Отговори на тема  [ 123 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща
Ubuntu / Debian 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Ubuntu / Debian
Защо не използваш Adobe Flash Player plugin ? При мен е инсталиран и gecko media player, не знам дали в него няма нещо за flash. Мога евентуално да ти пратя библиотеките, които се намират в Mozilla & Opera pligin папките, специално за Opera не е нужно да се инсталират, просто ги копираш в папката в която Opera очаква да ги намери, или й задаваш път до папката и толкоз. Използвам Opera от 1999г., не си спомням да е имало проблем с flash.

Чет Мар 08, 2012 5:57 pm
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Ако ползваш интенет през ppoe или pptp (adsl модем или нещо такова) може да имаш проблем с TCP MSS размера (Големи пакети и вдигнат флаг Don't Fragment).
Малко на посоки, но може и да това да е проблема ти с броузването.

Чет Мар 08, 2012 6:19 pm
Профил

Тъй, одисеята приключи в първи етап. След като снощи в опит да разбера кой пакет от gnome какво прави + още някоя и друга ненужна инсталация така качествено задръстих Debian-а, че ми се стори по-удачно да му направя чиста инсталация, отколкото да се мъча да махам всички пакети (няколко стотин мегабайта) и да отсвам какво реално ми е полезно. След като го преинсталирах (2 пъти, мдааа, като не знам какво правя) първата ми работа бе да пусна Iceweasel-а, който си поиска plugin за flash, намери си го от сайта на adobe и го дръпна. Но аз реших да се направя на луд и не го инсталирах - вместо това дръпнах chrome, който си носи в себе си flash плейъра, но реално не е инсталиран на системата. И чудо тръгна от раз за него си! Iceweasel-а така няма flash, но след като под chrom работи прекрасно, не виждам нужда да го инсталирам. Което бе и грешката ми първия път - тогава го инсталирах през репозиторитата, който уж го дърпат от adobe, и нещото което слагат се вижда под името flashplugin-nonfree и така омазва ситуацията, че в последствие нито chrome, нито iceweasel, firefox (чистия), нито Opera успяват да плейнат нещо. Просто на Debian - не се слага това животно, поне в моя случай. И всичко е ОК \:D/ Gnash също не помогна, просто и да махам и да слагам после тия компоненти браузърите не могат да се оправят. Та сега е в отлично здраве. следва битката с жабата и разните IDE-та.
Та имам още въпроси, ако някой може да отговори ще съм благодарен:
Имам си една 10/100 FastEthernet PCMCIA. При първата инсталация (когато не можах да си подкарам flash-a), по случайност бях пъхнал картата в слота и съответно кабела, та си имах конекция към интернет. До тук хубаво, при инсталацията debian-a някак си я позна, захапа я и заработи с нея. Съответно в последствие, при завършена инсталация всичко си беше ок - картата работи, нет има, конфигурирана за dhcp си захапва - аз си продължавам с приложенията. Да, но при втората инсталация бях забравил да пъхна кабела, НО картата си беше в слота. Инсталирам, казва, че няма връзка навън - викам хубаво, после като му пъхна кабела ще има. Да, ама не - след края на инсталацията и да пъхам и да не пъхам кабела - нищо. Гледам в /etc/network/interfaces няма никакъв адаптер! А?! Няма eth0, нищо, само auto lo iface lo inet loopback ме гледа от там. И аз го гледах. Не схванах защо не я вижда в последствие?! И ок, тъй като нямах много време да чета, повторих процедурата с инсталацията - по-малко от час с карта и кабел пъхнат, та си спестих малко четене, но все пак не разбрах, защо не вижда устройството? Сложих network-manager-а (+gnome GUI) и той вика "няма карта" ... Какво се случва при инсталацията, което я прави видимо и как да я добавя в последствие, ако не я види първия път? :rolleyes:
Извинявам се за лаишките въпроси, това ми е нова област и се боря стъпка по стъпка с нея. Напредва се по-бързо от очакваното, та съм доволен. А и е доста удобно да се инсталира/деинсталира нещо от ежедневните приложения с два реда в конзолата, отколкото с амнасет клика и търсене на незаразен софтуер :)

Пет Мар 09, 2012 1:49 pm
Профил WWW

head_up написа:
...

Това на лаптоп ли е ? Някои имат навика (включая и моя) да гасят мрежовата карта ако няма кабел.

Пет Мар 09, 2012 2:39 pm
Профил

Да, на лаптопа е ... Ок, ако е вярно това, защо след пъхане на кабела картата не се активира? Т.е. не трябваше ли тогава Линукса да я види?

П.П. Експеримент: картата е инсталирана нормално. Вадя кабела - картата се вижда. Вадя картата - картата вече я няма според девайс менаджера. В interfaces (/etc/network) е описана и, че й е позволено да бъде hotplug

# The primary network interface
allow-hotplug eth0
#NetworkManager#iface eth0 inet dhcp

Но все пак знае, че я има! Ако бях направил инсталацията без нея, каква би била процедурата по добавянето й в девайсите? Само редактиране тук надали ще помогне.

Пет Мар 09, 2012 3:33 pm
Профил WWW

А като я пъхнеш пак показва ли се ?

Пет Мар 09, 2012 4:08 pm
Профил

При условие, че не е инсталирано с нея + кабел - не, не се показва. Ако е била налична при и инсталация, но без кабел или не е била сложена - не, повече не се показва.
Остави, ама флаша пак изчезна. Работи си цял ден, инсталирах си CrossWorks, добавих една wired конекция през network-manager-a, и я махнах, нищо повече и както си имах флаш - баммм, пак няма, същите проблеми при браузване. Баси, какво е това чудо 8O

Пет Мар 09, 2012 5:03 pm
Профил WWW
Аватар

На Acer Extensa лаптоп имах сходен проблем, но с SD картите. Под Windows никакъв дерт, обаче под Linux от един момент нататък отказа. Изчетох сума ти форуми, изпробвах всякакви предложения и един ден серсем случайно намерих решението. Оказа се, че най-вероятно контактите на четеца са се окислили и/или износили с времето и когато пъхам картата не прави достатъчно бързо добър контакт и Linux я отписва. При Windows времето на изчакване преди да се започне инициализацията е явно достатъчно голямо, щото там от 100 пъхвания 100 пъти зацепва. Под Linux решението беше да я пъхна, след което лекичко и бавно да я побутна напред докато щракне, по този начин се разпознава всеки път. Да не би и на твоята PCMCIA карта да е сходен проблема ? Интуицията ми подсказва да е нещо такова. Аз така си гоних опашката, защото ако картата е пъхната и рестартирам Linux винаги я разпознаваше, но веднъж извадя ли и до там, не ще и не ще да я разпознае, докато пак не рестартирам.

Пет Мар 09, 2012 6:00 pm
Профил WWW

¶, не мисля, че това е проблема. Повече ме плаши това с браузването. Както си имах флаш и взе, че духна. Сега разбирам, че флаша е вграден в chrome под името libgcflashplayer.so и може да се включва/изключва от chrome://plugins/ , като при изключването му ще ползва инсталирания на системата. Нооо проблема е, че Vbox-а работи, а до преди да инсталирам CrossWorks-a и да създам-премахна онази конекция - и youtube работеше, никакви проблеми с браузването. Сега се омотаха пак нещата. Подозирам, че самия флаш плейър не е виновен. Не много.
@Stoimen, речи малко повече за твоето предположение? При условие, че си работи как така самоволно се чупи? Колегата на същия рутер няма проблеми, ако мина под боза - и аз няма да имам :D Но това сегa ... не разбирам.
Edit: Мда, дори и с изключен (от chrome://plugins/) флаш плейър youtube отказва да се зареди, а vbox-а иска да му се инсталира плейър. При включен такъв не зарежда youtube и плейва без проблем във vbox-a. Проблема се явяваше във всички браузъри. Значи е нейде по-дълбоко ... но къде?!

Пет Мар 09, 2012 6:13 pm
Профил WWW
Аватар

Според мен си отваряш сам проблеми с Chrome на Google, махаш го, подкарваш си стабилно системата с наличните при инсталацията браузери, оправяш си мрежата, и като заработи стабилно системата едва тогава си прави експерименти с Chrome. За мен този браузер е като раково образование.

Пет Мар 09, 2012 6:22 pm
Профил WWW

ok, ще опитам да сложа flash-a на iceweasel-а. Или направо на истинската лисица. Opera нещо не ме радва. Да видим.
Но пък chrome си работеше стабилно. Сутринта. Сега е следобед :finga:

Пет Мар 09, 2012 6:28 pm
Профил WWW

Тъй, подкарах флаша под Iceweasel, като vbox-а плейва, но не и youtube! Т.е. в случая отваря youtube, но не плейва - върти, че зарежда и толкова. Chrome също плейва от vbox-a, но не и от youtube, който изобщо не зарежда каквото и да е. Шота е от настройките на chrome. И с вградения и с външния флаш резултата е един и същ (различни версии). Не мисля, че проблема е от тук, но не схващам от къде тръгва ...

Прикачени файлове:
Screenshot.png
Screenshot.png [ 82.78 KiB | Прегледано 3071 пъти ]
Пет Мар 09, 2012 7:19 pm
Профил WWW

Аз не разбрах що се спря на дебиана?
То верно убунтуто на стария ми компютър се влачи, ама там и бозата ми се влачеше... та ня мога да направя реална преценка колко е бавен. Обаче със сигурност на новата ми машина няма замислянки и определено досега не съм имал никакви грижи с драйвери или инсталации. Възможно е само аз да съм късметлия, ама все си мисля че не е до късмет...

Пет Мар 09, 2012 7:29 pm
Профил

Ъъъъ, защо е хубав въпрос - знам ли, колебаех се, начетох се на разни приказки за нестабилността на убунту, и тук и другаде ми препоръчаха за работа дебиан, пред убунту, шефа също клонеше към него, е - дебиан остана. И честно казано, като се развъртях из него ми хареса колко минималистично си пристига и как за 15 мин след инсталация имам основнит неща за работа без натруфени работи идващи с убунту, но без IDE-тата, за които ще ми трябва още час примерно. Е, ако не беше тоя флаш щях да съм щастлив. Както бях до обяд :D Не разбирам ... къде сбърках та се омаза пак?!

Пет Мар 09, 2012 8:09 pm
Профил WWW
Аватар

Ей, неорентитан народ!!! :) Няма да се учудя ако излезе, че М$ плаща за Linux разработки само за да ползва идеи и после да доказва колко е по-добър.
Ама к'в дебиан ви гони?! От сума ти години мъчат убунтото да стане ОС за обикновения потребител но поне аз все още го нямам дори за трета резерва.
Не бъркайте клавиатура с на Янко к*ра! Лайнукса си е за про, бозата за работа - точка!

А Puppy Linux наистина е дооброоо за някои цели.

Edit: Забравих да кажа, че към края на годината очакваме WinБоз8 които според обещанията ще е още по-лек от седмицата ама с по-големи възможности естествено. Кво прайм ся?

Пет Мар 09, 2012 11:06 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 123 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща