Отговори на тема  [ 43 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Предложение за членски внос ...... 

Бихте ли плащали членски внос
Анкетата свършва на Пет Ное 04, 2005 9:16 pm
Да 54%  54%  [ 15 ]
Не 46%  46%  [ 13 ]
Общо гласове : 28

Предложение за членски внос ...... 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
От скоро хвърлям по едно око на форума, обаче това не пречи да имам мнение по въпроса:
Аз съм против. Една такава мярка не вярвам да донесе полезни пари. Смятам, че това би затворило в голяма степен форума, а за един форум най-важното е да е общодостъпен и популярен. Не вярвам ако някой има ценен документ да тръгне да го споделя така открито с другите - има си лични съобщения, поща, телефон и т.н. за тези, които искат да се скрият. Мисля си, че форумът трябва да бъде достъпен за колкото е възможно повече хора (специалисти и любители), които да споделят опита си и да си помагат. Разумната идея за мен е да се търсят други начини за набиране на средства - например, както вече беше казано - портал за електроника или нещо от рода. Освен това трябва да се потърсят начини за популяризиране - пък после: повече хора, повече идеи.

Пон Окт 31, 2005 11:43 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
...

Последна промяна на Съб Фев 04, 2012 6:17 am, променена общо 2 пъти

Пон Окт 31, 2005 1:20 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
С личните съобщения няма такава свобода за обсъждане ако в обсъждането участват повече от двама души.
Размяната на файлове също не е най-свободния начин за обмяна на идеи.
20 лв. годишно не са чак такава сума че да бъдат спънка за който и да е бил той любител или специалист.
Тук някой беше казал, че сериозните проекти не са за сам човек. Мисля че желанието за отделяне на част от форума като затворена е желание за по-сериозно отношение, ангажираност и сплотяване на хора с общи интереси(благодарение на фонда от членския внос).
Конкретен пример - Логическия анализатор. Доста хора се включиха в дискусията. А сега във темата пише само Никола.
Може би Гагарин е искал да каже "Ако мислехме само за СОБСТВЕНИЯ си тумбак щяхме да сме още по дърветата" Оформянето на един екип от специалисти е също принос за обществото.
В крайна сметка окончателното решение е на Реконструктора.

Пон Окт 31, 2005 1:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И аз да си дам аргументите за затворена част на форума.
Значи като знаеш че това което ще напишеш и качиш е достъпно за всеки е малко трудно да споделиш нещо наистина ценно. Друго си е да е достъпно за затворен кръг от хора с които постоянно обменяте идеи опит и какво ли още не и заедно си помагате в развитието. И членството в това да не се определя само от това че плащаш членски внос. В краина сметка членския внос може да плати и човек дето с нищо не допринася за общото развитие а само слухти и консумира чужди идеи и опит.
И в тази затворена част се обсъждат само наистина сериозни неща,всичко останало в отворената част. Като има пари може да се вземе място за едно FTP. Ще ни е супер полезно. Разбира се част от него също може да се отвори за свободен достъп.
Другия аргумент че някой ученик,можещ и с много идеи но без финансови възможности няма да може да участва. Ами има лесно. Драсва едно писмо на модератора че има проблем с таксата но има време ,възможности,желание да се включи в затворената част и след обсъждане ще го включим без такса.

Пон Окт 31, 2005 1:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
И аз да си дам аргументите за затворена част на форума.
Значи като знаеш че това което ще напишеш и качиш е достъпно за всеки е малко трудно да споделиш нещо наистина ценно. Друго си е да е достъпно за затворен кръг от хора с които постоянно обменяте идеи опит и какво ли още не и заедно си помагате в развитието. И членството в това да не се определя само от това че плащаш членски внос. В краина сметка членския внос може да плати и човек дето с нищо не допринася за общото развитие а само слухти и консумира чужди идеи и опит.
И в тази затворена част се обсъждат само наистина сериозни неща,всичко останало в отворената част. Като има пари може да се вземе място за едно FTP. Ще ни е супер полезно. Разбира се част от него също може да се отвори за свободен достъп.
Другия аргумент че някой ученик,можещ и с много идеи но без финансови възможности няма да може да участва. Ами има лесно. Драсва едно писмо на модератора че има проблем с таксата но има време ,възможности,желание да се включи в затворената част и след обсъждане ще го включим без такса.

Много разумно!

Пон Окт 31, 2005 2:50 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Аз съм твърдо против идеята да се затварят теми и особено библиотеката. Като аргументи ще посоча, че със затварянето на дадена тема екипът който работи по проекта се лишава от ценни идеи и съвети от страна на "не-членовете". А Библиотеката не бива да се затваря по "право народному" всеки да има достъп до знания и литература.
Гласувам ЗА идеята за членски внос. Като благини за членовете бих посочил достъпа до отделна секция с разработки по проектите (сорсове, докунетации по дадения проект, някой по-ценни програми, който не бива да се качват на обществено място.... :wink: ), като всеки проект си има отделна подсекция, и членството да е задължително но не достатъчно условие за достъп до съответната секция (другото условие е одобряването от екипа, който работи по темата).
Както виждате нещата вече започват да надхвърлят обикновенния форум и отиват кам специализиран портал (нещо от рода на www.avrfreaks.net, но не чак толкова специализирано, все пак тук сме "шарен свят"). Аз съм ЗА тази идея. Тя обаче е свързана и с известни разходи, 60$ са си 60$, не мисля че е редно да се поемат от един човек. А членския внос да бъде в широк диапазон от 5 до Х лв, кой колкото си прецени (плюс опция "без пари" за тези който я поискат и бъдат одобрени).

Пон Окт 31, 2005 4:44 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Идеята ми се струва добра (стига разбирасе сумата да е в разумни граници ... 10-20лв годишно не е болка за умиране .. :) ) аз съм за !

ПС: Нека само да добавя нещо ...
Аз съм За налагането на членски внос, в случеи че тези средства се използват единствено за потдръжка и евентуално разширяване на форума .... в никакъв случеи обаче не съм за комерсиализирането (или заклучването на някои от темите/разделите) на форума за външни потребители (не членове) ....

Последна промяна BrainStorm на Пон Окт 31, 2005 6:50 pm, променена общо 1 път

Пон Окт 31, 2005 6:15 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
Гласувам "Против" - макар, че въпровсът не е правилно зададен.
Аз бих платил таксата, но съм против въвеждането на такава!!
Това не е в интерес на форума.
А колкото до споделяне на ценен know-how - е няма как да стане - кой ще сподели многомесечен труд
или даже многогодишен??
По-вероятна ми се струва възможността за споделяне на някакъв хардуер (склад).

Пон Окт 31, 2005 6:20 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
"А колкото до споделяне на ценен know-how - е няма как да стане - кой ще сподели многомесечен труд
или даже многогодишен?? "

Ами аз например на трима човека от форума съм дал мои принципни схеми или сорсове. Естествено, част от нещата, които съм правил предстваляват фирмена 'тайна' и не бих ги дал, но за останалото . . . :roll:

Пон Окт 31, 2005 7:03 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Аз гласувах с ПРОТИВ, защото:
1. Опита ми от други форуми със скрити/недостъпни секции сочи, че хората имащи достъп до тях почти спират да пишат в останалите секции.
2. В следствие на това ще пострадат другите секции и форума като цяло.
3. Всеки сериозен професионалист в нашата област почти не би ползвал на готово схеми и програми. Само някой идеи - да, но готови решения - не. Поне аз мисля така, защото не веднъж съм се парил от готови "професионални" решения.

Та така - като цяло ще намалее притока на свежи потребители към форума, по-неопитните колеги също ще се отдръпнат, тъй като вече няма да имат достъп до "професионалистите". Далеч съм от мисълта, че някой ще го спънат 10-20 лв. (особенно в нашата професия). Ако трябва да се търси финансиране - има доста по-ефикасни решения - реклами, спонсорство и т.н.

Пон Окт 31, 2005 7:21 pm
Профил

Мнение 
За затваряне на библиотеката има съвсем друга причина, в тоя и открит вид не е много жлателно там да се дават директно линкове към софтуер, защото рано или късно ще има проблеми. Затова и на много места достъпа до този ресусрс е ограничен. Естествено плащането на члески внос може да е един критерий за достъп, броя постове дру, защото едва ли хората които е оглеждат за такива неща ще седнат да напишат 10о поста само за да влязат във форм който даже и не виждат.
Относно другия въпрос, това че тези които знаят ще пишат само в скритите форуми така ще е ако се скрият половината, но те няма какво да си пишат в библиотека, или в някой друг строго специализиран форум. Нормалния юзер не мисля че е пострада, за него няма д аима никакви ограничения освен че няма да може да вижд всичко в библиотека, но всъщност не е нуно да се затваря библиотеката, защото аз също ъм за свободен достъп до всякакъв род информация, по скоро може да се направи затворен отдел за софтуер.
Относно реклама , спонсортсво и вс.останало, ами добра идея, но в този бранш е малко сложно. Лично аз мога да използам контакти за да агитирам някои от фирмите да рекламират тук, но занете че сме в BG и повечето си мислят типично по BG, защо пък да им давам на тия 50 лв. .....

А иначе в никакъв случай не бих искал подобни мерки да са в ущърб на потребителите, особенно на начинаещите.

Пон Окт 31, 2005 7:55 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Аз бих дал членски внос заради самият форум и неговото съществуване. Против съм за разделянето на "платени" и "безплатни" форуми това ще доведе до сигурна смърт този форум като цяло.
Не съм гласувал защото мисля че въпросите не са коректни! Нямам нищо против да помогна за съществуването на форума и неговото развитие, но съм против разделянето на заслужили и не, който има желание да печели от мозък, не това е начина... има си други начини... Тук може да се спечели нещо много по-ценно, свободната обмяна на идеи, и то благодарение на форума такъв какъвто е сега.
Последно, давам пари за форума , но съм против неговата промяна по отношение на привилегиите на четящите го.!

Пон Окт 31, 2005 11:29 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Какво Ви пречи и сега да си направите затворена група, без да намесвате форума ? Имате си координатите, познавате се горе-долу като хора. Мисля, че има такива системи за обмен на данни в група, които ще Ви свършат работа. Пуснете една обява във форума, набираме кандидати за затворена група, членски внос толкова, образование такова, такива и такива са другите условия и ще намерите нужните хора. Тогава може и разпределено ФТП да си направите от вашите ПК и никой няма да Ви се пречка, идеите ще са дълбоко скрити, няма никой да има достъп до библиотеката и сорсовете и т.н. Или най-лесното, събирате 60 долара правите си един нов форум, не казвате на никой за IP адреса му, от време на време го променяйте за още по-голяма конспирация и така никой няма да се интересува от Вас.
Вижте за пример по-големите братя www.edaboard.com, имат над 50 000 потребители и си е напълно отворен. Имаш ограничения за download и upload ако нямаш точки, а точките се трупат от активност и помощ оказана на други потребители. Ние сме 20-30 редовни потребители и сега остава да вземем да се крием и да се затваряме.
За рекламата: според мен трябва да се помисли как да се инсталира някоя програма преводач английски<->български, така че форума да е видим за останалия свят. Тогава може и рекламодатели да се появат.

Последна промяна на Съб Фев 04, 2012 6:16 am, променена общо 1 път

Вто Ное 01, 2005 8:11 am
Профил WWW

Мнение 
Ами .. абе за рекламата не е точно така, има форуми се издържат с реклама, но верно са в по друга сфера.
Относно затваряне на форуми, ами то и сега може да има такива но да не ги виждате, това хипотетично, такак ч езатворените форуми нищо не бъркат юзерите.
Относно точковата система добре, и това е вариант, но не мисля че е добра идея да се качва софтуер директно така, или да се посочват линкове, от опита ми в други форуми знам че почват промлеми в един момент, дори някой си направи труда да се обади до free.data да ми затрият директорията, и те естествено я затриха.
Отделно има хора коит могат да качват неща които са купили, или имат определен достъп до тях, но при една проверка може да се устанви чии са, нр знам дли ви се вярва но IAR го изтеглих онзи ден като демо, и вече имам две обаждания да се уверят че съм потенциален клиент, reliability софтуера който имам ме предупредиха че нямам право да го разпространявам и не знам си какво ала бала и така ми дадоха парола за да го тествам.
Но говоря по принцип, за самия форум е е вредно ако има връзки към софтуер, поне такива които се виждат лесно, за справка много други форуми забраниха директното постване на линкове към софтуер, музика филми, т.е. всичко което е обект на авторско право, и рано или ксно и тук трябва д асатне така. Това ми е съображението за затваряне на библиотеката, или на нов затворен раздел за софтуер.
Относно дали затворените отдели влияят лошо на популярността ... не мисля за справка hardwarebg.com, популярноста е доста добра и расте, затворени отдели има но те са невидими за потреителите и с нищо не им пречат.
Но както и да е, това е лично мое мнение, нека да бъде така както преценим всички заедн, и най вече реконструктор защото това е негов форум, мойта цел е единстено да се направи нещо полезно за форума, в крайна сметка това май е единствения нормален форум за електроника в BG, дир-а се пълни с глупости а eshop май от началото сибеше обречен, поне за мен.

Вто Ное 01, 2005 10:45 am
Профил
Аватар

Мнение 
Преосмислих - и + вете И НА ТОЗИ ЕТАП съм против затваряне и членски внос.

- относно нуждата от място и =>(но не задължително под формата на) пари , нищо не пречи едно събиране пари на доброволни начала !

- относно след време положението - ако се появят много паразитни потербители, които пишат само , за да има спор тогава вече може да се приложи затварянето или другия вариант, които е по-сложния едни ясни и категорични правомощия на управляващите сайта, за да може лесно и бързо да се премахват такива потребители.

както казах от такива потребители един водещ БГ ИТ форум западна, сега мнооооого бавно се опитва да си върне предшния вид - полезен , качествен И интересен, и прочие, но става много трудно.

гласувам против !

Вто Ное 01, 2005 10:12 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 43 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща