Отговори на тема  [ 317 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 22  Следваща
Интернет цензура - поредният напън 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Интернет цензура - поредният напън
Цитат:
Аргументът на Димитър къде е било знанието преди въобще не е валиден,
защото там, където е било преди - на отпечатани книги в огромни количества - вече
го няма (или най-малкото се вижда как си отива).

До колкото знам все още съществуват библиотеки на тая планета, а дали ще ти дават да четеш книги на хартия или електронни на файл аз лично не виждам никаква разлика.
А дали знанието изчезва - ето един пример. Библиотеката на Колежа по инжинерство към Илинойския университет е най-голямата библиотека в света с инжинерна литература. Имат около 260 хиляди книжни тома (кой спомена по-горе, че книжните книги били на изчезване) и още десетки хиляди във вид на файлове. Ако дори и това не е достатъчно на читателите и и те не могат да намерят дадена книга, то могат да си я поръчат от коя да е университетска библиотека в страната, където я имат и до няколко дена ще бъде доставена. И това е абсолютно безплатно и неограничено и не е услуга само на въпросната библиотека, а на почти всички библиотеки. А сега пак някой да ми каже как точно световното знание е недостъпно. Библиотеки до колкото знам има във всяко едно населено място извън Африка - там може би са по нарядко.

Цитат:
имаш още много хляб да ядеш, прекалено рано си тръгнал към щатите и някои неща за винаги ще ти останат мъгла, ей за това стадото е толкова лесно за манипулиране

Вече съм свикнал одавна някой като не може да извади смислен аргумент в една дискусия да почне да ръси някакви абсолютни малоумности и да прибягва до лични нападки, така че с това по-горе единствено показваш какво има в твоята глава. От тук нататък аз просто ще те оставя да си вярваш в каквото си искаш - аз лично загубих вече интерес по темата :D .

Пон Фев 13, 2012 3:10 am
Профил
Аватар

Access to electronic indexes and databases is limited by contract with the providing vendors to current Illinois State University students, faculty, and staff.
Login for Index and Database Access Using Your Illinois State University ULID and Password
All members of Illinois State University have a ULID account, which includes access to email, iCampus, wireless, and more.

Сигурно си прав за изобилието, но то не е за всеки
Забелязал съм, че информационните ресурси в Щатите са доста контролирани. Ние тука, аборигените още не сме дорасли до това съвършенство, и имаме нахалството да се опитваме да отстояваме някакви си свободи. Колко наивно, нали!

Пон Фев 13, 2012 3:34 am
Профил WWW
Аватар

Не са контролирани, а са запазени само за студентите, защото те си плащат за това - включено е в таксата им за обучение. Въпросната библиотека я дадох само като пример, защото нали казахте, че световното знание било изчезнало и било недостъпно. Същото важи и за всички други библиотеки - достъп имат само тези, които са в района им, защото всяка една библиотека се издържа с част от данъците, които жителите на съответното населено място плащат за имотите си там. Библиотеките обаче са навързани в общи системи и както споменах по-горе, ако книгата я нама в твоята библиотека могат да ти я доставят от друга, която участва в същата система. Така че това не е контролиране на информационните ресурси. Едва ли има друга държава, където достъпа до информация да е толкова лесен, колкото тук. Толкова е лесен, че понякога даже направо е плашещо колко много неща могат да разберат другите за теб, които са достъпни в публичните регистри. Дето викаше една позната преди време - намаш си идея с какъв информационен ресурс разполагаме на върха на пръстите си :D . На днешно време само някой, който не е търсил информация може да каже, че има информационно контролиране и достъпа до информация е ограничен. Никога преди човек не е имал достъп до толкова информация. Ако на това тук му викате доста контролирани ресурси, тогава не знам какво трябва да кажем за Китай :? .

Пон Фев 13, 2012 4:15 am
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Цитат:
Аргументът на Димитър къде е било знанието преди въобще не е валиден,
защото там, където е било преди - на отпечатани книги в огромни количества - вече
го няма (или най-малкото се вижда как си отива).

До колкото знам все още съществуват библиотеки на тая планета, а дали ще ти дават да четеш книги на хартия или електронни на файл аз лично не виждам никаква разлика.
...

Е то и музеи има на много места, работата е там, че на хартия знанието доколкото още
не е претопено за да отиде за опаковки в мола е старо, в коя от тия библиотеки
дето са "навсякъде" ще намериш неща на под 20 години. Свърши тя с хартиените носители,
друга освен музейна и "баш бекъп" стойност вече нямат.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Фев 13, 2012 4:25 am
Профил WWW
Аватар

[/quote]
Ако дори и това не е достатъчно на читателите и и те не могат да намерят дадена книга, то могат да си я поръчат от коя да е университетска библиотека в страната, където я имат и до няколко дена ще бъде доставена. И това е абсолютно безплатно и неограничено и не е услуга само на въпросната библиотека, а на почти всички библиотеки.
[/quote]

За теб може и да важи това, но за нас - едва ли. Наистина ли мислиш, че ако направя заявка за книга в щатска библиотека, ще ми я изпратят тук, в БГ? Дори не говорим за това колко би струвало.
И уж е безплатно, ама не съвсем - т.е. безплатно е, но само за тези, които вече с платили образованието .

Давам ти този пример, за да е по-ясно, че темата ни засяга по различен начин. Ако не виждаш проблем в това споразумение, то ние, от нашата си камбанария виждаме проблем, при това голям. И поне ще се опитаме това да не мине.

Пон Фев 13, 2012 9:49 am
Профил

Dimitar написа:
Вече съм свикнал одавна някой като не може да извади смислен аргумент в една дискусия да почне да ръси някакви абсолютни малоумности и да прибягва до лични нападки, така че с това по-горе единствено показваш какво има в твоята глава. От тук нататък аз просто ще те оставя да си вярваш в каквото си искаш - аз лично загубих вече интерес по темата :D .

това не са лични нападки (извинявам се ако съм те засегнал), това е разлика в житейския опит и мироглед, не си свикнал с лични нападки и глупости а си свикнал с различията заради които много хора не разбират какво им говорят и не осъзнават какво и защо се случва, което е и причината да се случва толкова лесно

между другото познавам няколко човека които за излезли от БГ преди да навършат 15 години, познай по какво най очебийно си приличат всички :D за това казах че рано си излязъл, не пожелавам на никой да живее в мизерия, обаче мизерията учи, е, има хора които и тогава дори не се научават и си остават стадо, а по чужбината още по отдавна се грижат да си остане стадо

Цитат:
Едва ли има друга държава, където достъпа до информация да е толкова лесен, колкото тук. Толкова е лесен, че понякога даже направо е плашещо колко много неща могат да разберат другите за теб,

именно - достъпен си ти, твоята лична информация се събира и пази по старателно от всяка друга информация, плашещо нали? вярвай ми има още такива държави....

tgi - има музеи, някъде дори безплатни, така бавно спокойно се разхождаш и разглеждаш и обогатяваш знанията си за миналото докато други хора също на спокойствие действат в настоящето :D

Пон Фев 13, 2012 10:27 am
Профил
Аватар

tgi, просто не се стъропях да споделя следната новина - идва баш като по поръчка :D :
"MIT Begins Offering Free Online Course With Certificate"
http://www.bloomberg.com/news/2012-02-1 ... icate.html
Ето така се "ограничава" знанието и става недостъпно и щатите контролират информацията и световното знание :) . Преди година такива курсове почнаха и в Станфорд, даже сина ми се записа на един за изкуствен интелект, а като цяло се бяха записали над 70 хиляди души. В Лондон един колеж предлага цяла MBA програма безплатно по интернет. Та първите птички се появиха и е въпрос само на време да се случи революция в образованието и въобще в начина, по който хората получават знания. Нека сега тези, които казват колко много се ограничава знанието в днешно време и как преди било по-хубаво да кажат кога за последно са имали възможност да изкарат курс в МИТ и/или Станфорд безплатно и да им пратят после сертификат за това нещо :) .

Пон Фев 13, 2012 7:38 pm
Профил

който наистина иска да научи нещо той ще намери начин да го научи, но агресивния бизнес наистина задушава всичко, както източва бюджета на хората с изнудване така и с агресивната реклама те довършват нацяло, макар и не пряко всичко става по трудно
преди да излезе гоогле ползвах яху, причината да мина на гоогле бяха рекламите които излизат като резултати нямащи общо с търсенето, в гоогле намирах всичко много по лесно, а сега трябва много да си играя с ключовите думи да намеря нещо което търся, пряко може да не ми спират информацията но допускането на подобен тип бизнес изморява много
този закон сега е поредната агресивна стъпка на агресивния бизнес за изнудване, и не знам защо хората подминават нахалните търговци мошенници с мълчание, може би защото си имат закони да ги пазят и вече е късно за съпротива

Вто Фев 14, 2012 3:22 am
Профил
Аватар

Стига сте се дърляли. Истината е, че Димитър принципно е прав. Авторството си е стока и бизнес и като всеки бизнес целта му е печалба. Истината е, че много малко хора "пиратстват" Елин Пелин, Достоевски, Бетовен.... Не съм чул и някой да лежи в затвора, щото е източил "Под игото"....

99,999% пиратстват Холивуд, Лейди Гага, Азис и прочие. И точно тия хора в момента са най-притеснени. Да не им спрат Замунда. Не че им пука особенно за личната им кореспонденция, за личното им интернет пространство, свободи и т.н. Същите тия хора са си свалили гащите публично чрез Фейсбук, така, че да говорим за лично пространство е просто смешно.

Тук може и да има няколко идеалисти дето да им пука за личното им интернет пространство. Ама аз лично не виждам какво толкоз ги притеснява. Както писах вече човек с минимум технически познания може да си осигури достатъчно добра защита на личното интернет пространство срещу подслушване. Така, че това също не е аргумент.

Аз чистосърдечно си признавам, че съм по средата - както казах пиратствам, ама хич не се кефя мен да ме пиратстват. И затова не ме кефи въпросното споразумение, мерките по затваряне на Замунда и прочие... Ама не съм седнал да вия на умряло, щото знам, че света не свършва с това глупаво споразумение. Винаги се е пиратствало и винаги ще се пиратства... Понякога е безмислено да се бориш със стената, по-лесно е да я заобиколиш :)

Вто Фев 14, 2012 10:26 am
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
Понякога е безмислено да се бориш със стената, по-лесно е да я заобиколиш :)

не си прав! ВИНАГИ е по-лесно :-"

за мен проблема е много сериозен, защо се подменя тихомълком хилядолетна традиция с модерно корпоративно поведение, при това на много високо ниво.
някоя корпорация решава, че и пречиш с твоя продукт.
и заявява, че притежават някакво право (авторско, патент, промишлен дизайн или каквото и да е). казват, че кутията ти е правоъгълна със заоблени ъгли, или е черна, или че има бутони, които правят нещо, или че се поставя на бюро. все тая, безумни патенти и защитени дизайни - колкото щеш.
до сега подобни спорове се решаваха в съда - верно, скъпо и бавно, но и двете страни имат някакъв шанс.

американското патентно право за мен е абсолютно безумно... издава се патент за какво ли не, и после всичко се решава в съда. е, доходно е за всички участници в процеса, и в повечето случаи е от полза за хората с много пари и патенти. в останалия свят (изключая такай) е малко по-трудно да получиш патент.

примери - епъл съди самсунг в европа заради промишлен дизайн на правоъгълна кутия с обли ъгли; същото в щатите, но заради патент за гласова команда за търсене. майкрософт държи патента, че един бутон може да изпълнява няколко функции, като го натискаш няколко пъти, или го задържаш за някакво време. колко изделия на хора от форума нарушават този патент?

както и да е - досега тези неща се решават в съда. с АСТА се приема, че корпорацията винаги е права и може директно да те накаже - да ти спре продукта, да те свалят от интернет, или дори да носиш наказателна отговорност след съответната промяна на местните законодателства. без досадния и пипкав процес на излагане на доказателства, доказване на вина и защита.

и понеже това е международно споразумение, то надцаква всички локални законодателства, правото на ЕС, може би и федералното право в щатите.

Вто Фев 14, 2012 12:31 pm
Профил
Аватар

Дедо, проблема който визираш, съществува от как аз съм в играта. Патентите винаги са били нож с две остриета. Когато годниш конкурента, патента е пречка. Когато бягаш пред конкурента, патента е защита. На китаеца пък му е през оная работа за патента....

Всъщност днешно време патентното право поне в ИТ сектора е абсолютно неработещо. Епъл съди самсунг, самсунг съди епъл.... въртят парите, като в оня виц. През това време жълтура бълва ментета и на двете и го боли.... за патента. Вероятно там ги сърби и затова искат с тая ACTA да променят това... ама на китаеца му е през оная работа и за ACTA...

Вто Фев 14, 2012 1:33 pm
Профил ICQ

проблемите които ще дойдат са много повече от патенти, торенти, лични данни, и информация, проблема ще се появи в друга светлина - корпорациите притежават всичко, прави са за всичко хората само дължат пари и нямат никакви права, дано утре не се окаже дишането с бели дробове патентовано от някоя компания...
накрая всичко ще се сведе до освирепелия за печалби агресивен бизнес пълен с измами от всякакъв вид което в момента в закона е описано като нелоялен бизнес, и е незаконно, което скоро ще променят

който прави повече измами докарва повече пари за повече адвокати, закони и измами докато модела на бизнеса вече е толкова изкривен че скоро няма да казваме отивам да си купя, ще казваме продадоха ми

Цитат:
ама на китаеца му е през оная работа и за ACTA...

абе приятели тук се бъзикат за емиграция в китай ама да не стане реалност някой ден.....

Вто Фев 14, 2012 1:53 pm
Профил
Аватар

Спете спокойно деца.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/02/ ... to_v_acta/

Обаче ако сега не кажете едно "благодарим ти, о наша светлина пътеводна" , ще знам, че целия тоя плач тук не е бил искрен. :)

Вто Фев 14, 2012 2:22 pm
Профил ICQ

Цитат:
Според Трайков това ще се реши, когато се изясни общата позиция на Европейския съюз по въпроса.

слагат подпис после уж ще се оттеглят ама чакай да видим другите какво ще направят, рано е да се радваме

Цитат:
...и приоритетна защита на интересите на големите компании правоносители за сметка на гражданските права.

ей това най ме плаши, ако не успеят сега значи след година две ще има нови опити

Вто Фев 14, 2012 2:30 pm
Профил
Аватар

Опити винаги е имало, винаги има и винаги ще има. Бизнеса винаги ще търси максимални печалби по линията на най-малкото съпротивление. Всеки уважаващ себе си бизнес би трябвало да се стреми към това :) Само, че между стремежи и реалности рядко има покритие...

Сиреч за да стрижеш една овца, тя трябва да има вълна :)

Вто Фев 14, 2012 2:49 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 317 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 22  Следваща