|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:39 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Re: Raspberry Pi
Ей, страшна работа.  С готов процесор ли е?
|
| Пет Мар 02, 2012 3:49 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Епъл одавна не печели толкова от хардуера, колкото от сървисите, които предлага. Оня ден вече минаха $500 млрд. пазарна капитализация и оставиха Ексон Мобайл далеч назад "само" с $415 млрд. Натрупали са едни 100 млрд кеш и сега говорят, че ще почнат да раздават и дивиденти вече (Джобс спря дивидентите още през 1995г.) и смятай са скочили още поне едно 20% нагоре за нула време. Тия просто тотално завладяха маркета със забавленията  . Та мода не мода Епъл все едно ги печатат парите  .
|
| Пет Мар 02, 2012 5:25 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ха, май това е най-големият комплимент който съм получавал за тая платка  . С готов процесор е, тогава нямах нито уменията, нито смелостта да хукна да си правя процесор. Горд 1 MHz 6809  (централния DIP-40, тоя отляво е 6844 DMAC). На 6809 се и учих - правейки разликата с 6800 на който прописах първо (на хартия, асемблирайки с молив  ) - първоначално кое как е в архитектурите и такива работи. Всъщност втората ми компютърна платка - с 6800 - влезе в употреба първа, с нея бях сглобил един кит със 7-сегментни индикатори; после направих един терминал - 6800 базиран, китът го емулираше с едно черво с DIP-40; терминала го писах на немоя система, и като тръгна и имах вече работеща пълна машина на тавана съм бил независим от чужди машини та и досега  . Ето я и тая с 6800 (останките от нея де):
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Мар 02, 2012 5:57 pm |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
Зейфод май си беше правил и процесора 
|
| Пет Мар 02, 2012 6:11 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
А платките къде си ги правил, изглеждат твърде културни за самоделки от 85-та. 
|
| Пет Мар 02, 2012 6:57 pm |
|
 |
|
zaphod
|
обаче гледам от малък си си намислил името на корпорацията  не се засягай, но мисля че ако го беше заменил с нещо по-зряло, можеше да ти се отрази добре 
|
| Пет Мар 02, 2012 7:04 pm |
|
 |
|
tgi
|
Тая с 6809 - баш първата - я измислях на оная синята прозрачна пластмасова милиметрова хартия от него време, в мащаб 2:1. Горният слой червен долният зелен май беше. После върху измислицата налагах пак такава "хартия" за всеки слой и на нея с туш очертавах точките, а пистите "чертаех" с едни червени лепенки, режех си с нужната дебелина на струга (не със стругарски нож, естествено  ). Това ми го снима местният колега платкаджия, после тии негативи ми ги правиха другаде в София. Пак в това "другаде" следващите платки - терминалната (от нея имам само една гола, работещата остана в Германия), тая с 6800 ми ги дигитализираха и плотираха, не беше особено скъпо. Ей я и терминалната гола платка за да е по-пълна картинката на безумията ми от него време  :
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Мар 02, 2012 7:08 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е какво има за засягане. Не мисля, че би ми се отразило особено, не съм забелязал това да ми е пречело. Но как съм стигнал до това име, ами да цитирам уебсайта на въпросната фирма  : " The name originates from the dark communistic ages (around 1980) when dreaming of a private high-tech company looked more like a health issue so there had to be some sense of humour in it along with the hard work (done in an attic back then). "
|
| Пет Мар 02, 2012 7:11 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Човече страшен си.  Такава платка на ръка, баси ужаса! 
|
| Пет Мар 02, 2012 7:16 pm |
|
 |
|
tgi
|
 Мерси. Е то беше повече упорство отколкото нещо друго, лепенето трябва да ми отне месец-два... Като се приберях от работа сядах и лепях, така докато ми се доспи. Някъде 87-а като си написах графичния редактор работите потръгнаха къде по-добре (вървеше първоначално на тая бабичка, после на "дядката", и сега още върви емулиран по DPS прозорците  ).
|
| Пет Мар 02, 2012 7:22 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 |  |  |  | tgi написа: :D  Мерси. Е то беше повече упорство отколкото нещо друго, лепенето трябва да ми отне месец-два... Като се приберях от работа сядах и лепях, така докато ми се доспи. Някъде 87-а като си написах графичния редактор работите потръгнаха къде по-добре (вървеше първоначално на тая бабичка, после на "дядката", и сега още върви емулиран по DPS прозорците  ). |  |  |  |  |
Едва ли си минал без някоя и друга жичка напреки през платката де... 
|
| Пет Мар 02, 2012 9:18 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ако имаш предвид грешки и последващи хрумвания и промени те жиците са много повече от една  . Ако имаш предвид преднамерено опроводени мостове, нито един, винаги съм успявал да мина без тях.
|
| Пет Мар 02, 2012 10:20 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Абе те и сега не минават без мостчета, ама вече им викат нулеви резитори 
|
| Пет Мар 02, 2012 10:48 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Тоя "другия" хич начин не ми изглежда правдоподобен. Първо не мисля че tgi е такъв човек, второ едва ли е имал достъп до всички необходими части на куп. То се крадеше каквото има, а не каквото ти трябва. Освен това доколкото мога да видя на снимката чиповете са само западни, което е меко казано странно. Обикновените буфери, дешифратори и т.н. ги имаше по магазините и не бяха никак скъпи. Само дето бяха К155ххх а не 74ххх. Не че нямаше тук там и оригинални, но бяха екзотика. Все едно днес да тръгнеш да правиш схема с руски чипове, едва ли би го направил без някаква причина...
|
| Пет Мар 02, 2012 10:50 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ми не знам - имаше и западни чаркове. Особено разни дешифратори (по спомен) - повечето бяха 74ххх. Даже още ми седят в разни кутийки. А тия от Изот имаха достъп до доста западни части тогава. Сега tgi как се е снабдявал - той да си каже. Всъщност на снимката се виждат и руски ттл-ки 
|
| Пет Мар 02, 2012 10:56 pm |
|
|