Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
запалване на лазер 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
HCL :)

Цитат:
Towa za woltampernata harakteristika na ni6to ne me nawejda, oswen 4e zakona na oma ne waji tuk, no wse o6te ne wijdam kade e problema...

Ами Zaphod иска да ти каже , че при тия 3V диода може да е толкова отпушен , че направо да почне да "пуши " :lol: :lol: :lol: :lol:

Пет Окт 28, 2005 9:51 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
HCL, глей сега, грубо казано, диодите до едно напрежение ток почти не пускат. над него тока който пускат расте толкова бързо с напрежението, че само няколко десети от волта са достатъчни да го изгорят. затова да се горори за работно напрежение на диода е аматьорско. диода работи с ток, а не с напрежение. верно че баба ми не прави разлика между двете неща, но тук все пак се събират хора, които са техничари. разликата между ток и напрежение е като разликата между налягане и дебит.
та предните постинги се говореха разни неща за някакви волтове. това само по себе си нищо не помага на питащия, защото както ти каза, трябва да се сложи "малък резистор". колко малък обаче е отделен въпрос, който никой не засегна. аз препоръчвам следния (за записвачки) при захранване 5 волта, резистор 47 ома. направо формула да дам - R=0.060/(U-2)
при лазерните диоди има и тая особеност, че освен нормалната нелинейна волтамперна характеристика, имат и нелинейна ампер-мощностна характеристика. някои лазерни диоди имат доста тясна граница на работа - палят на 40 милиампера, на 80 вече издъхват. така че да се внимава с тока.
а за гледането в лазера - не е много желателно, обаче не чак толкова страшно. от три години бачкаме с лазери и съм гледал стотици пъти. ако лазера не е колимиран, няма опасност, ако е колимиран само в импулсен режим гледам (една милисекунда) още нямам прогорено петно на ретината :)

Пет Окт 28, 2005 10:26 am
Профил

Мнение 
Всичк е добре, само последното не съм убеден, това е като да кажеш за 10-ти път играя руска рулетка и е на жив съм си ...;) аз има проблем с оите, почвам да ставам като прилеп, тъй че си пазете очите, много е неприятно, а и да кажеш че съм на 60 .. не съм ....

Пет Окт 28, 2005 10:29 am
Профил
Аватар

Мнение 
Zaphod ясно, разбирам какво имаш в предвид, изказа ти т е по-правилен от моя. Формулата, която даваш обаче не ми харесва. Делиш Ампери на Волтове и получаваш Омове, предполагам че е грешка при писането, но как стигаш до тези 2 Волта без волтамперната характеристика на диода. Не се заяждам, просто ми е интересно, предполагам че от практиката си го знаеш, дали всички сидита работят със сходни диоди.

Пет Окт 28, 2005 11:26 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
СВЕТНА :D :D :D при 4.5V и ток около 50мА свети малка червена точка в лазера и като се погледне с апарат за нощно виждане в лазера се вижда светене ама искам да го накарам да свети като лазер,но за това се трябва ток с честота 10-20kHz и при това не знам какъв ток трябва да протича през диода?

Пон Окт 31, 2005 12:45 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Защо смяташ, че с постоянен ток няма да стане?
За да свети като лазер му е необходим само определен ток. Нищо повече.
А за да се образува точица някъде - трябва ти колиматор. Полупроводинковите лазери имат голяма разходимост, както и "точката" им не е кръгла ами нещо като елипса...

Пон Окт 31, 2005 8:42 pm
Профил

Мнение 
Мда, те са лазери ама не баш :), ако искаш малко по читаво петно му трябва леща, а ако искаш лъч с много малка разходимост отива на по сложна система от лещи, това кеото колегата нарече горе колиматор.

Пон Окт 31, 2005 9:02 pm
Профил
Ранг: Напреднал

Мнение 
и накрая това са инфрачервени лазери (ако е от CD) и светенето това което се вижда е вторично излъчване така че няма да можеш да постигнеш голяма яркост само ще изгориш диода :roll: :idea:
по добре си купи за 1-2 лв продават светещите писалки по битаците

Вто Ное 01, 2005 1:22 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
HCL написа:
Zaphod ясно, разбирам какво имаш в предвид, изказа ти т е по-правилен от моя. Формулата, която даваш обаче не ми харесва. Делиш Ампери на Волтове и получаваш Омове, предполагам че е грешка при писането, но как стигаш до тези 2 Волта без волтамперната характеристика на диода. Не се заяждам, просто ми е интересно, предполагам че от практиката си го знаеш, дали всички сидита работят със сходни диоди.

кой каза че нямам волтамперната характеристика? ;) мерили сме я на работа, два волта грубо е прага на отпушване.
иначе за деленето си прав - написал съм реципрочен израз.

ТоНи: не е нужна сложна система от лещи, колиматора на лазерите от битака дето са по два лева е много добър, и може да се ползва. на практика е идеален - минималната теоретична разходимост на лазера е дължината на вълната/2*диаметъра на лещата. това прави разширение на лъча един сантиметър на 100 метра, което на практика почти се постига. колиматора от самото ЦД не става за формиране на успореден лъч, предполагам защото е изчислен с такава форма на лещата, че да фокусира оптимално в режим точка-точка.

VSU: наистина лазера свети много по ярко от това което се вижда, ако това беше видима светлина, щеше да е все едно гледаш срещу слънцето. обаче е широко разпространено заблуждение че това е "вторично излъчване". това което виждаш като червена светлина, не е някакво паразитно червено излъчване, а истинска инфрачервена светлина, която окото все пак вижда, макар и слабо. всеки който се е занимавал с аналогова техника, му е ясно че във природата няма филтър който да има идеално стрълни склонове, това важи и за окото. тоест границите на порпускливост са условни, там където нивото пада два пъти (в мощност). така че човек може да вижда светлина и извън видимия спектър, стига да е достатъчно силна.

Нед Ное 13, 2005 11:04 am
Профил

Мнение 
:P :P Ахам то както е тръгнало току сме видели и рентгеново излъчване само да е и малко по силно де :twisted:

Пон Ное 14, 2005 1:02 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не знам дали е паразитно излъчване, но например светодиодите на мойто IrDA се виждат как примигват (и то доста ясно)...

Пон Ное 14, 2005 11:00 am
Профил
Аватар

Мнение 
VSU написа:
:P :P Ахам то както е тръгнало току сме видели и рентгеново излъчване само да е и малко по силно де :twisted:

може сигурно, ама ще е последното нещо което ще видиш :)

Пон Ное 14, 2005 10:48 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
ex-man написа:
Не знам дали е паразитно излъчване, но например светодиодите на мойто IrDA се виждат как примигват (и то доста ясно)...

Ами като са 'набичени' на голям ток , как няма да ги виждаш? По принцип има още един фактор ... Виждали ли сте зелен светодиод да свети жълто-оранжево ? Ами отговорете си на този въпрос и ще си отговорите и на още въпроси ...

Чет Яну 19, 2006 1:12 am
Профил

Мнение 
zaphod написа:
в работата ползваме инфрачервени лазери масово.
значи тока - палят обикновено на 40 милиампера (какви волтове бе, изкукахте ли?), макар че светят и под тая граница (слабо).
за проверката - аз ги проверявам с просто око, не си правя труда да ползвам разни камери. лъчението на лазера се вижда като червено, макар че е инфрачервено, просто окото го хваща "по съседен канал"
разбира се не препоръчвам да се блещиш дълго в него.

zaphod
Имам молба към Вас :
Можете ли да предоставите някаква информация или линкове относно инфрачервени маломощни лазери с диапазон , примерно = 1 - 10 микрона.
Интересува ме на първо време дължината на излъчването и в последствие цени ,от къде се доставят и прочее тривиални въпроси
Предварително благодаря !

Нед Юни 17, 2007 1:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
последно вземахме от тези:
http://www.roithner-laser.com
виж им каталога, имат микрометрови лазери. базирани са във виена, транспорта не е много скъп, май под 100 кинта. не знам как ще реагират на единични бройки, то не че ние ползваме много количества....
обаче сега погледнах, микрометровите са над хиляда евро, при това положение и една бройка ще ти продадат вероятно :)

Пон Юни 18, 2007 1:02 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща