|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:35 am
TI MSP430 Ultra-Low Power, or is it?
| Автор |
Съобщение |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 Re: TI MSP430 Ultra-Low Power, or is it?
Ами то "устойчива работа при смущения" е доста нечиста наука  то си е цял набор от мерки активни и пасивни, и в този ред на мисли някакси въпроса ти увисва във въздуха  щото смущения -смущения ама кави - по захранване, по интерфейси, индуктирани нискочесотни , високочестотни, пък напрегнатости на полета, .... Оттам какви мерки се вземат за имаш лелеяната "устойчива работа при смущения" и т.н. иначе все едно питаш : ама каква е цената на доматите  - нито питаш на кой пазар, нито кой сорт домати П.С.Помня Цецо се оплакване от някакво смущение дето в крайна сметка се оказа че през два етажа някой пуска рентгенов апарат  те ти пак смущения
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Фев 28, 2012 6:17 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе много грубо казано, MSP430 попада в горната част от класацията по шумоустойчивост. То това не можеш го измери с единици, ама така на база опит го казвам. Това изречено от човек, за който 3000 волта / 100А пикове са ежедневие, би трябвало да е комплимент за краварското творение.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Фев 28, 2012 6:23 pm |
|
 |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
А бе мухо, правиш от мухата слон!  Твоите философии не ме интересуват - само разводняваш темата! Няма нужда от уточняване, важно е да се сподели мнение за този тип нискоенергийни микроконтролери.
|
| Вто Фев 28, 2012 6:30 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Ами аз от 1999 до 2008 ползвах MSP430 за разни приложения дето се закачат към мощни КВ радиостанции. оплакване от тях не съм имал най-малкото поради факта, че даже и да има проблем не може да се дебъгва в такава среда. Ама не може да даваш класация на нещо дето нямаш мерна единица за него  не върви някакси 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Фев 28, 2012 6:37 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е то не е да няма мерни единици - и за консумация (uA/MHz, ефикасността на кода от ралични архитектури вкарва фактор който ако и да е много голям може да се вземе под внимание макар и не винаги лесно), и за смущения. Последното е по-лесно, логическите нива са обикновено ясно специфицирани. Оттам нататък идват опроводяването и предшестващата го схемотехника, *те* са главният източник на проблеми със смущения (практически 100% са те при еднакви входни и изходни параметри на логиката).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Фев 28, 2012 8:28 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Едно от правилата за устойчивост на смущения е колко по-голямо захранващо напрежение, съответно и логически нива - толкова по-добра устойчивост на смущения. Обаче аз лично не съм забелязъл някой контролер да е чувствително по-добър от друг що се отнася до смущения. Сиртефицирал съм неща както с MSP430, така и с PIC, Frescale S08 и Coldfire и с Cortex-M3 и горе-долу е било еднакво лесно/трудно с всички от тях. Не мога реално да посоча фаворит що се отнася до устойчивостта, за разлика от другите ми предпочитания  .
|
| Вто Фев 28, 2012 8:44 pm |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
Ти погледна ли документацията ... Хубавото на Texas е, че това което пише много се доближава до това, което се мери в последствие ... явно са сменили и технологията ... защото сега харчи ... повече  . Незнам ти, в кой режим ще работиш, но при F серията с пуснато VLO и в LPM3 харчи 0.5nA при 3V и 25 градуса ( поне и аз толкова го изкарах). При FRAM серията при пуснато VLO и LPM3 имаме 6.3uA ( има някакъв режим с външен кварц, но и той е с 3 повече от F ) ... направо са насрали работата ... При G серията нещата са малко по-зле от F серията, но цената е горе-долу два пъти по-ниска ( аз започнах да сменям навсякъде F с G) ...
|
| Вто Фев 28, 2012 9:05 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Да погледнах и наистина се учудих че е с по голяма консумация в LPM3. Реших че е заради някаква особенност на FRAM-a.
Предположих че (LPM3.5 With Crystal) 1.5 μA ще е стендбай режима.
Но си направих друга сметка. Поне при нещата коит съм копал съм правил сметка че основно батерията се изяжда не в стенд бай а когато процесора работи. А тази гад с 81.4 μA/MHz изтрепва рибата. Но действително при приложения които са обикновенно в стендбай може да се окаже че ще е по зле от класическия MSP430.
Предположих че и друго ще може да се направи. Нали е FRAM гадината и може да се помни състоянието лесно. Може при някои случаи да се отива и на Shutdown (LPM4.5) 0.32 μA. Трябва човек да си поиграе малко за да види наистина какъв потенциал има гадината.
|
| Вто Фев 28, 2012 10:17 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Coming soon: http://www.ti.com/wolverineТова изглежда добре, но още е само на хартия и даже не виждам с колко памет и периферии ще е. Така или иначе аз ползвах MSP430 в няколко проекта и ако ще 10 пъти да им намалят консумацията не мисля да ги ползвам пак... За смущенията Dimitar е прав, няма кой знае каква разлика... По-скоро трябва да се внимава с всички, понеже при low power човек често се изкушава да слага високоомни делители и т.н. Това отваря вратата на дявола. Аз имах случай с GSM модул на платката и една хвърчаща писта се получаваха по 2V пикове. Процесорчето беше точно 430 и естествено се ошашкваше, но и друг контролер да беше като му оставиш вход вързан към добра "антена" резултатът предполагам ще е същият. Иначе архитектурата е 3 или 4-ти по важност фактор за консумацията. Най-важният фактор е задклавиатурното устройство, щото ако не си направиш читава схема и софтуер няма ниска консумация. Затова ме кефят евал бордовете на EnergyMicro - мерят консумацията в реално време и прехващат трейса на PC counter-a. Това се логва и после може да гледаш къде се харчи най-много ток. Вижда се кои процедури/прекъсвания колко често и колко дълго се изпълняват. Това ми беше идея да го направя, ама са ме изпреварили  На второ място по важност е производителя на чипа. Не помня Интел или АМД ли бяха преработили и свалили idle консумацията от 2000mW на 20mW. Това на един и същ х86 без промяна на производителност или други компромиси. Друг пример - издънката на Луминари. Предишните ревизии дето ползвах още при powerup тръгваха с консумация от 50mA. Това ще тръгне от часовникова батерия, ама един друг път като ми купи тати колело  По принцип с куртексите трябва да се внимава, далеч не всеки става за low power приложения. Единствено Атмел съм ги признал че си следят консумацията и каквото напишат в дейташит това е. Лошото при тях май беше че в RTC режим бяха някъде към 4uA демек кофти. Иначе има куртекси дето претендират за 0.2uA, ама не съм тествал и не гарантирам. NXP пък рекламираха CortexM0 с 130uA/MHz. Но това е другата уловка щото малко uA/MHz далеч не значи по-ниска консумация. По-добре М3-ка на 160uA/mhz или сега новите M4-ки на Energy micro дето са 180uA. To зависи и какво и как се прави, но пак от примерите на energy micro - на М3 търкалят Линукс при консумация 1.6mA. С М0 би било далеч по-висока. Същото и с по-слаби ядра като MSP430. Друг пример с GSM модулите - повечето имат средна консумация 3-4mA при това регистриран в мрежата. И повечето са вътре с АРМ9. Значи работещо радио + АРМ9 с един куп памети и само 3-4mA. А отвън в немалко случаи седи някакъв слаб контролер уж с "ниска" консумация от порядъка на 10-15mA или повече 
|
| Вто Фев 28, 2012 10:50 pm |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
Аз май ще изчакам тая хуйня да се появи - Wolverine, дано тя да изглежда по-добре ... Ако го разцъкаш, пиши до къде си го докарал. Аз трябва да се будя на всеки 200мс и всичко ми е важно ... при другите устройства съм в LPM4 и цялата карантия харчи около 0.3uA ... т.е. минах на G серията заради цената ...
|
| Вто Фев 28, 2012 10:56 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Някой правил ли е сметка какъв му е тока на саморазряд на батерията? Ако се окаже, че е нещо от сорта на тока на стендбай на контролера или даже по-голям, то тогава наистина тока на стендбай не би трябвало да влияе колкото консумацията в активен режим.
|
| Сря Фев 29, 2012 12:21 am |
|
 |
|
3aek
|
днес видях wolverine в действие 100 uA/Mhz на Embedded World бяха го пуснали да мери нещо веднъж на 2 секунди и да записва байт и със един supercap работеше над 21 часа без зареждане а с един съндък на Fluke му мереха консумация бе средно 0.4 uA т.е. работи, кога ще почнат да го продават ... казаха след 6 месеца но това никога не е сигурно 
|
| Сря Фев 29, 2012 1:33 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Два линка, игнорирайте съдържането, защото са рекламни материали. http://www.ti.com/mcu/docs/mcuorphan.ts ... lp#batteryhttp://www.eetimes.com/design/embedded/ ... ed-designsИмате контролер, който работи 20 години с една батерия. Въпросът е: С какво е по-добър този контролер от един камък, който работи 2 000 000 000 години без батерия?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Мар 06, 2012 8:37 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Е как - цялата работа е мерене на ония им работи. Във втория линк сравянват работата на двата чипа с конкретна програма, а не с 1000 инструкции както е при сравнението на TI. Та там пика въпреки бавния старт изпълнява програмата за два пъти по-кратко време.
Интересно ми е Casio с какъв процесор си правят часовниците... Тоя на ръката ми през 20 сек. мести стрелки, има LED осветление, зумер, LCD, доста памет... и му дават 10 години с една батерия
|
| Вто Мар 06, 2012 10:26 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
ами като ти потрябва камък ша разбереш  Иначе наистина и на мен не ми харесват MSP430, защото твърде малко работа може да се свърши с тях. Но все пак има неща които могат да правят. Сега вече има и други "камъни"  Примерно оня ден пак гледах giant gecko-тата и ми беше убегнало че имат не само RAM retention ами и full RAM ретеншън. Демек пази си цялата памет 128KB и цъка RTC с под 1uA, което вече е направо "дялан камък" за много повече приложения 
|
| Вто Мар 06, 2012 11:34 am |
|
|