|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:32 am
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 Re: Raspberry Pi
Пробутали са му премаркирани руски чипове... 
|
| Пет Мар 02, 2012 11:51 pm |
|
 |
|
bobyper
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Яну 31, 2006 11:11 pm Мнения: 295 Местоположение: София
|
Абе не бяха и евтини. В 82-ра 83-та година една К155ЛА3 (7400) струваше 2лв. За тогава 2лв. хич не беше евтино.
|
| Съб Мар 03, 2012 9:13 am |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
Да не говорим, че почти всичко западно (процесори, памети, ацп, ...) беше и ембаргово (COCOM, ...) ... освен ... ако не си работил за ДС/КГБ 
|
| Съб Мар 03, 2012 9:42 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Не е баш така. В предприятия където са имали западна техника са имали бюджет за стоки "второ направление". Примерно в завода който споменах са имали машини произведени в ГФР. Баща ми беше началник КИПиА и е поръчвал резервни части за тези машини. Не че не са гледали какво се поръчва но в повечето случай всичко, което реално го има в машините е минавало. Същото е било и където има американски машини (бившия Завод за антибиотици примерно, понастоящем Актавис). В Изот Силистра са коструирали чаркове за руската космическа програма - и там са имали достъп до разни по-така части. А пък в Правец-8 почти всичко беше запдано (поне в по-късните версии). Тъй че не е като да не е можело да се намерят.
|
| Съб Мар 03, 2012 9:54 am |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
КОКОМ си беше голям проблем. На практика вноса (второ направление) компоненити се е оскъпявал, понеже се плаща във валута (не рубли) и чрез множество посредници (за заобикаляне на КОКОМ). България, поне до 93г беше в КОКОМ списъка. Спомням си, че немската фирма за която пишех софт. не посмя да ми прати TMS320C40 по куриер ... та ходих на крака да го взема 1993г !!! Какво остава за времената преди 89г !? Тя темата, ... съвсем се отнесе  Та по темата: какво толкова ви дразни: - че струва 35$ ? - че някой го е направил преди вас ? - че ще спечели куп пари/известност ? - че можете да го направите по-добре (ама ще струва 350$) ? При 0-ва печалба, и "идеална цел", вкл. и реклама на BroadCom - ми се струва напълно в реда на нещата ! в края на краищата 10000*35$ = 350000$ не са голям разход (за BroadCom) Аз например, съм против опънсорса, защото на практика убива появата на много по-добри разработки (във форума е пълно с "ама то има подобно безплатно, що Ши даваш пари?") ..., но свиквам с това 
|
| Съб Мар 03, 2012 11:01 am |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
2лв тогава си бяха наистина много пари. По това време бях ученик и джобните ми за деня бяха 20ст като ми стигаха за закуска и айрян в голямото междучасие. Имаше си всичко просто не явно ами трябваше да познаваш нужните за целта хора. По това време баща ми работеше в една военна фабрика и носеше какви ли не щуротии. Повечето 74ххх баха с надпис TESLA.
|
| Съб Мар 03, 2012 11:16 am |
|
 |
|
741
|
За тги не знам, ама на мен магазинът ми беше битака в Подуене. Каквото не успявах да намеря от бартери с колеги, го купувах от там. 2 лева - кво му плащаш, без пари си е. Колкото половин обикновен транзистор (3.50 лв.) 
|
| Съб Мар 03, 2012 11:24 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Аз ще ти кажа мен лично какво ме дразни.
1. Струва $35. Това обезценява целия продукт включително и труда в него. Типичния потребител почва да си мисли " за какво да плащам $100к на еди коя си фирма да ми направи еди-какъв си специален контролер, като мога да взема две от тия неща и двама индианеца за по $300 на глава и въпросът приключва. Качеството няма да е на 100%, сигурно ще бачка на косъм ама на кой му пука. После същите двама индианеца ще пачват когато се налага. А че продукта ще е боклук няма значение щом ще е на пазара след един месец и за двойно по-ниска цена. С други думи неща като това ми бърка пряко в джоба, а също и твоя преполагам.
2. Опън сорс. Както сам каза това унищожава инициативата хората да правят хубави неща с идеята че могат да печелят от тях. Юзъра се поставя в ръцете и милостта на тия дето пускат тоя опън сорс. И ако на тях по някое време им писне на оная работа, а ти си го заложил в няколко големи проекта, имти загиваш с тях. Несигурност.
3. Базирано на арм11 - това по мое мнение е кофти разклонение в дървотомс продукти на арм.
4. Да, тия дето са го направили ще станат много известни и вероятно доста богати без реално да са направили нещо революционно. Въпрос на връзки да си намериш кой да ти произведе и по-важното кой да ти го продава. Откровено казано, въпреки че е грях човекмда завижда по тоя начин, но си е доста дразнещо.
5. Медията направи тоя продукт много по-голям отколкото е в действителност. Утре ако излезе друг, по-добър продукт, той просто ще остане "втори" и в сянка.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Съб Мар 03, 2012 11:31 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Да, чешките работеха. Което с уговорки можеше да се каже и за руските, главната уговорка беше "понякога"  . Затова ги избягвах когато можех. Не беше лесно да получи човек всичко което му трябва но не беше невъзможно, имах (имам  ) немалко приятели, помагали са ми когато са могли както и аз съм помагал когато и комуто съм могъл. А и все пак кажи-речи цялата бройка части дето ми трябваше се вижда на снимките  . Помня, че на неруските части им виках "истински" тогава  . Имаше и български части от 6800 фамилията. Виждал съм 6800, 6850, 6840, за 6845 не съм сигурен правеха ли го, 6821 не а май по-старата му версия, 6820 правеха, ама си работеха всичките. Веднъж на една платка (правих я за работодателя ми тогава) попаднах на едно БГ 6800 което се забиваше сума ти цикли след излизане от reset, някакъв опкод не му работеше. Отиде ми цял ден да се убедя, че е то. Следващия път нещо подобно ми се случи миналата година с 400 MHz MPC5200B, бях го гръмнал с пик по напрежение правейки експерименти със захранването без да забележа. И това нещо работеше, тръгваше да се бутва и чак след няколко дискови операции се сриваше... Беше отишло нещо в кеша, пишейки даден ред след като беше прочело предния ли, не помня баш какво беше, играх си повече от ден докато открия точно какво става и се убедя, че съм го гръмнал та да го сменям (BGA 256).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Мар 03, 2012 11:37 am |
|
 |
|
tgi
|
Нищо от това не се е случило още, и не го виждам да се случи. Не го изключвам но едва ли ще го бъде, нали в тая индустрия трябва непрекъснато да вървиш нагоре и напред за да останеш. На тая цена няма откъде да вземат пари за тая работа, ще си остане поредният балон с някаква невидима за момента измама зад него, както "one laptop per child" и други подобни. За да излезеш напред в тоя отрасъл само ниска цена никога не е стигала, трябва да предложиш и нещо, дето другите го нямат.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Мар 03, 2012 11:42 am |
|
 |
|
ps66
|
Напълно съм съгласен с теб ! Това е хардуерен опънсорс, мнението ми за него не се различава от това за софтуерния такъв. Това, което ме подразни от коментатиите до тук беше, че са "смешници, изманици, и т.н.". а проблема е, че обезценяват труда и засяга много от нас ... Утре при @miro_atc ( да ме извинява че го споменавам  ), дойде клиент и иска да му направи контролерче с диспейче ... и той му оферира примерно 500$/pcs ... каква ще е реакцията на клиента, който е виждал че има и за 35$ (че и видео може да гледа) ?
|
| Съб Мар 03, 2012 11:45 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Не виждам нищо лошо в опънсорса. Това е алтернатива позволяваща на хората достъп до технология, която иначе - легално никога не биха и докоснали... Да не говорим, че голяма част от "по-доббрите платени разработки" здраво използват опън-сорс код и хардуер... Т.е. той подпомага развитието на технологиите. Хайде замислете се компилатора който използвате кой го е разработил и на какво е базиран? За да има развитие - трябва да има реюзване на код и хардуер. Колкото повече - толкова по-бързо ще е развитието... Е, сигурно кода ще е далеч от оптималното, но изчислителната мощ на хардуера непрекъснато расте и както практиката показва - важното е системите и програмите да работят и едва след това си задаваме въпроса "а-ма оптимално ли работят" ... Та опънсорса според мен е огромна крачка в тази посока. По странното е друго - как така опънсорс продукти са по-добри от някои платени техни аналози? Не е ли смешно всичко това? Добър пример в тази посока е Линукс-а ... Та именно той е в състояние да замени "бозата" по повечето компютри по света ... Замислете се само - администрацията, правителствени, данъчни, здравни, военни и др. учреждения... По-мислещите държави като Германия и много други например изцяло заменят и замениха с Линукс ОС-овете в правителствените и административните компютри... Що ли? Цената не е основната причина, а сигурността... Ако аз направя програма - няма да е проблем да оставя и да оставям куп вратички в нея, през които да имам достъп до системата и сигурността ... Та като имаш Опънсорс система - имаш достъп до кода и, правиш си сам компилацията и дистрибуцията и ако искаш - можеш изцяло да ревизираш кода и да гарантираш сигурността на информацията, нали? Именно ОпънСорса е начина за противодействие на монополите. Освен това опънсорса има потенциал да открие много повече работни места за ИТ специалисти, отколкото платения софтуер ... Кой мислите подържа правителствените линукс базирани системи на отделните страни? Логиката е всяка една страна да има свои собствен екип за целта, ако иска да има сигурност... Спомнете си и времето, в което инфото за писане на софтуер и драйвери за "бозата" беше лимитирано, адски скъпо и заключено... Колко хора можеха да пишат читав софтуер за "бозата" по него време? май това обсъждане е излишмо ...
|
| Съб Мар 03, 2012 11:49 am |
|
 |
|
tgi
|
Ъхъ, ето как изглеждал моделът мечта. Аматьори пишат за без пари по нещо когато им кефне (т.е. докато се учат и затова им е интересно), след което ще поемат професионалистите и ще поддържат изсраното от споменатите аматьори.... То си и личи, че това е властващият в момента модел в масовото програмиране, такова мазало каквото е за да се получи си трябва сериозно усилие.
|
| Съб Мар 03, 2012 12:05 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
До някъде е така, но не съвсем... Много е трудно да направиш нещо да работи, но многократно по-трудно е да го направиш да работи стабилно... Т.е. читавите решения винаги са искали и ще искат доста време за развой, така че ако клиента иска читаво изделие - ще плати въпросните 500$/pcs. Ако целта му е да има що-годе работещо устройство - вярвам че Миро ще е повече от щастлив да му го "издялка" за няколко преди-обеда и един следобед, като го базира именно на тази 35 доларова система и пак да вземе парите на клиента. Е, ще са по-малко, но пък и времето за което ще го направи ще е по-малко ... Така че не виждам къде е проблема... Пък дай-боже ако му потръгне пазара - същия тоя клиент ще се върне при Миро и ще му каже - хайде сега да го направим както трябва, защото към идеята и продукта вече знам, че има интерес и не искам да го компрометирам с лошо качество и бъгове. Харесва ни или не - това в голяма степен вече е факт...
|
| Съб Мар 03, 2012 12:08 pm |
|
 |
|
3aek
|
 |  |  |  | ps66 написа: Та по темата: какво толкова ви дразни: - че струва 35$ ? - че някой го е направил преди вас ? - че ще спечели куп пари/известност ? - че можете да го направите по-добре (ама ще струва 350$) ? При 0-ва печалба, и "идеална цел", вкл. и реклама на BroadCom - ми се струва напълно в реда на нещата ! в края на краищата 10000*35$ = 350000$ не са голям разход (за BroadCom) Аз например, съм против опънсорса, защото на практика убива появата на много по-добри разработки (във форума е пълно с "ама то има подобно безплатно, що Ши даваш пари?") ..., но свиквам с това  |  |  |  |  |
- дразни че го обявиха за $25 а то тихомълком после стана $55, това е аматьорско, все едно аз да кажа утре ще вдигна щанги 300 кг, да правя пресконференции и да обяснявам колко съм як, а после да вдигна реално 30 кг - какво са направили линукс или АРМ платка, техния единствен коз бе тази безумна цена $25 иначе такива платки с лопата да ги ринеш - какви пари да спечелват нали е организация с благородна цел? $350 000 са малък разход за BroadCom? в тази криза са си доста пари за хвърляне, не че TI и ST не правят същото с LaunchPad-a и STM-Discovery ама там никой не се тупа в гърдите и да казва аз измислих как да произведа LaunchPad-а за $4.30 защото на всеки е ясно как е формирана тази цена нямам никакви впечатления опън соурса да убива комерсиалния софтуер, който си цени парите и времето ползва EW-ARM или KEIL, нищо че GCC е без пари, има пазар и за едните и за другите
|
| Съб Мар 03, 2012 12:53 pm |
|
|