|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:02 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 LPC срещу PIC/AVR
искам да повдигна тема, базирана на практически наблюдения
реално LPC210Х алтернатива ли са на PIC/AVR в ниския клас приложения? нисък клас са много прости (подчинени) устройства, които изпълняват няколко команди, получавани по един интерфейс.
нещата, на които искам да наблегнем са:
- надеждност в тежки условия:
ресетване/заспиване, смяна на бит в регистър/памет, смяна на пин, умопомрачение (изтриване на флеша), шумоусточивост. тежки условия са студ/жега, магнитни полета (контактори, мотори, електромагнити, заваръчни апарати), гръмотевици... политици  (например система за гласуване в НС)
- документация:
всички чипове имат бъгове. някои са с много малко, други са изградени само от такива. има и разлика, доколко производителя си признава за тях и дали трябва да се хаби човек да пише цял месец, и да получава уклончиви отговори (от типа "абе, я си ...")
достатъчна ли е документацията или трябва да се прилага подхода с чесането по главата? че на мен не ми остана много коса вече
- версии на силикона
като видя чип с версия Е7 ми става много топло и без да държа поялник. направо подивявам, че може да искат пари за такова нещо. то, верно, не е минало още много време, откак се появиха, ама ако са направили вече 2 версии не говори много добре. това може да го забележи само някой , който купува всеки месец и ги слага в изделие.
- поддръжка
не очаквам да е на нивото на моторола, но дано не е като майкрочип. отговарят ли, бързо ли, отговорите бива ли ги?
-производствени проблеми
кофти споеваемост, влага в корпуса, висок производствен брак по някаква причина
ако някой има какво да каже за средите/компилаторите, програматорите или доставчиците, да се чувства поканен също
друго не се сещам, но темата е отворена
|
| Чет Окт 27, 2005 9:59 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Че АРМ-а ще се налага - спор няма. Аз бих ти препоръчал за контролери от такъв габарит да ползваш компилатори и wizard-и от много високо ниво (нещо като CodeWarrior и Processor Expert) - просто хората там са се постарали да направят бъговете в силикона незабелижими за теб самия. Естественно едно такова решение си има и недостатъци - щото пък колкото по-сложна е развойната система, толкова по-голяма е и вероятността за бъгове и в нея - но пък ако заложиш на реномирани и стабилни фирми нещата са лесни. Аз наскоро споделих с Реконструктор-а едно мнение, че за мен добрия контролер/процесор + развойната система, са тези за които например не се налага да знам всички регистри с битовете им за какво са  . Малко е пресилено, но пък опита ми сочи, че така нещата стават най-бързо и добре, а както съм споменавал и друг път - за мен едно от най-важните неща е работата ми да върви много бързо и безпроблемно  .
|
| Чет Окт 27, 2005 11:46 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
За CodeWarrior. Не че имам лични наблюдения ама тия дни проучвах за тая среда. Точно за АРМ нещо не я обичат хич. Има много хора дато са почнали с нея и почти всички са се отказали. Масово ползват Kiel и много го хвалят. За по прости неща ползват IAR.
Аз лично се ориентирах за IAR. Без проблеми си написах неизменното мигащо светодиодче  . Работи се като под другите IAR. Предимстро е че не се налага да се купва за начало скъп JTAG,работи си с Wiggler.
Като понапредна малко с АРМ ще направя тестове за устоичивоста към смущения. За това различни хора ги определят съвсем различно, срещал съм мнения че е на ниво AVR също и мнения че са много по устоичиви от MSP430. Като поизтормозя моя LPC2124 ще има сигурна информация. Засега няма какво да го тествам с тая програмка с светодиодчето.
|
| Пет Окт 28, 2005 12:43 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
CodeWarrior-a го дадох само като пример - неказвам, че е най-доброто, а че трябва да се търси нещо от тоя сорт  . Аз го ползвам вече доста време със моторолските дсп-та и съм доста доволен. IAR-a съм го ползвал и ползвам само с MSP430 - за тях е направо железен, но ако за ARM-а е на същото ниво, ми се струва, че няма да е достатъчно. Може и нещо на Mentor Graphics да се ползва - те също са добра фирма.
|
| Пет Окт 28, 2005 12:50 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Че те правят ли компилатори? 
|
| Пет Окт 28, 2005 12:59 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
нормално е CodeWarrior да работи много добре с моторолски процесори - Metrowerks е собственост на Моторола
обаче CodeWarrior за ARM е 'on hold' от 30 април 2005 и ще е така поне до 1 май 2006. щели да интегрират компилатора на ARM Ltd. в средата, та им трябвало малко време. в момента не се предлага нищо за ARM, още по-малко за LPC.
принципно CodeWarrior е среда, като се ползват външни компилатори/линкери. оригиналните компилатори са gcc базирани, като се твърди, че са 'донастроени' за съответния процесор. настройките вероятно се отнасят за по-горните нива на оптимизация (-О2 например), което си е нормално.
|
| Пет Окт 28, 2005 9:23 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Здравейте,
Дедо Боре радвам се че повдигаш тази тема защото повечето теми за ARM. Бързо замират.
Виж с темите за бъговете на PIC не е така
От около 2 години започнах да чета за ARM. От 6-7 месеца вече работя реални неща конкретно с LPC2000.
Имам два проекта които вървят паралелно и двата са пред завършване. Тези дни започнах трети, а има идеии и за още две разработки.
Засега нямам впечатления от поведението на процесора в полеви условия.
По въпроса за документацията конкретно за LPC2000, преди две години беше повече от оскъдна. Сега положението на сайта на PHILIPS не се е изменило, но доста хора работят с тях, натрупват опит, публикуват, споделят. И като че ли PHILIPS разчитат именно на това и не си дават много зор. В първите UserManual-и имаше и двусмислия и съвсем открити противоречия. Сега тези неща са къде коригирани къде свикваш с тях, но съдейки по количеството правописни грешки в документацията на новите чипове мисля че тука трябва на PHILIPS да им пишем двойка.
Относно обратната връзка отговарят почти веднага.
Тука често хора питат откъде да взема единични бройки. Отговорът е : от Хонг Конг.
Пристигнаха за 4 дена с DHL директно от там. И както пееше Джон Ленън "But I'm not the only one". И други хора пишат че семплите им са пристигнали по същия начин. Въобще ако някой от дитрибуторите взима пари за семпли или увърта за единични бройки(говоря за LPC2000 серията) то това си е политика на дистрибутора, но не и на PHILIPS. Имаше наскоро конкурс за разработка базирана на LPC213x. Покрай този конкурс бяха раздадени много семпли включително и безплатни развойни платки (мисля че бяха на KEIL).
В една друга тема наскоро стана дума за вдигане и сваляне на пин колко байта код се използва. Вярно е в ARM режим отиват 20 байта, но също толкова отиват и за промяна на 32 пина едновременно. Според мен има варианти за да се избегне т. нар. "big bang" и свързаното с това набъбване на кода.
Тука му е мястото да кажа че наскоро разглеждах асемблер генериран от IAR. Конкретно беше сетване на бит в конфигурационна дума. Заради макросите които използват имаше 2-3 инструкции отгоре.
В този контекст относно това дали паметта на LPC2000 е достатъчно, мога да споря защото винаги има начини за решение.
Ползвам GCC интегриран в IDE на Ashling и съм изключително доволен от свободата която предлага. Наскоро разглеждах CrossWorks и IAR голямо търсене падна докато им открия startup файла и linker скрипта. Въпрос на свикване най-вероятно.
По въпроса за устойчивостта - първите серии нямат POR и BOD. Новите имат, но BOD има бъг.
За сравнение с PIC и AVR мисля че е смешно да се говори. Всеки който се почуства по-нашироко в LPC2000 с мъка ще се връща на PIC.
Надявам се тази тема да не влезе в глухия коловоз. Виждам че доста хора вече работят с ARM7.
|
| Пет Окт 28, 2005 9:51 am |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
OK, wow, думи нямам  И аз в момента минавам на ARM7, като чета документация и разглеждам примери се чудя ибаче как ще ползвам нещо такова за прости цели. Например преди време ми се наложи просто управление на четков мотор с тример, задачката ми отне няколко часа работа с PIC12Fxxx, едва ли има ARM с 8 крака (ако има едва ли ще го намеря лесно). Предполагам, че няма смисъл да ги сравнявам по производителност и цена, обаче има места където не е целесъобразно да ползваш ARM.
А тук е момента да попитам за шумоустойчивостта на ARM, все още нямам реален проект с такъв контролер...
|
| Пет Окт 28, 2005 10:17 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Абе темата е интересна, определено ще сменям и аз платформата, PIC ще остане само за дреболии, и аз ги гледам тиа ARM-ове от доста време, по едно време ги бях забравил, но ... имат много предимства. В омента при менима всичко кето си помисля и здачата за избор е още по сложна  Със сигурност ще ползвам и TI за орделени приложения, не знам имат ли някаква разумна алтернатива в определен клас, единствено PIC ако не броим бъговете им. Досег се ограничавах от към процесори именно заради доставки, въпреки че на последното ясто нямаше проблем с това.
|
| Пет Окт 28, 2005 10:18 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
Zdrav, 10х за изчерпателите отговори! дано и други имат какво да напишат
идеята да се премине на една платформа (ARM) е доста привлекателна. за малки и прости устройства ARM7, за по-сложни ARM9. то и производители много, ама от това следва и разлика в качеството. вярно, няма ARM с 8 крака, но (ще) има ARM за <$2.50. и ако развойната среда поддържа е една и съща, икономията на време ще е значителна.
за софтуерната страна на ARM - tumb, стегнат код, компилатори и т.н. може да спретнем отделна тема, гледам че много народ май се ориентира към ARM-ове, та споделянето на код/опит ще е много полезно. защо не и на настроени библиотеки? това са мечти за сега
дали да не помислим за една примерна програмка, по-сложна от мигалка, което да издупчим на различни LPC-та и да се вдигнем на един семинат при Никола да пием бира и да удряме гръмотевици с неговото устройство? (извинявай, Никола, самопоканвам се малко. само като идея го подхвърлям)
програмката да си брои BOD и WDTресетите, да плямпа някакви глупости на серийната порта и да държи битове на паралелна порта. давайте предложения...
|
| Пет Окт 28, 2005 11:43 am |
|
 |
|
BrainStorm
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пон Юли 04, 2005 11:51 pm Мнения: 651 Местоположение: София
|
Абре хубава е иедята на ДедоБоре ....
Незнам за LPC'тата ама ние с Хищника нещо сме се ориентирали към Atmel’s AT91SAM7S32 (тва можахме тва зехме ...  ) ..... някои да сподели впечетления от тях .... ?
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Пет Окт 28, 2005 12:28 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Навсякъде препоръчват
http://groups.yahoo.com/group/lpc2000
Дори и PHILIPS. Имат човек който следи темите и отговаря своевременно. Там публикуват UserManual-те на новите процесори преди да ги пуснат на официалния сайт на PHILIPS.
Преди месец в lpc2000 групата имаше тема за ESD тест на устройство с LPC2138(Message #9508 от 17. Окт.)
Други места в Интернет са http://www.caxapa.ru/echo/arm.html и http://forum.electronix.ru повечето от руснаците май са се ориентирали към Atmel.
Има места в които ARM не може да се мери с PIC от гледна точка на необходимите усилия за разработчика. Но едва ли Predator_MF смяташ да останеш на нивото на управление на четкови моторчета с PIC. А както казва Дедо Боре като си преминал вече към тази платформа ще ти бъде също толкова лесно да решиш и някоя по-дребна задача с ARM.
По въпроса за примерните кодове съм готов да помагам да създадем един раздел в библиотеката както за елементарни първи стъпки така и за по-сложни примери.
|
| Пет Окт 28, 2005 1:21 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Няма проблем да ги погърмим и да ги попържим с моите машинарии. Хем ще си намерим повод да се съберем на маса.
По моя преценка ARM няма да заменят дребните процесори. Все пак трудно е да се трепят мухи с топ.
Но за по големички неща определено PIC,AVR,MASP430 вече няма да се ползват за в бъдеще.
За база с сорсове.
По принцип съм съгласен но ако е с затворен достъп. Хич няма да ми е приятно сулио и пулио дето никога няма с нещо да допринесат за общото развитие да ми ползват труда на готово. Да си сформираме група от хора които активно ще работим по въпроса и да видим как да си направим нещо като затворен форум или някакво фтп да спретнем на което да е базата с сорсове. Има смисъл да пообединим сили.
|
| Пет Окт 28, 2005 2:54 pm |
|
 |
|
tcsa35
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Сря Ное 10, 2004 4:03 pm Мнения: 111 Местоположение: София
|
Къде го този ARM за <$2.50, дайте един читав дистрибутор искам няколко бройки за да си поиграя с ARM-a,
цените дето са обявили за за над 10 000 броя. 
|
| Пет Окт 28, 2005 3:16 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Затворен форум не е трудно да се направи поне със софтуера на моя форум не беше, предполагам и тоя няма да е трудно.
Иначе и аз мисля като Nikola, не може да сеналожи навсякъде, като ти трябва елементарна логика за малко пари, бучкай PIC-а и си готов. Също мисля че за по дребни и прости неща PIC/AVR/TMS ще си останат в употреба въпреки че ако 877 се замени с нещо на подобна цена и с подобна производителност с ARM ядро нещата са ясни. Ама за производителност трябва да гледаме по елементарните операции, вдигане сваляне на пин примерно, не в цикли а във време, в крайна сметка мен ме интересува колко време отива, а дали са 2 или 20 такта ако се изпълняват за еднакво време мен не ме бърка, нали компилатора ги пише 20-те реда не аз.
|
| Пет Окт 28, 2005 6:27 pm |
|
|