARM не произвеждат чипове и не могат да кажат на производителя ти ще слагаш толкоз памети и ще продаваш на еди колко си... Единственото което могат и правят е да предложат алтернатива. От там насетне всеки производител си решава как да си ецва подложките - дали с 8051 или с М0. Доколкото се хаби един и същ мат'риал няма причина крайните цени да са много различни. И те не са, защото не може да очакваш че чип произведен от NXP трябва да струва колко китайски "аналог". Иначе наистина М0 за 1к бройки са около 1$ в дигикей. Но тоя сегмент така или иначе е за шир потреба, а не за 1к изделия. Аз съм сигурен че ако отидеш в NXP и им поискаш цена за 100к ще е значително по-ниска от тая в дигикей. Не съм видял китайски М0, но сигурно има или поне ще има... Както и да е, аз не препоръчвам ползването на М0... но ако все пак някой реши да пести да свирка, ще му обясня къде са подводните камъни 
|
| Пон Мар 12, 2012 8:13 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Какви са им недостатъците? На хартия добре изглеждат. Евтини са, 32 битови са, произвеждат се от няколко фирми и има конкуренция, ако едната фирма фалира сравнително лесно може да се смени процесора. Но това е само от горе и на хартия. Какви са подробностите, които не се виждат?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Мар 12, 2012 10:03 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Като хардуер не може да се каже, че има недостатъци. Напротив, с по-малко транзистори от 8051 са направили значително по-добро и изчистено ядро. Но ядрото не е всичко. При АРМ за разлика от 8051 не е достатъчно да научиш само инструкциите и да почнеш. Има още един куп карантии (периферии) дето са един порядък по-сложни от 8-битовите. Не говоря за USB, даже обикновен пин да разклатиш се налага доста четене (ако нямаш опит с АРМ). Но най-големият проблем е софтуера, който изобщо не е съобразен с възможностите и особеностите на въшка като М0. Повечето компилатори са просто "подкарани" и си идват с разни грамандаски библиотеки. Примерно при GCC още навремето са поокастрили леко стандартната библиотека до newlib, което е ОК ако бачкаш на АРМ9. Но на М0 не ти трябва възможности да прехващаш стандартен вход/изход, работа с файлови манипулатори и тем подобни. Трябва ти нещо просто и изчистено. И най-вече оптимизирано, защото примерно printf("%u") стандартно ползва деление. Но М0 няма хардуерна инструкция, прави се софтуерно. Крайният резултат е, че printf вика udiv() по два пъти за всяка цифра. За 5 цифрено число десет викания и няколко хиляди инструкции/клока. С огромно разхищение на стек, щото на никой не пука дали паметта е кът. А всичко може да е много по-оптимизирано, защото в случая на printf() не е необходимо стандартно деление, а деление на 10. А деление на констна може да се сведе до умножение за което има инструкции. И цялата работа да стане с по 10-на инстукции на цифра и да не се вика по два пъти и да не заносва стек и т.н. и т.н. Просто има няколко такива тънки момента дето ако се подлъжеш да ползваш стандартен софтуер се получават грозни резулатати... Затова моят съвет ако ще е първи АРМ да е поне М3 и с повечко памет. Абе като карането на колело - по-лесно се учиш на широка площадка, отколкото в тесен коридор пълен с препятствия 
|
| Пон Мар 12, 2012 11:35 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Значи М0 с нищо не е по-лош от 8051. В 8051 изобщо можеш ли да събереш какъвто и да е printf и да имаш работеща програма. Иначе то е ясно, че микроконтролера е микроконтролер и не се програмира, както се програмира компютър с 2ГБ рам.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Мар 13, 2012 12:09 am |
|
 |
|
setoy
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
Можеш бе, какъв е проблема... и файлова система, и УСБ хост даже с поддръжка на хъб, клавиатура и флашка, и камара още неща, включително принт-ф  В 128 к това всичко... Не че не е проява на гениалност, граничеща с малоумие... ама го има и работи, и се продава  НЕ съм фен на 8051, да не ме разбереш погрешно  Откакто не ми се налага да се занимавам с него съм почти щастлив...
|
| Вто Мар 13, 2012 1:56 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Freescale Releases 28nm 12-Core and 8-Core 64-bit Power CPUs http://www.brightsideofnews.com/news/20 ... -cpus.aspx
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Мар 13, 2012 10:26 am |
|
 |
|
tgi
|
Яхуу, ей на такова предполагам човек би могъл да пренесе себе си и да се окаже по-бързомислещ като резултат  . Съвсем ново е, това не бях го виждал. Две или три други с това новото 64 бита ядро бяха обявили, това явно е съвсем отскоро.
|
| Вто Мар 13, 2012 11:52 am |
|
|