|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 9:13 pm
новини от производителите на МЦУ-та...
| Автор |
Съобщение |
|
woody
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
 Re: новини от производителите на МЦУ-та...
Аха, парчета във FRM-то. Все още нямат чип за продан - другото не се знае.
|
| Нед Мар 04, 2012 10:42 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Баси, това е... звяр! Не бях чувал за тая фирма досега, интересно къде си продават продукцията. На военните вероятно
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Нед Мар 04, 2012 10:51 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Пирев, видях ги Cavium те спечелиха класацията на Мicroprocessor Watch в раздел за най-бързо животно на планетата;-) АРМ никога не са участвали в подобни класации, т.е. и последно място нямат спечелено, а ти ги ги сравняваш с победителите За мен интересното е друго... понеже следя класацията от доста години и винаги е имало сериозен спор за първото място. Докато тая година Cavium просто ги разби. Предполагам от една страна е че заради кризата няма много нови чипове, от друга страна се появиха доста добри ASIC решения за мрежово обурудване. Та това сви доста пазара на бързите сметалки. Абе тая и следващите 1-2 години ще са интересни за тоя сегмент. Не знам дали MIPS ще смачкат окончателно конкуренцията или някой от старите ще се върне в играта... А може и АРМ да влязат. Те директно не им е това целта, ама да припомня твърденията на AMCC че до средата на тая година ще пуснат 128 куров АРМ.
|
| Нед Мар 04, 2012 11:48 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
The Real Maniac, тези процесори не са за простосмъртни, целевия пазар е мрежовия сегмент, TV забавления и т.н. Според мен няма и да се появят по магазините, тъй като просто регулаторните органи няма да го позволят. Е това не го очаквах от теб  , до момента не съм чул да кажеш, че MIPS ядрата са по-добри от ARM, а сега класираш MIPS като победители, а ARM на последно място .
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Мар 04, 2012 5:14 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
И аз не бях ги виждал тия яки MIPS-ове, ето кой бил двигателят на конкуренцията в тоя сегмент - Freescale и те непрекъснато напоследък вадят в тоя клас неща, че и 64 битово power ядро пуснаха вече в два продукта. Да са живи и здрави и едните и другите че без конкуренция нищо  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Мар 04, 2012 5:19 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Първо не съм казвал, че АРМ са на последно място, а че изобщо не се класират в тая категория  Както България не може да се класира на световни или европейски финали по футбол напоследък. Разликата е че българите все пак сме ходили на финали, докато АРМ още не са  Поне не и в тая категория, иначе ако погледнеш в другите категории на Processor Watch ще видиш че АРМ вземат доста първи места. Между другото Интел също няма да ги видиш в тая категория, щото неписаното правило за бързо животно е да е по-бързо от Интел. Демек Интел като направят нещо добро то не се брои, а само вдига летвата... А пък нашия спор за MIPS vs ARM беше в една конкретна тема дето тества разни МП3-ки и беше изкарал някакви генерални заключения колко велики са MIPS. А пък аз не се съгласих с теб щото куртекс М3 и М4К според мен са приблизително един дол дренки. И пак да спориш с мен, пак ще ти кажа същото и пак ще те бъзикам 
|
| Нед Мар 04, 2012 7:38 pm |
|
 |
|
¶
|
А бе айде ся, усуквай го като сиганин на високоволтов електрически стълб  Цялата ти концепция за превъзходството на ARM, дето я градиш от 2-3г. сякаш си им рекламен агент, я срина с едно единствено изречение. Сега за да замажеш положението намеси и българския национален отбор по футбол, все едно да сравняваш ютии с процесори  Теорията за превъзходството на ARM над Intel пък въобще не се нуждае от коментар, сравняват 32-битови ядра с 64-битови ядра, и то по консумация, сякаш сравняваш Запорожец с Ферари 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Мар 04, 2012 9:30 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Разбирам объркването ти... ама трябва да вземеш да почетеш малко повече за архитектури. Докато слагаш всички АРМ или всички МИПС в един кюп никога няма да ме разбереш. То и 8086 и i7 са все х86, ама разликата между тях е като от небето до земята За пореден път сравняваш различни неща. Да, АРМ никога не са правили чипове в категорията "най-най-най-" бързи. Но аз никога не съм твърдял обратното и не виждам как ме "хващаш в крачка". Наистина някой ден като имам повечко време трябва да ти обясня повечко за архитектурите. Каква е разликата между 64-бит ядро дето бачка на 3+GHz и 32-бит low power. А пък за концепцията ми за превъзходството на АРМ тя не е от 2-3 години, поне 2 пъти по-отдавна го твърдя. И до тук каквото съм казал не само че се е случило, ами всичките ми прогнози се оказаха консервативни. Няма начин да не си спомняш че в началото дразгата беше PIC vs ARM. Сега подобен спор е смешен. Преди време мисля ти се хвалеше как Майкрочип били продали 10-милиардния си чип. Е, за миналата година са продадени 8 млрд. АРМ-чета. Това са само за една година продажбите. Да сравняваме производителност, консумации... няма смисъл нали  Спомняш ли си как в темата с МП3-те ме убеждаваше как PIC32 щели да избият рибата щото били незнам си колко пъти по-добри. Даже и курмаркове ми показваше като доказателство... А да си гледал скоро курмарка а? Айде да си поговорим пак след 1-2 години, става ли? Сега да ти обяснявам че производителността на едно ядро е само един от многото показатели няма смисъл. Аз твърдя, че АРМ ще отхапят парче от баницата на х86. Няма да утрепят Интел разбира се, но ще е осезаемо парче от порядъка 25-30%, това е нещо което другите архитектури не са успели да отскубнат от х86.
|
| Нед Мар 04, 2012 10:41 pm |
|
 |
|
¶
|
Бе той май някой друг се пообърка, ама нейсе На колко производителя ? 10, 20, 100 ? Раздели тия 100 производителя на 20г. и ще видиш, че продажбите им са колкото на Microchip. Не съм твърдял нищо за избиването на рибата, твърдението беше че MIPS M4K реализиран в PIC32 е по-производителен при една и съща честота спрямо Cortex-M3. Ако ще гледаш курмаркове извади нещо на ARM срещу Octeon I, II или III. Празни приказки, след 2-3г. ще засучеш в друга посока, как не си имал в предвид 20-30% като цяло, ами от еди кой си сегмент  До скоро се чуваха приказки, как Intel не можели да се използват в таблети щото нам си какво, да, ама не, излезнаха таблети и с Intel. В момента тече усилена реклама за Ubuntu версията за таблети, в момента в който излезне, ще се наводни пазара с Intel базирани таблети. Тогава ще стане обратното, Intel ще отхапе 20-30% от баницата на ARM  , а Ubuntu ще отгризне парче от Android.
|
| Пон Мар 05, 2012 3:21 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе това за интел и таблети не съм много сигурен, както и за убунтото, таблета е нещо което се изпозлва от такъв тип потребители, които не искат нито да мъкнт дизел генератор със себе си, нито да се разправят с малоумни софтуери. От известно време изпозлвам Samsung galaxy Note не като телефона като PDA, извиунявма с ена всички фенове но това не може по нищо да се мери с Ipad / Iphone, абсолютно неизпозлваемо освен ако не си тъп кретен като мен. Първо батерията изкарва едва, едва 7-8 часа, без да говоря. Втори интерфейсите са супер не интуитивни, с Ipada се оправя 3 годишната ми дъщеря, на това чудо вече почти месец не мога да му свикна. Трето колкото и да са се старали си е дърво както от към дизайн така и от към функционалност. Та аз мисля че в скоро време пазара просто за тбалети ще е толква развит колкто и преди да се появи Ipad, т.е. никак. Не мисля че убунто / Андроид са сериозна заплаха, да андроида взема дял в момента, ама това според мен ще е временно явление, единствено MS може би може да с еукаже сриозен конкурент ако и когато пусне нещо подходящо за табалети, с две думи си оправи бозите които предлага за там.
|
| Пон Мар 05, 2012 7:56 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Кога най-сетне ще признаеш че са един дол дренки, а? Като се твърди нещо, обикновено следват аргументи "защото...". В случая няма нещо, което да прави единия много по-различен от другия. Друг е въпросът ти какво си мислиш, как МИПС-а можел да смесва 16/32 бит инструкции, че изпълнявал повече операции и т.н.
|
| Вто Мар 06, 2012 11:55 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Вто Мар 06, 2012 4:01 pm |
|
 |
|
tgi
|
Мнозинството MCU-та отиват към ARM защото явно това дава достатъчно изчислителна мощност - среден клас - и струва по-малко площ в чипа. Тя и без друго изчислителната мощност е в излишък в 90+% от приложенията в тоя сегмент. В горния клас - power, MIPS, 68k (coldfire) - отиват само приложения, на които _наистина_ им трябва изчислителна мощност.
Да се сравняват еднакво наклочени ARM и MIPS е като за bgmama, очевидно е кой е по-мощният - просто са различен клас.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Мар 06, 2012 4:13 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
@tgi То си зависи от периферията... Принципно в днешно време ядрото служи само да тъпче данни във векторните копроцесори.
|
| Вто Мар 06, 2012 4:46 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е не непременно. Ако е по-слабо ядрото - да, но по-яките ядра си се справят и с това което го правят копроцесорите. Въпрос на нужди и баланс. В моите анализатори например ядрото може да отиде и до бая над 50% натоварване само с DSP-чавости, настрана от компресия/опресняване на екрана през RFB (VNC) и т.н.
|
| Вто Мар 06, 2012 4:59 pm |
|
|