|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:39 pm
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: Raspberry Pi
В крайна сметка е така, пазарът _това_ поне го регулира. Комуто стига някой да му съшие стек от този, файлова система от онзи и да мига една лампичка там минава евтино с някой open source "програмист". Ако някому трябва нещо по-сериозно бързо открива, че няма как да мине по евтиния и масов начин та има хляб и за тия, дето могат да свършат и истинска работа.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Мар 03, 2012 1:04 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Не знам какво те кара да си мислиш, че не идват  Последните години правя терминали и на пазара се предлагат и рециклирани и китайски дето са на 1/10 от тая цена. Да не говорим, че разните там палм, смартфончета и таблетчета също се намират на много ниски цени. И има доста клиенти дето казват "ама еди кое си струва 100$, защо вие ми искате 200-300$". Това е ежедневие за колегите дето се занимават с продажбите. В крайна сметка обаче важното е какъв продукт продаваш и дали е конкурентно способен. Ако имаш добър продукт, клиентите те търсят. Ако нямаш даже няма да дойдат да се пазарят с теб. Дали ще ползваш опън сорс или не няма никакво значение. Едно време на пазара имаше предимно маркови терминалчета, над 1000$ парчето и ако искаш да си направиш проект с тях освен терминалите трябваше да купиш от производителя и API-та и един куп глупости за да си направиш софтуер. Сега повечето фирми ти дават и АПИ-та и всичко е опън сорс само и само да им купиш терминалите. Ако дойдеш при нас с поръчка за 5-10к терминала може даже и специален софтуер да ти напишем напълно безплатно. Но цената няма да е 35$ 
|
| Съб Мар 03, 2012 1:05 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Колеги, нека уточним нещо. Цената за "В" варианта винаги е била 35$. Цената във Фарнел е същата: http://bg.farnell.com/jsp/search/productdetail.jsp?SKU=2081185"А" варианта струва 25$, но поне за мен той не е интересен.
|
| Съб Мар 03, 2012 1:10 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Няма нищо лошо да не отделиш време да научиш как работи един или друг компилатор/среда. Щом времето ти е толкова ценно... Но иначе намекът ти е смехотворен... Наистина има добри комерсиални продукти, но IAR и Кеил хич, ама хич не са сред тях. И GCC изобщо не е толкоз ефтино решение ако го ползваш професионално. Само емулаторът ми струва 1500 евро и това че вие пестите с разни jlink клонинги и си мислите че светът се върти около вас си е ваш проблем. Иди си купи един лаутербах или вземи побачкай малко с greenhills и тогаз ела да ми критикуваш GCC. Поне ще знам защо 
|
| Съб Мар 03, 2012 1:42 pm |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
Разликата е, че вече в горния стринг 100$ ще е сменено с 35$ ... и щеш не щеш, ще замениш и "200-300$" с друго  Не че ми пука много де Винаги съм странял от опънсорс ... дори и да искат да ми плащат за това !
|
| Съб Мар 03, 2012 1:46 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Човеко, опънсорса няма почти нищо общо с това....
|
| Съб Мар 03, 2012 1:56 pm |
|
 |
|
radolin
|
Като ви дразни толкова опън сорса - не го ползвайте. Е, ще трябва да се конкурирате със него, ама той и без това ако е такъв боклук, вие майсторите за един следобед ще издялкате по-добър вариант. Аз искам да ползвам опън сорс (или свободен софтуер) и ми харесва, така че смятам и в бъдеще да продължа да го правя. Гледам по този начин - използвайки готови неща, няма нужда всеки сам да преоткрива колелото. Следователно, КПД се вдига много. Като един вид "заплащане", когато открия бъг в нещата които ползвам и го оправя, го връщам обратно на автора. Така от следващата версия тоя бъг е оправен и за всички останали.. Отностно качеството естествено, че има и кофти и много добри проекти - както и при затворения софтуер. Всеки си преценя нещо дали го устройва и съответно дали да го ползва или не. В конкретния случай, разработчика е фондаиция и крайната цел е да има евтин компютър с който да си играят децата. Надеждада е, че така поне някои от тях ще се заинтересуват да се понаучат да програмират. Сега не знам в крайна сметка дали тая работа ще успее, или ще се провали както многото подобни инициативи преди. Аз обаче виждам в тях само положителни неща. Имам и една лоша новина за теб. Иди на dealextreme.com и виж, че отдавна има и по евтини от $35 компютри, че и цели таблети с 7" екран за по малко от сто! Ама те са китайски боклуци, да кажем. Още по-лоша новина - TI правят нещо, дето се казва Beagleboard. Е, не е $35, ама пак няма да намериш кой да плати $100К на тебе да го разработиш. И за разлика от RaspberryPi-я наистина е със "свободен/отворен хардуер", не само софтуер - о, УЖАС! Предлагам, който това го притеснява, направо да оставя клавиатурата и да се хваща за дръжката на я мотика, я лопата. Поне докато не вземе да се появи някой гнусен опън сорс трактор и да му развали идилийката. Като сме взели да се оплакваме от измамници на пазара, да споделя и аз моите наблюдения. Има едни фирми дето яко лъжат хората, даже по яко от ГНУсарите и опън сорса! Пазете се ви казвам! Тея ми ти хитреци, слагат в едни пластмасови кутийки чаркалък за $20-30, я има, я - не! А после ги продават за $500-$1000, срама нямат. Даже диретно няколко имена ще ви изредя, да знайте ако си имате работа с тях - Siemens, Schneider, Moeller, ама са много, мястото няма да ми стигне. А най-невероятното е, че будалите купуват ли купуват! Слагат ги във всякакви индустриални машини и поточни линии. Уж инженери, образовани хора, пък си хвърлят парите на вятъра. За баланс и една добра новина - не всички сме луди да им плащаме на тия обирджии. Аз като исках автоматична хранилка за котката, взех една платка Ардуино, дето е само $25, вместо да си купя PLC за $500 и я направих, даже не е умряла от глад котката още. Сега да направим извода, че може да спим споконо - съвсем скоро всичките тия измекяри изброени отгоре вече няма кой да им се излъже, а ще иска контролери по $25, като иде да пазари другия път. За сметка на това, като си взел от някоя фирмичка затворен софтуер и хардуер и тя вземе та фалира (все пак - криза е) нямаш никакви проблеми. Е, в първия случай ще имаш схемите, изходния код и ще можеш сам да се справиш, или пък да се обърнеш към коя да е друга фирма/човек с нужните компетенции. Въобще, несигурна работа. Welcome, to the real world, дет вика Морфеус. Щом заради това си се нахвърлил на гнусното опън сорс компютърче, смея ли да попитам, какво мислиш за всички останали големи фирми и марки? За съжаление, така работи света в момента - лични контакти (ако щеш връзки), късмет, и медии/реклама. И на мен ми се иска всичко да е "честно", ама не е, това е положението.
|
| Съб Мар 03, 2012 2:04 pm |
|
 |
|
3aek
|
не си ме разбрал, не съм тръгнал да си меря с теб .. емулатора просто дадох пример на колегата който твърди че ако има опън соурс той убивал комерсиалните продукти че има безплатен компилатор но това не убива комерсиалните такива т.е. тезата че като има нещо опън соурс и всичко друго умира не е верна
|
| Съб Мар 03, 2012 2:07 pm |
|
 |
|
tgi
|
С това съм до голяма степен съгласен. Ако някой иска да слага повечко добавена стойност ще трябва да се поназори и да направи нещо, което да си струва (т.е. няма го направено сред масовката). Никой (е, почти) няма да даде пари за нещо защото било "по-добре" направено, човек масово просто купува най-евтиното вършещо работа нещо. Та в тоя смисъл и "open source" е част от пейзажа движеща прогреса напред. Това, с което дърпа прогреса назад идва от факта, че парите за разработки се контролират от пробивни средностатистически загубеняци. Като следствие open source-ът им служи като мощно средство за подбиване цената на разработките, като следствие те стават по-малко и по-размазани. Сума ти пари отиват в размазване което никога не стига до реален продукт, може би там отиват 99+% от парите харчени за разработки (но на малки капки, голям келепир...). И вземи постни някое видео как работи тая хранилка за котето, е _това_ ще е нещо интересно за гледане, не тия купища едноплаткови боклуци дето наводняват пазара.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Мар 03, 2012 2:23 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Кво сте седнали да се дърляте за една глупава платка, дето я влезне в продажба, я не...
И въобще какво ви пука дали струва 30$ или 100$ (с каквито нета е пълен и сега). Не ми казвайте, че 100$ са проблем за някой дето е седнал да прави нещо или да се учи! Това в днешно време не са пари.
Виж преди 20 години, когато един девелопмент кит струваше няколко годишни дохода на БГ инженер, такива теми заслужаваха внимание. Сега цената на девелопмент кита е най-малкия ценообразуващ компонент. Ако говорим за такива масовки де.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Мар 03, 2012 2:29 pm |
|
 |
|
tgi
|
Брей, най-после и нещо разумно някой да каже по темата  .
|
| Съб Мар 03, 2012 2:53 pm |
|
 |
|
radolin
|
Специално за Линукс ядрото има статистика, че над 50% от кода в момента идва от хора, на които за това им плащат и това им е работата, демек - професионалисти. Освен това, опитай се да вкараш какъвто и да е код там, аматьорски, професионален, какъвто и да е и виж колко ревюта ще трябва да мине и дали въобще ще ти го приемат. Идеята, че там е всеки маже както може въобще не е вярна. Има и проекти където е така, говоря конкретно за Линукс ядрото. Защо си мислите, че open source "програмистите" (като мен) работят за без пари? Който не вярва, може да ми се обади и да ми поръча да му направя нещо безплатно. Изключвам лични проектчета, които се правят за кеф и чесане на крастата. Това е някакъв голям мит за свободния софтуер и опън сорса, че всичко трябва да е безплатно и хората работят безплатно. Напротив - може да го продадеш за колкото пари успееш да се спазариш - и за $1000000 може. Просто трябва да спазваш лиценза, който ти поставя някакви условия, ако искаш да ползваш софтуера. Аз примерно ползвам една LGPL библиотека (разпространява се безплатно) в комерсиален проект, ама имахме разни проблеми и се свързахме с разработчика и за консултация. Мискининът му с мискин, ни поиска по 200EUR на час, пък ние будалите, взехме че му ги платихме. Ех, да бяхте ми казали по-рано, че в опън сорса всичко е безплатно, нямаше така да се прекараме. В ембедед света, най-често се ползват за основа свободни неща, под LGPL лиценз, като специфичния за проекта код е пак затворен. Ползваш наготово библиотеки, нищо не си задължен да плащаш или отваряш от твоя код. Само ако направиш промени в тези LGPL компоненти трябва да ги разпространяваш под същия лиценз. Да не говорим, че има и BSD, където можеш само да "лапаш", и нищо, ама нищичко не си длъжен да отваряш. Какво се оплаквате и плюете, не мога да разбера. Имате възможност да ползвате огромен обем готов софтуер. Не ви харесва качеството, ами не го ползвате и си го пишете вие от нула (както прави tgi), или си лицензирате от някой доставчик под комерсиален лиценз. Какво толкова ви е трън в очите, че за някои от нас по-простите не-програмисти, които правим мигалки, тоя код е достатъчно добър и го ползваме? В най-лошия случай след нашия провал, клиента ще дойде пак при вас и ще можете добре да му одерете кожата. Нали знаете - парен каша духа!
|
| Съб Мар 03, 2012 2:54 pm |
|
 |
|
tgi
|
Чакай бе, колко години го пишете това "ядро" та да става дума все още за такива проценти, мале мила.
|
| Съб Мар 03, 2012 3:01 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Е, има и друга гледна точка - подобни платки да се използват за вграждане в крайни устройства. Ето една направена специално за целта: http://beagleboard.org/bone. Идеята и е супер, само дето не знам защо струва толкова?!?. За само 10-15$ повече китайците продават таблет с подобни параметри, WiFi, батерия + зарядно ?!? Та цена от 35$ ми се струва реална и постижима, която би трябвало да подейства "отрезвяващо" на конкуренцията ... (да видим само дали това ще излезе иснина или поредния блъф) Спомнете си колко струваха медицинските монитори преди китайците да се намесят на пазара и колко струват сега? Положението с осцилоскопите е подобно ... Т.е. подобни разработки според мен действат отрезвяващо на "монополистите" на пазра, "нормализират" цените и поради тази причина продуктите стават по-достъпни и на по-реални цени ... А относно храниклата за котки - ако се направи с подобна платка може да има като екстра и видео-наблюдение в реално време през интернет на котето. Две или три серво-машинки за RC модели от Конрад за по 5лв бройката управлявани с PWM и то директно от платката като изпълнителни механизми + някаква конструкция и кутия. Като цяло чаркалъка ще е под 100лв - барабар с камерата и захранването 
|
| Съб Мар 03, 2012 3:10 pm |
|
 |
|
tgi
|
Бе тук повечето знаят какво може да се направи, ама той е направил реална, ще е забава да се погледа  .
|
| Съб Мар 03, 2012 3:16 pm |
|
|