|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:01 pm
| Автор |
Съобщение |
|
radolin
Ранг: Форумен бог
|
 Raspberry Pi
Здравейте!
Не знам дали сте видяли вече, но от днес може да се правят поръчки за малиновия пай. В крайна сметка са решили да го продават през Фарнел и Rs components. В резултат днес през повечето време сайт на Фарнел не работеше.
Първите 10000 произведени бройки са свършили за минути, така че ще трябва да се чака поне месец, ако поръчаш сега.
Също така обявиха, че за по-евтиния модел ($25) също ще се слагат 256М РАМ, а не 128М. За мен това е много интересно, тъй като при тази цена могат да се разхвърлят такива платки да правят какво ли не. Със сигурност ще поръчам една да си поиграя.
Поздрви, Радо
|
| Сря Фев 29, 2012 3:39 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: Raspberry Pi
А бе гледах го в BBC, http://www.bbc.co.uk/news/technology-17190918Ако е това което казват, че е и работи реално и го продават реално на тая цена може да обърка много пазара, може да го преобърне както епъл 2 на времето. Но във Фарнел само е "скоро ще го има", цената $25 е такава, че би ми било изгодно да го купувам само за да извадя някой-друг куплунг от него за паметите да не говорим, та нека стане реалност пък тоггава с приказките. Били продали 10к бройки докато мигнат, да бе.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Фев 29, 2012 5:08 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Да видим, да видим ...
|
| Сря Фев 29, 2012 5:36 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Хехехе - първо само събират списъци с интерисуващите се и после изведнъж стана 55$ и то без транспорта  .
|
| Сря Фев 29, 2012 6:15 pm |
|
 |
|
tgi
|
А в comp.arch.embedded някакъв постна линк към данни за перифериите от бродком. http://dmkenr5gtnd8f.cloudfront.net/wp- ... KmOiQGDIhwПознай колко хита има вътре за "ethernet", за USB и дисплейни истории не го и търсих, тях видимо ги няма документирани. Поредната настолна мигалка, щели да учат децата да програмират с нея - ама няма да им кажат къде са регистрите и за какво са, ROFL. [edit] Opps, те чевръсто го изтрили. Мислех, че не ми работи линкът (изсмуках го от URL минаващ през гугъл), не било това. [/edit] Ей го:
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Фев 29, 2012 6:48 pm |
|
 |
|
radolin
|
Това къде го гледаш? Поне в европейския Фарнел цената си е нормална. Да не е един артикул, който се казва "RASPBERRY-PI - RASPBRRY-CHIPSET - CHIPSET, RASPBERRY PI, MODEL B". Ако е така, то това е само Broadcom чипа. И да, само чипа струва $50 бройката, а цялата платка $35  . Наистина нещата са малко съмнителни, особенно имайки предвид цената. Единственото обяснение за мен е, че главният участик в проекта (Eben Upton) е някакъв вътрешен човек в Broadcom и се е спазарил за специални условия. Аз се пробвах да поръчам и от Фарнал ми казаха, че 10000-те бройки са изчерпани. Очаква се следващата серия да са готови през Април. Та, ще трябва да се изчака още да видим какво ще излезе. Все 10000 бройки не са малко и би трябвало да се появят скоро отзиви от закупилите ги.
|
| Сря Фев 29, 2012 6:55 pm |
|
 |
|
radolin
|
Да, нула хита, ама то е, защото няма етернет в тоя чип  . Значи евтиния вариант, за $25 е само с Broadcom SOC-a и няма въобще етернет, а само 1 порт USB. Тоя за $35, на USB-то има вързано нещо, което е етернет контролер и 2 порта USB hub. Иначе съм съгласен, че е тъпо да не пускат дейташита, ама ... То в началото абсолютно нищо нямаше, ама после нещо се примолили на Broadcom и са пуснали тоя за перифирията, който си прикачил. Освен това графичното ускорение е изцяло proprietary и трябва да заредиш някакъв binary blob, за да тръгне. Та, няма пълно щастие, но на мен ми върши работа и без графичните истории.
|
| Сря Фев 29, 2012 7:04 pm |
|
 |
|
tgi
|
Нищо не са променили, просто беше изтекъл някакъв недоправен дейташит.
Няма да дадат данни, поредният напън на някого да попрекара част от публиката. Нищо реално.
Можеш ли да постнеш номера на Фарнел за поръчка, аз като го търся ме препраща там където и Димитър и са само пожелания и приказки.
|
| Сря Фев 29, 2012 7:45 pm |
|
 |
|
radolin
|
Не е баш така. Пълния дейташит си е все още таен, но този само за АРМ периферията си е публичо достъпен, даже на страницата на Фарнел го има. Вярно, че сложиха нещо дето прихваща търсенето и те праща на страницата за пожелания. Директно все още си го има прдукта, ето го номера 2081185 или направо http://bg.farnell.com/jsp/search/productdetail.jsp?SKU=2081185.
|
| Сря Фев 29, 2012 7:51 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е то и там пише "очаква доставка", елате утре. Тая басня за продадените 10к бройки в първия миг още откъде дойде? Тия май ще се окажат по-големи лъжци отколкото съм очаквал, тия от БАН поне кутия бяха направили  .
|
| Сря Фев 29, 2012 7:58 pm |
|
 |
|
3aek
|
глупости на търкалета, тези пичове са големи артисти, днес в нюрнберг пак правиха само шоу събраха сума народ и показаха една платка голяма една педя нямаща нищо общо със малката платка като usb стик била в кредит кард формат на мен ми заприлича на 7 инчов таблет засега нищо налично само шум, с тез $20 хендлинг де-факто си взимат комисионната дистрибуторите хахахах баси измамниците на всичко отгоре днес ми казаха клюката че истинския Mr. Raspberry Pi който движи проекта е продуктовия менажер на Broadcom просто си правят реклама на чипа първо щаха да правят $25 платка после стана $35 сега за продажба се получава $55 в крайна сметка само използваха безплатната реклама но вече доста хора разбраха за какво става дума и просто ги подиграват 
|
| Сря Фев 29, 2012 8:38 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Това го гледам там, където се опитвам да купя въпросния компютър  . Аз лично дълбоко се съмнявам да са направили и продали даже 10 бройки, камо ли пък 10000. Просто се опитват да видят какъв е интереса и да кажат на производителя на чипа - виждате ли колко много искат да го купят, продайте ни го на загуба  . Пълни смешници  .
|
| Сря Фев 29, 2012 8:38 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
|
| Чет Мар 01, 2012 9:48 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ми аз на тоя линк виждам обявена цена 26.73 евро. Това си е близо 50 долара без доставката. Цялата тая работа ми е много съмнителна. Може да се окаже че ги продават един месец и после фирмата производител мине в администрация т.е. фалира и я продатат на някой от големите. Това ми напомня един стар виц: Срещат се двама шопи и единия пита другия: - абе чувам че Вуте от ваше село бил спечелил Москвич на лотарията - бе то така ма не баш тъй, вика другия. Не беше Вуте ми Коле. И не беше Москрич, ми Волга. И не спечели ми го прегази. Така и с това расбери - все обявяват пък накрая човек не може да си купи. Сега по сериозен бизнес: другия месец пускам в производство 1000000 едноплаткови компютри по $2. Направете списък кой колко иска и кажете на всички приятели да кажат и на техните приятели. Минимална заявка за десет бройки на човек. Плащането е 100% в аванс и заплатени пари не се връщат 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Чет Мар 01, 2012 12:39 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
25$ е варианта без мрежа. Не е толкова абсурдна цена!
Изобщо не разбирам какво толкова ги одумвате... Вземете кой да е продукт и махнете: 1) Печалба - проектът е опън сорс 2) Разходи за разработка -проектът е опън сорс 3) Разходи за съпорт - няма, щото е опън сорс 4) Инвестиция за производство - поемат се от дистрибуторите (фарнел и т.н) които поръчват на едро директно от китайски фабрики
И кво остана? Два-три чипа и няколко конекторчета... колко да струват, а? Да не забравяме, че процът не е върхът на сладоледа и ако Broadcom са се набутали да го пуснат в производство едва ли имат кой знае какъв пазар. Всички таблети и джаджи вече се ориентираха към куртекс. Тъй че вероятно и Broadcom са направили добра оферта.
|
| Чет Мар 01, 2012 1:15 pm |
|
|